Saját gyerekkori problémája indította el, ma csúcsteljesítmény coach

A bejegyzés affiliate linkeket tartalmazhat. Részletes infókért kérlek, hogy olvasd el az Affiliate Tájékoztatót

Üdvözöllek a Különleges Életstílusok Sorozatban, ahol olyan inspiráló emberekkel szeretnélek megismertetni, akik leporolták a majdnem elfeledett álmaikat,  és megvalósították, vagy jó úton vannak az Álom Életstílusuk megvalósítása felé.

Ebben a részben Marton Gábort szeretném bemutatni, aki a bankszektorban alkalmazottként töltött 10 évet, ma pedig sikeres coach vállalkozást vezet. Vállalkozóknak, topmenedzsereknek segít csúcsformában maradni, és megőrizni a munka-magánélet egyensúlyát. A coach szakmán kívül a vállalkozóvá válás rögös útjáról és a kezdő vállalkozók által elkövetett leggyakoribb hibákról is beszélgettünk.

Hogyan indult a karriered?

Mindig közel állt hozzám egy saját vállalkozás gondolata, és már korábban is vállalkoztam több kevesebb sikerrel. Egyetem mellett kommunikáció és személyiségfejlesztés témában tartottunk tréningeket gimnáziumokban. Utána volt egy másik vállalkozásom, a Sikerközösség, ami viszont inkább vitte a pénzt, mint hozta. Később online marketinggel foglalkoztam, ami nyereséges volt ugyan, de nem élveztem igazán, ezért inkább eladtam. Szóval elég sok tapasztalatot gyűjtöttem az évek során, mint vállalkozó.

Mégis alkalmazott lettem, és a bankszektorban dolgoztam 10 évet, főleg értékesítés és kockázatkezelés területen, a végén pedig egy innovációs központot vezettem.

De nem adtam fel az álmomat. 2017 szeptemberében otthagytam a bankszférát, és azóta főállású vállalkozó vagyok, coachinggal foglalkozom. Készségfejlesztő tréningeket és programokat tartok.

A coaching divatos szakma manapság. Neked honnan jött az ötlet?

A coaching és a tréning onnan jött, hogy fiatalabb koromban eléggé szorongó és feszült fiú voltam, nem nagyon mertem a véleményemet felvállalni. A kedvenc példám: mentem haza a 7-es buszon, ami elég tömött volt. De nem mertem megkérni az embereket, hogy álljanak arrébb a megállónál, mert mit fognak szólni. Inkább nem szálltam le. Innen indultam.

Anyukám adott egy könyvet, Dale Carnegie: Sikerkalauz könyvét, ami nagyon sokat adott az akkori életemhez. Ez indított el a személyes változás terén. Ebben az időszakban nagyon sokat olvastam. Nagyon érdekelt a szociális dinamika, hogy emberek hogyan barátkoznak, ismerkednek. Egy idő után egy barátom vállalkozásában segítettem önkéntes alapon, utána pedig jött a Sikerközösség.

Közben a bankban bekerültem több tehetség programba is, és az egyiken keresztül belső tréner lettem. Készségfejlesztő tréningeket tartottam kollégáknak, ami nagyon izgalmas volt.

Azzal találtam szemben magam, hogy a coaching és a tréningek az, amiben igazán jó vagyok, és ezzel foglalkoznék szívesen. De a banki munkám mellett elég kevés időt tudtam ezzel foglalkozni, gyakorlatilag ezért mondtam fel 2017. szeptemberében.

Az igazság az, hogy már 3 évvel korábban is éreztem, hogy ki kéne lépnem, de akkor kaptam meg az innovációs projektet, amit nagyon élveztem. Másrészt azért voltak bennem gátak, hogy hogy fogom megállni a helyem vállalkozóként.

Mik voltak ezek a gátak, amik téged visszatartottak a vállalkozói élettől?

A legnehezebb az, amikor az ember jól keres, és ki kell lépnie ebből a biztosból. Ez picit olyan, mint amikor ülsz egy kellemes 20-25 fokos vízben, kint hideg van, de ha egy kicsit följebb nézel, akkor látod, hogy ott van a nagyon meleg, 30 fokos víz, amibe bele szeretnél ülni.

A 25 fokos is már elég komfortos, de ahhoz, hogy még jobb helyzetbe kerülj, először vizesen fel kell állnod, ki kell lépni a hideg kőre és átsétálni rajta.

Én úgy gondolkodtam, hogy lehet, hogy lesz 1-2 szivatós évem, viszont tudtam, hogy el fogok tudni jutni ahhoz a nagyon meleg vízhez. Ez a cél inspirált, de maga az út is, ahogy oda eljutok.

Azt gondolom, hogy úgy nem érdemes otthagyni valamit, hogy biztos jobb lesz, mert nem biztos, hogy jobb lesz. Ezért nagyon fontos a tesztelés. Sokan akkor hagyják ott az alkalmazotti munkájukat, amikor már bőven jobban termel a vállalkozásuk, és ez szerintem a legjobb út, mert akkor tényleg jól lehet kiszállni.

Én is ezt az utat követtem és nagyon megkönnyítette a váltást. Az utolsó 3 évben a banki munkám mellett ugyanis mellékállásban már csináltam a coachingot. Így már láttam, hogy a coachingban komoly perspektíva van, másrészt jött már annyi bevételem, hogy tudtam, fenn fogom tudni tartani magam. Nagyon hasznos volt ez a „tesztidőszak”.

Hogyan indult a főállású vállalkozói életed?

Még a teszt ellenére is hullámvölgyekkel. Amikor felmondtam, rögtön jött pár új ügyfél, és nagyon jól indult minden. Viszont a következő év elején valahogy bekényelmesedtem, és ez nagyon meglátszott az eredményeimen.

Szerintem sok kezdő vállalkozó elköveti ezt a hibát, hogy amikor látja az első eredményeket, bekényelmesedik. De ameddig nincsenek meg azok a folyamatok, rendszerek, amelyek garantálják, hogy mindig lesznek új ügyfelek, addig nem szabad elkényelmesedni.

Mindenesetre sikerült néhány mélypontot megélnem érzelmileg. Az egyik mélypont a pénzhez való viszonyomból jött. Nagyon nehezen éltem meg, hogy hónapról hónapra fogy a pénzem, még úgy is, hogy volt tartalékom. A tartalékaim fogyására fókuszáltam, és nem arra, hogy hogyan tudok pénzt keresni azáltal, hogy értéket teremtek.

A másik mélypont pedig az volt, hogy nem volt meg az elején a megfelelő stratégia, mert össze-vissza csináltam a dolgokat. Kapkodtam, és nem tudtam a prioritásaimat felállítani és követni. Annyi új feladat, dolog esett az asztalomra, hogy abba kezdtem bele, ami könnyűnek tűnt, de nem a legfontosabb volt… Ez egy óriási tanulság volt, hogy sokkal fontosabb megcsinálni azokat a dolgokat, amik valóban fontosak és nem pepecselni a sok kis apró részlettel.

Hogyan változtak meg a mindennapjaid az alkalmazotti életedhez képest?

Engem leginkább az motivált, hogy vállalkozásba kezdjek, hogy így jobban fogom élvezni a hétköznapokat és sokkal több szabadságom lesz.

A valóság az, hogy a mozgásterem nagyobb, szélesebb lett. Saját magam osztom be az időmet, én döntök a prioritásaimról.

Kevesebbet nem dolgozok, mint alkalmazottként még, bár az igaz, hogy sokkal nagyobb örömöt lelek a munkában, mint eddig. Ennek szerintem a fő oka az, hogy rugalmasabban tudom szervezni az életemet, több időt tudok szánni azokra a dolgokra, amelyek fontosabbak.

Mesélj kicsit a munkádról. Mit csinálsz coach-ként?

Még a kezdetek kezdetén azt a kérdést fogalmaztam meg magam felé, hogy hogyan tudok magamból még többet kihozni. Hogyan tudom kibontakoztatni a bennem rejlő potenciált élvezettel? Bármelyik programomról van szó, az a közös vonás bennük, hogy hogyan is tudunk közelebb férkőzni a bennünk rejlő lehetőségekhez, hogyan tudunk ezekkel élni és ezeket a felszínre hozni?

Az egyik fő profilom a csúcsteljesítmény, csúcsforma coaching. Abban segítek főleg vállalkozóknak, menedzsereknek, hogy csúcsformában legyenek nap, mint nap. Hogyan érhetnek el még kiemelkedőbb eredményeket, de nem azáltal, hogy feláldozzák a magánéletüket, hobbijukat, a családjukkal töltött minőségi időt. Azon dolgozom velük, hogy ki tudjanak alakítani egy olyan életstílust, amiben ott van a siker, de a felszabadultság és a könnyedség is.

A másik fő profilom az a networking készségek fejlesztése, azaz, hogyan tudunk felszabadultak lenni üzleti rendezvényeken, helyzetekben, ahol potenciális partnerekkel találkozhatunk. Ezt követően pedig hogyan tegyünk jó első benyomást és alakítsunk ki könnyedén új üzleti vagy éppen baráti kapcsolatokat.

Hamarosan indul a Level Up programom, amely olyan embereknek szól, akik életük egyes területein szeretnének szintet lépni, abbahagyni a halogatást és megvalósítani azokat a vágyakat, amelyeket magukban dédelgetnek.

Te hol látod a leggyakoribb hibákat, melyeket kezdő vállalkozók elkövetnek?

Több ilyet is tudok mondani.

  • Először is, az elejétől tisztázni kell magunkban, hogy miért csináljuk. Az jó, hogy élvezzük, de a vállalkozás alapvető célja, hogy értéket teremtsen és profitot termeljen.
  • Fontos az is, hogy a vállalkozásodon dolgozz, és ne a vállalkozásodban dolgozz. Hogyan termelj annyi profitot, hogy ki tudj szervezni feladatokat, egyébként a növekedés a szabadidőd terhére fog történni.
  • Tipikus hiba szokott lenni beleugrani valamibe az elején. Sokkal jobban megéri kutatni, hogy mik az igényei, mik a problémái a közönségemnek. És ezekre a problémákra fókuszálni és megoldani. Fontos még, hogy nem kell mindent egyszerre megoldani. Egyszerre egy problémát.
  • Fontos már az elején figyelni a munka és a magánélet közötti egyensúlyra. Sok sikeres vállalkozó ügyfelem van, akinek nem sikerült ezt megvalósítani. Ilyenkor coachként nekem az a feladatom, hogy segítsek megelőzni, hogy kiégjen. Hogy megtanulja szívből csinálni a dolgokat, és ami nem megy, azt szervezze ki. Ha kiégeti magát, akkor ez azt jelenti, hogy nem élvezi, amit csinál. Ellenállással szemben pedig sokkal több energiára lesz szüksége.
  • Amikor az alkalmazotti létből kilép az ember, akkor nagyon tipikus hiba, hogy még az elején alkalmazottként gondolkozik. Feladatorientált, ahelyett hogy megoldás orientált lenne.
  • Fontos, hogy kialakítsa magában az értékszemléletet, vagyis hogy valójában mi a fontos az ügyfélnek. És lehet, hogy nem az lesz a legfontosabb a vállalkozás elején, hogy mennyire szép a termékem, hanem hogy azt valaki megveszi-e. Mert ha kiderül, hogy nincs rá igény, nincsenek olyan ügyfelek, akik behozzák a cash-flowt, akkor abból nem lesz vállalkozás.
  • Sok kezdő vállalkozó várja, hogy valaki majd ad feladatot. Én is ezzel küzdöttem a vállalkozásom első évében. Itt viszont nincs főnök, magad osztod be az idődet. Sokkal több döntést kell hoznod, mint amennyit alkalmazottként hoztál.

Előnyben van az, aki vezető pozícióban dolgozott, mert bár egy vezető is különböző feladatokat kap, de talán jobban látja, hogy mik a fontos dolgok. Voltak emberei, és tudja, hogy felelősséget kellett vállalnia a döntéseiért. Ugyanígy van a vállalkozásban is, csak itt sokkal nagyobb a felelősség, főleg ha valaki egyedül kezd bele.

Egyedül a legnehezebb szerintem. De ha az ember tud együttműködni másokkal, akkor nagyon jól ki tudják egymást egészíteni, sokkal több értéket tudnak teremteni.

Kiből lesz sikeres vállalkozó?

Dolgozok vállalkozó és alkalmazott ügyfelekkel, és van, akinek viszont egyáltalán nem javaslom, hogy vállalkozó legyen. Nem való mindenkinek. Ez ugyanis egy elég masszív stresszel és feszültséggel járhat, és nem mindenki tud ezzel megbirkózni.

Nem azt mondom, hogy nem lehet mindenkiből vállalkozó, sőt, azt gondolom, hogy a lehetőség ott van mindenkiben. De van, akinek könnyebb, és van, akinek sokkal nehezebb, mert először meg kell tanulnia kezelni a bizonytalanságot.

 

Ha szívesen gyűjtenél még inspirációt és ötleteket sikeres karrierváltóktól,  javaslom neked még ezeket az interjúkat is:

Miért volt nehéz otthagyni a multis karriert és elindulni vállalkozóként?

Hogyan cseréltem le a multis állásomat 10 weboldalra?

Hogyan lettem multialkalmazottból coworking és oktatási központ tulajdonos?

 

Ezek is érdekelhetnek