Hogyan teremts nagyobb szabadságot a munkádban?

A bejegyzés affiliate linkeket tartalmazhat. Részletes infókért kérlek, hogy olvasd el az Affiliate Tájékoztatót

Sokan szabadulnánk a nyugdíjig tartó TaposóMalomból és keressük a szabadabb élet titkát. Csábító azt gondolni, hogy a titok a kevesebb munka, vagy a korai nyugdíjasok élete, amikor egyáltalán nem kell már dolgozni, csak élvezni a ránk szakad végtelen szabadságot. A 9-5-ig tartó robot helyett jó lenne reggel sokáig aludni, megreggelizni, majd egész nap strandolni és sétálni a homokos tengerparton pálmafák alatt. Én sem utasítanék vissza egy ilyen életet 1-2 hétig. Csakhogy miután feltöltődtem energiával, nagyon hiányozna, hogy valaminek a hasznos része legyek.

 

 

A titok valószínűleg nem a KEVESEBB, hanem a JOBB MUNKA. Hiszek abban, hogy a legtöbb ember szívesen dolgozik keményen, ha olyan munkát végezhet, ami energiával tölti fel, és amin keresztül pozitív hatással lehet mások életére.

Mitől lesz egy munka jó munka?

Nagyon érdekes gondolatokat találtam a motivációról Daniel H. Pink Drive című könyvében.

Vajon mennyire motivál jobb munkára, és mennyire tesz elégedetté a külső motiváció, például a PÉNZ? Évtizedekig azt hitték, hogy a legjobb ösztönzés valamilyen külső jutalom. Később viszont több teszt is azt mutatta, hogy ha jutalmazással kötnek össze egy feladatot, akkor nemhogy javulna, de egyenesen romlik a kreatív problémamegoldó képesség.

Egy sok országra kiterjedő, SDT elméletként  ismertté vált kutatás pedig teljesen új megvilágításba helyezte, hogy mi motiválja valójában az embereket a munkában, vagy akár a magánéletben. A kutatásból ez derült ki:

 

Ahhoz, hogy boldogok legyünk, a munkánknak 3 alapvető emberi szükségletnek kell megfelelni, ezek pedig az ÖNÁLLÓSÁG, a KIVÁLÓSÁG  és a KAPCSOLÓDÁS.

  • Önállóság: mi szeretnénk irányítani a saját életünket és beosztani az időnket
  • Kiválóság: a tudásunkkal és képességeinkkel értéket szeretnénk teremteni és hozzájárulni valamihez, ami számít és túlmutat önmagunkon
  • Kapcsolódás: szeretnénk  kapcsolódni másokhoz, törődni másokkal és érezni mások törődését és szeretetét.

Sajnos kevés még az olyan ideális munkahely, ahol támogatják a munkavállalókat az otthoni kötetlen munkavégzésben és a rugalmas időbeosztásban. Ahol viszont igen, ott a vállalat  jobb produktivitásról, hatékonyságról,  a munkavállalók pedig kevesebb stresszről számolnak be. Ez jól összecseng a kutatás eredményeivel.

Addig is, amíg jobban elterjed az otthonról történő munkavégzés lehetősége, nézzünk meg KÉT IZGALMAS IRÁNYT, amivel NAGYOBB SZABADSÁGOT ÉS JOBB MUNKÁT teremthetünk magunknak.

1. Szabadúszó karrier

Sokan vannak, akik szeretik a szakmájukat és kiválóak benne. Nem szeretnének új munkát vagy vállalkozást, viszont szakítanának a merev 9-5ig élettervvel a nagyobb szabadság érdekében.

Érdemes elolvasni ebben a témában Cal Newport So Good They Cannot Ignore You c. könyvét.

Newport azt mondja, hogy a szabadabb élethez vezető egyik út az, hogy válj annyira kiválóvá valamilyen ritka és értékes területen, hogy ne tudjanak figyelmen kívül hagyni.

Ebben a blogbejegyzésében egy nagyon inspiráló példát hoz arra, hogy a SZAKMAI KIVÁLÓSÁG hogyan vezethet  NAGYOBB SZEMÉLYES SZABADSÁGHOZ.

 

Laura adatbázis guru, akit cégek azért alkalmaznak, hogy összefésülje a szerteágazó adatbázisaikat. Maximum 6 hónapra köt szerződést szabadúszóként,  létrehoz egy csapatot a cégen belül, akikkel egy rendszerbe csatornázzák be a különféle adatbázisokat.

Úgy vált szabadúszó adatbázis szakértővé, hogy alkalmazottként felfedezte ezt a piaci rést, továbbfejlesztette és specializálta a tudását, amit most nagyon jó pénzért el tud adni a piacon szabadúszóként. Ritka és értékes tudással rendelkezik, projekt alapon dolgozik, és megteheti, hogy csak azt a munkát vállalja el, amit szeretne. 2 projekt között általában jamaikai nyaralójában tölt néhány hónapot, miközben repülőgép vezetést tanul, búvárkodik vagy utazik.

 

Newport javasolt stratégiája:

  1. Válj KÜLÖNLEGES SZAKÉRTŐVÉ egy ritka és értékes területen
  2. A különleges tudásodból származó tőkét ÉRTÉKES DOLGOKRA fordítsd

 

Sokan rendelkeznek ritka képességekkel és tudással. A kérdés inkább az, hogy ezt a tőkét ki mire fordítja.

Laura a különleges szakmai tapasztalatát nem arra használta, hogy felküzdje magát egy stresszes igazgatói állásba. Inkább szabadúszóvá vált, amivel nagyobb szabadságot tudott megvalósítani. Szabadon dönt a projektekről, közben élvezi, hogy elismerik és megfizetik a munkáját. Saját időbeosztásának köszönhetően sok időt tud tölteni a családjával és a  barátaival.

„Ez megmagyarázza például, hogy miért van olyan sok vezérigazgató a világon, akik kiválóak abban, amit csinálnak, viszont stressz alatt élnek, szoronganak és boldogtalanok. Kiváló vezetői képességeik megfelelő karrier tőkét biztosítanának nekik egy szabadabb élethez.

De ahelyett, hogy ezt arra használnák, ami minden bizonnyal boldogabbá tenné őket, inkább még nagyobb presztízsre és jövedelemre cserélik el. Közben a munkájukkal járó szigorú elvárások elveszik a saját életük fölötti rendelkezés szabadságát, a késő éjszakába nyúló munkák pedig a kapcsolódás érzését. „

2. Életstílus vállalkozás

Sokan abban látják a nagyobb szabadság lehetőségét, ha saját vállalkozást indítanak és saját maguk főnökévé válnak.

Persze nem mindegy, hogy milyen vállalkozásba kezdesz. Túl sok olyan vállalkozó van ugyanis, akiket beszippant a vállalkozásuk, és alig van mellette magánéletük. Ezért érdemes már az indulásnál különbséget tenni vállalkozás és vállalkozás között, és nagyon tudatosan átgondolni, hogy pontosan mit szeretnél megvalósítani rövid és hosszú távon azzal, hogy vállalkozóvá válsz.

Több szabadságot szeretnél? Rugalmas időbeosztást? Otthonról szeretnél dolgozni? Milliós profitra vágysz? Hírnevet szeretnél? Ettől függ, hogy milyen vállalkozásba érdemes kezdened.

Ha több szabadságot, rugalmasságot, helyfüggetlenséget szeretnél, akkor valamilyen ÉLETSTÍLUS (lifestyle) VÁLLALKOZÁSBAN gondolkodj.

Mitől életstílus vállalkozás egy életstílus vállalkozás?

Attól, hogy az elsődleges célja az, hogy jöjjön belőle akkora havi jövedelmed, amiből KÉNYELMESEN MEGÉLSZ, miközben AZT AZ ÉLETET ÉLED, AMIT SZERETNÉL. Lehet, hogy téged az motivál, hogy a vállalkozásoddal kiválthasd a főállásodat, ami nem okoz már örömöt. Lehet, hogy úgy szeretnél egy tisztességes jövedelemre szert tenni, hogy közben legyen elég időd a gyerekeidre. De lehet akár az is a célod, hogy bejárd a világot vagy többet tudj a hobbiddal foglalkozni.

Egy lifestyle üzletben általában te vagy az egyetlen alkalmazott, és a munkavégzés nem kötött helyhez és időhöz.

Olvasd el ezt is: Élet a Velencei-tónál a nagyvárosi nyüzsgés után

Az egyszemélyes vállalkozási forma ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy életstílus vállalkozás ne válhatna nagy üzletté, és ne lehetne vele komoly jövedelmet elérni. Viszont miközben egy klasszikus vállalkozó gyakran éveken át feláldozza a magánéletét a cég növekedése érdekében, lemondva a saját időbeosztás szabadságáról, a mi esetünkben a cél pontosan a nagyobb kontroll a szabadidőnk fölött, illetve a munka- magánélet egyensúly megőrzése.  Egy életstílus vállalkozás esetén a naggyá válás inkább egy kellemes “melléktermék”.

Itt egy példa arra, hogy egy adott vállalkozási ötletből is lehet 2 különböző úton továbbhaladni, sikeressé válni, ugyanakkor más életstílust elérni a tulajdonos céljai szerint.

Ruth Soukup és Michelle Schroeder-Gardener. Mindketten sikeres pénzügyi bloggerek, kb egyszerre indították el online vállalkozásukat.

Michelle munka mellett kezdett blogot vezetni 2011-ben, azért, hogy a saját pénzügyeit jobban tudja követni, és mielőbb vissza tudja fizetni a diákhitelét. Ahogy nőtt a követőinek a száma, elkezdett pénzt keresni affiliate megállapodásokból (nem saját termékek és szolgáltatások ajánlása), illetve később saját online tréningekkel. Mindkét bevételi forma automatizált módon működik.  Ez azt jelenti, hogy évekkel ezelőtt megírt cikkei a mai napig automatizált módon jövedelmet termelnek neki.

Nincsenek alkalmazottai, legfeljebb egy szabadúszó szerkesztővel dolgozik együtt, akivel interneten keresztül tartja a kapcsolatot. A blogjából származó passzív jövedelme idő- és helyfüggetlen életet biztosít neki. Néhány éve eladták a házukat, elkezdték lakóautóval járni az USA-t, egy hónapja pedig  saját vitorláshajón élnek férjével. Minden hónapban kiposztolja a blogjából származó jövedelmét, ami havi szinten 100.000 USD fölött van.

Olvasd el ezt is:

Érdemes-e blogot indítani a magyar piacon? Interjú az első Zrt.-vé alakult bloggercsapattal

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Ruth 2 gyermek anyukája,  2010-ben indította el  pénzügyi blogját.  Túlköltekezési kényszere már a házasságát veszélyeztette, és a blogtól remélte, hogy rászoktatja a nagyobb pénzügyi tudatosságra. Blogja egyre sikeresebb lett, ezért Ruth férje otthagyta az állását, hogy otthon maradhasson a gyerekekkel és Ruth teljes időben a vállalkozással tudjon foglalkozni.

Ma 3 különböző témában vezet blogot, havi 1 millió olvasóval. Egy egyszerű blogból „klasszikus” vállalkozást épített, sok alkalmazottal és komoly szakmai stábbal. A blogok mellett van egy podcast csatornája, konferenciákat szervez, van egy éves tervező kiadványa, amihez egy zárt Facebook csoport kapcsolódik, és nagyon sok online tréninget készít. Amit ő létrehozott, az egy más típusú szabadság, mint yachton lakni, de kétségkívül rengeteg része van pozitív emberi kapcsolatokban, nagyon sok ember életéhez tud hozzájárulni, és a saját ideje fölött is ő rendelkezik.

Mi lehet életstílus vállalkozás?

Az az izgalmas, hogy gyakorlatilag bármilyen szenvedély, képesség kiinduló pontja lehet egy életstílus vállalkozásnak a háztáji csirketartástól a koktélkeverésig. Persze az elején nem tudsz megúszni egy alapos piackutatást és egy kis tervezést, ha nyereséges üzletet szeretnél építeni, de egy kis kreativitással és tervezéssel rengeteg ötletből lehet életképes üzletet faragni.

Minden azon múlik, hogy te milyen életet szeretnél elérni, és ahhoz érdemes megtalálni a megfelelő irányt és eszközöket. A siker pedig, azt gondolom, hogy nem a jövedelemtől vagy egy vállalkozás nagyságától függ, hanem azt jelenti, hogy azt az életet éled-e, vagy annak az életnek az irányába haladsz-e, amiben boldog és elégedett vagy.

Sokunknál időbe telik, mire rájövünk, hogy mi az, amire valóban vágyunk és mi az, amit szenvedéllyel tudunk csinálni. Van, aki élete során többször is vált karriert, de ezzel nincs semmi baj szerintem. Egy színes életút tele van kanyarokkal, kitérőkkel. Közben egyre tisztul a kép, és közelebb kerülünk az igazi vágyainkhoz, céljainkhoz.

Olvasd el ezt is: Blog létrehozása 15 lépésben

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Kérlek, oszd meg, hogy más is el tudja olvasni!

 

Ezek is érdekelhetnek