Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Élet a Velencei-tónál a nagyvárosi nyüzsgés után

Néhány nappal ezelőtt olvastam egy cikket, miszerint olyan élhető térségek, mint a Balaton és a Velencei-tó lehetnek a távmunka világtrend legnagyobb nyertesei. Bár nem vagyok távmunkás és egyelőre nem is látom azt a rengeteg hazai távmunka lehetőséget sem, azért nagyon örültem, hogy egy világtrendnek vagyok a részese 🙂

Történt ugyanis, hogy úgy 11 évvel ezelőtt, a szokásos reggeli 1,5 órás araszolgatás közben, arra az elhatározásra jutottam, hogy átköltözök a budai munkahelyem miatt Pestről Budára. Ahogy elkezdtem nézegetni a budai lehetőségeket, egyre kijjebb kerültem, először Érdre, majd eljutottam a VELENCEI-TÓHOZ. Amikor leteszteltem, hogy 40 perc alatt felérek a munkahelyemre, 2 hét alatt meg is vettem egy kis nyaralót Agárdon, hogy legalább március és október között onnan tudjak bejárni dolgozni.

Közben pedig teljesen beleszerettem ebbe a FÉLIG VIDÉKI,  mégis teljesen KOMFORTOS ÉLETÉRZÉSBE. Imádtam, hogy a munkából hazaérve kiugrok a kosztümömből, majd rövidnadrágban és strandpapucsban leszaladok a tópartra sült halat vacsorázni.

A kisfiam születése után pedig már az volt az egyik fő célom, hogy „lomtalanítsak az életemben és megszabaduljak a nagyváros zajától. Ezért néhány év alatt hely-függetlenítettem az életem. 2 éve ideköltöztünk. a kisfiam itt kezdte el az általános iskolát, tavaly nyáron pedig átépítettem a nyaralómat.

Olvasd el ezt is: 15 Tipp, amivel Egyszerűsíthetsz az Életeden

Élet a Velencei-tavon a nagyváros után

Sok embert megismertem, akik szintén Budapestről vagy más nagyvárosból költöztek ide. Van, aki már 7 éve költözött ide, van, aki most próbál építkezni és minél előbb ideköltözni. Távmunkában kevesen dolgoznak, bár igény nagyon is lenne rá! Itt helyben kevés a munkalehetőség, így sokan innen járnak be dolgozni Budapestre, ami viszont nem nehezebb, mint Pestről Budára átjárni dolgozni.

Nagyon más az itteni életérzés Budapest közelsége ellenére – néha még az időjárás is teljesen más. És bár vannak nehézségek és előfordul, hogy hiányzik valami, ami egy nagyvárosban megvan, én még nem találkoztam senkivel, aki vissza szeretett volna költözni!

Megkérdeztem néhány ismerőst, hogy ők hogyan látják a Velencei-tavi életet a nagyváros után. Itt egy kis összefoglaló, hogy MIRE SZÁMÍTS, ha kedvet kapnál ideköltözni:

Kezdjük a hátrányokkal:

 • Más a TÁRSADALMI ÉLET egy nagyvároshoz képest. Nincsenek szórakozóhelyek és nagyon nehéz pl. bébiszittert találni. Itt inkább egymáshoz járnak át az emberek sütögetni.
 • Helyben korlátozottan van MUNKALEHETŐSÉG. Ha helyfüggetlenül vagy távmunkában dolgozol, akkor ez itt tökéletes! Egyébként pedig Budapestre vagy Székesfehérvárra tudsz bejárni dolgozni. Ha vállalkoznál, szerintem bőven van még lehetőség itt a környéken is.
 • Élelmiszerbolt azért nincs minden sarkon, különlegességekért utazni kell. Egy kicsit jobban kell tervezni a BEVÁSÁRLÁSOKAT, mint egy nagyvárosban.
 • Ha csak ki szeretnéd próbálni, hogy milyen itt élni, és közben elkezdenél eladó ingatlanokat nézegetni vagy építkezni, számíts arra, hogy KIADÓ HÁZAT találni borzasztóan nehéz és drága! Sokan választanák azt, hogy egy meglévő nyaralót vagy egy félig kész házat felújítanának, de azzal számolni kell, hogy addig is lakni kell valahol, és itt helyben az nem lesz egyszerű.
 • Ha építkeznél, itt is komoly SZAKEMBERHIÁNY van. Sokan már a tervezésnél elakadnak.  A legjobb személyes kapcsolatokon keresztül szakembert keresni, mint ahogy kiadó ingatlant is.
 • A nyár kicsit zajos, osztozni kell a tavon és a kerékpárúton a nyaralókkal. Viszont kárpótol érte a maradék 9,5 hónap!
 • A helyi TÖMEGKÖZLEKEDÉS nagyon szegényes. Autó nélkül nehéz közlekedni.
 • ORVOSI ellátás: itt megoszlanak a tapasztalatok. Szerintem jobb, mint Budapesten, van, aki szerint rosszabb.

És amit imádunk a Velencei-tóban:

 • Nincs DUGÓ, mindig van PARKOLÓHELY.
 • A VONATKÖZLEKEDÉS Budapestre nagyon szuper. Reggelente sok öltönyös/ kosztümös ember utazik innen munkába.
 • 15 percen belül találsz nagyobb bevásárláshoz is lehetőséget, de autó kell hozzá.
 • Sok HELYI TERMELŐ van, akiktől friss tejet, sajtot, húst, zöldséget, gyümölcsöt tudsz vásárolni.
 • Kevesen tudják, hogy Velencén van egy angol-magyar kéttannyelvű általános ISKOLA és most már gimnázium is, anyanyelvi angoltanárokkal, ami még Budapesten is különleges.
 • A gyerekeknek van tér, közel a TERMÉSZET, rengeteg a SPORTOLÁSI LEHETŐSÉG.  Meglepetésemre télen még korcsolyapálya is van, ha nem fagyna be a tó.
 • Gyakran vannak kisebb-nagyobb helyi rendezvények a tóparton vagy a környező kis településeken. A rockzenétől kezdve a szüreti bálokon át nagyon változatos PROGRAMOKAT találsz 10 km-en belül.
 • A TERMÉSZET ajándékai egy karnyújtásnyira vannak: Pákozdi Ingókövek, Pákozd-Sukorói Arborétum, erdei tornapálya, Agárdi Parkerdő – hogy csak néhányat említsek.
 • És az én személyes kedvencem: AZ EMBEREK. És nem csak én vagyok elfogult, sokan így látjuk, akik máshonnan érkeztünk. Mások itt az emberi kapcsolatok. Barátságosabbak az emberek és talán jobban odafigyelnek egymásra. Én életemben nem kaptam még annyi önzetlen segítséget, mint itt, és nagyon jó barátaim lettek. Mindig van valaki, aki ismer valakit, aki segít valaminek a megoldásában, de hivatalos ügyek intézésénél is nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak. 1000 példát tudnék említeni…

Néhány ismerősöm gondolata a velencei-tavi életről:

„Este kiszállok a házam előtt az autómból, látom, hogy érik a füge a kertemben, a gyerekeim játszanak az udvaron. Van pár saját nyuszim, a természet itt van egy karnyújtásra. Ez kárpótol az ingázásért Budapest és Velence között, ami 7 év után azért néha már kicsit sok. „

„A VII. kerület után csodás egy néhány száz fős kis faluban élni. Itt kinézek az ablakon, és látom, hogy milyen az időjárás. Nincs kutyakaki, pizzafutárok. Ki tudok éjszaka szellőztetni, ha pedig zöldben akarok lenni, kilépek a házamból.”

„Az emberek közvetlenebbek, barátságosabbak. Könnyebb átugrani egymáshoz. „

Jönnél te is?

Az én filozófiám a szabad életről ott kezdődik, hogy azon a helyen élhessünk, ahol boldog vagyunk. Ha meg szeretnél szabadulni a nagyvárosi rohanó életmódtól és a gyerekeidet egy egészséges,  természetközeli helyen nevelni, akkor a Velencei-tó szerintem az egyik legjobb választás. És még Budapesttől sem kell elszakadnod ahhoz, hogy élvezd ezt a csodálatos helyet. Ha kell, ingázz. Indíts helyhez nem kötött saját vállalkozást, vagy kezdj el blogot írni. Egyszer pedig a távmunka is megérkezik majd …

 

Olvasd el ezt is:

Hogyan hozz létre új jövedelemforrásokat?

Érdemes-e blogot indítani a magyar piacon? Interjú az első Zrt.-vé alakult bloggercsapattal

 

Ha érdekel, hogy hogyan tudsz egy helyhez nem kötött, szabadabb életformát kialakítani,  iratkozz fel a hírlevelemre, mert folytatjuk a témát!

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség