Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

A TOP 3 eszköz, ami nélkülözhetetlen egy vállalkozás elindításához

Egy online vállalkozás elindítása elsőre bonyolultnak tűnhet, mert sok új dologgal kell látszólag egyszerre megismerkedni. Ijesztő a gondolat, hogy gyorsan kellene online marketing mesterré és informatikai guruvá is válnunk ahhoz, hogy ki tudjunk igazodni a rengeteg IT eszköz és megoldás között.

Valóban, rengeteg jobbnál jobb eszköz létezik, amit egy online vállalkozás építése során használhatunk. De szeretnélek megnyugtatni, hogy az induláshoz valójában csak 3  „eszközre” lesz szükséged.

Ezeknek a kiválasztását viszont érdemes jól átgondolni, mert ha jól választasz az elején, akkor sokáig tudsz ezekkel az eszközökkel dolgozni, és sokat tudnak neked segíteni hosszú távon.

 

Amikor eldöntöttem, hogy online vállalkozást indítok, egyáltalán nem volt világos számomra, hogy mire lesz szükségem, azt meg főleg nem tudtam, hogy melyik szolgáltatót válasszam a sok közül. Elment vele néhány hetem, hogy kiderítsem, mire lesz feltétlenül szükségem az elinduláshoz, és megkeressem hozzá az ideális szolgáltatót.

Szeretném neked lerövidíteni ezt a folyamatot, ezért röviden leírom, mi miért szükséges, és én kit/mit választottam és miért. Rendben? Akkor kezdjünk is hozzá.

A TOP 3 nélkülözhetetlen eszköz

Ha online vállalkozásban gondolkodsz, akkor az interneten szükséged lesz egy web- és/vagy blogoldalra. Vannak persze kivételek. Van, aki csak egy közösségi média felületen van jelen, vagy a blogbejegyzéseit egy olyan ingyenes blogplatformon teszi közzé, mint például a blog.hu.

Ezeknek kétségkívül vannak előnyei, de komoly hátrányai is, mivel sokkal nehezebb ezekből pénzt keresni. Így ezek mellett is nagyon érdemes egy saját oldalt létrehozni, mert egy saját oldal adja a legtöbb lehetőséget hosszú távon a vállalkozásod építésére.

Egy saját oldal létrehozásához 3 „eszközre” lesz szükséged:

  • egy tartalomkezelő rendszerre,
  • egy tárhelyszolgáltatóra
  • egy email marketing rendszerre.

Nézzük meg mindhárom eszközt részletesebben!

#1 Tartalomkezelő rendszer

A tartalomkezelő rendszer az a szoftver, ami megjeleníti az oldalad tartalmát. Jó néhány ilyen rendszer létezik (WordPress, Joomla, Drupal, stb), és nem könnyű dönteni közöttük.  Annyit tudtam, hogy a WordPress-t nagyon sokan használják, de informatikusoktól sokszor hallottam, hogy nem elég biztonságos, és érdemes inkább egyedi fejlesztésű oldalt létrehozni, ami természetesen elég költséges.  Lehet, hogy te is találkoztál már vagy fogsz találkozni ilyen javaslattal.

Az igazság az, hogy egy kezdő online vállalkozó esetén minden a WordPress mellett szólrugalmasság, testreszabhatóság, egyszerű kezelés, alacsony költség. Nem véletlen, hogy ma a weboldalak nagy része WordPress-szel készül. Mivel ilyen sokan használják, a biztonsági rések elkerülése érdekében gyakran hoznak ki a fejlesztők új verziókat, és ezekre ingyenesen tudunk váltani. Szóval ha a javasolt frissítéseket elvégzed, akkor biztonságos is.

Maga a WordPress szoftver használata teljesen ingyenes, sőt, a kiegészítő funkciók is sokszor ingyen vannak, csak a prémium kiegészítőkért kell fizetni.

A WordPress magyar nyelven is elérhető és tényleg egyszerű a használata. Javaslom, hogy tanulj meg saját magad WordPress weboldalt létrehozni és kezelni, mert óriási függetlenséget nyersz ezáltal. De még ha úgy is döntesz, hogy fejlesztőt bízol meg a WordPress oldalad elkészítésével, akkor is érdemes jobban érteni, hogy mi és hogyan történi.

 

#2 Tárhelyszolgáltató

Ezek nagyteljesítményű szerverek, amin keresztül az oldalad elérhető a nap 24 órájában állandó felügyelet mellett. Korábban volt már weboldalam, ezért nekem a legfőbb szempont az volt, hogy a tárhelyszolgáltatóm ügyfélszolgálatát bármikor elérhessem, és egy nyelvet beszéljünk. A korábbi szolgáltatómat ugyanis néha órákig nem tudtam elérni, és amikor igen, akkor informatikusokkal beszéltem és gyakran alig értettem, amit magyaráztak nekem.

Időközben megtanultam azt is, hogy a szerverek teljesítménye is fontos szempont, illetve nem érdemes távoli, külföldi szervereket választani, mert ez is lassíthatja az oldal betöltődését.

A Webonic tárhelyszolgáltatót ajánlás alapján választottam, illetve azért, mert már a weboldalukon is minden érthető volt számomra, és az oldalukon keresztül pár gombnyomással lehet bonyolultnak tűnő feladatokat megoldani.

A tárhelyen kívül szükséged lesz még egy domain névre, ami az oldalad egyedi címe lesz. Ezt általában a tárhelyszolgáltatódnál le tudod foglalni.

Milyen költségekkel számolj? Saját domain név regisztárció:  kb. 2400 Ft/2év. Tárhely szolgáltatás: 5000-10000 Ft/év.

 

Eddig talán semmi újat nem mondtam, hiszen a weboldaladat ezek nélkül el sem tudod indítani. A következő pont viszont azért fontos, mert sokan éveken keresztül enélkül építik az online vállalkozásukat, és gyakran ezt bánják meg évekkel később a legjobban.

#3 Email marketing

Hiába a sok nagyszerű közösségi média felület, az email a mai napig a legbiztosabb és leghatékonyabb csatorna, ha a közönségeddel kapcsolatot szeretnél építeni és kommunikálni.

A közösségi médiák néha módosítanak az algoritmusukon, így rajtuk múlik, hogy a követőid közül hánynak mutatják meg egyáltalán a bejegyzésedet. Az email esetén viszont alapvetően rajtad múlik, hogy a listádra feliratkozók milyen arányban olvassák a tőled érkező emaileket. Ha értékes tartalmakat küldesz, akkor nagy arányban el fogják olvasni.

Ráadásul emailen keresztül célzott üzeneteket is tudsz küldeni: ha tudod, hogy vannak olvasóid, akiket egy adott téma jobban érdekel, akkor nekik ilyen témájú emaileket küldhetsz, miközben nem terheled ezekkel az emailekkel azokat, akiket ez a téma kevésbé érdekel.

Ehhez szükségünk van egy olyan email marketing szoftverre, amely alkalmas email listák építésére, biztonságos tárolására, illetve nagy mennyiségű email kiküldésére. Több olyan egyszerűbb szoftver létezik, melyeket ingyenesen tudsz használni egy bizonyos feliratkozó számig.  Ilyen pl. az angol nyelvű MailChimp.

Vannak olyan rendszerek, melyek összetettebb, automatizált folyamatokat is képesek lebonyolítani, viszont ezeknek a használata gyakran bonyolult és szakember bevonását igénylik. Pl. a magyar nyelvű Salesautopilot rendszer mindent tud, amit el tudsz képzelni, viszont sokan nem boldogulnak egyedül és külsős szakembert vonnak be a folyamataik összerakásába.

Én egyetlen rendszert találtam, amivel mindent meg lehet oldani, ami egy email marketing szoftvertől elvárható, viszont nagyon egyszerű a használata. Ez a ConvertKit  email marketing szoftver. Korábbi felhasználók hozták létre, akiknek gondot okozott a többi szoftver bonyolultsága.

Bármelyik szolgáltatót is választod, érdemes a weboldalad elindulásától kezdve építeni az email listádat.

Tudj meg többet a hírlevél készítés fontosságáról:

[podcast] Miért nélkülözhetetlen az email marketing és hogyan működik?

“Ajánlott Eszközök” oldal

Ezeken kívül vannak további eszközök, melyek nagyon sokat segíthetnek abban, hogy gyorsabban, hatékonyabban haladj előre a céljaid felé. Viszont ezek nem  nélkülözhetetlenek az induláshoz, így javaslom, hogy csak a TOP 3 eszköz után kezdj el megismerkedni velük.

Létrehoztam egy oldalt a weboldalamon, ahol azokat az eszközöket (termékek, szolgáltatások, források, stb.) gyűjtöttem össze, melyeket én használok. Ezek nekem sokat segítettek eddig, és teljesen elégedett vagyok velük,  ezért ajánlom neked is a használatukat.

A listát folyamatosan bővítem majd, így egyre több problémára fogok tudni neked kipróbált és letesztelt megoldásokat javasolni, ezért érdemes az oldalt felkeresned a későbbiekben is.

A ajánlott eszközök  oldalt itt találod: AJÁNLOTT ESZKÖZÖK

Még egyszer:

Sok hasznos eszköz, szoftver létezik, de a három eszköz, amire szükséged lesz az indulásnál a következő:

  1. tartalomkezelő rendszer (WordPress)
  2. tárhelyszolgáltató
  3. email marketing szoftver

Ha csak ezt a 3 eszközt megismered, kiválasztod a számodra megfelelő szolgáltatót és elkezded őket használni, ezzel el tudsz kezdeni felépíteni egy sikeres vállalkozást. A többi eszköz használatát pedig később, menet közben hozzá tudod tanulni.

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Milyen készségek kellenek egy online vállalkozás elindításához?

Blog készítés kezdőknek 15 lépésben

Email lista építés – a következő nagy dobás?

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség