fbpx

Hogyan hozz létre új jövedelemforrásokat? 3+1 népszerű mód

Akár szereted a munkádat, akár nem,  ha több forrásból származik jövedelmed, az nagyobb szabadságot jelent.  Ezért érdemes akár a főállásod mellett is plusz pénzt keresni. Hogyan tudsz a legegyszerűbben kiegészítő jövedelemforrásokat létrehozni és  megtalálni a saját egyedi vállalkozási ötletedet? 

 

Engem évek óta foglalkoztat, hogy hogyan lehet  jövedelmet szerezni anélkül, hogy munkahelyem lenne vagy klasszikus vállalkozóvá válnék.

Voltam ugyanis ALKALMAZOTT 9 évig, ahol a munkahelyi stressz és néhány elviselhetetlen kolléga segítettek rájönni, hogy nem ilyen lovat akartam. Majd voltam résztulajdonos egy start-up vállalkozásban. Több milliós befektetés, több éves megtérülés, és nem sok rugalmasság. KLASSZIKUS VÁLLALKOZÓNAK lenni szintén nem a legegyszerűbb jövedelemszerzési forma.

Így aztán elkezdtem keresni, hogy milyen ötletek léteznek, melyeket KICSIBEN, EGYEDÜL, lehetőleg OTTHONRÓL el lehet kezdeni, akár  munka mellett. És persze MINIMUM EGY FŐÁLLÁSÚ JÖVEDELMET ki lehet termelni belőlük, de ha lehet, még többet is.

Valami történik a világban…

Láthatóan valami komoly dolog történik a munka világában, mert a keresésem során rengeteg EGYSZEMÉLYES VÁLLALKOZÁSI ÖTLETET és megvalósult PÉLDÁT találtam.

Úgy tűnik, hogy akik keresik az alkalmazotti lét alternatíváit, sok esetben arra jutnak, hogy PÉNZÜGYILEG, ÉRZELMILEG, SZEMÉLYES FEJLŐDÉS és több egyéb szempontból is ezek az egyszemélyes mikrovállalkozások jelentik a legjobb lehetőséget.

Ráadásul az interneten keresztül szinte BÁRMIT MEG LEHET TANULNI, amire szükségünk van egy ilyen vállalkozás elindításához.

Egy-egy ilyen kis plusz jövedelemforrás több módon is tud JAVÍTANI AZ ÉLETÜNKÖN:

 • segít visszafizetni a hiteleket
 • segít megtakarítani egy nagyobb dologra (pl. vakáció) vagy a nyugdíjadra
 • véget vethetsz annak, hogy hónapról-hónapra élj és teljesen az állásodtól függj
 • létrehozhatsz a segítségével egy vésztartalékot
 • esélyt kapsz arra, hogy elbúcsúzz az alkalmazotti léttől, ha ez a vágyad
 • kiélheted benne a szenvedélyed és a kreativitásod

Olvasd el ezt is: 5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

Minden az ötlettel kezdődik!

Könnyű lenne ezt a részt azzal letudni, hogy 100+ vállalkozási ötlet. Viszont nem 100 ötlet létezik, nem is 1000, és SOK ÖTLET MÉG MEG SEM SZÜLETETT. Ezért inkább támpontokat szeretnék adni, hogy hogyan juss el a SAJÁT EGYEDI ÖTLETEDIG.

Érdekes gondolatokat találtam Barbara Winter Making a living without a job  c. könyvében. Ő a “boldog állásnélküliség” téma egyik specialistája. Azt javasolja, hogy amikor egy új ötleten gondolkodsz, a LÉNYEGÉRE KONCENTRÁLJ, NE A FORMÁJÁRA! Arra, hogy milyen ÉRTÉKET szeretnél nyújtani, és milyen CÉLT szeretnél szolgálni vele. Ezzel rengeteg korlát eltűnik, sok új lehetőség viszont megnyílik.

Még egy gondolat: a LEGSIKERESEBB ÖTLETEK nem feltétlenül a leginnovatívabb ötletek. Vehetsz kölcsön ötleteket, nézheted, hogy mi működik máshol, vagy pici módosításokkal jobb terméket/szolgáltatást kínálhatsz, mint a létezők.

A 3 legnépszerűbb kategória + 1 BÓNUSZ

Ha valahogy rendszerezni szeretnénk a legnépszerűbb JÖVEDELEMSZERZŐ TEVÉKENYSÉGEKET, akkor én 3+1 kategóriába osztanám őket. Minden kategórián belül számtalan ötletet létezik, a példák célja inkább a jobb érthetőség.

 1. Személyes szolgáltatások nyújtása

Ez a legkönnyebben elindítható vállalkozási forma, általában nem igényel semmilyen befektetést.

 • ASSZISZTENCIA JELLEGŰ SZOLGÁLTATÁSOK: ezek a tevékenységek gyakran nem igényelnek részedről szaktudást, viszont időt és pénzt tudsz megtakarítani az elfoglalt embereknek.

Néhány egyszerű példa: takarítás, kutyasétáltatás, kutyapanzió, kertrendezés, parti szervezés, stb.

Viszont nézz körbe egy kicsit, és próbálj új problémákat találni. Hol küzdenek az emberek időproblémával? Mivel tudnád megkönnyíteni az életüket és időt spórolni nekik?

 • SZAKTUDÁST IGÉNYLŐ SZOLGÁLTATÁSOK: ezeket az emberek nem tudják saját maguk megcsinálni, vagy nem olyan szinten, mint akinek ez a szakterülete.

Példák pl. belső építész, weboldal fejlesztő, grafikus, szerkesztő-korrektor, esküvőszervező, masszőr, jógaoktató, stb.

A kedvenc személyes példám egy informatikus srác, aki távkapcsolaton keresztül tartja karban a számítógépeimet évek óta. Otthonról dolgozik általában este és éjszaka. Ha gond van, küldök neki egy SMS-t, pár óra múlva felhív, rákapcsolódik a gépemre és elvégzi a szükséges tisztításokat/telepítéseket.  Gyors, profi, rugalmas, nem drága, rengeteg előnye van egy nagyobb céghez képest.

Van esetleg olyan szaktudásod, amit ilyen egyszemélyes vállalkozásban is tudnál csinálni? Van olyan hobbid, amit úgy tudnál folytatni, hogy közben pénzt is keresel vele? Van valami új “szakma”, amit szívesen megtanulnál?

 1. Termékek értékesítése

A legszerencsésebb olyan termékekkel foglalkozni, amiért személyesen is odavagy. Gondolj csak Steve Jobs SZENVEDÉLYES LELKESEDÉSÉRE a technológiáért. A lelkesedés ugyanis ragadós,  és így az értékesítéshez sokkal kisebb erőfeszítésre lesz szükséged. Rábukkanhatsz úgy is egy ötletre, hogy nem találod meg a megfelelő terméket a SAJÁT PROBLÉMÁDRA (így jött létre pl. a varrás nélküli harisnya)

 • értékesítheted a saját termékeidet (ez lehet akár digitális is, pl. a fotóid)
 • valaki más termékeit

Érdemes néhány különleges lehetőséget megfontolni:

 • SZEZONÁLIS TERMÉKEK/SZOLGÁLTATÁSOK

Ilyenkor egy-egy időszakot kihasználva tudsz JELENTŐSEBB JÖVEDELEMRE szert tenni (pl. gyümölcsárusítás a nyári szezonban). Mivel tudnál embereknek segíteni pl. ünnepek előtt? Lehet, hogy cégek örömmel vennék, ha ünnepek előtt profi ajándékcsomag szolgáltatással segítenéd őket?

Én biztos szívesen fizetnék akár többet is, ha lenne a közelben egy kis egyedi jelmezbolt farsang előtt minden kellékkel együtt. Most 3-4 úttal sikerül  mindent beszereznem. Ideális ötlet egy ügyesen varró anyukának.
 • HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

Sokan szeretik, ha házhoz hozzák nekik a termékeket vagy szolgáltatásokat, amivel sok időt és fáradtságot meg tudnak takarítani. Mire lehet szükségük az embereknek, amit ha az ajtójukba vagy a munkahelyükre szállítasz, segítesz nekik?

Nekem egy dobozos kisautó minden csütörtökön a kapumig szállítja a tisztított (PI) vizemet kannában. Nem kell cipelnem, PET palackokat hajtogatnom, ráadásul olcsóbb és jobb, mint a szupermarketben kapható vizek.
 • NÖVEKVŐ KÖRNYEZETTUDATOSSÁG és IGÉNY HELYBEN KÉSZÜLT TERMÉKEKRE

Szerencsére világszerte egyre nagyobb igény van öko termékekre. Jó példa egy ECO bevásárló táska, amit az eldobható műanyag táskák helyett kezdtek el gyártani Németországban. Egy amerikai hölgy beleszeretett, először kis mennyiségben elkezdte importálni és helyi natur boltoknak értékesíteni, majd saját design-nal és táskákkal indult el, és milliomos lett belőle.

Határozottan látni itthon is ezt öko-trendet, még ha egyelőre nem is tömegjelenség. Elég, ha a Manna sikerére gondolunk. De mondok 2 offline példát is: egy hozzám közeli kis boltban Erdélyből érkező tartósítószer mentes húskészítményeket és tejtermékeket lehet venni. Képzeld csak el: virsli és kenőmájas adalékanyagok nélkül! Nagyon jó forgalma van. A másik példa egy jó barátomé, aki mangalica termékeket készít „ősi” családi receptek alapján. Még csak boltra sincs szüksége, mert nem tud annyit gyártani, amit ne vinnének el közvetlenül a tanyájáról. És rengeteg céges karácsonyi ajándékcsomag megrendelése van.
 1. Információ csomagolás

Bár az előző kettőnél kevésbé gyors jövedelemszerzési lehetőség, cserébe viszont nagyon komoly lehetőségek vannak benne. Az ipari társadalomból ugyanis már jó régen átléptünk az információs társadalomba, ahol az információ óriási értékké vált.

Aki jól ért az INFOK BEGYŰJTÉSÉHEZ, „CSOMAGOLÁSÁHOZ” és SZÁLLÍTÁSÁHOZ, az komoly jövedelemforrásokat tud kiépíteni. Mivel szeretjük az információkat egy hozzánk hasonló MÁSIK EMBERTŐL megkapni, ezért ez a lehetőség főleg a miénk, egyszemélyes vállalkozóké!

A piac óriási, a kérdés inkább az, hogy MILYEN TÉMA az, amivel szívesen foglalkozol, be tudod-e azonosítani a lehetséges CÉLPIACOT, és persze el kell döntened, hogy MILYEN FORMÁBAN fogod csomagolni az információkat. Nézzünk meg néhány „csomagolási” lehetőséget:

 • ÍRÁS – Ha szívesen mélyedsz el egy témában, és hajlandó vagy megtanulni az írás fortélyait, akkor ez neked való. Lehetsz szabadúszó író magazinoknál, írhatsz szponzorált cikkeket, blogot, könyvet, e-könyvet, készíthetsz online tanfolyamot, hírlevelet, stb.
 • OKTATÁS –  A felnőttoktatás reneszánszát éli. Ráadásul az embereket az akadémiai tudás mellett/helyett egyre jobban értékeli a TAPASZTALATI TUDÁST, amikor a saját élettapasztalatodat teszed közkinccsé. Pl. Sok embernek van problémája az önbecsülésével, vagy a párkereséssel, vagy szeretné megtanulni, hogy hogyan lehet jól befektetni. Ha valamit már sikeresen megoldottál az életedben, sok embert érdekelni fog, hogy hogyan csináltad.
 • EGYÉB INFOTERMÉKEK  – videók, audió anyagok. Pár éve rendeltem az USA-ból egy DVD-t, ami napkollektorok házilagos készítésén vezetett végig lépésről lépésre. Nagyon érdekelt a téma, persze soha nem álltam neki komolyan a kivitelezésnek. Ha te már végigjártál egy utat, amin más még csak most indul el, és csinálsz a témához egy LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE útmutatót, sok időt és pénzt tudsz embereknek megtakarítani.
 • TANÁCSADÁS/COACHING – Ebben az esetben közvetlenül dolgozol 1-1 ügyféllel a problémája megoldásán  vagy a céljai elérésén. Akár interneten keresztül is működik, nem kell feltétlenül személyesen találkoznotok.
 • KÖZÖSSÉGEK ÉPÍTÉSE – Ha van egy olyan közös érdeklődési kör, vagy probléma, ami köré fel tudsz építeni egy közösséget, és folyamatosan értéket tudsz adni, akkor a tagságot akár havidíj fizetéséhez is kötheted.

Egy-egy témát és információt többféleképpen is becsomagolhatsz. Vezethetsz blogot, készíthetsz videót, előadásokat tarthatsz, írhatsz könyvet, tarthatsz tanfolyamokat, építhetsz egy klubot, lehetsz tanácsadó ugyanabban a témában. UGYANAZ AZ INFORMÁCIÓ, MÁS FORMÁBAN CSOMAGOLVA.

Olvasd el ezt is: Érdemes-e blogot indítani a magyar piacon? Interjú az első Zrt.-vé alakult bloggercsapattal

+ Bónusz:  Bérbeadás

 • Akár a LAKÁSOD/HÁZAD egyik helyiségét is jövedelemforrássá alakíthatod, állandó vagy szezonális jelleggel. Kiüríthető pince, extra hálószoba, garázs – mind alkalmas lehet szállás vagy tárolási szolgáltatásra.
 • De nem kell, hogy csak ingatlanban gondolkozz. Mire lehet igény ESETI JELLEGGEL, vagy RÖVIDEBB IDŐSZAKOKRA, amit nem érdemes megvásárolni és tárolni?
Nemrég találkoztam egy logikai-társasjáték bérlési lehetőséggel szülinapra vagy partira. Egy budai ház kapujában kaptam meg a bőröndöt és a leírást, és ugyanoda kellett visszavinnem másnap reggel. Kényelmes vállalkozási ötlet, nem?

Már az IKEA is felismerte a bútorok bérlésére az igényt, szóval hajrá, bőven lenne még lehetőség szerintem ezen a téren!

Végezetül…

Ha belegondolsz, mi vagyunk az emberiség történetében az első emberek, ahol az internetnek köszönhetően ELTŰNTEK A FÖLDRAJZI KORLÁTOK, és a nap 24 órája sem jelent IDŐKORLÁTOT, ha automatizálni tudjuk a vállalkozásunkat. Az interneten könnyen megtalálod szükséges TUDÁST, és soha nem volt még ilyen könnyű KAPCSOLATBA LÉPNI azokkal, akik ugyanazért lelkesednek, mint te (a leendő ügyfeleid). Rengeteg új és nyitott lehetőség!

Ugyanakkor az egyszemélyes kis vállalkozásodat érdemes tényleg KICSIBEN KEZDENI (Kiinduló Ötlet), majd később új ötletekkel, jövedelemszerzési formákkal kiegészíteni, vagy egy MAGASABB SZINTRE LÉPTETNI (Haladó Ötlet). Mire gondolok?

KIINDULÓ ÖTLET: grafikus leszel, és személyes szolgáltatást nyújtasz az ügyfeleidnek. Földrajzi korlátok ugyan nem lesznek hála az internetnek, de korlátozott számú ügyfelet tudsz kiszolgálni, mivel egy nap neked is csak 24 óra.

HALADÓ ÖTLET: ha viszont profivá válsz, és meg tudod tanítani induló grafikusoknak a szakma alapjait, illetve hogy hogyan induljanak el grafikusként, és ezt mondjuk automatizált ONLINE TRÉNING formájában teszed, akkor ki tudsz lépni a 24 órás időkorlát szorításából is. És így persze magasabb jövedelemre is szert tehetsz.

Olvasd el ezt is: 5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

 

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Iratkozz fel hírlevelemre, mert lesz folytatása is!

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.