Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

#37 Életstílus Tervezés: Mit jelent számodra a siker?

Iratkozz fel a csatornámra!

Az Online Vállalkozás Egyszerűen podcast nyári különkiadása arról a vállalkozásépítési stratégiáról szól, ami ma a legjobb módszer azoknak, aki nulláról szeretnének belevágni egy saját vállalkozás felépítésébe az interneten. 13 héten keresztül, június 3-a és augusztus 26-a között minden héten a vállalkozásépítés 1-1 fontos kérdéséről beszélgetünk. 

Ennek a résznek a témája az, hogy neked mit is jelent a siker. Nem létezik ugyanis egyetlen sikerdefiníció, mindenkinek saját magának kell meghatároznia, hogy pontosan hogyan fogja a saját sikerét mérni, és ezzel a lépéssel érdemes a vállalkozásépítési folyamatot kezdeni. 

Az adásban említett linkek

VIP infóforrás és támogatás

Életstílus Tervezés: Mi jelenti számodra a sikert?

Feltetted magadnak valaha azt a kérdést, hogy mit is jelent számodra pontosan a siker?

Számomra sokáig nagyon korlátozott volt ennek a szónak a jelentése: jól fizető állás, státusz, jó kocsi, utazás egzotikus helyekre.

 Valójában ez nem egy tudatos választás volt, hanem egyszerűen ezt tanultam. A filmek, magazinok, celebek, és az iskola mind ezt a sikermintát tették elém. Én pedig egy az egyben elfogadtam ezt a mintát.

Ez viszont leginkább azt mutatta, hogy mások mit tekintenek fontosnak az életben, de nem azt tükrözte, hogy valójában én mit tekintek fontosnak.

Amikor megszületett a kisfiam, akkor kezdtem ráébredni, hogy olyan karriert építettem és olyan dolgok alapján határoztam meg a sikert, ami számomra nem is igazán volt fontos.

Persze a céljaink a korral és az élethelyzettel együtt változnak, de mégis akkor döbbentem rá, hogy soha nem gondolkodtam el tudatosan azon, hogy mit is akarok valójában az élettől.

Rájöttem, hogy ha olyan célokat akarunk kitűzni és elérni, ami tényleg boldoggá tesz minket, akkor először is át kell gondolnunk, hogy valójában mi fontos számunkra, mi jelent valódi értéket.

Addig, ameddig nem tudjuk megfogalmazni, addig ezt nehéz lesz elérni a valódi sikert és elégedettséget.

Hogy kinek mit jelent a siker, nem is olyan könnyű kérdés. Mindenkinek mást. Ezért mindenkinek saját magának érdemes ezt megfogalmazni.

Hova kapcsolódik a Térképen ezt a téma?

Kezdjük azzal, hogy a Térképünkön ez a téma az 1. Létrehozás szakasz 1. lépéséhez kapcsolódik, vagyis a Miérted meghatározása lépéshez. Ez egy izgalmas téma, arról lesz ugyanis szó, hogy hogyan képzeled el az életedet 3-5 év múlva.

 Fontos, hogy ezzel  kezdjük a vállalkozásépítési folyamatunkat, hiszen ha célokat szeretnénk megfogalmazni, amiért tényleg érdemes dolgozni és küzdeni, akkor fontos, hogy tudatosan gondoljuk át, hogy mi jelenti majd számunkra a sikert. 

Mi tekintünk általában sikernek?

A siker definíciója a WikiSzótár szerint:

  1. “Kedvező végeredmény; olyan helyzet, állapot vagy következmény, ami korábbi elvárásainknak tervünk elért céljaként megfelel, és arra tudatosan törekedtünk, szándékunk irányult rá.”
  2. “Nagy népszerűséget elért személy vagy dolog. Fontos jellemzője, hogy sokak figyelme irányul rá, és így nagy az ismertsége.”

Sajnos sokan a figyelem és az ismertség alapján értékelik a saját sikerüket is, illetve anyagi dolgok megszerzésén keresztül. Ezzel csak az a baj, hogy a legtöbben ezt tudatos megfontolás nélkül teszik, mivel gondolkodás nélkül elfogadják a mintát, amit elérjük raktak. Pozíció, pénz, elismertség.

A fő probléma pedig az, hogy aki nem éri el ezeket, azt nem tekintjük sikeresnek. Ez pedig nem korrekt, mert a siker mindenkinek mást jelent.

Hogyan alkosd meg a saját sikerdefiníciódat?

Trükkös kérdés, hogy hogyan határozd meg, hogy számodra mit jelent a siker, hiszen nem létezik olyan út, amin ha végigmész, akkor a végén sikeres leszel.

Van viszont pár tanács, amit érdemes megfontolni, amikor elkezdesz a dolgozni a saját sikerdefiníciód megalkotásán. 

1. lépés: Tedd fel magadnak a kérdést, hogy számodra hogy néz ki a siker?

Ha számodra az a siker, hogy magas pozíciót érj el, sok pénzt keress, elismerést szerezz,  és ezért hajlandó vagy lemondani minden másról, akkor ez is siker. 

Ne felejtsd el azonban, hogy csak az számít, hogy te mit tartasz annak. Ha közben legbelül nyugodt életre vágynál a tengerparton, akkor hiába éred a magas pozíciót, valójában nem vagy sikeres. Anyagi szempontból lehet, hogy az vagy, de ha ez nem jár együtt belső elégedettséggel, akkor valójában ez kudarc.

Ha eléred a vágyott pozíció, de közben tönkremennek a családi kapcsolataid és az egészséged, akkor ez nem igazán siker. A mindenki elismer és csodál, de te legbelül elégedetlen vagy magaddal, akkor ez sem siker. 

Milyen gyakori az, hogy csak 10-20 év után jövünk rá arra, hogy éveket töltöttünk azzal, hogy lépdelünk előre a ranglétrán, amikor rájövünk, hogy egy olyan létrán haladunk előre, ami rossz falnak van támasztva.

A legtöbben gondolkodás nélkül mászunk azon a létrán, amit elénk raktak. Mindenkinél elérkezik viszont az a pont, amikor érdemes átgondolni, mi is a célállomás, hova szeretnél eljutni.

A siker valójában az, amikor 10 év múlva elmondhatod:

“Ezt az életet akartam. Nem áldoztam fel semmit, ami fontos volt számomra. “

Próbáld meg már most látni, hogy hogy szeretnél élni évek múlva. Kivel vagy? Hol vagy? Mit csinálsz? Hogyan érzed magad?

Érdemes minden területet alaposan átgondolni az életünkben. Sokan hajlamosak arra, hogy egy-egy területet teljesen háttérbe szorítsanak egy nagyobb cél érdekében. Talán ez egy ideig rendben is van, de ahhoz, hogy harmonikus életet élhessünk, általában szükség van arra, hogy minden terület jelen legyen az életünkben.

Ezeket a területeket érdemes átgondolni:

  • Munka, vállalkozás, hivatás
  • Kapcsolatok – párkapcsolat, gyerekek, család, barátok
  • Pénzügyek
  • Szellemi feljődés, spiritualitás
  • Fizikai és mentális egészség
  • Mit jelentene számodra a siker az egyes területeken?

Online vállalkozóként különösen fontos, hogy tisztába legyünk a saját sikerdefiníciónkkal, hiszen út közben számtalan döntési lehetőségünk lesz, hogy milyen irányba szeretnénk továbbmenni. A döntéseinket megkönnyítik, ha pontosan látjuk, hova szeretnénk elérkezni. 

Az én sikerdefinícióm

Számomra több összetevője van a sikernek:

Siker= anyagi biztonság + kreatív szabadság + vágyott életstílus

Anyagi szabadság

Ez számomra azt jelenti, hogy teljes ellenőrzés alatt tudom tartani az időmet és a  jövedelmemet. Folyamatosan jön annyi jövedelmem, amennyit szeretnék anélkül, hogy többet kellene dolgoznom, mint amennyit szeretnék.

Kreatív szabadság

Ez azt jelenti, hogy azt dolgozok, amit szeretnék, amikor szeretnék, ahonnan szeretnék és azzal, akivel szeretnék.

Életstílus szabadság

Számomra ez azt jelenti, hogy az életstílusom köré tudom szervezni a munkámat és nem fordítva. Határozott fontossági sorrendet tudok a családom, az egészségem, a munkám és a hobbim között felállítani. 

Sokan azt gondolják, hogy a siker lemondásokkal kell, hogy járjon. Ahhoz hogy valamiben sikeres legyél, sok más dologról le kell mondani.

De azt gondolom, hogy de pont ez a lényege a saját sikerdefiníciónak: te határozod meg, hogy számodra mi a siker, miről vagy hajlandó lemondani, és miről nem. 

Ha szeretnél még egy kis segítséget ahhoz, hogy hogyan állj neki a saját sikered meghatározásának, töltsd le ehhez a Viszlát Taposómalom – Hogyan változtasd meg az életed 5 év alatt? című PDF-et, amiben további gondolatokat találhatsz a siker meghatározásához. 

2. lépés: Felejtsd el, hogy mások mit gondolnak a sikerről!

“Ha más emberek véleménye és beleegyezése fontos neked akkor az ő rabjuk leszel”  Lao Tzu

Ha szeretnéd átélni a siker érzését, akkor el kell felejteni hogy mások mit gondolnak a saját maguk sikeréről és a te sikeredről. Azt az energiát, amit arra fordítanánk, hogy mások mit gondolnak arra érdemes fordítani, hogy haladjunk a saját céljaink felé.

Nem is olyan könnyű viszont függetleníteni magunkat mások sikerdefiníciójától, ugye?

Minden vállalkozó hajlamos arra, hogy összehasonlítsa saját magát más, sikeresebb vállalkozókkal.

Neki már ennyi követője van, ekkora a jövedelme, ilyen jó kocsival  jár…

Az ő sikerdefiníciójuk ezzel a saját sikerdefinícióddá válnak. 

Ha jobban belegondolunk, akkor ez viszont egy csapda. Az emberek, akik vállalkozóvá válnak, a saját lábukra szeretnének állni, a saját főnökükké szeretnének válni. Mégis hajlamosak vagyunk utána mások sikerdefinícióját követni. Nem gondolunk bele, hogy a siker valójában mit jelent nekünk. 

Viszont ha nincs saját definíciónk arra, hogy mit jelent nekünk a siker, akkor nem is igazán lettünk a saját főnökünk. Akkor továbbra is valaki más álmát kergetjük, igaz?

Ebben az esetben az eredményeink, a státusz, amit elértünk, a tárgyak, amiket megszereztünk,  nem lesznek összhangban mindazzal, ami valódi értéket jelent számunkra. A lényeg, hogy tervezd meg, hogy milyen életet akarsz magadnak teremteni ahelyett, hogy azon gondolkoznál, hogy hogyan kellene élned, mennyit kellene keresned, hány követődnek kellene lenni.

3. lépés: Hogyan fogod mérni a sikert?

Azt szokták tanácsolni, hogy a célok legyenek mérhetőek, hogy tudjuk jó irányba haladunk-e és haladunk-e egyáltalán. 

Viszont a sikert nem mindig lehet mennyiségi alapon mérni. 

Ha ekkora jövedelmem lesz, akkor elértem a sikert. Ha ennyi követőm, elértem a sikert.

Nálunk bölcsebb emberek nem a pénz és a hatalmom alapján mérik a sikerüket, hanem valahogy a jólét érzésén keresztül.

A pénz és a hírnév ugyanis  önmagukban tartalom nélküli célkitűzések. Általában akkor érjük  el ezeket, amikor valami más hajt minket. Warren Buffet pl. azt mondja, hogy az ő így határozza meg saját maga számára a sikert:

“Úgy mérem a sikert, hogy hány ember szeret engem.”

Ennek  pedig nem sok köze van a pénzhez és a vagyonhoz. 

4. lépés: Készíts tervet és valósítsd meg!

Nyilván a siker nem magától jön, a megvalósításárért dolgozni kell. Mi pont ezt szeretnénk tenni és ezért szeretnénk elindítani és felépíteni a saját online vállalkozásunkat, ami nagyobb szabadságot és több döntési lehetőséget ad az életünkben.

5. lépés: Tedd fel újra és újra a kérdést!

Tedd fel újra és újra a kérdést:  Mi jelenti számodra a sikert?

A sikerről nem elég egyszer elgondolkodni, és utána ez a kérdés le van tudva. Egyrészt, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mi a legfontosabb érték számunkra. Az egyik célunk  háttérbe szoríthat más fontos területeket az életünkben. 

A másik, hogy a céljaink, az élethelyzetünk  idővel változhat, és ezzel együtt az is, hogy mit tekintünk sikernek. Ezt én is megtapasztaltam már. Amit korábban sikernek gondoltam, az gyökeresen változott meg azzal, hogy anya lettem. De nem csak ilyen nagy események változtathatják meg, hogy mit tekintünk sikernek: mindig történhet valami velünk, mindig érhet valami izgalmas impulzus, ami egy teljesen új pályára állítja az életünket.

Arianna Huffington, a Thrive Global és a Huffington Post vezérigazgatója akkor gondolkodott el arról, hogy mit is jelent számára valójában a siker, amikor egy nap az irodája padlóján találta magát vértócsában, mivel ájulás közben beütötte a fejét és eltörte az arccsontját. Számára ez volt az ébresztő, hogy a kimerültséget és túlterheltséget le kell cserélnie valami másra. Ahelyett, hogy a sikert a pénz és a hatalom alapján határozná meg,  a sikert az alapján kezdte el mérni, hogy hogyan érzi magát. Teljesen új munkakultúrát és értékrendet vezetett be a szerkesztőségben is, ahol már az számított értéknek, ha valaki éjjel-nappal dolgozik és feláldozza az egészségét és saját magát a munka miatt.

Szóval érdemes rendszeresen, mondjuk havonta rászánni 1-1 órát és újragondolni, hogy még mindig ugyanaz jelenti-e számodra a sikert illetve hogy azon az úton vagy-e még.

Végezetül…

A sikerdefiníció megalkotása fontos első lépés ahhoz, hogy azt a vállalkozást tudd felépíteni, ami boldoggá és elégedetté is tesz.  

A VTM Bootcamp képzési és tagsági programomban ugyanezzel kezdjük  a vállalkozásépítési folyamatot,  a vállalkozásod felépítéséhez szükséges gondolkodásmódot elsajátítása mellett. 

Mert tudod mi általában a siker legnagyobb akadálya?

Nem a technikai és egyéb tudás, mert azt menet közben könnyen elsajátíthatod például a képzésem segítségével. 

A fő akadály a nem megfelelő elvárások és a saját gondolkodásmódunk. Ezek sokszor megpróbálnak akadályozni minket, viszont ha ezeket felismerjük, akkor más sokkal könnyebb kezelni is őket. 

A siker meghatározása tehát egy nagyon fontos lépés, mert a személyes és vállalkozási céljainknak összhangban kell lenni ahhoz, hogy boldogok legyünk a vállalkozásunkban. Enélkül rossz helyre érkezhetünk vagy már útközben  feladhatjuk. 

 

Ezt a posztot többféle formátumban is eléred: