Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

5 szabály a vállalkozásod elindításához – Ruth Soukup “5 millió dolláros” tanácsai

Egy vállalkozás beindítása sokunk számára félelmetes élmény lehet.

Akár egy blog vagy weboldal indítását tervezed, vagy a jelenlegi munkádat szeretnéd az interneten keresztül folytatni, sok ismeretlen dologgal és nyitott kérdéssel fogsz rögtön az elején találkozni.

  • Hogyan csináljak weboldalt?
  • Honnan lesznek látogatóim?
  • Mi lesz, ha senkit nem érdekel majd, amit csinálok?
  • Miért pont tőlem vásárolnának?
  • Egyáltalán elég jó-e az ötletem? Stb.

A sikerünk persze azon is múlik, hogy ezekre a kérdésekre megtaláljuk-e majd a jó válaszokat.

Viszont talán még fontosabb kérdés, hogy tudjuk-e jól kezelni a vállalkozás indítás érzelmi oldalát – vagyis mit kezdünk a kezdeti félelmeinkkel, és hogyan tudunk túllépni azon, hogy esetleg valami nem működik majd.

Ebben a bejegyzésben a kezdeti félelmek “ellenszerét” szeretném megmutatani – Ruth Soukup segítségével.

 

Lassan 1,5 éve indítottam el a blogomat, de még jól emlékszem a kezdeti félelmeimre. Nem tartottak vissza ugyan, de biztos, hogy egy kicsit húztam az időt, mert a bizonytalanság sokat elvett az önbizalmamból.

Azóta sok minden változott.

Megtapasztaltam, hogy ahogy haladunk előre, egyre többet tudunk, és gyorsan fejlődnek a “szakmai” készségeink. De ennél talán még jobb, hogy minden alkalommal, amikor a félelmeink ellenére mégis megcsinálunk valamit, épül az önbizalmunk, és egyre jobbak leszünk a félelmeink kezelésében.

Ha a saját tapasztalataimat szeretném röviden összefoglalni , akkor 3 dolgot emelnék ki (ebből 2 pozitív és 1 negatív):

  • (+) Boldog vagyok, összeszedtem a bátorságomat és meghoztam a döntést az elinduláshoz. Az első lépést tényleg nehéz (nagyon nehéz!) megtenni, viszont a másodikat már könnyebb, és minden újabb lépést egyre könnyebb
  • (+) Az elindulás után a kezdeti nagy kétségeim gyorsan eltűntek, és átvette a helyüket valamiféle izgatottság, illetve kíváncsiság, hogy mi és hogyan működik.
  • (-) Rá kellett jönnöm viszont, hogy a félelmek soha nem szűnnek meg teljesen. Minden ismeretlen, új dolog előtt előjönnek. Most pl. az első saját képzésem tesztjénél tartok, és sikerült újra átélnem 2-3 félelmetes napot, amikor fogalmam sem volt, hogy mi miért történik és főleg, hogy hogyan tovább. De lassan összeáll a kép, és visszatekintve már nem is értem, hogy mit nem értettem!

 

Nemrég találtam egy nagyszerű bejegyzést Ruth Soukup-tól, a livingwellspendingless.com blog alapítójától.

Ruth Soukup-ról azt kell tudni, hogy 2010-ben indította a blogját a saját pénzköltési (értsd: pénzszórási) szokásai megváltoztatása céljából. Egy férj, 2 gyermek és a háztartás mellett 8 év alatt 0-ról egy 5 millió dolláros vállalkozást épített fel.

Több weboldala is van, és a “Do It Scared” nevű podcast adása kifejezetten a félelmeinkről szól, ami visszatart minket a céljaink elérésétől. A Do It Scared című könyvéhez pedig egy kutatási csapattal több, mint 4000 emberrel készített interjút arról, hogy a félelem milyen szerepet játszik az életükben.

Hasznosnak gondolom, ha megismerjük, hogyan gondolkodik a kezdeti félelmekről és a bizonytalanságokról egy 5 millió dolláros vállalkozás tulajdonosa,  aki ráadásul eddig 11 ezer bloggernek segített a képzésével az elindulásban és a vállalkozásuk építésében.

Ebben a bejegyzésében 5 szabályról ír, amit érdemes szem előtt tartanunk a sikeres elindulásunkhoz:

Szabály #1 Nincsenek hibák, csak leckék.

Az említett kutatásból az derült ki, hogy a félelemeinknek 7 típusa van, melyek különböző formában befolyásolják az életünket és a személyiségünket. Talán nem meglepő, de ez a leggyakoribb a 7 között:

a félelem a hibázástól.

Nem akarunk kudarcot vallani. Nem akarjuk elszúrni a dolgot.

A félelmünk attól, hogy hibázhatunk, megbénít és megakadályoz minket abban, hogy tovább haladjunk. Ezért halogatunk, leragadunk a kis részleteknél, vagy a tervezési fázisban maradunk örökre, és soha nem tesszük meg az álmaink valóra váltásához a szükséges lépéseket.

Ruth Soukup szerint az egyik legfontosabb vállalkozói lecke ez:

Elszúrni valamit és hibákat elkövetni a vállalkozói lét legfontosabb része.

Minden tanulás a hibákon keresztül történik.

A legnagyobb kudarcok vezetnek a legnagyobb áttörésekhez.

Mindez azt is jelenti, hogy vállalkozóként a legnagyobb hiba az, ha nem tesszük ki magunkat a hibázás lehetőségének. Ez ugyanis azzal jár, hogy ha semmilyen kockázatot nem vállalunk, nem fogunk új dolgokat sem kipróbálni.

Kockázat nélkül pedig nincs jutalom sem.

Szabály #2 Ez vállalkozás, és nem a személyünkről szól.

Ruth Soukup tapasztalata, hogy ezt a szabályt különösen nőknek nehéz elfogadni.

Amikor olyan vállalkozási formát választunk, mint a blogírás, a podcast vagy a videók, de még a tanácsadás és az értékesítés is, könnyű úgy érezni, hogy egy-egy kritika vagy negatív visszajelzés nekünk, a saját személyüknek szól.  Gyakran a saját életünkből osztunk meg történeteket, ezáltal pedig sebezhetőnek érezhetjük magunkat.

Emiatt nem mutatjuk meg magunkat, vagy csak alig.

Lehet, hogy kényelmetlen megmutatni magunkat és személyesen megjelenni, de ehhez úgy érdemes  hozzáállni, hogy ha ettől a vállalkozásom erősebb, sikeresebb és jobb lesz, akkor a kényelmetlenség ellenére is csinálom.

Ha a vágy, hogy valami nagyszerűt hozzunk létre erősebb, mint a félelem önmagunk megmutatásától, akkor könnyebb elkülöníteni az érzéseinket a vállalkozásunktól.

Szabály #3 Senki sem biztos abban, amit éppen csinál.

Ez Ruth egyik legmeglepőbb szabálya. De ne feledjük, 9 év tapasztalattal, egy nagy cég tulajdonosaként mondja ezt!

Úgy tűnhet, hogy azok, akikre felnézel, mindent tudnak, és csak sikereket érnek el. Pontosan tudják a következő lépést, mindig a megfelelő lépéseket teszik a megfelelő irányba, a megfelelő időpontban, és ismerik a megfelelő embereket.

A valóság viszont ez:

Senki nem tudja pontosan, hogy mit csinál éppen és mi lesz a következő lépés.

Menet közben találjuk ki. A vállalkozás végül is pont erről szól.

Elmondása szerint, még 9 év tapasztalattal a háta mögött sem immunis teljesen más sikereire, és hajlamos azt gondolni, hogy az előtte járók tudnak valamit, amit ő nem.

De amikor leül beszélgetni ezekkel az emberekkel, aki látszólag mindent tudnak, mindig kiderül, hogy ők sem tudják pontosan, hogy éppen mit csinálnak.

Igazából ezt csinálják: új dolgokat próbálnak ki, és tesztelnek.

Visszatekintve, már persze jól látszik, hogy mi működött és mi nem … a múltban.

De a jövőben? A következő lépés?

Minden új lépés, amit az ismeretlenbe teszünk, egy kis kockázatot rejt. És mindig egy új dolog kipróbálása jön, aztán egy következőé, egy következőé…..

A vállalkozás a tesztelésről és a kipróbálásról szól.

Szabály #4 Példaképeket keress, ne megmentőt!

Természetes, hogy bizonytalannak érezzük magunkat, amikor egy ismeretlen helyzettel találkozunk, vagy amikor egy olyan dolgot próbálunk ki, amit korábban még soha nem csináltunk.

Ilyenkor –  valljuk be – jó, ha van mellettünk valaki, aki már járt ott, ahova mi éppen tartunk, vagy aki legalább érti, hogy min megyünk éppen keresztül.  Senki nem szereti azt érezni, hogy teljesen egyedül kell végigmennie egy kitaposatlan úton.

Megnyugtató, ha valakinek a lábnyomait követhetjük, illetve  a tudat, hogy amire éppen készülünk, azt lehetséges megcsinálni, mert valaki már megcsinálta előttünk.

Ilyenkor a legjobb, ha egy példaképet keresünk magunknak, valakit, aki mutatja az utat.

A példaképek, tanárok, mentorok és coach-ok sokat tudnak segíteni, főleg ha félünk valamitől.

Viszont könnyű beesni abba a csapdába, hogy példakép helyett egy megmentőt várunk.

Ez viszont egy teljesen más történet. Ilyenkor egy helyben ülve reménykedünk, hogy jön majd a megmentő, aki könnyebbé teszi az utunkat, és kitalálja helyettünk a lépéseket.

A példakép olyan valaki, akit proaktívan mi keresünk, hogy mutassa nekünk az irányt, és valójában csak erre van szükségünk, nem megmentőre.

Szabály #5  Csak indulj el!

Ez Ruth Soukup, utolsó, talán legfontosabb tanácsa:

Ne várj a tökéletes pillanatra, mert sosem lesz az!

Ne várj addig, ameddig úgy érzed, hogy pontosan tudod, hogy mit csinálsz, mert valójában soha nem fogod tudni. Csak indulj el!

Nem kell, hogy minden lépést tudj, mielőtt elindulsz, és nem kell, hogy tudd, hogyan fogod befejezni.

Mindig csak a következő lépést kell megtenned. Vagy az elsőt. Akkor is, ha félsz.

Mert itt az igazság:

a félelem legjobb ellenszere a cselekvés.

Minden alkalommal, amikor kilépsz a komfortzónádból, minden alkalommal, amikor csak egy kicsi lépést teszel előre, bátorságot és magabiztosságot gyűjtesz a következő lépéshez.

Csinálj valamit! Bármit! Csak indulj el!

Ruth tapasztalata az, hogy főleg nők, akik vállalkozást indítanak, gyakran hobbiként vagy mellékesként tekintenek rá. Elhatározzák, hogy kipróbálják magukat, csak hogy lássák, megy-e nekik, vagy tudják-e csinálni.

A parton maradnak és csak a lábujjunkat lógatják be a vízbe, ahelyett, hogy teljesen belemerülnénk a vízbe, mert így biztonságosabb.

Nem akarják túl komolyan venni a vállalkozásukat, mert ha túl komolyan vennék, és vállalkozásként tekintenének rá, akkor ez már félelmetes lenne. És kockázatos. És akár kudarc is lehetne a vége.

Ahhoz hogy sikeressé váljunk, valamikor át kell élni a kudarcot, mert a siker csak a hibákon és a kudarcokon keresztül érhető el.

Még egyszer az 5 szabály:

Ha azt gondolod, hogy kész vagy elkezdeni a saját vállalkozásodat, akkor kezdj el úgy gondolkodni, hogy nincs hiba, csak leckék. Fogadd el a kudarcot a folyamat részeként, tudva, hogy a legnagyobb mélypontok vezetnek a legnagyobb áttörésekhez.

Hidd el, hogy ez nem a személyedről, hanem a vállalkozásodról szól. Legyen a vágyad, hogy elérd a sikert nagyobb, mint a félelmed attól, hogy megmutasd magad.

Fogadd el, hogy más sem tudja pontosan, hogy éppen mit csinál. Teljesen rendben van, ha bizonytalan vagy.

Keress egy példaképet magadnak, de ne várj egy megmentőre. Nincs szükséged megmentőre, de szükséged lehet iránymutatásra.

És végül, nem várj a tökéletes pillanatra,  csak indulj el. Ez az egyetlen mód az elindulásra.

 

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is:

Online vállalkozás beindítása 2019-ben – lépésről lépésre útmutató

9 valós passzív jövedelem ötlet 2019-ben

Hogyan képezd magad gyorsabban, vagy ha kevés időd van? Tippek a Tudástár Klub alapítójától

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség