fbpx

Jó Munka VAGY Jó Magánélet? Mindkettőt akarom!

Látszólag nincs is olyan ember, akinek ne lenne a munka-magánélet egyensúllyal problémája. Mintha az egész életünk lemondásokból állna, és általában a magánéletünk húzza a rövidebbet. Sokan már attól boldogok lennének, ha a kettő jobban megférne egymás mellett. Az én célom viszont több: szeretném megmutatni, hogyan válhat a munkád és a magánéleted egy egységgé, hogy soha többet ne érezd egyiket sem tehernek a másik kárára.

 

Gábor jó barátom. Managerként dolgozik egy nagy cégnél heti 5 napban, közben a saját vállalkozását építi a megmaradt 1-2 napban. Mindkettőben nagyon sikeres. Csakhogy mellette nincs szabadideje sem magára, sem a családjára, ami állandó nyomás rajta.  Ismerős a sztori?

Kiszakadni nehéz, de nem lehetetlen.

Én azt a megoldást választottam, hogy búcsút mondtam az alkalmazotti létnek, és otthonról dolgozom, saját magamnak. Ezzel nagyon sokat léptem előre az Álom ÉletStílusom irányába.

De nem ez az egyetlen út, és nem is biztos, hogy neked ez lenne a legjobb megoldás.

Nemrég ráakadtam viszont egy cikkre, ami teljesen más megvilágításba helyezi az egész kérdést.

Ez egy hosszabb poszt lesz, de ígérem, megéri végigolvasni.

Annyi biztos, hogy amikor a végére érsz, teljesen más “lencsén” keresztül fogod nézni a munkádat és a magánéletedet is.

Miért érezzük úgy, hogy alig van magánéletünk a munkánk mellett?

Általában két okból tudja a munka elnyomni a magánéletünket:

  1. Kényszerből – mert a munkánk olyan elvárásokat támaszt, ami mellett sem időnk, sem energiánk nem marad már semmire.
  2. Saját döntésünk miatt – gyakori nézet ugyanis, hogy a munka oltárán feláldozott magánélet mutatja, hogy mennyire vagy elkötelezett a cégeddel szemben. Aki a legtovább marad bent, az tűnik a leghűségesebb és leghatékonyabb munkatársnak.

Nem csoda, ha a többségünk a munkát elkerülhetetlen rossznak tekinti, amiből alig várja a menekvést péntek délután.

Az “igazi életük” így viszont elég rövid lesz. Péntek estétől vasárnap estig, kiegészítve azzal a néhány hét szabadsággal évente. Ezektől a rövid időszakoktól várjuk az élet adta örömöket, és azt az új energiát, amivel túl tudjuk majd élni a következő munkaheteket.

Nem lenne jobb olyan életet teremteni, amiben jól érzed magad, és ahonnan nem kell a hétvégékbe menekülni?

Mi lehet egyáltalán örömforrás, ahonnan energiát nyerhetünk? Csak a munkán kívüli életünk? Vagy esetleg maga a munka is?

A legtöbben (természetesen a korábbi énemet is beleértve ) rosszul értelmezzük a munka – magánélet egyensúlyát. Azzal, hogy élesen elkülönítjük a kettőt egymástól, több problémával is szembesülni fogunk.

Nézzünk meg, te melyik minta szerint gondolkodsz:

  1. minta –  a gonosz munka /boldog magánélet

  • Ha a munkádat egy szükséges rossznak tekinted, aminek a célja csak a pénzkeresés, rengeteg szenvedésnek teszed ki magad. Ebből tényleg csak menekülni érdemes péntek délután.
  • A magánéleteddel szemben viszont irreális elvárásokat fogsz támasztani, hiszen minden örömöt, és sikerélményt innen vársz.

Ilyenkor az ember munka-élet egyensúlya így néz ki:

 

  1. minta – boldog munka/nem létező magánélet

A másik véglethez azok  tartoznak, aki minden örömöt a munkában találnak meg. Hívjuk őkek munkamániásoknak? A szabadidőre, kapcsolatokra fordított időt elvesztegetett időnek tekintik. Nekik jó eséllyel vannak/lesznek párkapcsolati és egészségi problémáik. Na ide tartoztam én is egyértelműen!

 

Itt az egyensúly így néz ki:

 

  1. minta – boldog munka/boldog magánélet

Vajon hány ember tartozik azok közé,  akik a munkára és a magánéletére is elégedetten gondolnak? Valahol 5%-ot olvastam, de biztos, hogy kevesen vannak – sajnos.

 

 

Az elégedettek arányát nem biztos, hogy csak munkahelyváltással lehet javítani. A probléma fő forrása valószínűleg az, hogy maga a keret nem jó, ahogyan a szakmai és magánéletünk viszonyáról gondolkozunk.

Ha a kettőt ugyanis élesen elválasztjuk egymástól,  mindig VAGY-VAGY problémával fogunk szembesülni. Mindig úgy fogjuk érezni, hogy valamelyikről le kell mondanunk a másik javára.

Az új keret

Mind a munka, mind a magánélet akkor fog neked örömöt okozni, ha összhangban van az értékeiddel. Akkor tudsz lelkesedéssel hozzákezdeni minden napnak, ha mindkettőben ki tudsz teljesedni, meg tudod önmagadat valósítani,

 

Az első és legfontosabb lépés: 

Légy tisztában  azzal, hogy valójában mi fontos számodra, és mi az, ami kihozza belőled a lelkesedést!

Nézd meg, hogy mik ezek a munkádban, és mik a magánéletedben, majd készíts egy összesített listát az alapértékeidről.

Bármi legyen is ez a néhány alapérték, az fontos lesz neked a magánéletedben, és a munkádban is.

Például: ha a magánéletedben kreatív ember vagy, akkor a kreativitásod  örömöt fog okozni a munkádban is.

Ha fontos számodra a barátságok ápolása az életedben, akkor a munkádban is fontos lesz számodra az együttműködés a munkatársakkal.

Mindkettő a TERMÉSZETES SZEMÉLYISÉGED fejlődését, és az ÉLETFELADATOD megvalósítását szolgálja, csak más “helyszínen”.  Amit a munkádban, és amit azon kívül csinálsz, támogatják egymás. Mindkettő során sikerek, kihívások, lehetőségek sorával fogsz szembesülni, amin keresztül kibontakoztathatod a legjobb Én-edet.

Térjünk vissza egy pillanatra a TERMÉSZETES SZEMÉLYISÉG fontosságához, nem véletlenül írtam jó nagy betűkkel.

Brian Little, a Cambridge Egyetem pszichológusa szerint a személyiség  genetikai is, ezért csak részben változtatható.

Ha szükséges, az ember képes rövid ideig a természetes személyiségétől eltérően viselkedni. Ugyanakkor, ha azt várják el tőle, hogy hosszabb ideig elnyomja a valódi Én-jét, az komoly stresszforrás, amit általában a kiégés és annak fizikai tünetei követhetnek.

Forrás: thestreet.com

Pár napja beszélgettem egy anyukával, Alex (az imádott fiacskám) iskolájából, akiről első ránézésre lejön, hogy egy introvertált személyiség. Kedves, mosolygós, nagyon halk szavú, egy igazi érző lélek. Szabadidejében legszívesebben olvasgat, és szeret elmélyedni egy-egy témában.

Ki tudja, miért, de értékesítési területen dolgozik már 4 éve. Nem szereti, és minden egyes nap stressz számára, amikor ügyfelekkel kell tárgyalnia. Ő is tudja, hogy nem neki való ez a munka.  Könyvelőnek szeretné magát átképezni, és otthonról dolgozni.

Munka-Magánélet Egyensúly helyett Munka-Magánélet Összhang

Első lépésként összegyűjtöttük, hogy  mi az, amit boldogan csinálsz a magánéletedben, illetve a munkád során, majd kombináltuk a két listát. Ezek voltak azok az értékek, melyek összességében fontosak számodra.

Második lépésként gondold át:

Mennyire van összhangban a munkád és a magánéleted ezekkel az értékeiddel?

Mi az, ami pozitív, és mi az, ami negatív érzéseket okoz az életed valamelyik területén? Itt fontos megjegyezni, hogy nagyon ritka az, hogy valakit mindig csak pozitív hatások érnek.  A valóság inkább ilyen:

 

 

Természetes, hogy lesznek olyan dolgok, amiket nem szeretsz csinálni. A lényeg, hogy összességében szeresd, amit csinálsz.

Ez a kis elemzés alapján 2 dolog derühet ki:

  1. A munkádban sok számodra fontos érték van. Pl. új dolgokat hozhatsz létre, alkothatsz. A negatív dolgokat pedig vagy elfogadod, változtatsz rajtuk, vagy hozzácsiszolod a személyiségedet.
  2. Az is lehet viszont, hogy rájössz, valójában munkahely-, vagy teljes karrierváltásra van szükséged, mert ez a munkakör vagy szakma nem szolgálja a fejlődésedet. Ilyenkor jó, ha már tudatosan, a saját szűrőd alapján keresed a következő munkádat, esetleg vállalkozási ötletedet.

Melyik színtéren valósítod meg önmagad?

Találtam egy szuper példát egy Life Coach oldalán, ami világosabbá teszi a fentieket.

A példában szereplő ügyfél egy építész cégnél dolgozott. Sok mindent szeretett abban, amit csinált, mégis egy teljes karrierváltáson gondolkozott, mert úgy érezte, más munkakörben jobban tudná az energiáit és idejét hasznosítani. A Coach segítségét kérte abban, hogy megtalálja a legjobb új irányt.

A munkája mellett szobrászkodott, zenét írt, és voltak egyéb művészi tevékenységei. Szeretett volna több időt szánni a művészetnek, de a munkája miatt erre kevés ideje maradt.

Ezért a munkájára úgy tekintett, mint ami lehetővé teszi, hogy a kedvenc művészi tevékenységei mellett a számlákat fizetni tudja. Miközben elég negatív volt a hozzáállása a munkához, mivel rengeteg időt vett el a művészetek gyakorlásától.

A beszélgetés során elkezdték az értékeket összegyűjteni, és kiderült, hogy mégis csak volt pár dolog, amit szeretett a munkájában.  Különösen azok a munkák okoztak örömöt neki, amivel valahogy segíteni tudott épületben lakóknak, dolgozóknak a mindennapi életükben. 

Egyre inkább az körvonalazódott, hogy az építészet is egy olyan „színtér” volt, ahol alkothatott. Lépésről- lépésre átbeszélték, hogy az egyes tevékenységeken keresztül hogyan tudna még jobban hozzájárulni az emberek életéhez.

A munkája és a művészet egyre közelebb került egymáshoz, és összhangba kerültek, ahogy mindkettőt elkezdte az új lencséjén keresztül vizsgálni. Rájött, hogy az élete különböző területei nem különülnek el annyira, mint ahogy érezte. Sőt!

Minden tevékenysége arról szólt, hogy új lehetőségekhez segítse az embereket. Erről szólt a művészi tevékenysége, és a munkája, sőt, még a kollégáihoz fűződő kapcsolata is.

Miután megértette, hogy mi az ÉletFeladata, könnyebb volt eldönteni, hogy mi legyen a következő munkája, ahol ez még jobban előtérbe kerülhet. Forrás: themeaningmovement.com

És mi a helyzet a munkamániásokkal?

Majdnem elfeledheztünk az önkéntes túl-dolgozókról! Ha általában te vagy az, aki korán reggel nyitja, és késő este zárja az irodát, vagy hétvégén is inkább a következő munkahétre készülsz, akkor gondold át, hogy mit csinálhatnál a munkán kívül, ami hasznos lehet a munkád szempontjából is.

Az alulértékelt szabadidődről így gyorsan kiderülhet, hogy rengeteget tud hozzáadni a munkádhoz, miközben új élményekkel is gazdagodsz, és feltöltődsz. A szabadidődben bővítheted a kapcsolati hálódat, tanulhatsz új dolgokat, utazással, olvasással szélesítheted a világlátásod, vagy sportolással fejlesztheted az állóképességedet.

Olvasd el ezt is:  Mit csinálnak a sikeres emberek szabadidejükben?

Felhasznált forrás: lifehack.org

Te hogy állsz a pluszokkal? Ha szeretnél javítani valamelyik oldalon, nagyon örülnék, ha megosztanád a történetedet, kérdéseidet lent a hozzászólásoknál!

Tetszett a poszt? Jelöld meg pinként, hogy később is megtaláld! (Mozgasd az egeret a fotók fölé, és kattints a megjelenő piros gombra!)

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.