Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Fizess Magadnak Először – Hogyan segít ez a kis trükk, hogy több pénzt tudj félretenni?

Te mennyi pénzt takarítasz meg havonta? Mit szólsz hozzá, ha azt mondom, sokkal többet is félretehetnél, csak arra van szükséged, hogy mostantól alkalmazod ezt a kis trükköt, és magadnak fizetsz először? Egyszerűnek tűnik, mégis kevesen csinálják. A legtöbb család pont annyit takarít meg, amennyi a hónap végén a számláján marad, és ez gyakran nem sok.

Évekkel ezelőtt találkoztam a Fizess Magadnak Először elvvel, mint a gazdagok egyik pénzkezelési szokásával.

És őszintén, csak évek múlva jutott el az agyamig, hogy ez pontosan mit jelent, és hogy mekkora a jelentősége! Ez ugyanis az a trükk, amivel gyökeresen meg tudjuk változtatni a pénzügyi helyzetünket. Egy tökéletes első lépés, hogy elinduljunk a nagyobb pénzügyi szabadság irányába.

Sokan ugyanis azért nem vagyunk jobb anyagi helyzetben, mert egyszerűen hiányzik belőlünk az akaraterő és kitartás. Tudjuk, hogy kéne foglalkozni a pénzügyeinkkel, tudjuk, hogy többet kellene félretenni, mégsem csináljuk.

Ennek eredményeképpen nem állunk valami jól az öngondoskodás terén. Az pedig külön érdekes, hogy hiába növekszik a jövedelmünk, a megtakarítások aránya alig változik. Úgy tűnik, ezzel tisztában is vagyunk: a magyarok a legkevésbé elégedettek a régióban a megtakarításuk összegével.

Igen, tudom, vannak, akik tényleg kevés pénzből élnek, és éppen, hogy ki tudják fizetni a havi számlákat. De a számlák fizetése mellett a jövőnkről gondoskodni ugyanolyan fontos. A csapból is az folyik, hogy fenntarthatatlan a jelenlegi nyugdíjrendszer, és saját magunknak kell gondoskodnunk a jövőnkről.

Viszont ne csak a rossz idők miatt gondolkodjunk megtakarításokban. Mi lenne, ha a jó idők érdekében tennénk félre? Mondjuk azért, hogy ne kelljen 65-70 éves korunkig kényszerből végigdolgozni az életünket, hanem esetleg egy lazább életritmusra tudjunk áttérni 10-15-20 év múlva?

A pénz, amit ma félreteszel ugyanis annak a vagyonnak az alapja, ami később osztalékot, kamatot, lakbért stb. fog neked fizetni és szabadabb életet tesz lehetővé.

Olvasd el ezt is: Eszköz vagy forrás? Neked melyikre megy el a pénzed?

A Fizess Magadnak Először trükk segít elérni azokat a pénzügyi célokat, melyekért hosszú távon kell folyamatosan tenni (befektetés, nyugdíj, vésztartalék, lakásvásárlás vagy a hitelek gyorsabb visszafizetése).

Hogyan érdemes a megtakarításról gondolkodni?

Sokkal jobb, ha úgy gondolunk a megtakarításra is, mint egy szükséges dologra, és nem mint egy lehetőségre, ami vagy összejön, vagy nem. Gondolj rá prioritásként és fizess magadnak először!

Minél fiatalabb korunkban kötelezzük el magunkat a rendszeres megtakarítás mellett, annál jobb. Kezdd el akkor is, ha első lépésként csak napi néhány 100 Ft-ot tudsz félretenni. Majd egy második lépésben tegyél azért, hogy emelni tudd a megtakarításod összegét.

Na, ezt nem értettem én sokáig, és a megtakarításom a hónap végén a számlámon maradt pénz volt.  Ezzel csak az a baj, hogy emberek vagyunk és szeretjük a jó dolgokat, ráadásul azonnal.

Kinek nem fordult még meg a fejében, hogy többet kellene félretenni. Aztán megint elment egy hónap és semmi nem történt.

A probléma általában az, hogy mire minden mindent kifizetünk a hónap végén – lakbér, hiteltörlesztés, bevásárlások, közüzemi számlák, egy kis szórakozás, pár új ruha – gyakran nem marad semmi a számlánkon, amit félre tudnánk tenni.

Mennyit tudsz megtakarítani?

Akik ma semmit, vagy keveset takarítanak meg, legtöbbször azzal érvelnek, hogy nincs rá pénzük.

Ha szeretnél többet félretenni, egy héten keresztül, de legalább egy napon át, írj össze mindent, amire pénzt költöttél! Meg fogsz lepődni, hogy a listádon a szükséges kiadások mellett mennyi fölösleges és nélkülözhető dolog lesz.

Nem csak nagy dolgokra megy el sok pénz, hanem sok kisebbre is, amit talán észre sem veszel (pl. cigi, munkahelyi kávé, desszert stb). Néhány ezer forint itt, néhány ezer forint ott, és simán elmegy havi szinten akár több 10.000 Ft is olyan dolgokra, melyek nélkül nyugodtan tudnál élni, és a pénzt a jövődbe tudnád fektetni.

Ha pedig végképp nem tudsz a jelenlegi jövedelmedből félretenni, akkor találj arra módot, hogy plusz pénzt keress.

Mit is jelent pontosan, hogy Fizess Magadnak Először?

Azt jelenti, hogy amikor megkapod a fizetésed, és az első dolog, amit kifizetsz belőle, a hosszú távú megtakarításod. Mintha az első számla lenne, a közüzemi számlák, bevásárlás, szórakozás, bármi előtt.

Félelmetesnek tűnhet, amikor utána jönnek csak a  havi számlák. Viszont ugyanolyan félelmetes, ha nem teszel félre a jövődre, a nyugdíjadra és a többi pénzügyi célodra.

Tanulj meg gazdálkodni a megmaradt pénzből!

Ha a megtakarításod után megmaradt pénzből kell gazdálkodnod, saját tapasztalatom is, hogy meg fogod találni a módját, hogy kevesebb pénzből is megélj. Ha a mostani kiadásaid a 100%, akkor valószínűleg annak a 90%-ából is meg fogsz tudni élni. Ráadásul gyorsan meg is fogod szokni és alig érzed majd a különbséget.

Arra viszont vigyáznod kell, hogy ha megemelkedik a jövedelmed, akkor a plusz jövedelmedet ne a jelenlegi életszínvonalad megemelésére fordítsd (legalább is ne teljesen), hanem minél nagyobb arányban megtakarításokba fektesd.

És most jön a lényeg: automatizáld a megtakarításaidat!

Akármilyen eszközökbe is fekteted később a megtakarításaidat, automatizáld, amennyire lehet!

Vagyis a megtakarításra szánt összeg kerüljön át automatikusan a megtakarítási számládra vagy a megfelelő helyre, úgy, hogy számodra szinte láthatatlan legyen.

Ha a folyószámládon marad a pénz, és tőled függ, hogy ellen tudsz-e állni egy “kihagyhatatlan” vásárlási lehetőségnek és megtakarítás lesz-e belőle, akkor az akaraterődtől függ, hogy hogyan alakulnak a megtakarításaid.

Ezért a legjobb, ha egyszerűen megszünteted a kísértést, és nem is találkozol azzal a pénzzel, amit félre szeretnél tenni.

Ezzel a trükkel úgy tudsz megtakarítani, hogy

  • csak egyszer kell “erősnek lenned” és eldönteni, hogy takarékoskodni fogsz
  • később legfeljebb a mértékét kell módosítani (remélhetőleg emelni)
  • a pénzügyi jövőd nem függ az akaraterődtől és az önfegyelmedtől

Ennél egyszerűbb pénzkezelési rendszert nehéz elképzelni. Nélkülözhetetlen azoknak, akiknek nem az erősségük a tervezés és a folyamatos kontroll (például nekem).

Összefoglalva

A megtakarítás nélkülözhetetlen, viszont nem feltétlenül nehéz, ha követed ezeket a lépéseket:

  • Nézd meg, hogy a jövedelmedhez képest mennyi a megtakarításod és mennyit költesz!
  • Kezdd el vezetni, hogy mire mennyi pénzed megy el. Szüntesd meg a nem szükséges kiadásokat, és kezdj el kevesebb pénzből gazdálkodni!
  • Ha kell, keress plusz pénzt!
  • Tedd prioritássá a megtakarítást és automatizáld! Ne azt tedd félre, ami hónap végén a számládon marad, hanem azt költsd el, ami a számládon marad a megtakarítás után!

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy milyen jelentős eredményeket lehet elérni az automatizálás eredményeképpen, javaslom, hogy olvasd el ezt a bestseller könyvet a témáról (sajnos csak angolul): David Bach: The Automatic Millionaire.

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség