Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

#44 Az önszabotázs 7 arca: Így állunk a saját sikerünk útjába

Iratkozz fel a csatornámra!

Az Online Vállalkozás Egyszerűen podcast nyári különkiadása arról a vállalkozásépítési stratégiáról szól, ami ma a legjobb módszer azoknak, aki nulláról szeretnének belevágni egy saját vállalkozás felépítésébe az interneten. 13 héten keresztül, június 3-a és augusztus 26-a között minden héten a vállalkozásépítés 1-1 fontos kérdéséről beszélgetünk. 

Ebben a epizódban arról beszélek, hogy milyen korlátozó érzésekkel találkozhatunk a vállalkozói utunk során, és hogyan gátolnak meg ezek minket abban, hogy elérjük azt a sikert, amire képesek lennénk. És persze arról is lesz szó, hogy hogyan küzdj meg ezekkel az érzésekkel. 

Az adásban említett linkek

VIP infóforrás és támogatás

Az önszabotázs 7 arca: Így állunk a saját sikerünk útjába

Minden vállalkozás egy álommal kezdődik.

Lehet, hogy te otthonról szeretnél dolgozni, hogy több időt tölthess a gyerekeiddel? Vagy helytől függetlenül dolgoznál, hogy közben bejárhasd a világot?

Bármi legyen is az álmod, egy vállalkozás indítása mindig izgalmas kaland.  Végre azzal foglalkozhatsz, ami érdekel és amit szeretsz. Tele vagy izgalommal, tervezel és látod a rengeteg lehetőséget magad előtt.

Egy vállalkozás megtervezés és elindítása – különösen az interneten – valójában könnyű. Egy idő után viszont
elkezdjük a feladatokat munkának érezni. A magabiztosságunk csökken, és megjelenik a félelem érzése: 

  • Mi van, ha mégsem sikerül? 
  • Mi van, ha nincs meg bennünk az, ami a sikerhez kell?

 

A lelkesedést pedig gyorsan felváltják olyan érzések, amik akadályoznak minket a haladásban. 

Az akadály sokféle arcot ölthet, viszont ha jobban a dolgok mélyére nézünk, akkor kiderül: szinte mindig a félelem áll mögöttük. 

Ha pedig nem vagyunk elég tudatosak, a gondolataink, a félelmeink átveszi az irányítást, és meggátolnak mindet abban, hogy elérjük a sikert, amire képesek lennénk. Ez pedig önszabotázs.

 

Mi is az önszabotázs?

Önszabotázsról akkor beszélünk, amikor a saját fizikai, mentális vagy érzelmi jólétünket saját magunk rontjuk, vagy a saját sikerünket akadályozzuk. Ilyenkor mi magunk állunk a saját boldogulásunk útjában.

Ez leginkább arról ismerhető fel, hogy bár nagyon szeretnél elérni valamit, és látszólag mindent meg is teszel érte, valamiért mégis úgy “alakítod” a körülményeket, hogy még véletlenül se sikerüljön megvalósítani.

Az önszabotázs az a téma, amihez szinte mindenki tud kapcsolódni valamilyen saját tapasztalattal. Ez különösen igaz azokra, akik a vállalkozó útjuk elején vagy közepén tartanak. 

Nézzük meg, milyen formában akadályozhatjuk a saját sikerünket, közben pedig vizsgáld meg, van-e közöttük olyan, ami ismerős esetleg számodra is.

 

Az önszabotázs 7 arca

 

1. Az imposztor szindróma

Az imposztor szindróma az a kis hang a fejedben, ami azt mondja, nem vagy elég jó ahhoz, hogy azt csináld, amit szeretnél.

Ez az egyik legkártékonyabb érzés, amivel a saját sikerünket akadályozhatjuk. Ilyenkor a gondolatainkban  folyamaton ott motoszkál, hogy “Ki vagyok én, hogy üzletet építsek az interneten?” vagy “Ki vagyok én, hogy megpróbáljak másoknak segíteni?”

Az intuíciód ugyan azt mondja, hogy “Csináld csak, az emberek arra várnak, hogy segíts nekik”. Közben viszont ott van az az érzés is, hogy mi van, ha kiderül, mégsem vagy elég jó ehhez.

 

2. A halogatás

A halogatás az, amikor tudod, hogy egy fontos lépést meg kellene tenned, egy fontos munkát el kéne végezned, mégsem teszed.

A halogatás mögött legtöbbször az az érzés áll, hogy mindent tökéletesen szeretnél elvégezni, és mindent előre tudni szeretnél, mielőtt hozzáfognál a feladatnak.

 Mivel ez nem lehetséges, és mivel nem szeretnél hibázni, ezért inkább neki sem állsz a feladatnak.

Sokan a lelkes önképzés álarca mögé bújtatják a halogatás. Mindig van még egy hasznos kurzus, amit el lehet végezni, mielőtt belefognál a megvalósításba, nem igaz? Okos stratégiának tűnhet, hogy mindent szeretnél előre megtervezni, és fel szeretnél készülni minden eshetőségre. Egy online vállalkozás esetén ez viszont kivitelezhetetlen feladat. 

 

3. Az elfoglaltság folyamatos érzése

Ez az az eset, amikor folyamatosan apró munkákkal vagy elfoglalva, amivel megy az időd. Valójában viszont nem haladsz, mert a valóban fontos feladatokra így marad semmi idő.

Általában emögött is a hibázástól és a visszautasítástól való félelem áll.

Sokan azt gondolják, hogy a tanulás egyenlő a munkával, és egy újabb lecke elvégzése egyenlő a teljesítménnyel. Rengeteg időt beletesznek újabb képzések elvégzésébe azzal a reménnyel, hogy mindent pontosan fognak érteni, mielőtt belevágnának a tényleges munkába. Vállalkozóként viszont hozzá kell szoknunk, hogy sokszor anélkül kell továbblépni, hogy pontos információnk lenne mindenről. Mindig lesz ismeretlen tényező.

A tanulás, saját magunk képzése fontos része a folyamatnak, de fel kell ismerni, amikor már a halogatás egy formájáról van szó. 

Valójában ugyanis sokkal kevesebb információra van szükség az elinduláshoz, mint gondolnád.

Az aktivitás érzése nem egyelő tehát a munkával.

A munka egyenlő a munkával.

 

4. Perfekcionizmus

Amikor semmi nem elég jó ahhoz, hogy késznek nyilvánítsuk, és továbblépjünk a következő feladatra, akkor a tökéletességre törekvés óriási akadályt jelenthet, ami megakadályozza a növekedésünket. 

Sokszor olyan magas elvárásokat támasztunk magunkkal szemben, hogy ezt szinte lehetetlen tartani. Ez pedig lelassíthatja a vállalkozásunk fejlődését.

Persze, fontos, hogy legyen stratégiánk a minőséget illetően, és törekedjünk a kiválóságra. 

Viszont az online vállalkozásépítésben ezzel pont ellentétes hatást érhetsz el, különösen az elején. A vállalkozás indításnál az egyik legfontosabb szabály: 

“A kész mindig jobb, mint a tökéletes.”

Tipikusan ilyen helyzet, amikor elkészítetted az első blogbejegyzéseidet, de képtelen vagy közzétenni őket, mert nem érzed elég jónak őket. 

 Erről személyes tapasztalatból tudok beszélni, mivel én is hetekig húztam a blogom elindítását. Csak akkor indítottam el a blogomat, amikor már minden kifogásom elfogyott, és már egyértelmű volt saját magam számára is, hogy ez halogatás.

Milyen félelem állhat emögött? 

Valószínűleg attól félünk ilyenkor, hogy kiderül, senkit nem érdekel majd, amit csinálunk, és csak az időnket vesztegetjük.

Valójában viszont minden bejegyzés, amit közzéteszel, egy lehetőség a tanulásra. Lehet, hogy tényleg nem jó a téma, amivel elindulsz, vagy nem jó közönséget célzol meg vele. Ugyanakkor ezt csak úgy derítheted ki, ha közzéteszed az első, akár még tökéletlen bejegyzéseidet is.

 

5. Önmagunk leértékelése

Amikor nem merünk annyit kérni a munkánkért, amennyit valójában ér, akkor leértékeljük önmagunkat.

Itt most nem arról beszélek, amikor az első tapasztalatok vagy ügyfélvélemény megszerzéséért akár ingyen is elvállalsz pár munkát, vagy amikor ingyenesen készítesz hasznos tartalmakat, hiszen ez a marketingstratégiád része.

Itt arról van szó, amikor kevesebbnek érzed a munkád értékét, mint amennyit ér.

Fontos, hogy tisztában légy azzal, pontosan mennyit ér a tudásod és az időd, amit a munkába fektetsz és megfelelő kompenzációt kérj érte.

 

6. Önmagunk összehasonlítása másokkal

Természetes, hogy megnézzük mások weboldalát, a követői számát, a luxusnyaralásainak a fotóit a közösségi médiában.

Könnyű elbizonytalanodni mások sikere láttán, különösen ha mi még nem tartunk ott. 

Ilyenkor valójában mások külső sikereit a mi belső érzéseinkkel hasonlítjuk össze, ezzel pedig kétszeresen is becsaphatjuk magunkat:

  1. Először is,  soha nem érdemes a saját elindulásunkat valaki más célba érkezésével összehasonlítani. Ha te két hónapja foglalkozol valamivel, amivel ő már tíz éve, akkor egyszerűen nem várhatsz el hasonló eredményeket saját magadtól.
  2. Másrészt nem biztos, hogy amit mások a külvilág felé mutatnak, az a teljes valóságot megmutatja. Belül lehet, hogy ők is pont azt a bizonytalanságot érzik, amit te is.

 

Minden összehasonlítással fölösleges nyomásnak tesszük ki magunkat, ami könnyen eljuttathat minket a csalódottság érzéséig és a kiégésig.

 

7. Mások hibáztatása

Amikor az életedben vagy az üzletedben nem vállalsz 100% felelősséget az tetteidért és az eredményeidért, akkor valójában megfosztod magad attól, hogy megtedd a sikerhez szükséges lépéseket.

Ha mindig külső körülményekben keresed az okokat, azzal engedélyt adsz magadnak, hogy egy helyben topogj.

Ha viszont felvállalod a felelősséget minden eredményért, ezzel a saját kezedbe veszed az irányítást is és nem korlátozod a növekedésedet.

 

Mit tehetünk az önszabotázs ellen?

Az önszabotázsban az a legrosszabb, hogy nemcsak rosszul érezzük magunkat tőle, de lelassítja a haladásunkat is. Ha pedig nem teszünk ellene, előbb utóbb feladjuk miatta a vállalkozásunkat.

Tévedés viszont azt gondolni, hogy a sikeres vállalkozók nem tapasztalják meg az önszabotázs valamelyik formáját.

A sikeres emberek viszont megtanulják felismerni és kezelni ezeket az érzéseket. 

Mit tehetünk az önszabotázs ellen? 

  • Az egyik kulcs az önismeret, vagyis a gyökerek megértése, hogy miért is halogatunk, miért is törekszünk a tökéletességre mindenáron.
  • Sokat segíthet az önszabotázs megállításában, ha megértjük a vállalkozásépítés folyamatát, tervet készítünk és elkötelezzük magunkat a tervünk végrehajtása mellett.
  • A meditáció szintén nagyszerű eszköz, aminek segítségével megtanulhatjuk felismerni a negatív gondolatainkat és kordában tartani őket.

 

A legtöbbet mégis az segít talán, ha felismerjük, nem vagyunk egyedül ezekkel az érzésekkel. Mindenki hibázik, mindenki fél és szabotálja valamilyen formában a saját haladását.

A VTM Bootcamp  online vállalkozói közösség például nagy segítségedre lehet abban, hogy ne érezd magad egyedül ezekkel az érzésekkel. A közösség segít rajta maradni az úton, és átsegíthet azokon a holtpontokon, ahol egyedül lehet, hogy feladnád. 

 

Ezt a posztot más formátumban is eléred