Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Itt nem konkurenciája senki senkinek – beszélgetés Mikos Ákossal a magyar blog- és podcastszféráról

Üdvözöllek a Különleges Életstílusok Sorozatban, ahol olyan inspiráló emberekkel szeretnélek megismertetni, akik leporolták a majdnem elfeledett álmaikat,  és megvalósították, vagy jó úton vannak az Álom Életstílusuk megvalósítása felé.

Ebben a részben Mikos Ákost szeretném bemutatni, aki blogger, podcaster, coach, egy személyben, és nem mellesleg most írja a második könyvét, amely a tartalomgyártók és kreatívok lelki kihívásairól szól majd. Az egyik kedvenc facebook csoportom alapítója, ahol nagyon sokat tesz a magyar blogger közösség összefogásáért.

 

Interjú Podcast

Hogyan kerültél a rádiózás és az internet világába?

Még a Nyíregyházi Főiskola saját rádiójában kezdtem el rádiózni a tanulmányaim kezdetén. Utólag visszagondolva ez azért nagyon sorsszerű és vicces egyben, mert előtte mindenkinek azt mondogattam, hogy rádiós műsorvezető leszek, mert titkoltam, hogy pszichológusnak készülök, másrészt nagyon szerettem látni, ahogy meglepődnek ezen a környezetemben élők.

Aztán végül önbeteljesítő lett a saját jóslatom, miközben egy kis csavarral, de a coach létem kapcsán közvetetten a pszichológia is bekúszott az életemben.

Az internet már a rádiózás közben jött. Valahogy mindig jó és szórakoztató tartalmakban gondolkodtam, és egy idő után rájöttem, hogy tulajdonképpen az interneten a felületeiden is egyfajta műsort adsz. A tervezett tartalom egy olyan “műsorfolyammá” áll össze, amely informál és szórakoztat egyben.

Ez pedig egy nagyon izgalmas alkotási folyamat.

 

 

Honnan jött az ötlet, hogy blogot és podcast adást indítasz?

Amikor rendszeresen, azaz minden hétköznap reggel rádióztam, a kreatív energiáim nagy része ide vándorolt. Egy négy órás ébresztő műsor felépítése és megtöltése rengeteg odafigyelést és kraftot igényel, így akkoriban ebben éltem ki magam.

Szerelmes vagyok a rádiózásba, mert az egyik legklasszikusabb és egyben legszemélyesebb formátum, ami csak létezhet. Tulajdonképpen ez folytatódik a podcastek világában. A kettő nem ugyanaz, de a hang varázsa és személyessége egy hihetetlen erő.

A rádióban megtalálható a most misztikuma, az, amit ott hallunk abban a pillanatban történik, a podcasteknél ez soha nem lesz meg. Azonban még így is az emberi hang és “társaság” ereje, valamint a szabadság lehetősége – miközben tanulunk, vagy ismereteket szerzünk mosogathatunk, autót vezethetünk, vagy kutyát sétáltathatunk – mindkettő javára felírható.

Amikor elköltöztünk a feleségemmel Szegedről, és Debrecenben magam mögött hagytam a kereskedelmi rádiózást, már nagyjából tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni.

Már előtte is, egy Krakkóban töltött szemeszter alatt is vezettem egy podcast-szerűséget és egy szakmai portálra írtam blogot. Tudtam, hogy ez az a világ, amit szeretnék kipróbálni és a nagy szerelem, a rádiózás után ezzel foglalkozni.

Akkoriban lehetőséget kaptam az ország leginnovatívabb rádiós cégétől, hogy általánosságban a rádiózásról vezessek egy blogot. Egy évig írhattam a 42NETBlogot, amelyben a rádiózásról, műsorvezetésről és olykor podcastekről is születtek bejegyzések ezzel segítve engem, hogy továbbra is valahogy még a rádiókkal foglalkozzak, miközben kitanulom a bloggerkedést.

 


Rengeteget tanultam ez idő alatt és nagyon sokat köszönhetek a cégnek. A többi között ekkor tapasztaltam meg, hogy mivel jár egy folyamatos tartalom kényszer, milyen kezelni egy közösséget és hogyan lehet kiégni egy témában egy év alatt. Az itt megszerzett tudást tudtam kamatoztatni a későbbiekben, amikor elkezdtem magánembereknek és cégeknek segíteni tartalmat fejleszteni és, -tervezni.

Te hogy látod a magyar blog és podcast helyzetet?

A bloggerek már egy jól kitaposott úton lépdelhetnek. Ha ma blogot szeretnél indítani, rengeteg jó példa áll előtted, amely inspirálhat és átsegíthet a kezdeti nehézségeken. A kitaposott út persze, sok vándort is jelent, azonban azért szeretem ezt a világot, mert egy jól választott témával, egy lelkes és következetes hozzállással szinte bárki végig mehet rajta.

Soha nem késő belekezdeni valami olyanba, ami igazán érdekel minket, mert, ha nem is ebből gazdagszunk meg – pedig egy lelkiismeretes munkával egy tisztes kereset ebből is szerezhető – azzal már mindenféleképpen jót tettünk magunkkal, hogy végre azt éltük és azzal foglalkoztunk, ami mi magunk vagyunk. És ez egy jó befektetés…

Ilyen “mágnásokkal” pedig nap, mint nap találkozom.

 

 

A podcastekkel kapcsolatban már más a helyzet. Habár már kb. 200 műsor így, vagy úgy, de fut idehaza, azonban nincs platform, amely összefogja a műsorkészítőket, pláne nincs olyan, amely szakmai információval, gyakorlatokkal szeretné ellátni őket.

Ezért tartottam fontosnak, hogy létrehozzam a Magyar Podcasterek csoportot, ahol egyrészt a készítők beszélgethetnek egymással, másrészt a megtapasztalt, vagy olvasott jó példákat megírhatjuk. Nem én vagyok az éceszgéber ebben az ügyben, de szívesen hozom el a követendő fogásokat.

Közben lépten-nyomon hirdetem, hogy a médiához képest azért érdekes a blog- és a podcastszféra is, mert itt igazából nem konkurenciája senki senkinek.

Ha okosan dolgoznak együtt a szereplők, akkor nagy sikerek és jelentős előrelépések kerekedhetnek az összebeszélésekből. És ez felemelő tud lenni…

Coachként is dolgozol, miben kérnek tőled legtöbbször segítséget?

Nagyon szeretem a coach “életemet”. Általában olyan tartalomgyártókkal (bloggerekkel, podcasterekkel, instagrammerekkel, vloggerekkel, fotósokkal stb.) dolgozom együtt, amilyen én magam is vagyok.

Sokszor kérnek segítséget a businessben, vagy a tartalmak tervezésében, de előbb-utóbb szóba jönnek olyan magánéleti kérdések, amelyekben már tanácsot nem adhatok, viszont egy közös, segítő beszélgetésben megtalálhatjuk együtt a megoldást.

Időbeosztás, a blog és a család közötti kényes egyensúly, a teljesítménykényszer mind-mind olyan probléma, amely egy blogger/podcaster számára ismerős lehet. Viszont megérteni csak kevesen értik meg…

 

Egy év alkotói szabadságra készülsz, mik a terveid?

Az a legnagyobb kihívás abban, amit csinálok, hogy meg van a fejemben mit lehet és érdemes tennie annak, akivel éppen együtt dolgozom, de a saját projektjeimre már sokszor nem jut elég energia.

Ezért kellett leülnöm, majd belátnom, hogy a saját blogom vezetése (két másik blogos és egy podcast projekt mellett) most nagy energiákat vonna el tőlem.

Úgy döntöttem tehát, hogy egy év alkotói szabadságra megyek, amely csak abban az értelemben szabadság, hogy megengedem magamnak, hogy csak korlátozott számban foglalkozzak blogokkal – ennek fő terepe a Blogger Műhely csoport és egy-két előadás lesz.

Miközben ezt teszem egy, a két területet, vagyis a tartalom készítés, alkotás és az egészséges lelki életet metsző könyvet írok, amely terveim szerint abban segít majd, hogy ha valaki erre az életmódra adja, vagy adta a fejét, akkor a felmerülő problémákra itt is kapjon megoldást.

Nem feltétlenül csak tőlem, hanem ismertebb bloggerek és podcasterek is beleadják a magukét, a tapasztalatukat. Eszeveszettül izgatott vagyok emiatt. 🙂

Végezetül mit tanácsolnál annak, aki elindulna egy bloggal vagy podcast-tel?

Azt, hogy légy kitartó!

Ez az egyetlen biztos pont, amely a sikeres tartalomgyártókban közösen megtalálható. A kreativitás jön, a képességek tanulhatóak, de a kitartás az, amely meghatározza, hogy sikered lesz, vagy valahol félúton elveszted magad és a közönséged.

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Vállalkozás ÚJ STÍLUSBAN: Hogyan keress pénzt az interneten ELADÁS NÉLKÜL?

Blog készítés kezdőknek 15 lépésben

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Érdemes-e blogot indítani a magyar piacon? Interjú az első Zrt.-vé alakult bloggercsapattal

16 csúcs TIPP blog szakértőktől kezdőknek

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség