Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Legyen 2019 mérföldkő az életedben! Így tűzd ki és valósítsd meg a céljaidat

A legtöbben tudjuk, hogy kellene, mégis kevesen csináljuk. Mi az? Ez a célok kitűzése.

A kérdés nagyon aktuális. Január 1-jén, emberek milliói tesznek újévi fogadalmakat, és körülbelül ugyanennyien fogják megszegni azokat. Többet fogok mozogni, több időt töltök a gyerekeimmel, saját vállalkozást indítok, elkezdek megtakarítani, stb. Jól hangzanak, ugye?

A valóság az, hogy a legtöbb újévi fogadalomból sajnos nem lesz semmi. Hihetetlen, de a fogadalomtevők 25%-a már az első hét után feladja, és végül csak az emberek 8%-a tartja be az újévi fogadalmait!

célok kitűzése

Ha szeretnénk a céljaink megvalósulásának jobb esélyt adni, az újévi fogadalmak helyett érdemes megtanulni célokat kitűzni. Ez nem kell, hogy fárasztó „kötelező” feladat legyen! Csináljuk egyszerűen és úgy, hogy minden nap motiváljon a következő lépésre! A helyesen kitűzött céloknak ugyanis óriási erejük van!

Ha egy álmot leírsz egy határidővel, céllá változik. Ha a célt kis lépésekre osztod, egy tervet kapsz. Egy terv, tettekkel megtámogatva, valóra váltja az álmaidat. Greg S. Reid

Kívánom, hogy 2019 legyen mérföldkő a te életedben is! Dolgozzunk azon, hogy el tudj indulni az álom életed felé, többet utazhass, találd meg az életcélodat, és hozd ki magadból a legtöbbet!

Itt vannak a javaslataim, hogy hogyan tervezd meg, és kezdd el megvalósítani a céljaidat 2019-ben!

 

A leírt célok ereje.

Először is, miért jó, ha megfogalmazzuk és leírjuk a céljainkat? Ennek rengeteg előnye van:

 • Leírt célokkal kézbe veheted a jövődet – Ha leírod a céljaidat, és elkezded megvalósítani őket, onnantól nem csak sodródsz, amerre az élet visz, hanem el tudsz indulni abba az irányba, ahova te szeretnél.
 • Leírt célokkal könnyebb lesz döntéseket hozni – Ismerve a céljaidat, fel tudod tenni a kérdést, hogy egy döntés közelebb vagy távolabb visz-e a célodtól. Ez vonatkozik a vásárlási döntésekre is, ezért a célok sokat segítenek kordában tartani a kiadásainkat.
 • Leírt célokkal időt spórolhatsz – A célok segítenek összpontosítani az energiádat, prioritásokat felállítani, és csökkenteni a figyelemelterelő tevékenységeket.
 • Leírt célokkal követheted a haladásodat, és önbizalmat adnak – Ha vannak mérhető céljaid, ezzel nyomon követheted az elért eredményeidet. Az elért eredmények pedig növelik az önbizalmadat. Minél több célt érsz el, annál jobban fogod érezni magad a bőrödben.
 • A leírt célok motiválnak és cselekvésre ösztönöznek – Ha le vannak írva a céljaid, ezek emlékeztetni fognak a MIÉRT-edre is, ebből pedig erőt meríthetsz.

 

Milyen célokat tűzzünk ki?

Nem vagyunk egyformák, ezért a céljaink és az oda vezető utunk is különböző lesz. Sokan azt gondolják, hogy csak karrierrel kapcsolatos, vagy világmegváltó célokkal érdemes fogalkozni. Ez távolról sincs így! Sőt, érdemes az egyensúlyra törekedni, és nem csak munkára vonatkozó célokat kitűzni.

Többféle cél létezik attól függően, hogy milyen időtávra vonatkozik. Vannak hosszabb és rövidebb távú célok, és vannak egészen kicsi „lépcsőfok” célok, melyek a nagyobb célokhoz visznek minket 1-1 lépéssel közelebb.

Ha például ki szeretnéd iktatni az életedből az anyagi stresszt, akkor egy első lépcsőfok lehet, ha elvégzel egy pénzügy tanfolyamot, elolvasol 1-2 könyvet, vagy tervet készítesz arra, hogy mivel kereshetnél a munkád mellett több pénzt.

 

Bizonytalan vagy, hogyan kezdj hozzá a célkitűzéshez? Olvasd el ezt a bejegyzést a célok típusairól:

Milyen célokat tűzz ki 2019-re? Célkitűzési útmutató és példák

 

Hogyan tűzz ki célokat 2019-re és valósítsd meg őket sikeresen?

A célok kitűzéséhez van néhány jól bevált módszer. Ez a TED előadás egy olyan módszerről szól, amit a Google is használt 2008-ban, hogy 3 év alatt létrehozza a világ legjobb böngészőjét.  Ez a módszer egyéni céloknál is jól működik.

Itt van 7 lépés a céljaid megtervezéséhez és megvalósításához:

 

Gondold át, hogy MIÉRT akarod elérni a célodat.

Sokkal könnyebb elkötelezettnek maradni a célod iránt, ha tudod, hogy miért fontos számodra, hogy elérd. A MIÉRT sokszor egy múltbeli eseményre vezethető vissza, ami nagy hatással volt rád. Mint a TED előadásban szereplő Jini esetében. A Medicaid megmentette a családját a csődtől, innen jött az elkötelettsége a célja iránt.

 

Legyenek a céljaid SMART célok.

A SMART annak az 5 szempontnak a rövidítése, ami a jól meghatározott célokat jellemzi:

 • Specific – vagyis konkrét. Mi a célod? Elég egyértelmű, hogy mit szeretnél elérni,  vagy túl általános?
 • Measurable – vagyis mérhető. Hogyan tudod mérni a haladásodat?
 • Attainable- vagyis elérhető. Megvalósítható a cél?
 • Relevant – vagyis releváns.  Megéri befektetni időt és energiát a célod elérésébe?  Összhangban van ez a cél a többi céloddal?
 • Time – vagyis időhöz kötött. Mikorra szeretnéd elérni a célod?

Az nem elég pontos cél, hogy több pénzt szeretnél félretenni. De kicsit továbbgondolva, ez is könnyen SMART céllá alakítható, például így:

A következő 10 évben évi 1 millió forintot szeretnék félretenni. Így már elég konkrét, mérhető, és időhöz kötött. Megéri energiát fektetni az elérésébe? Összhangban van a többi céloddal? Feltételezzük, hogy a válaszod igen. Megvalósítható? Ez függ a jelenlegi anyagi helyzetedtől. Elképzelhető, hogy ezen a ponton dolgoznod kell majd, és megtervezni, hogy hogyan lesz több bevételed.

Nagyon fontos, hogy amikor célokat tűzünk ki 2019-re, akkor az éves céljaink elérhetőek legyenek egy éven belül. Sokszor ugyanis túlértékeljük, hogy mit tudunk egy év alatt elérni, és alulértékeljük, hogy mit tudunk 5-10 év alatt elérni. Ha pedig nem érjük el egy év alatt, amit elterveztünk, könnyen feladjuk a céljainkat.

Írd le a 2019-es céljaidat.

Nem elég átgondolni a célokat. A célkitűzés nagyon fontos lépése, hogy fizikailag leírd őket. A leírt célok iránt nagyobb az elkötelezettségünk, és az is fontos, hogy rendszeresen lássuk őket, mert könnyű megfeledkezni róluk.

Itt van néhány módszer arra, hogy hogyan tartsd őket folyamatosan az emlékezetedben:

 • készíts egy célkitűzés táblát
 • vegyél egy külön jegyzetfüzetet a céljaid számára
 • használj tervezőt, Excel táblát
 • vezess blogot, amiben nyomon követed a fejlődésedet

Készíts tervet a célod elérésére.

Függetlenül attól, hogy mi a célod, és miért szeretnéd elérni, szükséged lesz egy tervre, vagyis azoknak a kisebb lépéseknek a tervére, amivel el fogod őket érni.

Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes lépést előre kell látnod. Viszont kell egy térkép, ami megmutatja, hogy hogyan juthatsz el A-ból B-be.

A legtöbb cél egyszerűen túl nagy egyben, és ha fogalmad sincs, hogy hogy kezdj hozzá, el sem fogod kezdeni a megvalósítást. Ha kisebb lépésekre, havi, heti, vagy akár napi szintű lépésekre tudod osztani, máris sokkal kezelhetőbb lesz a célod.

Vegyük példának egy saját vállalkozást indítását.  Mondjuk, hogy egy online képzést  szeretnél létrehozni az év végéig, és ezt egy bloggal fogod támogatni. Ehhez itt egy havi terv a főbb lépésekkel:

 • Január – Határozd meg a blogod témáját, a célcsoportot és a nevét
 • Február – Hozd létre a blogoldaladat
 • Március – Készíts tartalomnaptárat
 • Április – Tegyél közzé x bejegyzést
 • Május – Érj el X oldallátogatást
 • Június – Lépj kapcsolatba X bloggerrel
 • Július – Írj vendégposztot X blogon
 • Augusztus– Érd el az X fős email listát
 • Szeptember – Képezz vésztartalékod X hónapra
 • Október – Kezdj el jövedelmet keresni a blogoddal pl. szponzorált cikkekből
 • November – Érd el az X fős email listát
 • December – Indítsd el a saját online képzésedet

Érdemes a terved elkészítésébe is időt és energiát fektetni. Nagyobb cél esetén lehet, hogy ez több napot, vagy akár hetet is igénybe vesz!

Kövesd nyomon a haladásod és (ha szükséges) módosíts a céljaidon.

Ha motivált szeretnél maradni, akkor látnod kell, hogy haladsz a célod felé.

Ehhez jól kell megválasztanunk a mércét, amivel a kulcseredményeinket, vagyis a haladásunkat mérjük.  A TED előadásban a Google esetében ez a felhasználószám volt. Egy blog esetében pedig ez lehet mondjuk az email lista növekedése.

Alakíts ki szokásokat, amelyek támogatnak a céljaid elérésében.

Mindenkinek van olyan napja, amikor úgy érezi, hogy nem halad, vagy nem úgy halad a célja felé, ahogy szeretne. Ezen sokat segít, ha minél kisebb lépésekre tudjuk felosztani a feladatainkat. Ezek az apró, napi szintű lépések fognak minket előrevinni, még ha nem is mindig látványosak az eredményeink.

Ha ki tudjuk alakítani azt a szokást, hogy minden nap teszünk egy kicsit a célunkért, ezeknek a kis lépéseknek az összege fog elvezetni minket a nagyobb eredményekhez.

Ha vésztartalékot szeretnél létrehozni, akkor tedd szokásoddá, hogy minden héten egy kisebb összeget félreteszel. Ha fittebb szeretnél lenni, akkor tedd szokásoddá, hogy minden nap legalább 20 percet sétálsz. Ha vállalkozást szeretnél indítani a munkád mellett, akkor tedd szokásoddá, hogy 30 perccel hamarabb kelsz.

Kis lépésekkel kezdj, majd emeld a mennyiséget.

Jutalmazd magad az elért eredményekért.

Sokunknak talán az is elég öröm, ha sikerül kitűzni és elérni a 2019-es céljainkat. A jutalmat viszont mindenki szereti, és egy kis plusz motiváció is jól jöhet.

A jutalomnak nem kell nagy dolognak lenni,  és nem is kell feltétlenül a célunkhoz kapcsolódni. Egy teljes szabadnap, egy olyan élmény kipróbálása, amire mindig is vágytál, egy vacsora a kedvenc éttermedben bőven megteszi. Akár a céljaid mellé is odaírhatod.

Konklúzió

A céloknak óriási erejük van, főleg ha egy erős MIÉRT-tel párosulnak, és minden nap teszünk a megvalósulásukért.

Ne bátortalanodj el, ha a megvalósítás közben nem pont úgy haladsz, ahogy eltervezted. Az élet zajlik közben, és természetes, hogy időről időre nem várt akadályokba ütközünk. Ez teljesen normális! Ameddig a fókuszod a kitűzött célodon van,  és minden nap teszel kis lépéseket az irányába, rajta vagy azon az úton, amivel akár életre szóló változásokat is el tudsz érni.

Ebben pedig az segít neked a legtöbbet, ha leírod és szem előtt tartod a céljaidat.

 

Kapcsolódó bejegyzések: 

Milyen célokat tűzz ki 2019-re? Célkitűzési útmutató és példák

Hány éves korban kezdődik az életünk?

Ezért érdemes bakancslistát készítened

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség