Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Pénzügyi Szabadság Ellenőrzőlista

Pénzügyi szabadság: mindenki vágyik rá, de nem mindenki hajlandó tenni érte. Nos, ezen szeretnék ma változtatni. A pénz nem minden, de ha okosan bánsz vele, sokat segít abban, hogy jobb életet élhess. A szorongás és stressz  egyik legjobb ellenszere. 

Mit is jelent pénzügyi szabadság?

 

 

A pénzügyi szabadság az, amikor anélkül éled az életed, hogy folyamatosan aggódnod kéne a pénz miatt.

Az az állapot, amikor megengedheted magadnak, hogy kiiktasd a munkahelyi stresszt az életedből. Amikor otthagyhatod a munkád, ha a kiégés jeleit érzed, és helyette belevághatsz valamibe, ami örömöt okoz. Közben pedig nem kell azon aggódnod, hogy miből fogod a hó végén a számlákat kifizetni.

Akkor vagy anyagilag szabad, amikor nem kell a váratlan helyzetektől és hirtelen felmerülő költségektől rettegned, mert van erre elkülönített vésztartalékod. Vagyis: Viszlát Pénzügyi Stressz!

A pénzügyi szabadság a saját életeddel kapcsolatos választás szabadsága.

Gyorsan oszlassunk is el egy általános tévhitet:

A pénzügyi szabadság nem attól függ, hogy mennyi pénzt keresel, sokkal inkább attól, hogy hogyan bánsz a pénzeddel.

Nem egy olyan embert ismerek, aki messze az átlag fölött keres. Mégis, ha valamiért csúszna a havi fizetése, óriási gondban lenne. Miért? Mert a fizetése mellett a havi fix költségei is átlag felettiek (nagy ház, autó hiteltörlesztések, jó magas rezsi, magániskolák, stb).

A jövedelme éppen hogy fedezi a kiadásait, sőt. Sokszor előre elkölti azt a pénzt, amit még meg sem keresett, mivel tele van hitellel. Emiatt megtakarításai sincsenek, és a magas jövedelem ellenére fizetéstől-fizetésig él.

Ugyanakkor számos olyan példát is tudnék hozni, amikor valaki úgy osztja be a szerényebb havi bevételét, hogy valahogy mindenre jut,  és még félre is tud tenni. A nagyszüleim ebben pl.  világbajnokok voltak, de ez egy következő történet lesz.

Más a helyzetünk és a céljaink az életben. A következő lista céltól függetlenül alap ahhoz, hogy pénzügyi stressz nélkül élhess, és javíthass az életeden. Minél több pontot meg tudsz valósítani, annál közelebb kerülsz a pénzügyi szabadsághoz.

1. Legyen megfelelő biztonsági tartalékod

Pénzügyi vésztartalékkal mindenkinek rendelkezni kell(ene). Bármikor elvesztheted a munkád, vagy jöhet egy váratlan nagyobb kiadás, ami biztonsági tartalék hiányában gyorsan anyagi csődbe juttat. Az általános javaslat, hogy minimum 6 hónap költségeit fedezze a vésztartalékod. Két fontos megjegyzés:

  • Ehhez fontos, hogy pontosan tisztában légy azzal az összeggel, amire havonta szükséged van. Vannak magasabb költségű hónapok (pl. fűtési szezon, gépjármű vagy ingatlanadó fizetés, stb) – ezért én mindig egy “drágább” hónappal számolok.
  • A vésztartalékot olyan eszközökben tartsd, ahol stabilan tartja az értékét, és gyorsan készpénzre váltható. Nem, a tőzsdei részvénybefektetésed pl. nem jó erre a célra.

Olvasd el ezt is:

5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

Fizess Magadnak Először- Hogyan segít ez a kis trükk, hogy több pénzt tudj félretenni?

2. Kezdj el otthoni költségtervet (home budget) vezetni

Magyarországon a családok 76%-a soha nem készít családi költségvetést. A legtöbb családnak van jelzáloghitele, gépjárműhitele, és még ki tudja, milyen egyéb hitele, de nem vezet családi költségtervet (budget).

A budget az egyik olyan dolog, ami a legnagyobb változást hozta az életemben, és szeretnélek ösztönözni, hogy kezdd el te is vezetni, mert nagyon megéri!

A karrierem elején elég jó havi jövedelmem volt az állásomnak, és a plusz munkáimnak köszönhetően. A pénzügyi tudatosságom viszont kimerült abban, hogy mennyit keresek. Fogalmam sem volt, hogy mennyit költök havonta és mire. Valójában arra kerestem, hogy még többet tudjak költeni, konkrét cél nélkül, inkább csak szórakozásból.

Később a munkám miatt bekerültem a pénzügyi világba, és ez sokat segített, hogy változtassak a saját pénzkezelési szokásaimon is. Elkezdtem kontrollálni, hogy mikor, mire és miért költök. A költségtervem első hónapjában rögtön szembesültem azzal, hogy milyen sokat költök, és milyen fölösleges dolgokra! A sokk eredményeképpen elkezdtem következetesen lefaragni a kiadásaimat.

Ez az egyszerű kis „eszköz”, a költségterv, segít kontrol alatt tartani a pénzügyeidet, és jelentősen csökkenteni a pénzügyi stresszt. Ráadásul tényleg nem bonyolult egy ilyet vezetni. Sőt! Kifejezetten szórakoztató tud lenni, főleg, amikor elkezded élvezni a jótékony hatásait!

Olvasd el ezt is:

A Gazdagsághoz Vezető Legegyszerűbb Út

3. Szabadulj meg a hiteleidtől

Ha el szeretnéd érni a pénzügyi szabadságot, akkor igyekezz minél előbb megszabadulni a hiteleidtől. Hitel témában nincs nagy személyes tapasztalatom,  ezen az oldalon viszont olvashatsz viszont pár érdekes történetet arról, hogy hogyan szabadulj meg a hiteleidtől.

4. Beszéljétek át rendszeresen a családi költségvetést

Komoly előrelépés a pénzügyi helyzeeted javítása felé, ha a családi költségvetést együtt tervezitek és vezetitek. Ennek minden családban és komoly párkapcsolatban rendszeresnek kéne lenni.  Ahol erre időt szánnak, ott sokkal valószínűbb, hogy a család pénzügyileg sikeresen és boldogan él.

Épp a napokban találkoztam egy olyan párral, ahol a férj nagyon takarékosan él(ne), a feleség pedig extrém módon szórja a pénzt. Ez rengeteg feszültséget okoz közöttük. Meggyőződésem, hogy ha lenne valamilyen közös pénzügyi tervük,  sokkal jobb lenne közöttük a pénzzel kapcsolatos kommunikáció.

5. Ne akard Kovácsékat utolérni

Vegyünk egy 4 éves kis kölyköt, aki szeretné azt a játékot, amivel mindenki játszik. Utána egy 40 évest, aki úgy érzi, hogy neki is járna egy olyan ház, autó, mobiltelefon, mint a szomszédnak. Sok a hasonlóság, ugye? Kortól függetlenül mindenkiben ott a vágy, hogy lépést tartson másokkal.

A probléma ezzel csak az, hogy ha lépést akarsz tartani “Kovácsékkal”, akkor ez téged anyagi csődbe vihet. Lehetséges ugyanis, hogy neked ehhez olyan pénzt kell elköltened, amivel még nem is rendelkezel.

Vagyis hitelhez folyamodsz, hogy látszólag megengedhess magadnak dolgokat. Ez a “szokás” viszont olyan mértékű adósságot tud neked generálni, ami évekre, évtizedekre visszatart a pénzügyi szabadság elérésétől.

Ha szeretnél pénzügyi szabadságot, fontos, hogy lásd a különbséget a VÁGYAK és aközött, amire valóban SZÜKSÉGED VAN. Ezt sokszor nem könnyű elkülöníteni egy olyan világban, ahol a sikert a megszerzett anyagiakon mérik, és sokan hitelből tartják fenn a látszatot.

Ha azonban időt szánsz arra, hogy átgondold, valójában mire is van szükséged,  és ehhez fegyelmezetten tartod magad, hosszú távon ez a hozzáállás nagyon megtérül.

6. Keress plusz pénzt

Ha több lábon állsz, vagyis több forrásból is származik jövedelmed, sokat javíthatsz az életeden:

  • könnyebben építed fel a biztonsági tartalékodat, és élvezheted az anyagi biztonság előnyeit
  • nem kell az állásod elvesztése miatt aggódnod
  • gyorsabban visszafizetheted a hiteleidet
  • gyűjthetsz egy nagyobb célra, pl. egy komolyabb utazásra
  • még az is lehet, hogy később ki tudod váltani a főállásodat
  • korábban nyugdíjba mehetsz

A pénzügyi szabadsághoz vezető út alapképlete, hogy keress többet és költs kevesebbet. Annak, hogy mennyivel tudod a havi kiadásaidat csökkenteni, van egy észszerű határa. Viszont annak, hogy mennyi pénzt keresel közben, elméletileg nincs.

Attól függően, hogy heti egy órád van plusz jövedelemszerzésre,vagy hogy a főállásod mellett hajlandó vagy-e még heti 20-40 extra órát munkára fordítani, nagyon sok módja van, hogy plusz jövedelmet szerezz.

Miközben vannak olyan emberek, akik már 30-40 évesen élvezik a korai nyugdíj előnyeit, világszerte egyre több ember kényszerül arra, hogy tovább dolgozzon élete során.

A korai nyugdíj a legtöbbször egy saját vállalkozásnak és tudatos pénzügyi tervezésnek köszönhető. Mindkettő megtanulható!

Szeretnéd jobban kezelni a pénzedet? Vagy érdekel, hogy hogyan tudnál plusz pénzt keresni, és ötletekre van szükséged? Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is!

Hogyan érte el egy 29 éves pénzügyi tanácsadó a “korai nyugdíjat”?

5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

Hogyan hozz létre új jövedelemforrásokat?

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

 

Csatlakozz a támogató Facebook csoportunkhoz is még több ötletért és támogatásért!

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség