Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Online vállalkozás anyaként – Hogyan változtatta meg 2021 a gondolkodásomat?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

Az elmúlt 365 nap rengeteg új leckét tartogatott számomra.

Néha a fellegekben éreztem magam, néha pedig igazi mélységeket is megtapasztaltam. Mindenesetre egy újabb évvel lettem bölcsebb, és minden kihívás és nehézség ellenére sokat tanultam ebből az évből.

Ezek a leckék erősebbé és magabiztosabbá is tettek.

Szeretném megosztani veled őket. Talán az én tapasztalataim segítenek neked is abban, hogy máshogy tekints a nehézségekre és kihívásokra.

 

Nyáron írtam egy bejegyzést arról, hogy mivel töltöttem a blogom első három évét, mit értem el eddig, mit nem értem el.

Azóta eltelt 6 hónap. Visszatekintve a 2021-es évre, azt gondolom, hogy ez egy nagyon értékes év volt számomra minden nehézséggel és kihívással együtt. Sok olyan dolog történt ugyanis, ami rákényszerített arra, hogy egyszerűen máshogy kezdjek el gondolkodni a blogomról és az online vállalkozásomról.

Kezdjük egy rövid összefoglalóval, hogy mi is történt az idei évben, milyen kihívásokkal szembesültem. Utána pedig elmesélem, hogy hogyan változott a hozzáállásomon és a gondolkodásmódomon ezeknek köszönhetően.

Ez történt 2021-ben…

A 2021-es évem azzal indult, hogy január és március között kicsit a háttérbe húzódva létrehoztam a VTM Bootcamp tagsági rendszert.

 • Nagy tervekkel kezdtem neki ennek a fejlesztésnek. Tudtam, nem lesz könnyű egy ilyen rendszert létrehozni technikailag és tartalmilag sem. Ezért két és fél hónapot szántam az elindulás előkészítésére.
 • Nagyszerűen alakult a Bootcamp program elindítása. Napról napra növekedett a tagok száma, és néhány nappal az elindulás után már 50 tagja volt a VTM Bootcamp-nek. Az ötletemet sikerült kicsiben bizonyítani, és alig vártam, hogy növekedési pályára állítsam a programomat.
 • Aztán márciusban újra valóra vált a rémálmom: bezárták a kisfiam iskoláját, és áttértek a digitális oktatásra. A fiam májusban összesen egy hetet járt iskolában, mielőtt június elején máris elkezdődött a nyári szünet.

 

Két hónapon keresztül nagy küzdelmek árán próbáltam tartani magam az eredeti terveimhez Ez teljesen kimerített.

Május végére be kellett látnom, hogy bármennyire jó is az irány, képtelen vagyok egy gyerekkel itthon egy új tagsági rendszert működtetni és egyszerre növekedési pályára is állítani.

Ezért nagyon rosszul érintett. A tavaszi iskolabezárás a harmadik volt a blogom rövid három éve alatt, és mindig a legrosszabbkor jött. Pont, amikor valami új dolgot készültem elindítani.

Ez alakalommal viszont tényleg elbizonytalanodtam, hogy anyaként hogyan lehet egy ilyen típusú rendszert felépíteni, ha a koronavírus miatt bármikor előfordulhat, hogy újra kell mindent terveznem.

Ezért júniusban úgy döntöttem, nem szeretnék új tagokat fogadni addig, ameddig nem látom, hogy hogyan tudnám kevesebb időbefektetéssel is jól működtetni a rendszeremet.

A júniusi-júliusi hónapom sok belső vívódással telt:

 • Hogyan tovább?
 • Lesz-e következő iskolabezárás ősszel? Ha igen, hogyan tudnék rá előre felkészülni?
 • Hogyan módosítsak úgy az irányon, hogy ne az én időm legyen a növekedés korlátja?
 • Merjek-e elindítani egy hirdetési kampányt?

A könyv

Döntésképtelenség állapotába kerültem.

Azt éreztem, hogy vissza kell vonulnom egy időre, hogy átgondoljam, pontosan mit és miért szeretnék.

Innen jött az ötlet, hogy írok egy könyvet, ami rákényszerít, hogy újragondoljam, mit, miért és hogyan szeretnék csinálni.

Így született meg augusztusban a Légy a saját főnököd! e-könyv.

Ennek a néhány hetes belső munkának és az intenzív írásnak köszönhetően visszakaptam a korábbi lelkesedésemet és önbizalmamat.

Rájöttem közben arra is, hogy ez a könyv nagyszerűen eszköze lehet majd a növekedésnek is.  Aki ugyanis elolvassa, a sokkal jobban fogja érteni utána, hogy hogyan teremthet szabadabb életet és pénzügyi függetlenséget az internet segítségével.  Így könnyen el tudja dönteni, hogy velem szeretne-e dolgozni vagy sem.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint egy mentori felkérés, amit nagy meglepetésemre még a könyvem megjelenése előtt történt:  a könyv tördelését egy grafikusra bíztam, aki a munka után rögtön felkért, hogy segítsek neki mentorként a saját online vállalkozása továbbfejlesztésében, mert pontosan azt szeretné elérni, amit a könyvben leírtam.

Szeptembertől tehát csak a meglévő Bootcamp tagokra fókuszáltam, illetve egy szűk körnek meghirdettem egy egyéni mentorprogramot.  Így öt online vállalkozóval dolgoztam együtt októberben és novemberben egyénileg.

Nem sokkal az őszi szünet után novemberben újra bezárták a fiam iskoláját másfél hétre. Az egyéni mentorálások mellett ez viszont már nem okozott nagy problémát.

 

Ezt értem el 2021-ben

A 2021-es év ismét a terveim újragondolásáról szólt. Sőt, egy ideig úgy éreztem, mintha visszafele haladnék.

Mégis, ha az egész évemet egyben nézem, akkor hiába léptem egyet hátra, azért összességében mégis több lépéssel is haladtam előre.

 • Létrehoztam egy új terméket, a VTM Bootcamp tagsági rendszert, ami egyrészt stabilitást ad a vállalkozásomnak, másrészt meggyőződésem, hogy a legjobb támogatást ezen keresztül tudom adni a program résztvevőinek. Technikailag jól működik, a tagoktól sok pozitív visszajelzést kapok. Kicsiben tehát jól működik, már csak a növekedés van hátra.
 • Írtam egy rövid e-könyvet, aminek fontos marketing szerepe lesz a jövőben.
 • Sikerült kialakítanom egy ideális termékmixet, ami a könyvem, a tagsági rendszer és egyéni mentorprogram kombinációjából áll.
 • Sok feladatot sikerült elengednem, amit korábban fontosnak gondoltam, de az eredményeimhez valójában nem járultak hozzá.
 • A fontos feladatoknál viszont elkezdtem jobb folyamatokat kialakítani, tervezettebben dolgozni, hogy kevesebb idő alatt több eredményt tudjak elérni.
 • Minden nehézség, elbizonytalanodás és tervmódosítás ellenére 50-%-kal növekedtek az online bevételeim 2020-hoz képest.
 • Felkészültem a 2022-es növekedésre, így egy online marketingügynökség bevonásával januárártól elindulnak a hirdetéseim is.

 

A legnagyobb dolognak mégis azt tartom, hogy az idei év sok kérdésben megváltoztatta a gondolkodásmódomat.

Ezeket szeretném végezetül megosztani veled abban a reményben, hogy te is máshogy fogsz tekinteni a saját sikereidre és azokra az eredményekre, amit 2021-ben elértél.

 

3 nagy változás a gondolkodásmódomban

A siker

Materiális világban élünk, ahol a legtöbb helyen a sikert pénzben, jövedelemben mérik, vagy azon, hogy mid van.

Emiatt nagyon könnyű az online sikereket is az alapján megítélni, hogy kinek milyen jövedelme származik az online vállalkozásából. Ha pedig nem is a jövedelmen mérjük a sikert, akkor is számokhoz kötjük: követők száma, weboldal látogatók száma, feliratkozók száma stb.

Azt gondolom, hogy fontos, hogy a haladásunkat számokkal is mérjük, hiszen ha jól választjuk ki a mérőszámainkat, ezek objektíven mutatják a fejlődésünket.

De csak ezek alapján értékelni egy vállalkozó, egy vállalkozás sikerét nagy hiba szerintem.

Néha a növekedés ugyanis bennünk történik meg, külső szemlélő számára teljesen láthatatlan módon. Ezek a változások viszont nélkülözhetetlenek a növekedéshez. Először ugyanis nekünk kell azzá az emberré fejlődni, aki képes nagyobb vállalkozásban gondolkodni.

Ez pedig legalább akkora munka, mint egy nagy vállalkozás építése.

Számomra ez az év leginkább a belső növekedésről szólt.

Magamat kellett elsősorban győzni arról, hogy minden külső nehézség, váratlan kihívás ellenére képes leszek megvalósítani, amit célul tűztem ki.

Szeretném, ha téged sem bátorítana el, ha egyelőre még nincsenek látványos, számokkal is mérhető eredményeid. Ha a mindennapi kis munkát beleteszed a vállalkozásodba, ha minden nap dolgozol azon, hogy jobb legyél, hogy többet tudj adni a közönségednek, ez mind rengeteg kis siker! Ezek a kis sikerek összeadódnak és ezekből lesznek a nagy, látványos sikerek.

Az idei év tehát megtanított arra, hogy ameddig van célod és akár kis lépésekkel is, de haladsz a célod felé, ez is siker. Nem csak a nagy látványos sikerek számítanak.

A versenytársak

Az idei évben teljesen máshogy kezdtem el a versenyről és a versenytársakról gondolkodni.

Eddig is azt vallottam, hogy a versenytársaktól nem szabad megijedni, hiszen bizonyítják az ötleted működőképességét. Ráadásul együtt is lehet működni a versenytársakkal (pl. affiliate marketing, vendégposztok, podcast interjúk során)

Az idei év viszont még inkább megerősített abban, hogy nem kell megijedni a versenytársaktól. Egyszerűen úgy érdemes a piacunkat, a piaci résünket kijelölni, ahol nincs igazi versenytárs. Azt a piaci rést érdemes megtalálni bármilyen témában, ahol te vagy a legjobb és a legrosszabb szereplő egy személyben, mivel ott nincs más versenytárs rajtad kívül.

Ameddig nem szűkíted megfelelően a célpiacodat, sok versenytárssal fogod szembe találni magad. Könnyű rájuk fókuszálni a saját közönséged, ügyfeleid helyett. Nagyon könnyű beleesni abba a csapdába, hogy elkezded magad azokhoz hasonlítani, akiknek több ügyfelük, több a bevételük, több termékük van stb.

Amikor viszont egy olyan piaci résre fókuszálsz, ahol te vagy az egyetlen és nincs igazán versenytársad, akkor megszűnik az a nyomás, hogy másokhoz hasonlítsd magad.

Ebben az évben sikerült megszabadulnom ettől az érzéstől, és ezt elsősorban a könyvem megírásának köszönhetem.

A MIÉRT ereje

Mit szeretnél tulajdonképpen? Miért kezdtél bele ebbe a vállalkozásba? Mit szeretnél elérni vele?

Azt gondolom, hogy ezek olyan kérdések, amit nem teszünk fel magunknak elégszer, vagy nem gondoljuk át a válaszunkat elég komolyan.

A céljaink ugyanis változhatnak, a körülményeink is folyamatosan alakulnak, ráadásul újabbnál újabb lehetőségek nyílnak meg, amire igent vagy nemet kell tudnunk mondani. Ha pedig nem elég világos a miértünk, akkor könnyen meginoghatunk, feladhatjuk vagy döntésképtelenné válhatunk.

 • Én ezt a vállalkozást eredetileg azért indítottam, hogy a kisfiammal lehessek, amikor szüksége van rám. Persze közben lettek üzleti céljaim is. Látom, hogy mekkora lehetőség van a kezemben, mennyi mindent elérhetek vele.
 • De mit ér, ha elérem az üzleti céljaimat, és közben nem tudok annyi figyelmet és szeretetet adni a gyerekemnek, amennyit megérdemel?

 

A márciusi iskolabezárás után egyre többször kaptam magam azon, hogy azt mondom neki:

„Most ne zavarj! Nem látod, hogy dolgozom?”

Egy idő után ráébredtem, hogy az nagyon nem jó, hogy pont akkor nincs időm a gyermekemre, amikor valószínűleg a legnagyobb szükségem lenne rám. Hiszen a digitális iskola, az irreális iskolai elvárások, az elszigeteltség rá ugyanolyan teherként nehezedik, mint rám.

Komolyan belekerültem a szokásos anya-vállalkozó belső konfliktusba, amikor egyik szerepre sincs elég idő.

Először felülkerekedett bennem a vállalkozó énem,  és azt éreztem, mennyire igazságtalan, hogy a digitális iskola miatt nekem most vissza kell vennem az üzleti terveimből.

Aztán egy könyvben olvastam valamit, ami teljesen megváltoztatta a hozzáállásomat az iskolabezáráshoz.

John Lee Dumas, az eofire.com tulajdonosa, több, mint 2000 interjút készített vállalkozókkal. Az interjúkból megtudta, hogy sok vállalkozó kezdőként nagyon nehezen tette meg az első lépéseket. Egyszerűen nehéz kilépni a komfortzónából, nehéz kiállni a nyilvánosság elé pl. egy bloggal, vagy elindítani egy podcast csatornát.

John viszont azt tapasztalta, hogy van valami, amitől minden félelem ellenére sok vállalkozó mégis megállíthatatlanná válik:

 a gyerek.

A gyerek ugyanis akkora motivációt tud adni, amihez semmi nem hasonlítható.

Ha eddig félelmetes volt megírni és kiposztolni valamit, akkor most ott van egy még nagyobb félelem: az, hogy nem tudsz a gyerekedről megfelelően gondoskodni, vagy hogy alig látod őt felnőni.  Ez sok szülőnél erősebb félelem, mint az, hogy mit szólnak az ismerősök a bejegyzésemhez, vagy mi van, ha mégsem sikerül stb.

Ez a gondolat ráébresztett arra, hogy nekem mi volt pontosan ez volt az eredeti motivációm, és mik a prioritásaim.

Elsősorban anya vagyok, és másodsorban vállalkozó.

A könyv elolvasása óta azt érzem, hogy mekkora áldás, hogy úgy vállalkozhatok, hogy van egy gyerekem, aki kifogyhatatlan motivációként ott van mellettem, aki miatt soha nem adom fel, amibe belekezdtem.

Persze nem mindenkinek egy gyerek a fő motiváció.

Fontos viszont, hogy világosan lássuk a Miértünket, a prioritásainkat és sokszor emlékeztessük magunkat arra, hogy miért is kezdtünk bele az egészbe. Ez főleg akkor segít sokat, amikor a különböző céljaink konfliktusba kerülnek egymással. (Az egészség “kárára” például nagyon könnyű vállalkozni. )

 

Az idei évben személyesen is megtapasztaltam:

egy vállalkozás építése minden mítosz ellenére nem egy folyamatosan felfele ívelő sikersztori. Lehetnek benne bizonytalan időszakok, lejtmenetek, váratlan külső akadályok, belső félelmek.

Az út tehát rázós, és 2021-ben talán sokan különösen nehéznek érezhettük.

Mindezek ellenére lelkesítő érzés valamit létrehozni és felépíteni a semmiből, és kitartani mellette minden akadály ellenére. Szeretném, ha te is máshogy tekintenél a sikereidre és kudarcaidra,  mint ahogy én is megtanultam örülni a kis lépéseknek is ebben az évben.

Minden lépés, amit a céljaidért teszel, óriási dolog!

Ha ez idei eredményeid látványosak, szívből gratulálok! Nagyon megérdemled, biztos vagyok benne, hogy rengeteg munka van a sikereid mögött.

Ha viszont csak kis lépéseket tettél, amik még nem annyira látványosak, akkor is légy magadra büszke, mert megérdemled! Ezek a kis apró lépések, a belső harcok, amiket megvívunk, ezek nagyon sokat számítanak, hiszen ezek vezetnek el a nagyobb, látványos sikerekig.

Kívánom, hogy 2022 legyen sokkal jobb év mindannyiunk számára, mint az idei!

Nagyon sok Sikert és Boldog Új Évet Kívánok!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség