Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

(ESETTANULMÁNY – Vállalkozási ötlet teszt) Merre tovább ViszlatTaposoMalom.hu?

Kicsit több, mint fél éve indítottam el a ViszlatTaposoMalom.hu-t, és rengeteg tanulsága volt ennek a néhány hónapnak. Ezért elhatároztam, hogy időről időre megosztom veletek, hogy hol tartok, nekem mi működik és mi nem, illetve azt is, hogy mit csinálnék ma máshogy – mert persze ilyen is lesz mindig. Ezek az infók hasznosak lehetnek mindenkinek, aki online vállalkozást szeretne indítani, vagy már van vállalkozása, de valahol elakadt.

Az első téma, amit elővettem, a TESZTELÉS, legyen szó akár magáról a vállalkozási ötletedről, vagy a termékedről.

esettanulmány vállalkozási téma validálás

Többször írtam már arról, hogy vállalkozóként az egyik legnagyobb kihívásunk, hogy olyan dolgot hozzunk létre, amit az emberek akarnak, és amiért hajlandóak fizetni is, különben nem lesz vállalkozásunk, csak hobbink.

Nagyon sokan sok pénzt és energiát tesznek bele egy vállalkozás felépítésébe, és küszködnek vele éveken keresztül addig, amikor már nyilvánvaló, hogy maga az ötlet /termék nem volt jól átgondolva.

Sok leendő vállalkozót pont a bukástól való félelem tart vissza, pedig erre van megoldás, ez pedig a „piackutatás”.

Az ötletünk bukásának az esélyét úgy tudjuk csökkenteni, ha már a legelején összegyűjtünk minden lehetséges infót azokról a témákról, piacokról, ahol felmerül a vállalkozási ötletünk, és utána is mindent kicsiben tesztelünk először. Sokan fordítva gondolkoznak. Találnak egy jó terméket, elkezdik forgalmazni, és utána kezdenek el azon gondolkozni, hogy hol lehetne a terméknek piacot találni. Ez fölösleges kockázatvállalás.

Nemrég csatlakoztam pár vállalkozói facebook csoporthoz, és ott is látom előjönni ezt a problémát. Példa: a napokban egy kozmetikai termék webáruház tulajdonosa kért egy csoportban segítséget, hogy hol hirdessen, mert alig reagálnak a hirdetéseire. A csoport pedig lelkesen elkezdett ötletelni, hogy kinek lehetne eladni a terméket. Inkább a fiataloknak, vagy az idősebbeknek? Ezek a kérdések jó esetben már a termék megszületése előtt eldőlnek.

Ezért szeretném megosztani a saját legfrissebb tapasztalataimat, hogy milyen hasznos tud lenni, ha folyamatosan visszajelzéseket kérsz az olvasóid/ügyfeleid igényeiről, és elmondom azt is, hogy én hogyan gyűjtöttem be az infókat.

Ez a poszt arra lesz példa, hogy pár egyszerű kérdésből kiderült, hogy nem arra van a legnagyobb igény, amire eredetileg gondoltam, és ez alapján én a blogom fókuszát fogom módosítani.

A ViszlatTaposoMalom.hu ötlet tesztje

Ha rendszeres olvasója vagy a blogomnak, akkor tudod, hogy a ViszlatTaposoMalom.hu azoknak szól, akiknek elegük van az alkalmazotti taposómalomból és nagyobb szabadságot szeretnének elérni az életükben. Az első időkben a szabadabb életstílusról és a személyes pénzügyekről írtam, illetve egy kicsit arról, hogy hogyan lehet egy blogot elindítani.

Honnan jött egyáltalán az ötlet, hogy blogot indítsak és ebben a témában? Kb. egy évvel ezelőtt felszabadult időm egy előző munkámból, és elkezdtem keresni, hogy mi lenne az a vállalkozási forma, ami a gyerekem mellett a legnagyobb szabadságot adná nekem. Korábban már felmerült egy másik munka kapcsán, hogy blogot kellene vezetnem, és most újra eszeme jutott. Elkezdtem nézegetni blogokat magyarul és angolul mindenféle témában. Egyik blog vezetett a következőre, több napot töltöttem az ismerkedéssel és egyre lelkesebb lettem.

Azt láttam ugyanis, hogy itthon sok témában alig van jó weboldal, angol nyelven viszont rengeteg minőségi oldal létezik. Néha ugyanazt a témát teljesen új oldalról közelítik meg, és sokféle módon lehet pénzt is keresni belőle.

Olvasd el: Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Szóval eldöntöttem, hogy elindítom a saját blogomat, és összeírtam néhány lehetséges témát. Ezek közül a személyes pénzügy témát választottam a fő fókuszomnak, a következők miatt:

 • a saját személyes sztorim. Engem az mentett ki a taposómalomból, hogy megtanultam bánni a pénzemmel és befektetni
 • a személyes pénzügyek az egyik legsikeresebb blogtéma angol nyelven
 • magyar nyelven is van néhány jó pénzügyi blog, tehát látszik, hogy az ötlet működőképes itthon is
 • nekem nagyon szimpatikus pénzkereseti forma az affiliate marketing, mert nagy szabadságot tesz lehetőve, és ennél a témánál ez jól működhet.

Elindítottam a blogomat és elkezdtem „tesztelni” a célcsoportomban, hogy mennyire jó ez az irány. És egyre inkább azt láttam, hogy nem ez a legjobb irány!

Hogyan gyűjtöttem visszajelzéseket?

 • Interjúk. Több interjút olvashatsz a blogomon, de volt pár nagyon hasznos beszélgetésem ezeken kívül is, azért, hogy kicsit jobban megértsem,  másoknak mit jelent a nagyobb szabadság.
 • Az email feliratkozóim automatikusan kapnak emailben egy kérdőívet, ahol több téma közül választhatják ki, hogy melyik téma érdekli őket. Ebből az egyik a pénzügyek jobb kezelése, a többi válasz saját vállalkozás indítására és a készségeink fejlesztésre vonatkozik.
 • A facebook csoportomban több hasonló szavazást tartottunk.
 • Olvasom más facebook csoport beszélgetéseit, ezekből rengeteg hasznos infot lehet kapni.
 • Kérdések, emailek tőletek
Interjú példák:

Merre keressünk ma vállalkozási ötleteket? 

Miért volt nehéz otthagyni a multis karriert és elindulni vállalkozóként? 

Hogyan cseréltem le a multis állásomat 10 weboldalra?

A begyűjtött infok és visszajelzések alapján azt látom, hogy jó téma a személyes pénzügy is, de nem a legjobb. Az én közösségemet ugyanis sokkal jobban érdekli, hogy hogyan tudna egy saját (online) vállalkozást elindítani, amivel ki tudja váltani a munkahelyét és szabadabban tud élni.

Mit csinálnék ma máshogy a mai tudásommal?

Persze a blogtéma ötleteim között korábban is ott volt a vállalkozás indítása téma, de… és most jön, hogy mit csinálnék máshogy a mai tudásommal.

1. Azt gondoltam, hogy az online vállalkozás témában túl sok versenytárs van. HIBA! A legjobb üzleti lehetőségek ott vannak, ahol sokan vannak. Pont azért vannak ott sokan, mert arra van igény.

2. Az online vállalkozások területén nem vagyok profi szakember, ezért is vetettem el ezt az irányt. HIBA! Rengeteg ma nagyon sikeres online vállalkozó útközben tanulta ki a területét. Pat Flynn a smartpassiveincome.com-tól például eredetileg mérnök volt.

Ha az én példám nem is azt mutatja, hogy hogyan lehet kiszűrni egy életképtelen ötletet, de arra jó példa, hogy érdemes mindent először tesztelni és visszajelzéseket kérni, mielőtt nagyobb fejlesztésekbe kezdenénk.

Én ezért is választottam azt, hogy egy bloggal kezdem az online vállalkozásomat, mert egy blog vagy vlog nagyszerű lehetőség arra, hogy el tudj kezdeni a témád köré egy közösséget építeni, beszélgetni tudsz a közösséged tagjaival, és megtudhatod, hogy mivel tudsz a legjobban segíteni nekik.

És miután már jól ismered, hogy mire lenne igény, utána sokkal jobb terméket vagy szolgáltatást tudsz létrehozni. (Kivétel persze, ha már eleve nagyon jól ismersz egy piacot, és pontosan tudod előre, hogy mire vágynak a leendő ügyfeleid). Ezzel minimálisra csökkentheted az esélyét, hogy életképtelen termékre vagy ötletre menjen el nagyon sok energiád.

Ettől még online vállalkozó leszel, de egy olyan, aki egy bloggal/vloggal indul, és először teszteli a vállalkozási ötletét.

Hogyan tovább ViszlátTaposóMalom?

Minden marad, pénzügyekről is fogok írni, de a jövőben sokkal nagyobb fókuszt teszek az online vállalkozás indítása témára. A weboldalamat és a fő üzeneteimet kicsit át fogom alakítani, a ViszlátTaposóMalom nevet viszont eleve úgy választottam ki, hogy legyen benne mozgásterem, így ezen nem változtatok.

Közben pedig elkezdem tesztelni az első termékötletemet.

KÉRDÉS:

Szeretném a lehető legjobb megoldásokat ajánlani nektek. Lenne-e kedved részt venni az első termékem kialakításában és tesztelésében, ami 1-2 rövid telefonos vagy Skype/Zoom beszélgetést jelentene? Akkor tudnánk a legjobban együttműködni, ha

 • online vállalkozást szeretnél indítani a közeljövőben, és nincs még ötleted
 • vagy van ötleted, de fogalmad sincs, hogy hogy kezdj hozzá a megvalósításhoz
 • vagy már van online vállalkozásod, de elakadtál és nem látod a következő lépést

Ha valamelyik igaz rád és örülnél, ha közben átbeszélnénk az is, hogy te  hogy állsz a saját vállalkozásod tervezésével, megvalósításával, és mi lehetne a következő lépés, akkor írj nekem erre az email címre: paulanyi@viszlattaposomalom.hu

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség