Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Hogyan Lépj ki a Fizetéstől-Fizetésig Körforgásból?

Olyan sokan élnek egyik hónapról a másikra, tele hitelekkel, hogy ezt akár természetesnek is gondolhatnád. Pedig nem az. Ameddig így élsz, egy fizetésre vagy attól, hogy ne legyen világításod, lakásod, autód. Bár ez a legrosszabb forgatókönyv, mégis bekövetkezhet, ezért érdemes javítani a kilátásaidon. Itt a recept, ha anyagi biztonságban szeretnél élni.

Ha végleg meg szeretnél szabadulni a pénzügyi stressztől, és az ebből eredő alvászavartól, szorongástól, depressziótól, ami rányomja a bélyegét a kapcsolataidra és a mindennapjaidra, akkor véget kell vetned annak, hogy fizetéstől fizetésig élsz. Lehet, hogy te már attól boldog vagy, ha kihúzod hónap végéig, de ettől pénzügyileg még nem leszel sokkal előrébb. Gyökeresen át kell alakítani hozzá a pénzkezelési szokásaidat.

Itt a 7 legfontosabb lépés.

1. Élj a lehetőségednél szerényebben

Ha véget akarsz vetni annak, hogy fizetéstől fizetésig élsz, akkor szükséged lesz olyan pénzre, amit nem költesz el azonnal, hanem félreteszel megtakarítási és befektetési célból. Ezt úgy tudod elérni, hogy egyszerűen kevesebbet költesz, mint amennyit keresel. 

Könnyű ez? Annak hangzik, de egyáltalán nem. Ma egy hitelre-szocializált, “minden azonnal jár nekem” társadalomban élünk, ahol napi szinten reklámok százai sulykolják beléd, hogy a boldogsághoz ez is kell, meg az is, és különben is megérdemled, hogy a tiéd legyen.

Ekkora folyamatos nyomás alatt nagy elszántság és tudatosság kell ahhoz, hogy szembe merj menni az árral. Jó hírem van viszont: az egész a mindennapi apró szokásaid átalakításán múlik, ami viszont egyáltalán nem lehetetlen küldetés!

2. Mérd fel a helyzeted

Ha változtatni szeretnél,  először is fel kell mérned a jelenlegi pénzügy helyzeted. Gyűjts össze minden blokkot, bankszámla kivonatot,  és írd össze az adott hónap kiadásait! Hozz létre kategóriákat (élelmiszer, ruházkodás, hitel, szórakozás, közlekedés, stb). Add össze, majd az összes kiadásodat hasonlítsd össze azzal a havi összes bevételeddel.

Ha a két összeg kb. egyenlő vagy a kiadásaid meghaladják a bevételeidet, akkor karcsúsítani kell a kiadásaidat.

3. Szabadulj meg minden nem-szükséges kiadástól

Ha hónapról hónapra élsz, vagy rendszeresen hitelhez folyamodsz, ez azt jelenti, hogy a lehetőségeiden felül fogyasztasz. Ez a pénzügyi problémáid első számú oka. Van jobb életmód is, és ennek az első lépése a költségeid csökkentése.

Itt nagyon fontos, hogy élesen határold el, hogy mi az, amit szeretnél és mi az, amire tényleg szükséged van. Ime az ésszerű takarékosság titka:

Akard azt, ami már a tiéd és vedd meg azt, amire szükséged van.

Ennyi. Ha ezt az elvet a magadévá teszed, sokkal egyszerűbb lesz az életed.

Ez nem jelenti ez azt, hogy extrém módon meg kell mindent vonnod magadtól, és aszkétaként élned. Viszont világosan kell látnod, hogy mikor költesz a saját céljaid megvalósítása érdekében, és mikor költesz unalomból, pótcselekvésként, vagy hogy valamilyennek tűnj mások szemében.

Minden, ami a szükséges fölött van, az extra, és ezektől a költségektől kell megszabadulnod, ha változtatni szeretnél a pénzügyi helyzeteden. Mik lehetnek az extrák, amiktől a leggyorsabban megszabadulhatsz?

  • Konditerembérlet (csodás sportolási lehetőségek vannak, ingyen, a friss levegőn)
  • Étterem, kávéház, hétvégi plázajárás
  • Napi kávé elvitelre, energiaital
  • Gyümölcslé (nem is egészséges)
  • Előfizetések (pl. kábeltévé)
  • Legújabb mobiltelefon modell, amikor még a régi is jól működik.

Ezek a költségek egyesével jelentéktelennek tűnhetnek, de ha összeadjuk őket, talán el sem hiszed majd, hogy mennyit meg tudsz takarítani.

Hogyan kezelik a gazdagok a pénzügyeiket?

4. Fizesd vissza a hiteleidet

Minél több a hiteled, annál valószínűbb, hogy hónapról hónapra élsz, mert nem marad már semmi, amit félre tudnál tenni. Ha a lakás és autóvásárlási hiteledtől nem is tudsz egyik napról a másikra megszabadulni, legalább ne terheld magad tovább áruvásárlási és egyéb szabad felhasználású hitelekkel, személyi kölcsönökkel.

Amit az extra kiadásaid lenyesegetésével megtakarítasz, fordítsd minél nagyobb arányban a hiteleid visszafizetésére. Kezdhetsz a legkisebb összegű hitellel, vagy azzal, ahol a legmagasabb a hitelkamat. Teljesen mindegy, a lényeg, hogy kezdj el megszabadulni a hitelektől. Minél kevesebbel tartozol, annál több tud nálad maradni.

5. Fizess magadnak először

Ahogy megszabadultál a hiteleidtől, vagy legalább szorosan kézben tudod tartan őket, el tudsz kezdeni félretenni. Ahogy elkezdenek növekedni a megtakarításaid, már nem lesz szükséged arra, hogy újabb hitelt vegyél fel egy váratlan kiadás miatt.

Határozd meg, hogy melyik hónapban mennyit fogsz félretenni, és kötelezd el magad mellette. Állítsd be, hogy ez az összeg automatikus utalással a megtakarítási számládra kerüljön,  még a csekkek befizetése előtt.

6. Szerezz plusz jövedelmet

Néha nem elég visszafogni a kiadásaidat ahhoz, hogy vissza tudd fizetni a hiteleidet. Lehet, hogy most annyit keresel csak, hogy nagyon takarékos életmód mellett is éppen csak kijössz belőle.

Ilyenkor ahhoz, hogy ki tudj kerülni a hónapról hónapra élet csapdájából, plusz jövedelemre lesz szükséged. Attól függően, hogy a főállásod mellett mennyi időt tudsz még rászánni, vagy mennyire vagy vállalkozó szellemű, rengeteg lehetőség van, hogy mellékállásból plusz pénzt keress. Fűnyírás, gyerekfelügyelet, üres helyiség bérbeadása, nyelvtanítás, irodatakarítás, online adás-vétel, szakmai tanácsadás, vagy akár egy blog indítása – rengeteg lehetőség van.

20+ ötlet, amivel plusz pénzt tudsz keresni

7. Ha kell, engedd el

Ez fájó téma, tudom. De néha a korábbi elkötelezettségeid ma akkora havi terhet jelentenek, hogy bár a költségcsökkentés havi szinten javítani fog a helyzeteden, de hosszabb távon még így sem fogsz tudni előrelépni. Például,  ha a lakáshiteled fizetése mellett alig marad valami a fizetésedből, és folyamatosan a fennmaradásodért küzdesz, akkor ez túlköltekezés.

Ha szeretnél megszabadulni a pénzügyi stressztől, szembe kell nézned a valósággal, és – legalább ideiglenesen – megelégedni egy kisebb otthonnal. Egy kisebb otthonnak a hiteltörlesztés mellett a havi rezsi és fenntartási költsége, a biztosítása is kisebb. Ugyanez igaz az autódra is. Egy kisebb kocsi általában kevesebbet fogyaszt,  és a biztosítása is olcsóbb.

 

Csatlakozz a támogató Facebook csoportunkhoz, ahol tapasztalatokat, és még több ötletet osztunk meg egymással!

Ha hasznos volt ez a poszt, és úgy gondolod, hogy másnak is érdekes lehet, oszd meg a cikket a Facebookon, Pinteresten! Köszi!

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség