Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

A 7 legjobb Pénzügyi Fogadalom, ami valódi változást hozhat az életedben

Az év elején általában előkerülnek az álmaink. Sokan szeretnénk nagyobb szabadságot az életünkben, többet lenni a családunkkal, több pénzt keresni, rengeteg helyre eljutni a nagyvilágban, stb.  Tele vagyunk lelkesedéssel, hogy ebben az évben végre elkezdjük megvalósítani az álmainkat. De hogy kezdjünk hozzá?

Én azt javaslom, hogy a pénzügyeinkkel kezdjünk mindent, és először is fejlesszük a pénzügyi intelligenciánkat. Ez ugyanis “katalizátorként” működik, és meg tudjuk vele sokszorozni a többi eredményünket. Megkértem Szendrei Ádám pénzügyi tanácsadót, hogy meséljen nekünk a pénzügyi fogadalmakról és megvalósításukról.

A bejegyzés vendégszerzője Szendrei Ádám pénzügyi tanácsadó

Sok éve dolgozom együtt emberekkel a pénzügyeik javításán, és azt látom, hogy az új év szinte mindig fogadalmakkal indul. A tapasztalatom szerint sajnos ebből elég kevés embernek sikerül megvalósítania az összeset. Ez akár a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, csak gondoljunk vissza az elmúlt 1-2 év fogadalmaira.

Ebben a bejegyzésben bemutatok 7 általános pénzügyi fogadalmat, és segítek, hogy hogy állj neki a megvalósításának. Biztosan lesz számodra ismerős pont közötte, így lehetőséged nyílik arra, hogy ebben évben sikereket érj el ezzel kapcsolatban.

7 pénzügyi fogadalom

1.      Fizesd vissza a hiteleidet!

A hitelek visszafizetése egy elég összetett dolog. A legjobb, ha növelni tudod a bevételeidet, így sikerülhet elérni a várt eredményt. A bevételeidet megpróbálhatod úgy növelni, hogy értékesebbé teszed magad, akár tanulással, olvasással. Így a munka piacán is értékesebb szereplő lehetsz, többet kereshetsz.

Esetleg, ha bónuszt, jutalmat kapsz év végén, akkor nem érdemes azonnal elköltened. Nem kell feltétlenül egy új autóra, vagy síelésre fordítanod. Inkább a hiteled visszafizetése legyen az elsődleges cél ebből az összegből.

2.      Költs kevesebbet!

Sok ember megfogadja, hogy a következő évben kevesebbet fog költeni. Ez nem mindig jön össze. Próbáld meg redukálni a vásárlásaidat.

Egy élelmiszer bevásárlásnál például segítségedre lehet, hogyha otthon összeírod egy papírra, hogy pontosan mire is van szükséged a héten. Gondold át, hogy mit szeretnél főzni, majd az alapanyagokat célzottan, online rendeled meg. Így nincs kísértés az akciós termékek miatt, nem veszel felesleges dolgokat a hipermarketben. Ezt egy-két hónap múlva már érezni is fogod a pénztárcádon.

3.    Tanulj a pénzügyekről

Végül az egyik legfontosabb: Ahhoz, hogy minden pénzügyi fogadalmadat megfelelően teljesíthesd, talán az első, és legjobb lépés, hogy elkezdesz tanulni a pénzügyekről. Így a megtakarításaid kiválasztásakor, a befektetéseid elrendezésekor sem érhetnek meglepetések.

A pénz az életed, a mindennapjaid része, miért ne kellene tanulnod a kezeléséről?

Ha szeretnéd fejleszteni a személyes pénzügyeidet, hogy saját magad kiválóan menedzseld azokat, akkor javaslom a Tudástár Klubot. Itt sok más fejlődni vágyó emberrel együtt fejlesztheted önmagad, a tudásodat. Tanulhatsz a sikerről és a pénzügyekről, s egy motiváló csapat része lehetsz.

4.      Kezdj el megtakarítani!

A megtakarítást mindenféleképpen a vésztartalék képzésével kell elkezdeni, ha még nincs. A vésztartaléknak az ember 3, de inkább 6 havi megélhetésére elegendő összegnek kell lennie. Ha bármi történik a munkahelyeddel, így nem kell kétségbeesned, lesz időd másikat találni anyagi megrázkódtatások nélkül.

A vésztartalékon kívül pedig érdemes gondolnod a jövődre, a gyermeked jövőjére. Ha elkezdesz megtakarítani, akkor a jövőbeni éned nagyon meg fogja köszönni neked. Ügyelj viszont arra, hogy tényleg a legjobb, számodra megfelelő megtakarítási formát válaszd, mert magas a hibázási lehetőség a megtakarítások kiválasztása terén.

5.      Tegyél félre a nyugdíjadra!

Ha már a jövőbeli énedet szóba hoztuk, fontos, hogy ne csak a közeljövőre gondolj. A nyugdíjas éveid éppúgy fontosak, mint a most eltöltöttek. A nyugdíjhelyzetet szinte mindenki ismeri, a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon nem fenntartható. Éppen ezért gondolnod kell a nyugdíjadra.

Szakértők szerint a 2041-ben nyugdíjba vonulók, minden 100.000 forintnyi fizetésük után, 30.000 forintnyi nyugdíjjal számolhatnak. Ezért fontos az öngondoskodás. Sőt, a kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításokra, jelenleg 20% adókedvezményt is igénybe vehetsz, így gyarapítva a nyugdíj kiegészítésre felépített vagyonodat.

6.      Vezesd a kiadásaidat!

A kiadásaidat vezetni, háztartási költségvetést készíteni fontos feladat. Ez azt biztosítja, hogy kevesebb pénzt költs, mint amennyit meg tudsz teremteni.

A bevételedet fel tudod osztani minden hónapra, hogy mekkora részét mire költöd, majd a költségvetésedben ellenőrizheted, hogy tényleg sikerült-e betartani. Ha minden kiadásodat vezeted, rádöbbensz, hogy felesleges dolgokra is sok pénzt adsz ki a markodból, így tudatában leszel annak, hogy semmi szükséged nincs azokra.

7.      Szokj le a káros szenvedélyeidről!

A káros szenvedélyeknek igen erős pénzügyi vonzata van. Ezt a fentebb említett kiadásaid vezetése során is megfigyelheted. Így van ez a cigarettázással, vagy az alkohollal is.

Azon kívül, hogy a jelenlegi kiadásaidat igen csak megdobja, roncsolja az egészségedet is, így erre is sokkal többet költhetsz majd a későbbiekben, . Egy doboz cigaretta ára ma már jóval 1000 forint felett van. Így a kiadásaid vezetése, és az azokkal való szembesülés is elég erőt adhat ahhoz, hogy letedd.

Hányan teljesítik fogadalmaikat?

A Bristol Egyetem 2007-es tanulmányában 3000 résztvevő segítségével vizsgálták az újévi fogadalmak megvalósulását. E szerint az újévkor fogadkozók 88%-a nem tudja véghezvinni a fogadalmát, annak ellenére, hogy kezdetben 52% biztos volt a sikereiben.

Sőt, szintén ebben a tanulmányban szerepel az is, hogy a fogadalmak sikereinek más-más titka van a férfiaknál, és a nőknél. A férfiak 22%-kal gyakrabban tartottak ki a fogadalmaik mellet, ha részletesen, kis lépésekre bontva megtervezték a sikerhez vezető utat. Ezt valójában már célkitűzésnek nevezhetjük.

A nők esetében pedig 10%-kal nagyobb volt az esély a fogadalmak betartására, ha barátaiknak, családjuknak nyíltan meséltek ezekről, s támogatást is kértek tőlük a megvalósításhoz.

Azért, hogy 2019-ben minden eltervezett dolgodat meg tudd valósítani, ne fogadalmakat tegyél, hanem tűzz ki valódi célokat. A fogadalmak tulajdonképpen csak vágyak. Ahhoz, hogy ezek ne csak múló ábrándok legyenek, célokat kell belőlük képezned.

Hogyan tűzz ki valódi célokat?

Ha fogadalmat tűzöl ki magad elé, azoknak általában nincs határideje, míg a céloknak van. Ezt ne felejtsd el. Sőt, ezeket a célokat részcélokra is bonthatod, így könnyebb lesz a megvalósítása, s több határidőt is kitűzhetsz. Valamint ügyelj arra is, hogy elsőként ne több célra koncentrálj, csupán egyre. Így sokkal könnyebb lesz azt betartani, megvalósítani.

A célok kitűzésénél megemlíteném a SMART célokat:

  • S (pecific) – Specifikus, vagyis pontosan körül írt.
  • M (easurable) – Mérhető
  • A (chievable) – megvAlósítható, ésszerű, elérhető
  • R (elevant) – Releváns, vagyis témához tartozó
  • T (ime-bound) – (idő)Tartamhoz köthető

Az például lehet egy fogadalom, de semmiképpen nem cél, hogy „jövőre elkezdek futni”. Ez nem konkrét, nem specifikus, és még határideje sincs.

Ehhez hozzáteheted, hogy 2019. szeptember 20.-án lefutod a félmaratont, de persze ahhoz, hogy ez sikerüljön, részcélokat is fel kell állítanod. Január 31.-én már 5 kilométer futás szükséges, február 28.-án pedig már 8 kilométer, és így tovább…

Hasonlóan kell eljárnod a pénzügyi célok terén is, és SMART célokká alakítani őket.

Ha szeretnéd fejleszteni a személyes pénzügyeidet, akkor iratkozz fel az ingyenes, 14 napos challenge képzésemre, illetve csatlakozz a Tudástár Klubhoz, amit azért jött létre, hogy ebben segítsen neked. Itt sok más fejlődni vágyó emberrel együtt fejlesztheted önmagad, a tudásodat.

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

9 könyv a pénzről, amely megváltoztathatja az életedet

5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

Hogyan érte el egy 29 éves pénzügyi tanácsadó a “korai nyugdíjat”?

Te mit adsz Útravalóul a Gyermekednek? Ezt az 5 dolgot tanítsd meg neki a pénzről

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség