Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

#41 Hogyan építsd fel álmaid vállalkozását heti 10 órában?

Iratkozz fel a csatornámra!

Az Online Vállalkozás Egyszerűen podcast nyári különkiadása arról a vállalkozásépítési stratégiáról szól, ami ma a legjobb módszer azoknak, aki nulláról szeretnének belevágni egy saját vállalkozás felépítésébe az interneten. 13 héten keresztül, június 3-a és augusztus 26-a között minden héten a vállalkozásépítés 1-1 fontos kérdéséről beszélgetünk. 

Ebben a részben arról fogunk beszélni, hogy hogyan kezeljük a korlátozó körülményeket, például a szűkös időt vállalkozóként, illetve arról, hogy hogyan lehet akár heti 10 órában üzletet építeni főállás, gyerekek, család, egyéb elkötelezettségek mellett.

Az adásban említett linkek

VIP infóforrás és támogatás

Hogyan építsd fel álmaid vállalkozását heti 10 órában?

A legtöbben, akik online vállalkozást indítunk, korlátozott erőforrásokkal rendelkezünk, amikor a vállalkozásunkat építjük, különösen az elején. 

Leginkább az időkorlát miatt aggódunk, hiszen rengeteg más dolog lehet az életünkben, ahol helyt kell állnunk: munkahely, család, gyerekek, beteg családtag ápolása stb. 

Nagyon sok ok lehet, amiért nem tudunk annyi időt a vállalkozásunkra fordítani, amennyit szeretnénk. Ilyenkor pedig azt gondolhatjuk, hogy ha lenne 40 órám egy héten a vállalkozásomra, akkor sikeres lennék. Az időt hibáztatjuk ezért, mert még nem tettük meg az első lépést, vagy mert nincs még felépítve az álomüzletünk.

 

Hova kapcsolódik a Térképen ezt a téma?

Ez a téma nem kapcsolódik szorosan egyik lépéshez sem a Térképen, mert valójában mindegyikhez kapcsolódik. Különösen kezdő vállalkozókat érint, akik lehet, hogy pont azért nem mernek  blogot vagy podcast csatornát indítani, mert nem érzik elégnek a rendelkezésükre álló időt.

Mindannyiunknak vannak korlátozó körülményei, de ezek között a leggyakoribb az idő. A legtöbben sokszor érezzük ezt:

Bárcsak több időm lenne! Bárcsak jobban tudnék fókuszálni! Bárcsak több energiám lenne, bárcsak a gyerekeim , a családom jobban támogatnának…

Mindenkinek van hasonló korlátozó érzése, és nem csak a vállalkozói útja elején. 

Bárcsak jobb kapcsolataim lennének! Bárcsak több pénzem lenne, akkor megengedhetném magamnak, hogy legyen asszisztensem…

Amikor az időről van szó, akkor valójában nem maga a 10 óra számít, hanem a korlátozottság érzése. Valójában viszont nem az fogja meghatározni a sikeredet, hogy mennyi időt töltesz a vállalkozásoddal, mert rengeteg vállalkozást építettek fel extrém limitált körülmények között.

 

Mihez kezdj azzal a kevés idővel?

Sokszor inkább az elvárásokról szól ez az egész. 

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy egy vállalkozás felépítése több évig tart annak, akinek az egész hét a rendelkezésére áll. Neked pedig, ha van egy főállásod és gyerekeid, akiket el kell látni, akkor ha este van 2 órád, akkor valójában már csak arra vágysz, hogy a Netfixet nézd,  és utána aludni menj. 

És pont ebben a 2 órában tudnál dolgozni a vállalkozásodon.

Hogy mit kezdesz azzal a 2 órával, az attól függ, hogy miben hiszel.

Ha a te fejedben az van, hogy sikeres vállalkozást csak főállásban, heti 40 órában lehet építeni, akkor számodra teljesen haszontalannak tűnhet,  hogy  este 2 órában a vállalkozásodon dolgozz, mivel így nehéz elhinni, hogy az a kis feladat, amit 2 óra alatt el tudnál végezni, az hozzá tud járulni a nagy célodhoz.

Így nagyon nehéz rávenni magad, hogy abban a 2 órában dolgozz. Ha ezt haszontalannak érzed, akkor nem fogod csinálni. 

Mert mit is lehet 2 órában csinálni? El lehet készíteni egy interjút? Vagy meg lehet írni egy bejegyzést? Számít ez egyáltalán? Közelebb visz a céljaidhoz?

Valójában azt nehéz elhinni, hogy ezek a kis lépések összeadódnak, és együtt már sokat számítanak.

Korábban készítettem egy interjút Tóth Zoltánnal, a Up academy alapítójával, aki az interjúban arról mesélt, hogy hogyan kezdte el napi 12 óra munka után esténként 20 percben építeni a vállalkozását. Illetve beszélt arról is, hogy ezek a 20 percek mennyire sokat számítottak, és hova vezettek másfél év alatt. 

Valójában tehát nem az számít, hogy mennyire kicsi vagy unalmas egy feladat, hanem az, hogy ezek összeadódnak.

 

Hogyan kezeljük ezeket a korlátozó gondolatokat?

Valójában 3 egyszerű lépésben kezelhetjük a korlátozó gondolatainkat:

  1. Vegyük észre őket
  2. Fogadjuk el, hogy vannak
  3. Lépjünk tovább

Ezekben a lépésekben sokat tud segíteni egy mentor. Az én korlátozó hiedelmem az, hogy egyedülálló szülőként gyerek mellett vállalkozom, tehát nekem is korlátozott időm van a vállalkozásomra. Ráadásul nagy rugalmasságot és alkalmazkodóképességet igényel ez a helyzet részemről. Ezt vagy elfogadom, vagy küzdök ellene. 

Mára sikerült elfogadnom, hogy óriási dolog, hogy van egy gyermek az életemben, és mellette van egy vállalkozásom is.  Ezért megpróbálok lelassulni, és elfogadni, hogy gyerek mellett ennyi időm van a vállalkozásomra, és ilyen tempóban tudok haladni.

Persze ez nem is olyan könnyű, mert mindig ott van a kísértés, hogy ha több időt tudnék a vállalkozásomra fordítani, akkor már előrébb tartanék. A kérdés az, hogy milyen áron tudnék több időt fordítani a vállalkozásomra, és vállalom-e, hogy más fontos dolgokról lemondok miatta az életemben. 

A lemondások helyett azt gondolom, hogy sokkal jobban járunk, ha reálisan mérjük fel és elfogadjuk a helyzetünket, illetve megtanulunk azzal dolgozni, amink van.

Szóval valójában nem a heti 10 óra a kérdés, hiszen rengeteg ember épített sikeres vállalkozást munka, gyerek, sőt munka és gyerek mellett.

Ami számít, az a folyamatos előrelépés, vagyis hogy képes legyél folyamatosan fókuszálni abban a kevés időben, ami a rendelkezésedre áll. 

Tegyél előrelépéseket, még ha azok kicsik is.

Ha pedig elfogadtad, hogy nem áll korlátlan idő a rendelkezésedre, akkor erre a három dologra koncentrálj:

1. Találd meg az időt!

Első lépésként nézd végig a hetedet, és gondold át, hogy mikor mit csinálsz.

  • Mikor vagy a gyerekekkel?
  • Mikor utazol?
  • Mikor nézel TV-t?

Majd kezdd el átgondolni:

  • Mi lenne ha, ezt inkább itt csinálnám?
  • Mi lenne, ha megkérnék valakit a családból, hogy vigyázzon itt a gyerekekre?
  • Tudnék-e esetleg itthonról dolgozni valamelyik nap? Akkor megspórolnám az utazási időt.
  • Hogyan tudnék alakítani egy kicsit a hétvégi programokon, hogy legyen pár szabad órám ott is?

Gondold át, hogy hol vannak olyan programok a hét folyamán, amit át lehetne úgy alakítani, hogy ott inkább a vállalkozásoddal tudj foglalkozni.

Ha csak reménykedsz benne, hogy valamikor majd csak akad idő az üzletedre, akkor nem fog semmi történni. Viszont ha a naptáradban kijelölöd erre az időt, akkor tudsz időt szakítani rá.

2. Sajátítsd el a megfelelő gondolkodásmódot!

Ha találtál néhány plusz órát, amit a vállalkozásod építésére fordíthatsz, következő lépésként szabadulj meg a bűnösség érzésétől, hogy amikor dolgozol, akkor tényleg a munkára tudj fókuszálni. 

Sok szülő fejében az jár, hogy most inkább a gyerekekkel kellene foglalkozni, miközben a vállalkozásán próbál dolgozni. 

Amikor pedig a gyerekekkel foglalkozunk, akkor az, hogy most akár a vállalkozásunkon is dolgozhatnánk. 

Azt gondolom, hogy  legfontosabb kérdés, amit fejben helyre kell tenni, azok az elvárások.

Adj magadnak engedélyt arra, hogy a saját tempódban növekedj, anélkül, hogy le kellene mondanod a számodra fontos dolgokról az életben. 

A sebesség ugyanis kevésbé számít, mint az, hogy haladj, még ha kis lépésekkel is.

Teljesen mindegy, hogy milyen nagy a víziód, egy vállalkozás felépítéséhez el kell végeznünk a szükséges feladatokat. Először egyet, utána sorban a következőket.

Ha napi 1 órád van erre vagy ha napi 10 óra– a munka ugyanaz, mindkét esetben meg kell csinálni a feladatokat egymás után. 

Motiváló idézet a kitartásról

3. Találd meg a fókuszt!

Amikor megtaláltad az időt, és elsajátítottad a megfelelő gondolkodást, akkor fontos, hogy megtaláld a fókuszt is. Gyakran előfordulhat ugyanis, hogy elterelődik a figyelmünk, és végül mégsem azt csináljuk, amit kellene.

Vállalkozóként ki kell találnunk magunknak egy rendszert, ami segít abban, hogy el is végezzük a munkát, amit megterveztünk.

Érdemes hét elején átgondolni az egész hetet, és napokra, feladatokra lebontani, hogy mikor mit fogsz a héten csinálni és ezt betervezni a naptáradba. Maga a módszer, ahogy ezt csinálod, kevésbé fontos. A lényeg, hogy legyen egy számodra könnyen használható rendszered.

Meg kell tudnod különböztetni a fontos és a nem fontos feladatokat, ebben pedig a VTM Térkép nagy segítségedre lehet, mivel mutatja, hogy a vállalkozásod építésének az adott szintjén mit csinálj.

Természetesen sok módszer létezik a fentieken kívül is, amivel a hatékonyságodon javíthatsz. Ha pedig javítani tudsz a hatékonyságodon, több mindent csinálhatsz meg kevesebb idő alatt. 

 

Ezt a posztot más formátumban is eléred