A WordPress a legnépszerűbb tartalomkezelő (CMS) rendszer. Ez egy szoftver, aminek a segítségével létrehozhatjuk a saját, önálló domain név alatt futó blogoldalunkat, weboldalunkat, hírportálunkat, e-commerce oldalunkat, stb. A WordPress egy nagyon rugalmas és költséghatékony megoldás, és olyan nagy márkák weboldalai is ezen platformon futnak, mint a CNN, MTV News, Microsoft New Center, Sony Music, The Walt Disney Company, stb.

Több tartalomkezelő rendszer is létezik, de a WordPress az, amely forradalmasította a weboldalkészítést, mivel egy kis képzés és némi gyakorlat után bárki képessé válhat arra, hogy elkészítse és működtesse a saját oldalát.

Én 2018. elején döntöttem el, hogy online vállalkozásba fogok, amit egy bloggal terveztem elindítani. Semmilyen informatikai képzettségem nincs, ezért elkezdtem webfejlesztőt keresni. Néhány hét alatt több árajánlatot is kaptam a viszlattaposomalom.hu oldal fejlesztésére,  70-340 ezer forint között. Már ez a nagy különbséget sem értettem teljesen, akit pedig végül kiválasztottam,  a munka felénél visszalépett.

Ezért úgy döntöttem, hogy többet nem szeretnék ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülni a weboldalammal kapcsolatban. Nekiálltam megtanulni a WordPress alapjait és elkezdtem egyedül az oldalam elkészítését. Miután megtaláltam a legjobb eszközöket és megfelelő forrást, ami végigvezetett az oldal elkészítésének a folyamatán, néhány nap alatt elkészült a viszlattaposomalom.hu oldal, amit azóta is egyedül fejlesztek és tartok karban.

Ha nekem sikerült, akkor Te is meg fogod tudni csinálni. Lehet, hogy elsőre félelmetesnek tűnhet, hogy saját magad csináld meg a weboldaladat, de rajtam kívül nagyon sokaknak sikerült és a WordPress használata valóban egyszerű és felhasználóbarát.

Több fizetős WordPress képzés is létezik magyar nyelven, ami megtanítja neked az alapokat és segít elindulni. Én viszont úgy döntöttem, hogy egy 100%-ig ingyenes útmutatót szeretnék létrehozni, a következők miatt:

  • Tudom, hogy milyen kemény elindulni az ismeretlen online világban, és szeretnék neked segíteni ebben
  • A WordPress egy csodálatos eszköz, aminek én rengeteget köszönhetek már eddig is. Ezért szeretném, ha minél többen megismerhetnék Magyarországon is
  • Sok fölösleges informatikai megoldást próbálnak majd eladni neked is, ezért szeretném, ha értenéd az alapokat és ki tudnád szűrni ezeket.
  • Ezzel a videótréninggel szeretnék neked időt és pénzt megtakarítani, hogy helyette olyan fontos eszközökbe és képzésekbe tudj befektetni, amivel felgyorsíthatod a haladásodat.

Ezek a videók azokat a legfontosabb WordPress ismereteket fedik le, ami nekem pont elég volt ahhoz, hogy elinduljak. Nem szeretnélek az indulásnál fölöslegesen haladó kérdésekkel terhelni, viszont ha igény lesz rá, később folytatom a sorozatot haladóbb szintű videókkal. A videókat kisebb témákra osztottam, hogy könnyebben el tudj közöttük igazodni, és javaslom, hogy kövesd ezt a sorrendet.

Mire lesz szükséged a videóképzésen kívül a weboldalad elindításához?

WordPress tartalomkezelő szoftver – ennek a használata teljesen ingyenes, és nagyon könnyű telepíteni. A tárhelyedre eleve fel van már telepítve, vagy pár gombnyomással felepítheted.


Tárhely – ez a te pici helyed lesz az interneten valamelyik nagy teljesítményű szerveren keresztül. Ehhez szükséged lesz egy tárhelyszolgáltatóra, akinek a szerverén a weboldalad futni fog.

Én a webonic.hu tárhelyét használom és javaslom neked is, mert gyors megbízható és nagyon jó az ügyfélszolgálata. Egy 3 Gigabite-os (3G) csomag teljesen jó az induláshoz, ha szükséges, módosíthatod később.

Ha a WordPress tárhelyet választod, a WordPress előre fel lesz telepítve számodra.

 


Domain név: ez a blog vagy weboldalad egyedi neve. (Példa: viszlattaposomalom.hu). Ebből alakulnak majd ki az oldalaid és a bejegyzéseid URL címei, vagyis elérési útvonalai (Példa: https://viszlattaposomalom.hu/blog-iras-kezdoknek-5-lepesben/)

A webonic.hu oldalon keresztül leellenőrzheted hogy szabad-e a domain név, és rögtön le is foglalhatod a domain neved.


Sablon: ez a weboldalak előre felépített design-ja. Ettől függ, hogy hogy jelenik meg a látogatóidnak az oldalad tartalma. Választhatsz ingyenes sablonok és prémium fizetős sablonok közül.

Az én javaslatom, hogy indulj egy  jó minőségű, reszponzív (mobil eszközön is szépen megjelenő) sablonnal, de ne költs az indulásnál több tízezer forintot a legdrágább sablonokra. Én a mythemeshop.com prémium sablonját használom, ami tökéletes megoldás az induláshoz az első néhány évben. Könnyű vele dolgozni és az ára is nagyon baráti 19 Usd.

WordPress Egyszerűen – videotréning