Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

INGYENES Vállalkozási Ötlet Workshop - Április 25-30. Foglald le a helyed és találd meg az ötleted 1 HÉT alatt⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Hogyan indíts szakértőként blogot és oszd meg a tudásod? Varga Mónival

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

Varga Móni kutyakozmetikus, Londonban él, a Négylábú társaink nemrég indult blog szerzője. Ebben az interjúban arról beszélgettünk, hogy milyen céllal indította el a blogot, és mik az első tapasztalatai az online világban.

Szakértői blog indítása

Kezdjük azzal, hogy hogyan csöppentél bele az online világba.

Kutyakozmetikusként  dolgozom, ami  csodálatos munka, de komoly fizikai megterheléssel is jár.

Eleinte csak annyit tudtam, hogy váltanom kell, mert az idő múlásával a fizikai állóképesség nem marad meg ugyanazon a szinten. Így az volt a célkitűzésem, hogy a fizikai munkát valahogy szellemire cseréljem. Innen jött az online vállalkozás ötlete.

A váltási tervet már régóta dédelgettem. Azzal viszont, hogy hogyan kellene elindulnom sokáig nem voltam tisztában, hiába kutakodtam sokat a neten.

Gondolom adta magát, hogy az interneten is kutyákkal foglalkozz.

Nem volt könnyű az elindulás. Eleinte nem voltak konkrétak a célkitűzések.

Eredetileg nem is ezzel a témával kezdtem el foglalkozni, hanem a fotózással.  Ebben a témában viszont gyakorlatilag kezdő vagyok. Hiszen ez csak hobbi. Így azt tapasztaltam, hogy rengeteg időt vett igénybe egy-egy fotós bejegyzés megalkotása, hisz ebben a témában nem voltam túl magabiztos.

Úgyhogy mégis a kutyás témánál kötöttem ki, ami viszont teljesen a szakmámba vág. Így indult a Négylábú társaink blog, hiszen számomra ez az ismert terep.

Ennek persze vannak hátrányai is. Hiszen amikor az ember eljut arra a szintre, hogy kimondatlanul csinálja meg a napi rutint a kutyával, akkor ezt a jelekből álló rendszert nehéz szavakba önteni.

Pedig muszáj volt, mert mindig azon kaptam magam blogírás közben, hogy már megint kihagytam valamit,  amit a feladatvégrehajtás közben megcsináltam.

Azt tűztem ki célul, hogy az interneten segítek a kezdő gazdiknak, illetve azoknak, akik tervezik, hogy kutyát vesznek magukhoz. Ez a fajta kiválasztásánál kezdődik, és azzal folytatódik, hogy hogyan válhat jól nevelt, igazi családtag a kedvencükből. Egy kutyust ugyanis nagyon gyorsan ” el lehet rontani”, ezért fontos, hogy már az első naptól kezdjük el a korának megfelelő nevelést. Ebben segít az én blogom.

Hogyan álltál neki az ötleted megvalósításának?

Sokat keresgéltem az interneten, de nem igazán találtam olyan vezérfonalat, ami azt mutatta volna, hogy egy ötletet hogyan lehet megvalósítani az interneten.

Egyszer egy véletlen keresgélés közben akadtam rá a Viszlát Taposómalom blogra, és ez lett számomra a vezérfonal. Először csak a bejegyzéseket olvasgattam, amiből végül az lett, hogy most a te mentori segítségeddel dolgozunk az ötletemen.

Eredetileg egy videócsatornával kezdtem, hiszen ha valamit csinálok a kutyával, azt a gyakorlatban sokkal könnyebb megmutatni.  Ez volt az első elgondolás. Illetve az, hogy majd megmutatom és keveset leszek filmen, keveset beszélek. Úgy gondoltam, nem akarok én a fő attrakció lenni. Ezért nem is gondolkoztam azon, hogy honlapot vagy blogot készítsek.

Mára viszont világossá vált számomra, hogy egy weboldal egy YouTube csatorna mellett is fontos. Nem is beszélve egy e-mail listáról, amivel sokkal stabilabb vállalkozást építhetünk. Így menet közben szépen és elég gyorsan változtak a terveim.

Mi volt eddig a legkönnyebb számodra ?

A szakmai vagy gyakorlati feladatok, amikor a kutyával vagy a gazdával kell dolgozni mondjuk egy videóban. Számomra mindig ez a legkönnyebb. Meg persze a “kedvenc” rész is.

Varga Móni

Mik voltak a legnagyobb kihívások?

Kihívás volt a honlap kialakítása, megtervezése,  a blogírás is. Abba kellett jobban belerázódni.

A legnagyobb kihívást viszont egyértelműen az online megjelenés technikai része jelentette.

Annak idején, amikor a számítógépek bejöttek az életünkbe emlékszem a saját mondataimra. “Maradnak a kutyák. Én sose fogom és nem is akarom ezt megtanulni.”

Szóval ilyen technikai háttérrel álltam neki. Menet közben – már az elrohanó néhány évre gondolok – nyilván az ember hozzáedződik a használathoz, de a mai napig nem vallom magam számítógép gurunak.

Sok technikai kihívással szembesültem rögtön az elején. Ezeket a problémákat először csak nagyon sok internetes kutatással sikerült megoldanom.

A neten ráadásul iszonyatosan el lehet veszni az információk tömegében.  Számomra szinte képtelenség volt kiszűrni a lényeget, a fő lépéseket. Milyen irányba, hogy hogyan induljak el? Egyszerűen megoldhatatlan feladatnak tűnt.

Ezért is volt szükségem vezérfonalra, és ezért volt nagy öröm a Viszlát Taposómalom blog felfedezése. Megadta a vezérfonalat az információtömegben. És hát be kell vallanom, hogy ha van valaki, akitől célirányosan kérdezhet az ember, akkor azért sokkal gyorsabb megoldást találni, mint az internetes böngészéssel.

Mire vagy az eddigi eredményeid közül a legbüszkébb?

Az utóbbi hetek történése, hogy a veled való együttműködésünk kapcsán végre elindult az e-mail listámra a feliratkozók gyűjtése.

Átalakult, fejlődött a honlapom is, növekszik a blogbejegyzéseim száma. Szintén az utóbbi hetek változása, hogy a YouTube csatornám nézettsége is egyre jobb. Sok munka vár még rám.  De remélem, hogy már az eddigi tartalmaim is sok segítséget nyújtanak az olvasóimnak, nézőimnek az elinduláshoz, egy kiskutya tanításának elkezdéséhez, aki éppen most pottyant be a családba.

Itt tartok egy év után.

Ebbe az egy évbe bele volt sűrítve az is, hogy meg kellett találnom azokat a kutyákat, akikkel a videóim készültek. Ezeket a képzéseket le kellett szervezni. Gazdikkal időpontokat egyeztetni, megbeszélni, hogy kihez melyik héten, hányszor, melyik nap lehet menni.

Persze ezekért a találkozókért utazni kellett, nem is keveset.  A videókat le kellett gyártani, a szelektálástól a narrációig mindent mi magunk csináltunk.  Itt jegyezném meg, hogy hálás köszönettel tartozom Gordos Jánosnak, aki a videók felvételénél a segítségemre volt.

A videók mellett létre kellett hozni még a blogot is.

Volt egy online ismerősöm, aki kutyákkal és mellette webfejlesztéssel, honlapkészítéssel is foglalkozik.  Őt kértem fel, hogy alkossa meg az én honlapom alapjait. Nem volt hosszú kapcsolat, már a második levélváltás után eltűnt. Szakmai féltékenységet sejtek az okok között, így óvatosságra intek mindenkit, amikor webfejlesztőt bíz meg a munkával. Utána egy másik webfejlesztő dolgozott az oldalamon, de a végeredmény számomra nem volt vállalható.

Ezért úgy alakult, hogy saját magamnak kellett megtanulni a blogkészítés technikai menetét, és a mostani oldalam már a saját alkotásom. A tanulás persze a mai napig folyamatosan tart, hiszen újabb és újabb technikai megoldások merülnek fel.

Az egy év mögött rengeteg, rengeteg, láthatatlan munka van. És persze sok kitérő, próbálkozás, mert azok is a fejlődés részei.

Aztán ez az időszak felölelt némi karitatív tevékenységet is. Van egy nagyon kedves vendégem, egy mozgássérült hölgy, akit a kozmetika kapcsán ismertem meg. Ő nem tud igazán a kutyájával úgy mozogni, ahogy a kutya azt igényelné. Mindketten idősek, a kutya is. Ha időm megengedi, elmegyünk sétálni.

Mindezt munka mellett, és ne feledkezzünk meg a koronavírus miatti nehézségekről sem. Szóval mozgalmas és izgalmas volt az elmúlt egy év.

Mi a következő célod?

A következő cél? Hasonlóképpen haladni tovább.

Úgy érzem, hogy nincs megállás. Megalkottam valamit, és jók a visszajelzések. A baráti körnek tetszik. Nyilván nem mindenki  érintett a témában, mert közülük sokan vannak olyanok, akik már tapasztalt kutyások. Nem feltétlenül nekik készült a blog, de ők is olvassák.

Az olvasóimtól is egyre gyakrabban kapok pozitív visszajelzéseket.

Legfőbb kritikusom egyébként az anyukám, vele elég sokat konzultálok. Szegény időnként szintén kapkodja a fejét a technikai dolgok miatt. Persze tőle nem szakmai segítséget szoktam kérni. viszont a megfogalmazásban, az érthetőséggel kapcsolatban, nyelvtantani kérdésekben sokat segít nekem.

A végső cél nyilván az, hogy valamilyen szinten pénzt is keressek a befektetett munkámból. Jól haladok efelé, remélem, hamarosan itt is pozitív eredményekről számolhatok be.

Mi lenne a tanácsod azoknak, akik szintén blogindítást terveznek, vagy bármilyen módon elindulnának az interneten?

Én azt gondolom, a legfontosabb, hogy el kell indulni és csinálni kell.

Ha nem kezded el, ha nem csinálod, akkor sose fogsz benne előrébb lépni. Sokszor el sem tudjuk képzelni, hogy mennyi mindenre képesek vagyunk. Én például álomban nem gondoltam volna, hogy képes leszek megtanulni, hogyan működik a WordPress.

Nagyon jó kis közösségek vannak, ahova be lehet csatlakozni, ahol támogatást kaphatsz. És úgy gondolom, hogy az emberek többsége segítő szándékú.

A tanácsom tehát ez lenne:

Találd meg a témádat, ne félj kérdezni, vegyél igénybe annyi segítséget, amennyit csak bírsz!

 

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is: 

Hogyan készíts WordPress blogot 5 egyszerű lépésben?

Blog, podcast vagy videó – Hogyan válaszd ki az ideális csatornát?

Kezdő Online Vállalkozó Fókusz Útmutató

 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin
Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség