Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

5 lecke, amiről minden kezdő vállalkozónak tudnia kellene

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

Szász Mátyás a Rendszermarketing elnevezésű cégfejlesztési módszertan alapítója, e témában már több mint kétezer oldalt publikált. Kisvállalatok vezetőit képzi arra, hogyan tegyék a cégüket hatékonyabbá és nyereségessé. Az ország leginnovatívabb kisvállalati cégfejlesztési szakértőjeként szoktak rá hivatkozni. Arról beszélgettünk, hogy mi motiválja általában az  embereket, hogy belevágjanak életük első vállalkozásába,  és mire érdemes figyelni már az indulásnál is.

Nagyon sok kezdő vállalkozóval és már működő vállalkozással dolgozol együtt sok év óta. De menjünk vissza a kezdetekhez, neked mi volt a személyes motivációd, amiért vállalkozó lettél?

Egyszerűen nem vagyok alkalmazott típus. Aki alkalmazottként dolgozik, az idejét adja el, és mindig lesz egy felső határa annak, amit elérhet. Vállalkozóként is azokat a modelleket részesítem előnyben, ahol egységnyi munkával egyre többet lehet keresni. Ezt hívják hatástöbbszörözésnek.

Hogy látod visszatekintve az utadat, nehéz volt? Mi segített a nehézségek leküzdésében?

Valami azért nehéz, mert úgy éljük meg. Gyakorlatilag a nehézség bennünk van. Mondják, hogy a ringben sem az ellenfelet kell legyőzni, hanem csak saját magad. Az ellenfél csak azért van ott, hogy rámutasson a gyenge pontjaidra. Ilyen értelemben a vállalkozói lét a legjobb személyiségfejlesztő kurzus.

És hogy nehéz volt-e: kimondhatatlanul nehéz! De nem ez a lényeg, hanem az a személy, akivé válni tudsz egy ilyen utazás alatt. És utólag már amúgy sem számít.

Nagyon sok induló vállalkozással vagy ott a kezdetektől. Mik a legfőbb célok, amiért emberek vállalkozást indítanak?

Nyilván az alap driveok: több pénz, idő, szabadság… De nem ez a fő kérdés. A fő kérdés az, hányan érik el ezeket a célokat! És e téren nem fényes a helyzet. A cégvezetők többsége ma sokkal többet dolgozik, sokkal több felelősséggel, mintha alkalmazott lenne.

Erre egy megoldás van: már az elejétől úgy kell építeni a céget, hogy tevékenyen alig szabad belefolyni az operatív munkába. Mindent delegálni, kiszervezni, automatizálni kell. Ha a cégvezető már az elején részt vesz a cég működtetésében, be fogja darálni a mókuskerék.

 

Mit tanácsolnál azoknak a kezdő vállalkozóknak, aki a főállásuk mellett szeretnének vállalkozni, hogy többletjövedelmet szerezzenek, vagy hogy később kiváltsák a főállásukat? Mennyire járható út ez?

Aki nem volt még vállalkozó: csakis így szabad elkezdeni, másodállásban!

Keressenek olyan tevékenységet, amelynek a legnagyobb részét le tudják automatizálni vagy ki tudják másoknak szervezni, és a kezdetektől legyenek CÉGVEZETŐK. Márpedig a cégvezető legfontosabb feladata, hogy megteremtse a szükséges erőforrásokat a cég számára. Ide értve az emberi erőforrásokat is. A kezdetek determinálni fogják a folytatást is, érdemes ezen elgondolkozni.

Hogyan látod a magyar piacot, mennyire vannak olyan vállalkozási lehetőségek rajta, ami nagyobb szabadságot tud adni hosszú távon? Tudnál esetleg 1-2 első vállalkozási ötletet mondani?

Fontos jól megválasztani az iparágat. Aki szabadságot akar, ne nyisson éttermet, kávézót, szállodát, építőipari céget és még sorolhatnánk…

Egy egész sor szempontot kell mérlegelni, amikor arról gondolkozunk, hogy milyen tevékenység való nekünk. Javaslom, hogy ne feltétlenül az eddigi szakértelmünkből induljunk ki – inkább első körben keressünk jó célpiacot, nekik valamilyen terméket/szolgáltatást és erre építsünk céget . Ez a siker receptje: a piacnak keresünk terméket és nem fordítva!

Mi most amúgy azzal kísérletezünk, hogy összekössük a network marketinget az online marketinggel – ez egy nagyon izgalmas üzleti modell, mert részben automata és megvan benne a hatástöbbszöröző erő.

Ha valaki kezdő vállalkozó, próbáljon ki minél kisebb rizikóval járó üzleti modellt. Ilyenek az affiliate rendszerek, vagy a dropshipping.

 

Lehetséges-e vállalkozóként passzív jövedelmet elérni?

Teljesen passzív jövedelem nem létezik. Viszont meg lehet találni azt az arányt, amikor már több pénzt keres az ember részmunkaidőben, mint amit felél teljes időben. Magyarul napi 1-2-4 órával meg tudja keresni a családja számára szükséges pénzt. Ez bőven elég első ugrásra.

A probléma azzal van, ha napi 10-12 óra munka kell ahhoz, hogy épp csak a megélhetésünk (és a cégünk fedezeti pontja) meglegyen. Innen borzasztó nehéz kitörni, mert nincs idő fejlesztésre és minden erőforrást felemészt a cég puszta működtetése.

Nem a passzív jövedelmet kell becélozni, hanem a mókuskerék elkerülését. Ez sokkal fontosabb és reálisabb cél!

 

Mi a legjobb tanácsod azoknak, akiknek elegük van a karrierépítésből és elindulnának vállalkozóként?

Akinek tényleg elege van, annak nem kell tanács – az a falat is átviszi!

Aki mástól vár tanácsra, annak valójában nincs még elege – az maradjon ott, ahol van, mert egy cég felépítéséhez ez a “de jó lenne, ha…” mentalitás amúgy is kevés lesz.

Úgyhogy nekem nem tanácsom van, hanem kérdésem: “Meddig ér még rá nem azt az életet élni, ami méltó hozzád?”

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó posztokat is:

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Érdemes-e blogot indítani a magyar piacon? Interjú az első Zrt.-vé alakult bloggercsapattal

Több szabadság vállalkozóként- Interjú Vida Ágival

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség