Miben takarékoskodjunk? Tippek a TOP 5 pénzügyi célhoz

A bejegyzés affiliate linkeket tartalmazhat. Részletes infókért kérlek, hogy olvasd el az Affiliate Tájékoztatót

Nem vagyok pénzügyi szakember, de annyit biztosan tudok, hogy megtakarítások nélkül élni borzasztóan stresszes. A rendszeres befektetés viszont sokkal szabadabb élethez vezet. Az is alapelvem, hogy nem fektetek olyasmibe, amit nem értek, ezért képzem magam, és igyekszem minél jobban megérteni az befektetési formákat. Ebben a cikkben Szendrei Ádám pénzügyi tanácsadót kértem meg, hogy adjon nekünk egy átfogó képet arról, hogy milyen befektetési, megtakarítási lehetőségek közül választhatunk  az 5 leggyakoribb pénzügyi célunkat illetően.

 

Frissítve: 2018. 11.27.

A poszt vendégszerzője Szendrei Ádám, pénzügyi tanácsadó

A megtakarítások, befektetések minden ember életében jelentős fontossággal bírnak. Nem mindegy viszont, hogy hova, mikor és hogyan fektetsz be. Ahhoz, hogy teljes mértékben neked való befektetést találj, meg kell határoznod a céljaidat. Amint ezek megvannak, elkezdheted gyűjteni a pénzt, amiből később egy nagyobb tőkéd gyűlik majd össze az adott célra.

A pénzpiacon számos megtakarítási lehetőség található és mindenki arról akar majd meggyőzni, hogy az ő terméke a legjobb.  Éppen ezért is lesz nehéz a döntés. Nincs olyan megoldás, amelyik mindegyik élethelyzetben a legjobb lesz. Ha viszont tudod a pontos céljaidat, akkor már a befektetési lehetőségeket is le tudod redukálni azokra, amire szükséged lehet.

Olvasd el ezt a korábbi interjút is Ádámmal: Hogyan érte el egy 29 éves pénzügyi tanácsadó a “korai nyugdíjat”?

Legyenek céljaid!

Le kell ülnöd, és össze kell írnod, hogy milyen nagyobb kiadásaid lesznek vagy lehetnek rövid és hosszútávon. Ha ez megvan, akkor el tudod kezdeni a megtakarítási célokat meghatározni.

Hogy egy példát említsünk: ha egy egyszobás lakásban laksz jelenleg a pároddal, de tudjátok, hogy a későbbiekben családot szeretnétek alapítani, akkor szinte biztos, hogy szükségetek lesz majd egy nagyobb lakásra. Ez máris egy cél: pl. 10 év múlva nagyobb lakást szeretnétek, amihez 10 millió forintot kell összegyűjteni.

Vagyis kezdetben határozz meg nagyon hosszú időre, akár egész életre szóló célokat! Ez egy jó útmutató lesz ahhoz, hogy a további részleteket meghatározd. Ilyenek például a karrier, pénzügyi, tanulmányi, családi, sport, szabadidős és a társadalmi tevékenységhez kapcsolódó célok.

Figyelj arra, hogy ezek ténylegesen a TE céljaid legyenek, ne azok, amiket barátok, vagy szülők javasoltak. Akár fontossági sorrendbe is rendezheted őket, de mindenképpen válaszd ki azokat, amelyekre a legnagyobb hangsúlyt szeretnéd fektetni.

Ezután kezdd el feldarabolni ezeket az életre szóló célokat! Csinálj éves, havi,  napi tervet, és gondold át, hogy mik azok a tevékenységek, melyek szükségesek az egyes részcélok eléréséhez. Ez az elején lehet akár egy könyv elolvasása a témában. Időnként vizsgáld felül a változásokat, majd tetszés szerint módosítsd a célokat.

Az 5 leggyakoribb pénzügyi cél

Most vegyük sorra az 5 LEGGYAKORIBB CÉLT, és nézzük meg, milyen megoldásban gondolkodhatunk.

1. Vésztartalék

Ez talán minden megtakarítási cél előtt áll. Vésztartalékkal minden embernek rendelkezni kell. Ez minimum 3, de inkább 6 havi kiadásaidnak megfelelő összeg legyen. Bármikor jöhet egy VÁRATLAN ANYAGI KIADÁS, elvesztheted a MUNKAHELYED, BALESET érhet… Ha viszont tudsz mihez nyúlni ilyen esetekben, akkor legalább a pénz miatt nem kell aggódnod, s a hosszú távú megtakarításaidhoz sem kell hozzányúlnod.

Ezt a 3-6 havi megtakarítást KÖNNYEN HOZZÁFÉRHETŐ, BIZTONSÁGOS ESZKÖZÖKBEN javasolt elhelyezned. Vállalhatsz valamekkora kötöttséget, de fontos, hogy olyan terméket válassz ki, amelynél nem buksz semekkora összeget a tőkédből abban az esetben sem, ha korábban felmondod a szerződést, lekötést.

Ezt az összeget akár egy egyszerű banki lekötéssel is összegyűjtheted, de gondolkozhatsz valamilyen rendszeres megtakarításban is. Erre a célra jó lehet például a Magyar Állampapír, ami biztonságos, könnyen hozzáférhető, s kamatot is fizet számodra.

2. Lakhatás

Megjegyzés és frissítés Paulányi Beától: 2018.10.16-án a Lakástakarék Pénztár 30%os állami támogatása megszűnt, ez a rész töröltem Szendrei Ádám vendégposztjából.

A lakhatási célhoz, nem csak a lakásvásárlás, hanem akár a házépítés vagy felújítás, korszerűsítés, bővítés is beletartozhat. Ezek olyan kiadások, melyekről általában nem csak úgy egyik napról a másikra döntünk. Ezek a célok tervezést igényelnek, így fel tudsz rájuk készülni anyagilag is.

Ha ezt a célodat időben meg tudod határozni, és elkezdesz takarékoskodni, akkor jelentős állami támogatást is kihasználhatsz. Erre a célra a legmegfelelőbb megtakarítási forma a LAKÁSTAKARÉK-PÉNZTÁR lehet. Persze ez is függ időtávtól és befizetéstől is, sőt az sem mindegy, hogy melyik pénztárnál kötsz ilyen szerződést. Éppen ezért nagyon körültekintően kell eljárnod.

A lakástakarék-pénztári szerződéseket 4-10 éves időtávra kötheted. Az ÁLLAMI TÁMOGATÁS keretein belül az éves befizetésed 30%-át (de maximum 72.000 Ft/év) jóváírják a számládon, így növelve a megtakarításod összegét.

Egy családban akár több szerződés is lehet, de egy személy nevére csak egy szerződés köthető kedvezményezetti titulusban. A szerződő az, aki megköti a szerződést, míg a kedvezményezett az a személy, aki igénybe tudja venni az állami támogatást. Tehát akár 10 szerződésem is lehet, viszont akkor 9 közeli hozzátartozóra van szükségem kedvezményezettként. Így akinek a nevén van az ingatlan, az tudja felhasználni az összes összegyűjtött pénzt, állami támogatásokkal együtt.

Ha viszont van már egy alaptőkéd, amit 1-3 éves időtávon belül szeretnél erre a célra fordítani, arra ez a megtakarítás nem jó. Ebben az esetben mindenképpen a biztonságos, EGYÖSSZEGŰ MEGTAKARÍTÁSBAN célszerű gondolkoznod, vagyis szintén a Magyar Állampapír vagy a folyószámládhoz nyitható takarékszámla lehet a legjobb megoldás.

Ha 3 évnél hosszabb távra szeretnél egy összegben befektetni, akkor egy ÁLTALÁNOS CÉLÚ BEFEKTETÉS lehet számodra megfelelő, melyről lentebb olvashatsz.

3. Nyugdíj

Ez egy szintén fontos megtakarítási cél. Ahogy a statisztikák is mutatják, a jelenleg működő nyugdíjrendszer fenntarthatatlan lehet a későbbiekben. Most az aktív korúak nyugdíjjárulék befizetéséből fedezik a jelenlegi időskorúak nyugdíját. Az orvostudomány fejlődik, az emberek átlagos életkora kitolódik, ezzel párhuzamosan viszont egyre kevesebb gyermek születik.

Persze talán ez a legtávolabbi cél, de nagyon fontos, hogy tisztában légy vele. Ha időben elkezdesz félretenni, akkor akár pár tízezer forintos havi befizetésből is jelentős saját tőkét halmozhatsz fel a nyugdíjas éveidre.

Jelenleg támogatják az e fajta megtakarításokat. Ha van bejelentett magyarországi munkahelyed, vagyis fizetsz személyi jövedelemadót, akkor abból visszaigényelheted a nyugdíjcélú megtakarításodba befizetett összeg 20%-át minden évben, mindamellett, hogy szép hozamokat is elérhetsz, egy jól kialakított portfólióval és befektetési stratégiával.

Három olyan nyugdíjcélú megtakarítási forma van ma Magyarországon, amire érvényesítheted ezt az adókedvezményt. Az ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR, a NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS és a NYUGDÍJ-ELŐTAKARÉKOSSÁGI SZÁMLA.

A döntés előtt érdemes valódi SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉGET kérned, a megfelelő szerződés kiválasztásához, mivel a piacon sajnos igen sok a drága, költséges megtakarítás. A legnagyobb eséllyel pedig pont ezeket fogják neked ajánlani az ingyenes tanácsadók.

4. Gyermek

Ha van már gyermeked, bizonyára tudod, hogy már kisgyermek korban igen nagy költségek merülhetnek fel. Erre a célra egyébként előre is takarékoskodhatsz. A családalapítás tervezését megelőzően akár EGÉSZSÉG-és ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁRI SZÁMLA a nyitásán is elgondolkozhatsz, mivel erre a megtakarításra is igénybe tudod venni a 20% adókedvezményt.

A terhesség alatt, vagy a gyermeked megszületése után akár 2 millió forintot is kivehetsz a számláról. Ezen felül a babaápolási termékeket is fedezheted ebből, de a szülés utáni jövedelmedet is kiegészítheted az addigi fizetésed összegéig.

Az is szinte biztos, hogy minél nagyobb a gyermek, annál magasabb összegű kiadások lesznek. Egyetem, lakhatás, más tanulmányok… Erre a célra találták ki a START SZÁMLÁT, melyre 10% állami támogatás jár (de maximum évi 6 ezer Ft).

Ezen kívül vannak teljesen SZABADON FELHASZNÁLHATÓ MEGTAKARÍTÁSOK. Itt is, mint ahogy a nyugdíjnál, nagyon vigyázni kell, hogy melyiket is választod, mivel sok a költséges befektetés.

5. Általános megtakarítások

Persze nem minden meghatározott célt lehet besorolni a fenti kategóriák közé. Ilyen esetekben semmiképp nem javasolt olyan megtakarítást nyitni mely csak bizonyos dolgokra használható fel.

Legyen itt szó egy nagyobb családi nyaralásról, vagy esetleg egy új autó vásárlásáról, ha nincs elegendő pénzed hozzá, akkor a kiadás típusához és várható időpontjához, valamint valószínűségéhez kell igazítani a befektetést.

Erre a célra vannak SZABADON FELHASZNÁLHATÓ RENDSZERES VAGY EGYÖSSZEGŰ megtakarítások, befektetések, melyek esetében, a meghatározott idő lejártával, arra használod fel a megtakarításodat, amire csak szeretnéd.

Itt jellemzően egy ÉRTÉKPAPÍRSZÁMLÁT nyitunk, és arra vásárolunk valamilyen befektetést. Itt magunk állíthatjuk össze a portfóliónkat, és választhatunk többek között állampapírokat, kötvényeket, részvényeket, vagy befektetési alapokat, melyeket szakértők kezelnek.

Ahogy mindig, itt is figyeljünk a költségekre: két azonos típusú befektetés közül, az olcsóbb a jobb választás. Éppen ezért, érdemes kerülni a megtakarítással egybekötött életbiztosításokat.

Tanulj a befektetésekről, légy tisztában az alapokkal!

A legtöbb kezdő befektető sajnos sokszor belesétál a piac csapdáiba. Sokan SOKAT AKARNAK RÖVID IDŐ ALATT. Ez sajnos nem megy, mivel a HOZAM ÉS A KOCKÁZAT mindig kéz a kézben jár.

Sokszor az első banki vagy ügynöki ajánlatot megkötik, és nem néznek szét a pénzpiacon. Csak gondolj bele, hogy azért találnak meg ők először, mivel valamilyen érdek fűzi őket ahhoz, hogy minél hamarabb eladják neked az adott terméket. Ez az érdek a legtöbb esetben a magas jutalék. A magas jutalékot viszont a termék magas költségéből fedezik, amit a te befizetésedből vonnak el.

Persze nem mindegyik termék ilyen, de érdemes résen lenni, és minél többet tanulni a befektetésekről, pénzügyekről, hogy ne érjen csalódás a későbbiekben téged, hanem el tudd érni a kitűzött céljaidat.

 

Szeretnél többet tanulni a megtakarításokról? Javaslom hozzá Szendrei Ádám: Gazdagodj boldogan! című könyvét.

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is ebben a témában:

Te mennyire vagy jó megtakarító? 2 perc és kiderül. 

Fizess Magadnak Először- Hogyan segít ez a kis trükk, hogy több pénzt tudj félretenni?

5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

 

Ezek is érdekelhetnek