Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

#31 Hogyan győzd le az imposztor szindrómát online vállalkozóként?

Az adást meghallgathatod és letöltheted a Spotify-on keresztül is.

Az adásban említett Légy a saját főnököd! című e-könyvet megvásárolhatod ezen az oldalon: Légy a saját főnököd! e-könyv


 

A siker egyik kulcsa valójában ez: hiszel-e abban, hogy amit csinálsz, az jó?

Bevetheted ugyanis a világ összes stratégiáját, de ha nem hiszel magadban és abban, amit csinálsz, mások sem fognak hinni benne.

Az imposztor szindróma pontosan erről szól, és sokféle helyen és formában lephet meg minket.

Amikor nem hiszünk abban hogy elég jók vagyunk, vagy hogy van-e helyünk egyáltalán az interneten, ez mind az imposztor szindróma egy-egy megjelenése. Amikor hetekig, sőt néha hónapokig halogatjuk a blogunk elindítását vagy a szolgáltatásunk népszerűsítését,  mert még mindig nem érezzük tökéletesnek, ezek mögött is gyakran az imposztor szindróma áll.

 

Vállalkozóként sok kihívással meg kell küzdenünk az út során: technikai akadályok, a megfelelő stratégia, adózási kérdések stb. Sok kis apró dolog, kérdés, amire választ kell találnunk, és sok akadály, amivel meg kell küzdenünk.

Mégis azt gondolom, hogy a sikerünk legnagyobb akadályai a saját fejünkben, a gondolatainkban vannak.

Az imposztor szindróma pontosan ilyen. Nehéz ugyanis magabiztosan megjelenni a közönséged előtt vagy a termékeidet magabiztosan népszerűsíteni a  piacon, ha nem hiszel teljesen és teljes szívvel magadban.

Talán nem tűnik túlzott leegyszerűsítésnek, ha azt mondjuk, a saját kishitűségünk áll minden mögött. Amikor úgy érzed, hogy inkább a háttérben maradsz, és csak kicsiben csinálsz mindent, mert más úgyis jobban csinálja nálad, akkor az imposztor szindrómáról van szó.

Aki imposztor szindrómától szenved, az könnyen lebecsüli a saját készségeit, a tehetségét. Könnyű azt gondolni, hogy mások tehetségesebbek, jobban csinálják. Más jobban hivatott arra, hogy egy adott témáról beszéljen,  segítsen másoknak.

De mi  van. ha ez a más pont te vagy? Ha te vagy hivatott arra, hogy másoknak segíts egy adott témával, problémával kapcsolatban? Mi van akkor, ha te a kishitűséged miatt nem indítod el azt a blogot, amit már régóta tervezel, és emiatt nem jut ez az üzeneted olyanokhoz, akiknek égető szüksége lenne rá? Akiknek erőt tudnál adni csak azzal, hogy megosztod a történetedet?

Az imposztor szindróma tehát 2 szempontból is bűnös:

  • téged arra kényszerít, hogy láthatatlan maradj vagy a növekedésedet visszafogd
  • mivel nem osztod meg másokkal a tudásodat, a tapasztalataidat, a tehetségedet, nem jut el azokhoz, akiknek nagy szükségük lenne arra, amit adhatnál.

 

Mi okozza az imposztor szindrómát?

A mélyebb okokat talán nem érdemes most elemezni. Sok oka lehet annak, hogy félünk megmutatni magunkat a nyilvánosság előtt.

Félünk a kritikától, a hibázástól, attól hogy mit fognak szólni mások. Leginkább arra neveltek minket, hogy maradjuk csendben, a háttérben, először gondoljunk másokra és csak utána magunkra. Tegyük a dolgunkat, leginkább azt amit mások várnak el tőlünk. Ez főként nők esetében igaz.

Amikor elindulunk a vállalkozóvá válás útján, akkor ez a mentalítás viszont nem visz minket előre.

Ki kell tudnunk lépni a komfortzónánkból, meg kell tudni mutatnunk, hogy kik vagyunk, mit csinálunk és miért érdemes minket követni, velünk dolgozni. El kell tudnod hinni, hogy jó az amit csinálsz és meg is kell tudni mutatni.

Sőt, a termékeidért, a szolgáltatásaidért pénzt kell kérni, ami sokszor nagyon nehéz az elején.

 

Kit érint az imposztor szindróma?

Éreztél már félelmet vagy kényelmetlenséget, amikor valami új dologra  vagy egy következő lépés megtételére készültél a vállalkozásodban?

A legtöbb vállalkozó mindig magabiztosnak tűnik. Pedig hidd el, ők ugyanúgy félnek, amikor valami új dologra készülnek. Egy idő után viszont megtanuljuk kezelni a bizonytalanságot, ezért egyre könnyebb megküzdeni az imposztor szindrómával.

Az én történetem

Amikor 4 évvel ezelőtt először találkoztam a blogindítás ötletével, óriási lelkesedést éreztem. Egy kis gondolkodás után úgy döntöttem, hogy pénzügyekről fogok írni, amiben nem igazán voltam szakértő. Csak a tapasztalataimat tudtam megosztani, hogy milyen sokat számít, ha tudatosan gondolkozunk a pénzről, illetve az motivált, hogy nagy vágyat éreztem, hogy még többet tanuljak a pénzügyekről és ez megosszam másokkal is. Fel sem merült bennem, hogy másnak mutassam magam, mint egy lelkes tanuló, aki tanulva tanít másokat.

Mégis, már kész volt a weboldalam 7 bejegyzéssel, indulásra készen, amikor úrrá lett rajtam az imposztor szindróma.

Ki vagyok én, hogy a bölcs pénzkezelésről beszéljek? Mi van, ha hülyét csinálok magamból? Mit fognak szólni azok, akik valóban értenek a pénzügyekhez?

Hetekig húztam az elindulást különféle indokokkal. Az egyik legjobb „ürügy” a GDPR bevezetése volt, ami miatt kb. 2 hónapig „haladékot” adtam magamnak az elindulásra. Miután ez már nem volt hihető magam számára sem, és nem volt igazán más okom a halogatásra, éreztem a nyomást magamon, hogy most már tényleg el kellene indítanom a blogomat. Adtam magamnak egy határidőt, de képtelen voltam elindulni.

Innen jött az ötletem, hogy egy Facebook csoportot indítok, ahol kicsit tesztelem a fogadtatást, és előmelegítem a közönségemet. A Facebook csoporttól és az első tagok bátorításától erőt kaptam, de még így is egy héten keresztül alig aludtam. Végül már ne volt más mentségem, és mint aki egy egy szikláról készül leugrani, vettem egy nagy levegőt, becsuktam a szemem és leugrottam: vagyis elindítottam a blogom.

Bekövetkezett-e a tragédia, amire rémálmaimban gondoltam?

Természetesen nem, semmi ne történt. Lassan elkezdtek szállingózni az első olvasóim, kaptam pár elismerő visszajelzést, néhányan megosztották az első bejegyzéseimet.

Utólag nagyon szégyelltem magam a halogatásom miatt, és persze nem beszéltem róla senkinek, azt gondolva, hogy csak az én bénáztam ennyit az elindulásomnál.

Az imposztor szindróma ellenszere #1

Számomra az imposztor szindróma egyik legnagyobb ellenszere, amitől nagyobb magabiztosságot kaptam, az volt, amikor ráébredtem, hogy ezekkel az érzésekkel nem vagyok egyedül.

Elkezdtem ugyanis olvasni olyan sikeres bloggerekről, akik ma mentorként segítenek másoknak az elindulásban. Sokan pedig leírták közülük, hogy mennyire féltek az elindulásnál, mennyire nem érezték magukat hitelesnek vagy érdemesnek arra, hogy elkezdjenek írni a témában. És megosztották azt is, hogy a mai napig tele vannak bizonytalansággal. Sokszor találkoznak az imposztor szindrómával még most is, csak ma már jobban tudják kezelni.

Innen rájöttem, hogy nem bennem van a hiba, hanem az imposztor szindróma szinte egy természetes érzés.

Rám ez a felismerés szinte gyógyító hatással volt. Annyi hipermagabiztos versenytárs mellett, akik dobálóznak a többszáz milliós eredményekkel és a saját tévedhetetlenségükkel, hatalmas megkönnyebbülés volt a tudtat, hogy nem csak a hipermagabiztosak lehetnek sikeresek. Sőt, talán ők is bizonytalanok, csak erről soha nem beszélnek.

 

Az imposztor szindróma ellenszere #2

Van viszont egy ellenszer, amit azóta is és folyamatosan használok, amikor rám tör az imposztor szindróma:

Egyszerűen csinálom akkor is, ha nem hiszek magamban, ha bizonytalan vagyok vagy ha félek. Megyek tovább. Csinálom tovább arra fókuszálva, amiről tudom, hogy jó vagyok.

Kívülről talán úgy tűnhet, hogy mennyire magabiztos vagyok. Igen, szakmai kérdésekben, amit kipróbáltam és amit a gyakorlatban leteszteltem, igen. De ha sok ember előtt meg kell jelennem vagy valami teljesen új dolgot próbálok ki, akkor még mindig nem.  Viszont megtanultam együtt élni a bizonytanságaimmal és megtanultam, hogy egyedül a cselekvéssel lehet túljutni a félelem és a bizonytalanság érzésén. Nem megy fordítva.

Borzasztóan nyomorultnak tudom még mindig érezni magam, amikor valami új dolgot próbálok ki, de mára tudom hogy ez az érzés nem tart örökké. Minél gyorsabban cselekszem, annál gyorsabban váltja fel ezt a bizonytalan érzést a magabiztosság, , illetve egy kis  büszkeség, hogy még is belevágtam, túljutottam rajta,  bölcsebb és tapasztaltabb lettem.

Szóval csak arra kell megtanítani  magunkat, hogy mindig tegyünk egy következő lépést. Minden a gyakorláson múlik ugyanis. Így a bizonytalanságot is csak gyakorlással tudjuk legyőzni.

Ha soha nem játszottál gitáron, akkor hogyan éreznéd magad, ha ki kellene állnod a színpadra és közönség előtt kellene játszanod?

Valószínűleg nem lennél túl magabiztos. Viszont sok év gyakorlás után sokkal magabiztosabban éreznéd magad a színpadon. Amikor a vállalkozásodról van szó, ugyanígy lehet szert tenni magabiztosságra. Gyakorlással. Ha pedig többet gyakoroltál már mint mások, akkor az ő szemükben tényleg magabiztosnak fogsz tűnni.

Az imposztor szindróma ellenszere #3

A következő módszer Faith Mariah üzlet coachtól származik, aki elsősorban bloggerekkel dolgozik. A módszer neve az áthidaló gondolatok módszere.

Jellemzően milyenek a gondolataink vannak, amikor valami új, ismeretlen dologba kezdünk?

„Nagyszerű vagyok. A tehetségemet arra fogom használni, hogy rengeteg embernek segítsek. A világ jobb hellyé lesz azáltal, hogy megosztom ezeket az információkat!”

VAGY

„Tiszta hülye vagyok. Mindenki nevetni fog rajtam. A múltkor sem sikerült, amibe belekezdtem. Ez miért lenne most másként? Senkinek nem fog kelleni, amit csinálok. „

Nos, a coach tapasztalatai szerint szinte lehetetlen a 100%-ban negatív gondolatokat rögtön pozitív gondolatokká változtatni.

Az áthidaló gondolatok módszere viszont segíthet elmozdulni a negatív irányból a pozitív irányba, így segíthet az agyunknak kialakítani a következő lépéshez szükséges hitet.

Tehát ahelyett, hogy megpróbálnád meggyőzni magad arról, hogy te leszel a világ legsikeresebb bloggere, gondolj inkább valami ilyesmit:

„Még ha ki is nevetnek, akkor is szeretném megosztani ezeket a gondolatokat másokkal. Nem hiszem, hogy túl jó lennék egyelőre, viszont mindenképpen szeretnék elkezdeni gyakorolni, hogy jobbá válhassak.”

Mit szólsz ehhez a megközelítéshez?

Azt gondolom, hogy ezzel a módszerrel hatalmas terhet levehetünk a saját vállunkról azzal, hogy nem  támasztunk egyszerre túl nagy elvárást magunkkal szemben.

 

 

Az imposztor szindróma tehát sokkal gyakoribb érzés, mint gondolnád.

Ha nem érzed magad elég jónak még a témádban, akkor is indulj el. A gyakorlás, a folyamatos tanulás fogja meghozni a magabiztosságot. A bizonytalanság és a félelem legjobb ellenszere a cselekvés. Ha pedig egy kis bátorításra van szüksége az agyadnak a következő lépés megtételéhez, használhatod az áthidaló gondolatok módszerét.

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség