Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Kinek való a digitális nomád életstílus? Mi egy hétre kipróbáltuk…

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

Te hogyan képzeled el egy digitális nomád életét?

Nekem a digitális nomádságról sokáig az jutott eszembe, hogy fogom a bőröndömet meg a laptopomat, veszek egy repülőjegyet (persze csak odaútra), és meg sem állok valami egzotikus szigetig.

A koktélomat iszogatva dolgozom napi néhány órát a tengerparton, utána pedig élvezem az életet. Addig maradok, ameddig jól esik, majd irány a következő  úti cél.

Ha rákeresel a Google-ban arra, hogy “digital nomad” vagy “digitális nomád”, a legtöbb fotó nagyjából így festi le egy digitális nomád életét:

Vagy így:

 

Hogyan élnek valójában a digitális nomádok?

Egy digitális nomád élete azért nem ennyire idilli.

Vannak, akik valóban meg tudják valósítani, hogy úgy keressenek pénzt, hogy közben járják a világot.

Ilyen pl. Michelle Schroeder-Gardner pénzügyi blogger, akinek a története nagy hatással volt rám is. A diákhitelét szerette volna minél előbb visszafizetni, ezért kezdett el a saját pénzügyeiről blogot vezetni még alkalmazottként.

2,5 évvel az indulás után volt már annyi jövedelme a blogjából, hogy ott tudta hagyni a munkahelyét. Hamarosan férjével egy lakóautóba költöztek, és elkezdték bejárni az USA-t. Nemrég vettek egy jachtot, és most így járják a világot.

Nagy tévedés viszont azt gondolni, hogy egy digitális nomád alig dolgozik,  és egész nap a tengerbe lógatja a lábát.

Valójában sok digitális nomád többet dolgozik, mint alkalmazottként, főleg az elején.

Michelle Schroeder-Gardner ebben a bejegyzésben elmondja, hogy milyen valójában az élete digitális nomádként. Vannak napok, amikor csak néhány órát dolgozik, sokszor viszont reggeltől késő estig. A munkát valamikor meg kell csinálnia.

Ennek az életformának nagy előnye viszont, hogy szabadon dönthet arról, hogy mikor és hogyan ütemezi a feladatait, illeve az, hogy sok év után is nagyon szereti, amit csinál.

A hely- és időfüggetlenség sok embernek vonzó lehet. Mégsem való mindenkinek, mert mint a legtöbb vállalkozás működtetéséhez ehhez az életformához is komoly önfegyelem szükséges. Ráadásul arra is érdemes odafigyelni, hogy nem minden online vállalkozási forma adja meg ezt a szabadságot.

Kinek és miért jó a “laptop életstílus”?

Nemcsak az digitális nomád, aki egy laptop társaságában járja a világot.

Igazából mindenki, aki az internet segítségével helytől függetlenül tud pénzt keresni, digitális nomádnak számít, és élvezheti ennek az életformának az előnyeit. Van, aki szívesebben marad az év nagy részében egy helyen. Viszont ott szeretne élni, ahova a szíve húzza, sokszor távol a nagyvárosok zajától.

Ha úgy vesszük, akkor én is digitális nomád vagyok, mert pár éve Budapestről a Velencei-tóra tudtam költözni a gyerekemmel, anélkül, hogy naponta ingáznom kellene egy munkahely miatt. Otthonról vagy egy kávéházból dolgozom, és csak egy laptopra van szükségem a munkámhoz.

Paulányi Bea blogger
Blogírás közben

Számomra a “laptop életformának” az időfüggetlenség és a rugalmasság a legnagyobb előnye. Azt gondolom, hogy akinek van családja, annak különösen fontos, hogy szabadon választhassa meg, hogy mikor mivel tölti az idejét.

A kisfiam, Alex, 10 éves. Nekem a szabadság azt jelenti, hogy elég időt tudjak vele tölteni. Ezért olyan vállalkozási formát kerestem, ami hozzám igazodik, ahelyett, hogy nekem kellene az életemet a vállalkozásomhoz igazítani.

Mi reggelente együtt reggelizünk Alexszel, majd elviszem őt az iskolában. Délután 5-ig érte megyek, és utána igyekszem már csak vele foglalkozni. Sokszor együtt sportolunk, tegnap délután volt például az első teniszóránk együtt!

Alkalmazottként el sem tudom képzelni, hogy hogyan tudnék a munka mellett ennyi időt vele tölteni, vagy mihez kezdenék vele az iskolai szünetekben. Nem egy szülőt ismerek, aki viszi magával a gyerekét nyáron az irodába.

Ha szülő vagy, valószínűleg tudod, hogy miről beszélek. És itt most nem csak anyukákra gondolok. Szerencsére nagyon sok apuka van, és nagyszülő, akinek fontos, hogy elég időt töltsön a gyerekekkel.

Nemrég olvastam ezt a gondolatot, amit azóta a döntéseim előtt mindig mérlegelek:

Nem csak az számít, hogy mennyi pénzt keresel, hanem az is, hogy hogyan keresed meg.

Hiszek abban, hogy nem kell mindent feláldoznunk ahhoz, hogy pénzt keressünk, és jól éljünk. Akinek az átlagnál nagyobb a szabadságvágya, vagy csak több időt szeretne a gyerekeivel tölteni, annak ez internet rengeteg új lehetőséget kínál.

És lehet, hogy egyelőre nem leszünk tele koktélos-tengerpartos digitális nomád fotókkal. Én otthon,  legtöbbször a konyhapulton dolgozom, mert ott a legjobbak a fények – és közel van a kávéfőző 🙂

Ez talán nem annyira izgalmas és látványos, mint a tengerpart Thaiföldön, mégis, fényévekkel élhetőbb életforma ez, mint az alkalmazotti lét egy irodában – különösen gyerek mellett.

Egy hétre most mégis kipróbáltuk az utazós digitális nomád életformát!

A nyár utolsó hetét Ausztriában töltöttük az Alpok gyönyörű csúcsai között.

Sajnos annyira megcsúsztam az utazás előtt a bejegyzéseim írásával, hogy emiatt sikerült kipróbálnom az digitális nomád életformát Insta stílusban is, vagyis hogy milyen nyaralás közben dolgozni.

Bár csak két délelőtt dolgoztam, nekem nagyon érdekes tapasztalat volt, és erre jutottam közben:

A “laptop életmódhoz” eleve önfegyelem kell még otthon is. De utazás közben dolgozni – ehhez szerintem hatalmas önfegyelem szükséges! Egyszerűen túl sok a csábítás…

 

Sankt Lorenzen ob Murau

Az egy hetes digitális nomádságunk alatt külön élmény volt viszont, hogy a 10 éves fiacskám elkezdett nekem segíteni a blogomban. Ő csinálta például az összes időzített fotónkat. És megbeszéltük, hogy jövőre pedig együtt kezdünk el Youtube videókat készíteni!

Turracher Höhe

Azt hiszem, hogy nekem egyelőre marad az otthonról működtetett digitális nomádság, mert ha a kezdeti nehézségeken és bizonytalanságokon sikerül túljutni, ennél jobbat nem tudok, ami nagyobb szabadságot adna.

 

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is:

7 TOP vállalkozás ötlet kevés pénzből, amit az interneten el tudsz indítani

9 valós passzív jövedelem ötlet 2019-ben

A Blogom Első Éve: 13 lecke, amit jó lett volna előre tudni

Miért érdemes online vállalkozást indítani? Gondolatok egy pompeji kávézóból

 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség