Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Mennyi pénzre van szükséged ahhoz, hogy 2019-ben ott tudd hagyni a munkahelyed?

A legtöbb ember a szabad és rugalmas időbeosztás miatt szeretne vállalkozni, de persze az önmegvalósítás és a magasabb jövedelem lehetősége is vonzó.  Mindez elérhető! Nyugodtan álmodj és képzeld el magad, ahogy néhány év múlva a tengerparton iszod a koktélodat, miközben a jól felépített vállalkozásod jövedelmet termel neked. Egy kezdő vállalkozó élete viszont nem pont így néz ki. Az alkalmazotti létből átlépni a vállalkozói életformába mindig jár egy kis pénzügyi kockázattal és ez sok embert visszatart az álmai elérésétől.

kisvállalkozás fedezeti pont

A legtöbb alkalmazott kényelmesen él a fix fizetéséből, viszont nem szabad, és nem boldog. Egy vállalkozó sokkal szabadabb, a jövedelme viszont csak fokozatosan épül fel, és gyakran ingadozik, főleg az elején.

Pont ez az anyagi bizonytalanság tart vissza nagyon sok embert attól, hogy elinduljon vállalkozóként, és átvegye az irányítást a saját élete fölött.  Mi lesz, ha nem fogom tudni fizetni a számláimat? Mi lesz, ha az utcára kerülök? Az alkalmazotti fix fizetés kényelme és a félelem az ismeretlentől gyakran elég ahhoz, hogy az álmainkat, hogy egyszer olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk, félretegyük. Sok induló vállalkozóhoz hasonlóan lehet, hogy neked is a pénzhiány a legnagyobb félelmed. Pedig nem biztos, hogy ennek így kell lenni!

Egyrészt, ma már rengeteg olyan vállalkozási forma van, amit munka mellett, másodállásban is el lehet kezdeni. Ilyenkor élvezheted a fix fizetésed biztonságát, miközben építed a vállalkozásodat. Amikor a vállalkozásodból már elég pénz jön ahhoz, hogy megélj belőle, választhatod azt, hogy otthagyod a munkád.

Másrészt, ha vannak tartalékaid, befektetéseid, akkor jó tervezéssel át tudod vészelni azt az időszakot, ameddig a vállalkozásod elég pénzt termel a megélhetésedhez.

De mennyi az ELÉG PÉNZ?

Nem jó stresszelve vállalkozást indítani, ezért ezt a kérdést érdemes jobban körbejárni. Rengeteget segíthet, ha pontosan látod, hogy mennyi pénzre van szükséged ahhoz, hogy a számláidat fizetni tudd, és ne kerülj az utcára.

Számoljuk tehát ki, hogy mennyi az a minimális jövedelem, amire szükséged van minden hónapban ahhoz, hogy te és családod túléljen. Nevezzük ezt a te személyes minimális fedezeti pontodnak, ami az a pont, ahol a bevételeid pont fedezik a kiadásaidat. Amikor eléred ezt a  “nullszaldót”,  döntesz úgy, hogy otthagyod munkahelyedet, és onnantól teljes idődben a vállalkozásoddal tudsz foglalkozni.

Valószínűleg kevesebbre lesz szükséged, mint gondolnád!

Ha a “Mennyi az elég pénz” kérdésre rá tudod vágni, hogy jelenleg mennyit költesz havonta, akkor először is gratulálok neked, mert a legtöbb ember ezt sem tudná pontosan megmondani. Viszont ha a jelenlegi életszínvonaladból indulunk ki, és ezt célzod meg a vállalkozásoddal, akkor ezt lassítani fogja a célod elérését.

A jelenlegi költéseid között ugyanis több olyan kényelmi kiadásadás is lesz, ami nem feltétlenül szükséges, de ezt is ki kell termelnie a vállalkozásodnak. Ráadásul egy komolyabb havi összeg esetén nagyon ijesztő lehet belegondolni, hogy mindezt a vállalkozásoddal meg kell tudnod majd keresni. Melyik hangzik jobban? Ha a vállalkozásodnak majd havi netto 400.000 Ft-ot kell kitermelni ahhoz, hogy megélj, vagy ha 150.000 Ft-ot?

Ezért meg kell keresnünk a Minimális Fedezeti Pontodat, ami a megélhetésedhez szükséges jövedelem a kényelmi kiadások nélkül.  A „túlélő módhoz” valószínűleg összébb kell majd húznod a nadrágszíjat több területen is, ahogy sok induló vállalkozó teszi.

Mégis, mekkora ez az összeg?

Azt gondolom, hogy a saját összegedet neked kell megtalálni, Olyan összeg legyen, amit el tudsz fogadni ideiglenesen, mint minimum életszínvonal, de megnyugtató is, mint elérendő pénzügyi cél. Csak egy kis iránymutatás: a lenti interjúkban  ma már sikeres vállalkozók mesélnek arról, hogy ők mennyire voltak képesek összehúzni a nadrágszíjat.

Gere Tamás – Hogyan csinálj a hobbidból sikeres vállalkozást?

Németh Gábor – Hol keressünk ma vállalkozási ötleteket?

Szendrei Ádám – Hogyan érte el  egy 29 éves pénzügyi tanácsadó a “korai nyugdíjat”?

Az ideiglenes nadrágszíj- összehúzás viszont nem azt jelenti, hogy örökre így kell élned, és azt sem, hogy soha nem engedhetsz meg magadnak semmilyen szórakozást, kikapcsolódást. A vállalkozói élet nem nyomorúságos életet jelent.

Viszont nagyon megkönnyíti a dolgodat a későbbiekben is, ha tudatossá válsz a pénzügyeiddel kapcsolatban. Ha többet szeretnél tanulni és fejlődni a pénzügyekben, nagyon javaslom Szendrei Ádám ingyenes 14 napos programját, Gazdagodj boldogan c könyvét és Személyes Pénzügy képzését.

Ádám ma profi pénzügyi tanácsadó, és anyagilag független ember, de pont ezt az utat járta végig, amiről a poszt is szól és ennek a gyakorlati megvalósítását tanítja.

Miért hasznos, ha ismerjük ezt a pontot?

A te fedezeti pontod is valószínűleg sokkal alacsonyabb lesz, mint elsőre gondolnád, kivéve, ha már most is tudatosan  költekezel. Több előnye is van, ha pontosan ismered ezt az összeget:

  • ha egyáltalán nem tervezel vállalkozást, vagy csak extra jövedelmet szeretnél, akkor a valóban szükséges kiadásaidat ismerve és a fölöslegből lenyesegetve többet fogsz tudni félretenni, vagy nagyobb pénzügyi célokat is könnyebben fogsz tudni megvalósítani.
  • ha a munkádat szeretnéd kiváltani, nagyon megnyugtató tud lenni, ha azt látod, hogy nem is kell olyan sok pénz a túléléshez
  • minél alacsonyabban tudod ezt a pontot tartani, annál gyorsabban lehetsz főállású vállalkozó

Most pedig számoljuk ki a Minimális Fedezeti Pontodat!

 1. lépés Írd össze a havi átlagos kiadásaidat

Ehhez lehet, hogy elő kell venned a bankszámlakivonatodat, vagy egy hónapon át össze kell gyűjtened minden számlát, blokkot. Ha lehet, nézd át 3-6 hónapra visszamenőleg, hogy a kiugróan magas költségeket is figyelembe tudd venni. Majd rendezd őket kategóriákba és írd be őket egy nagyon egyszerű 4 oszlopos táblázatba.

 

Fontos: a tényleges kiadásokat gyűjtsd össze, ne azt írd össze, hogy szerinted mennyit kellene költeni. Csak rögzítsd, hogy átlagosan mennyit költesz egy adott hónapban. Ha összeadod, látni fogod, hogy mennyit költöttél egy átlagos hónapban. Ne felejtsd el a nagyobb éves, féléves vagy negyedéves kiadásaidat. Ezeket írd hozzá úgy, hogy oszd el egy hónapra a költséget.

 2. lépés Fix és változó költségek

Miután minden havi kiadásod szerepel a táblázatban, különböztesd meg a fix és változó költségeket, pl jelöld meg őket külön színnel.

A fix költségek azok, amelyek minden hónapban állandó kiadást jelentenek. Ezekre kisebb ráhatásod van, vagy a módosításuk nagyobb döntést igényel. Pl. jelzáloghitel törlesztés, bérleti díj

A változó költségek hónapról hónapra változnak, és sokszor a szokásainktól függenek. Ezek gyorsabban módosíthatóak. utazás, ruhák, gáz, élelmiszer, szórakozás.

 3. lépés Faragd le a fölösleget

Gondold át, hogy mik azok a kényelmi kiadások, amikről viszonylag könnyen le tudsz mondani az egyes katetóriáknál és írd be ezt a számot a Takarékos költés oszlopba. Pl. a mostani lakás helyett tudnál-e egy kisebb lakásba, vagy egy olcsóbb környékre költözni, ahol kevesebb a bérleti díj.

Utána nézd meg, hogy tudnál-e még jobban lemenni a kiadásaiddal úgy, hogy még mindig megélnél. Pl. oda tudsz-e költözni ideiglenesen valakihez, vagy ha eladnád a kocsidat, akkor meg tudnád-e oldani máshogy a közlekedést. Az így csökkentett költségeket írd be a Túlélő költés oszlopba.

Kezdd a változó költségekkel és nyesegess! Esti sörözés, konditerem, élelmiszer, ruhák, stb. Észre fogod venni, hogy a jelenlegi kényelmi összegekből sokat le tudsz faragni, és még mindig túlélsz. Vedd elő a kreativitásod hozzá. Pl. konditerem helyett szabadtéri futás, esti sörözés helyett otthoni baráti beszélgetés, autó helyett bicikli, stb.

Utána nézd meg, hogy minden fix kiadásod valóban szükséges dolgokra megy-e el, és le tudsz-e mondani valamiről ideiglenesen a cél érdekében. Mivel a nagy összegek itt találhatóak, ha lehetőséged van ezeken módosítani, akkor a fedezeti pontodnál nagyon komoly csökkenést tudsz elérni (főleg az autó és lakásbérlés/hitel tételeken). Pl.

  • Lakás – érdemes megfontolni egy kisebb otthont.
  • Autó – biztos szükséged van autóra? Ha igen, akkor tudnád-e egy olcsóbb, kisebb fogyasztásúra cserélni?
  • TV előfizetés- szükséged lesz rá a következő években, amikor a vállalkozásodon fogsz esténként dolgozni?
  • Ellenőrizd a mobil szerződésed. A lejárt hűségidő után általában sokkal többet fizetsz a szükségesnél.

Kérdés, hogy te miről vagy hajlandó lemondani, hogy minél előbb elérd a szabadabb életet?

Minél lejjebb tudsz menni a túlélő szinteddel,  annál könnyebb lesz a vállalkozásoddal elérni a fedezeti pontot és annál hamarabb vagy főállású vállalkozó.

Bennem akkora vágy volt pár éve, hogy szabadabb életet élhessek, hogy én rögtön a nagy tételekkel kezdtem. Kiköltöztem a 140 m2es lakásomból, és egy ideig a szüleim teraszán húztuk meg magunkat a 3 éves fiacskámmal. Végül a korábbi lakásomhoz képest egy fele akkora lakásba költöztem. Ruhára, utazásra szinte semmit nem költöttem 1-2 éven át. Így sikerült a korábbi tényleges kiadásaimat 50%-kal csökkenteni. Az 1-2 szűkös év alatt viszont fel tudtam építeni egy vállalkozást, aminek köszönhetően a következő 3 évben évente 8-10 alkalommal utaztunk a fiacskámmal és nagyon sok érdekes helyre eljutottunk a világban.

Munkahellyel kapcsolatos költségek

Azt is vedd figyelembe, hogy egy otthonról végezhető vállalkozás esetén több 10.000 Ft-tal is csökkenhet a túléléshez szükséges bevételed, amikor már ott tudod hagyni a munkahelyed. Utazási költség a munkahelyedre, fodrász, üzleti ruhatár, munkahelyi étkezések – Nekem csak ez kb. 50.000 Ft-tal csökkentette a havi szükséges bevételemet.

Vállalkozással kapcsolatos költségek

Számolj viszont azzal, hogy a vállalkozásodnak is lesznek költségei, de egy otthonról interneten keresztül végezhető vállalkozásnak szerencsére elég alacsonyan lehet tartani a működési költségeit.

4. lépés A te Szabadság Számod

Amikor már minden nélkülözhető kiadást lehúztál, add össze a Túlélő költségeket. A Túlélő költségek összege lesz a te személyes fedezeti pontod. Ennyit kell ugyanis a vállalkozásodnak minimálisan kitermelni ahhoz, hogy túlélj és fizetni tudd a legszükségesebb számlákat.

Ha már nagyon utálod a munkahelyedet, és alig várod, hogy a saját urad legyél, akkor ezt a számot nevezhetjük a te SZABADSÁG SZÁMODNAK is.

Miért ne érhetnéd el a Szabadság Számodat 2019-ben?

Ha minél előbb el szeretnéd érni a saját szabadság számodat, egy jó vállalkozási ötleten túl profivá kell válnod a pénzügyeidben. Sőt, én azt javaslom, hogy ezzel kezdd a 2019-es évet, és tanuld meg a profi pénzkezelés  alapjait. Ennek a magánéletedben és a vállalkozásodban is óriási hasznát fogod látni!

A pénzkezelési szokásaink ugyanis katalizátorként működnek. Ha megtanulsz jól bánni a pénzeddel, minden eredmény, amit az életed más területén elérsz, hatványozottan fog javítani az életeden. De fordítva is igaz: ha nem tudsz bánni a pénzeddel, akkor hiába van egy jól működő vállalkozásod, te személyesen alig fogsz egyről kettőre jutni.

Ha kész vagy tanulni és fejlődni a pénzügyekben, nagyon javaslom Szendrei Ádám ingyenes 14 napos programját, Gazdagodj boldogan c könyvét és Személyes Pénzügy képzését.

Ádám ma profi pénzügyi tanácsadó, és anyagilag független ember, de pont ezt az utat járta végig, amiről ez a poszt szól, és ennek a gyakorlati megvalósítását tanítja. Itt elolvashatod a személyes történetét is: Hogyan érte el egy 29 éves pénzügyi tanácsadó a “korai nyugdíjat”?

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség