Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Több szabadság vállalkozóként – Interjú Vida Ágival, az otthonról végezhető munkák szakértőjével

Vida Ágit valószínűleg nem kell senkinek bemutatni, de ha mégis, akkor ő a kismamablog.hu gazdagmami.hu weboldalak tulajdonosa, az egyik legelismertebb hazai online szakember, aki elsősorban kisgyerekes anyukáknak segít otthonról végezhető munka kialakításában. Felkerült a Forbes listáján az 50 legbefolyásosabb magyar nő közé. Számomra ő az egyik legközelebbi példa arra, hogy kitartással, saját magunk folyamatos képzésével és azzal, hogy mások számára értéket teremtünk, óriási dolgokat lehet elérni.

 

A weboldaladon részletesen leírod, hogy hogyan jutottál el kétgyermekes anyukaként a távmunka és otthoni munka keresés tapasztalataiból oda, hogy a legjobb, ha a saját lábadra állsz és vállalkozást indítasz. Mi volt a legfőbb személyes motivációd, ami miatt elindultál vállalkozóként?

Számomra a SZABAD IDŐBEOSZTÁS volt a legfőbb motiváció és persze az, hogy a SAJÁT ÖTLETEIMET valósíthassam meg szabadon. Ezt maximálisan sikerült megvalósítanom. Azt vállalom el, azt csinálom, amit szeretek és akkor, amikor szeretném.

Hogy látod visszatekintve az utadat, nehéz volt? Mi segített a nehézségek leküzdésében?

Nem volt nehéz, de nem volt könnyű sem. Mindig voltak kihívások, új feladatok, de mindig akadt megoldás is. Ami segített a megoldásban az a KREATIVITÁS és a szüntelen TANULÁS, ÖNFEJLESZTÉS mind szakmailag, mind az önismeret területén.

Nagyon sok induló vállalkozással állsz kapcsolatban. Mik a legfőbb célok, amiért emberek vállalkozást indítanak?

Én többnyire vállalkozó anyukákkal dolgozom együtt, az ő fő motivációjuk többnyire a SZABAD IDŐBEOSZTÁS, hogy jusson elég idő a családra, a gyerekekre, a párjukra és a munkára is, ne kelljen szétaprózódniuk a feladataik között. De sokan döntenek a vállalkozás mellett azért is, hogy AZT CSINÁLHASSÁK, AMIT IGAZÁN SZERETNEK. Alkothassanak, új dolgokat hozhassanak létre.

Mit tanácsolnál azoknak, aki a főállásuk mellett szeretnének vállalkozni, hogy többletjövedelmet szerezzenek, vagy hogy később kiváltsák a főállásukat? Mennyire járható út ez?

Nagyon sok vállalkozás indul főállás mellett, ez meglehetősen gyakori helyzet. Sokszor ez megmarad mellékjövedelemnek, viszont ez sem probléma, ha az ember szereti a főállását is, és mellette egy mikrovállalkozásban KIPRÓBÁLJA MAGÁT EGY MÁSIK TERÜLETEN IS.

Ha viszont szeretne valaki váltani, akkor nincs más lehetőség, mint kitűzni a célt, mikorra szeretne eljutni oda a vállalkozásában, hogy már ki tudja váltani a főállását és kidolgozni egy tervet, aminek révén eljut oda. Véletlenszerűen ez soha nem fog bekövetkezni, a VÁLTÁSHOZ KELL EGY TERV.

Vannak, akik az alkalmazotti TaposóMalomból beleesnek a vállalkozói TaposóMalomba. Hogyan lehet ezt elkerülni?

Szemléletmódváltással. Vállalkozónak lenni nem ugyanaz, mint alkalmazottnak lenni, csak főnök nélkül, hanem azt jelenti, hogy FŐNÖK VAGY – kezdetben alkalmazottak nélkül. Tehát nem gondolkodhatunk úgy, hogy mindent mi végzünk, mindent csak mi tudunk megcsinálni, mindent egyedül kell megtennünk.

Kezdetben, amíg nem tudunk alkalmazottat felvenni, AUTOMATIZÁLÁSSAL, RENDSZEREK ÉPÍTÉSÉVEL rengeteg időt tudunk megtakarítani, később pedig sok területen foglalkoztathatunk alvállalkozókat, majd pedig alkalmazottakat is.

A lényeg, hogy MOSTANTÓL NEM AZ IDŐNKET “ADJUK EL” CSERÉBE HAVI FIZETÉSÉRT, hanem HATÉKONYABBAN, KEVESEBB IDŐ ALATT, TÖBBET KERESHETÜNK.

Hogyan látod a magyar piacot, mennyire vannak olyan vállalkozási lehetőségek rajta, ami nagyobb szabadságot tud adni hosszú távon? 1-2 tippet tudnál esetleg mondani, hogy mik ezek az irányok?

Rengeteg lehetőség van a magyar piacon. Bár ez egy pici piac, viszont pont emiatt alacsonyabbak a hirdetési költségek, mint a sokkal népesebb és kiforrottabb nyugat-európai vagy amerikai piacon, így könnyebb eljutni az emberekhez. Hogy csak egyet említsek: a SZOLGÁLTATÓIPARBAN FOLYAMATOSAN NÖVEKVŐ POTENCIÁL VAN, hiszen az igények egyre nőnek, miközben ebben a régióban még mindig elég gyenge a szolgáltatások színvonala, gondoljunk akár háztartási szolgáltatásokra (takarítás, ház körüli munkák, javítások stb.), akár szépségiparra, turizmusra, egészségügyi szolgáltatásokra, oktatásra stb.

Én úgy látom, hogy nem mindenki érti pontosan, hogy mit jelent a passzív jövedelem és hogy mekkora a jelentősége, ha több szabadságot szeretnénk elérni az életünkben. Neked mit adott az, hogy több forrásból is származik passzív jövedelmed?

Igen, a PASSZÍV JÖVEDELEMRŐL a legtöbben azt hiszik, olyasvalami, ami csak a gazdagoknak adatik meg. Mondjuk a fölös néhány milliójukat befektetik valamibe. A másik tévhit, hogy a passzív jövedelemmel csak egyszer kell dolgozni, soha többé nem. Egyik sem igaz. Passzív jövedelem lehet akár egy SZELLEMI TERMÉK (pl. egy ebook, könyv, szoftver), amit meg lehet venni az interneten, vagy bármi, amit előállítunk és utána a mi SZEMÉLYES KÖZREMŰKÖDÉSÜNK NÉLKÜL IS képes bevételt hozni.

Nagyon sokféle passzív jövedelemforrás létezik, ezek azonban nem csodaszerek, néha foglalkozni kell velük, hogy továbbra is termeljenek vagy növeljék a hatékonyságukat. Nekem pont a SZABADSÁG ÉLMÉNYÉT adta meg az, hogy vannak ilyen jövedelmeim és JELENTŐS ANYAGI STABILITÁST.

Sok kis cég küzd azzal, hogy csak 1-2 forrásból származik jövedelme és ha egy kiesik, már bajban van. Nálunk SOKFÉLE JÖVEDELEMFORRÁSA van a cégnek, és ezek javarésze passzív jövedelem. Így ha valaki kiesik a munkából vagy az egyik termékre nincs kereslet, akkor sem történik semmi végzetes.

Mi a legjobb tanácsod azoknak, akiknek elegük van a vállalati karrierépítésből, illetve az ezzel járó nyomásból és nagyobb szabadságot, több élményt szeretnének az életükben?

Először is ISMERJÉK MEG MAGUKAT! Egy vállalkozás nem csak a pénzkeresetről szól, olyasmibe érdemes belevágnunk, amit szívesen csinálnánk akkor is, ha nem fizetnének érte.

A másik tanácsok, hogy TANULJANAK, FEJLŐDJENEK, TÁJÉKOZÓDJANAK! A tanulás nem ért véget az iskolával, épp ellenkezőleg: utána kezdődik. Vállalkozóként akkor leszünk sikeresek, ha sosem hagyjuk abba a tanulást, mindig találunk olyan területet, ahol fejlődhetünk.

 

Olvasd el ezt is:

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Érdemes-e blogot indítani a magyar piacon? Interjú az első Zrt.-vé alakult bloggercsapattal

A 7 legnagyobb csapda, ha másodállásban vállalkoznál

 

Te tervezel saját vállalkozást indítani? Mi a fő motivációd, illetve van-e olyan kihívás, amit szeretnél megoldani? Írd meg hozzászólásként!

 

 

 

Kategóriák

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség

Kérdésed van? Írj nekem emailt!

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!