Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

#33 Hogyan válj valódi szakértővé a témádban, ha ma még nem vagy az?

Az adást meghallgathatod és letöltheted a Spotify-on keresztül is.

Az adásban említett linkek:

Epizód #27 Hogyan lesz egy blogból Online Vállalkozás? Interjú az Otthonfa alapítójával

Epizód #6 Hogyan működik az affiliate marketing és az affiliate programok?

Légy a saját főnököd! e-könyv

 


Ahhoz, hogy sikeres vállalkozást építhess az interneten szolgáltatások vagy digitális termékek nyújtásával, nélkülözhetetlen, hogy szakértőnek tekintsenek a témádban.

De hiteles szakértőnek lenni egy adott témában és hiteles szakértőnek mutatkozni valójában két külön dolog.

Sokan azt gondolják, hogy az egyetlen út a sikerhez az, ha úgy csinálnak, mint aki nagyon ért a témához, mielőtt valódi szakértelmet szereztek volna.

 A “Csinálj úgy, mintha…” stratégia viszont nem jó stratégia, mivel így pont a hitelesség veszik el.  Ráadásul nem is szükséges mindenáron szakértőnek mutatkozni. 

Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy miért szükséges-e egyáltalán elérni a szakértői státuszt és hogyan érheted ezt el te is. 

szakértő brand

Kezdjük azzal, hogy miért fontos egyáltalán szakértővé kell válni ahhoz, hogy az interneten pénzt tudjunk keresni.

Valójában nem szükséges minden esetben. Ha például webáruházat működtetnél egy viszonylag általános termékkörrel, amit máshol is meg lehet vásárolni, akkor nem szükséges szakértővé válnod.

Ha viszont szolgáltatást szeretnél nyújtani, vagy tanítani szeretnél embereket akár online kurzusok, könyv vagy workshopokon keresztül, akkor már nélkülözhetetlen, hogy a témád szakértőjévé válj, ha olyan sikeres szeretnél lenni, amennyire csak tudsz.

Szakértővé válni erőfeszítéseken keresztül tudsz, de a befektetett energia sokszorosan megtérül, a következő okok miatt:

  • Ha hiteles szakértővé válsz a közönséged szemében, ez már megalapozza azt a bizalmat, ami a vásárláshoz vagy a szolgáltatásod megrendeléséhez szükséges.
  • Sok megjelenési lehetőség megnyílik előtted, ahogy a piacodon szakértőnek számítasz. Így az üzeneteidet sokkal több emberhez el tudod juttatni.
  • A szakértőség új ügyfelekhez vezet,  és szakértőként magasabb árakat számíthatsz fel.
  • A szakértőség segít neked kitűnni azok közül, akik hasonló termékeket, szolgáltatásokat nyújtanak.
  • Ha egy területen szakértő vagy, akkor könnyen bővítheted a tevékenységi körödet, és akár más témákkal is elindulhatsz.

Hogyan válhatsz a témád szakértőjévé?

Azért beszélek szívesen erről a témáról, mert valójában én ugyanezt az utat jártam végig, amit most be fogok mutatni.

  • Személyes pénzügyek témában indítottam a blogomat, ahol valójában egy lelkes amatőr voltam.
  • Utána átváltottam a blogindítás és online vállalkozás témára az olvasóimtól kapott visszajelzések ösztönzésére.
  • Ezt követően lépésről lépésre szedtem össze azt a tudást és tapasztalatot néhány év alatt, amit ma továbbtanítok.

Nem szeretek magamra szakértőként tekinteni, bár azt tudom, hogy mára nagyon sok kérdésben tudok segíteni másoknak. Talán akkor kezdtem elhinni, hogy szakértő vagyok, amikor néhány nagyvállalat, illetve egy bank felkért, hogy tartsak előadást online vállalkozás témában.

Nagyon sokan építettek fel maguknak szakértői státuszt egy témában – valójában a semmiből, tehát egyáltalán nem lehetetlen elérni ezt a célt!

Nézzük is meg , hogy hogyan válhatsz szakértővé egy általad választott témában, ha ma még nem vagy az.

#1 Tanuld magad szakértővé

Először is határozd el, hogy mindent megtanulsz a témádban és valódi szakértővé fogsz válni!

Nyilván sok olyan téma van, amiben nem tudsz autodidakta módon szakértővé válni.  Ilyen például ha orvos, ügyvéd vagy bankár szeretnél lenni.

Sok olyan van viszont, ahol igen! A legtöbb témában számos tanfolyamot találsz az interneten, és nagyszerű könyvek léteznek. Sőt, külföldi egyetemek gyakran kínálnak ingyenes online kurzusokat is.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a tanulás valójában soha nem fejeződik be. Bármilyen nagy tudásod van egy adott témában, bármennyire szakértő is vagy, később is fontos lesz, hogy naprakészen tarts a tudásodat és lépést tarts a fejlődéssel.

#2 Tanulj, csináld, tanítsd!

Sokan úgy válnak egy téma szakértőjévé, hogy valójában csak egy saját problémát szerettek volna megoldani. A saját haladásukat pedig elkezdték dokumentálni mondjuk egy blog segítségével.

Miért ne kezdhetnéd el te is dokumentálni a fejlődésed, haladásod egy blog, podcast vagy vlog segítségével?

Persze a háttérben maradva is tanulhatsz, de nem jobb, ha közben megtanulsz közösséget építeni a témád köré? Így, mire szakértővé válsz, már ott lesznek körülötted a potenciális ügyfeleid is.

Aki ráadásul blogot ír, az máris szakértőnek számít. Ha már megírtál mondjuk száz értékes blogbejegyzést a témádban, vagy elkészítettél száz podcastet vagy videót, ez  jól mutatja, hogy a tudásod a témádban mennyire alapos és széleskörű.

Végezetül, még egy ok, hogy miért is indíts blogot vagy podastet már a saját tanulásod alatt. Ez pedig az, hogy már itt el tudsz kezdeni pénzt keresni.

Nem minden pénzkeresési formához kell ugyanis szakértőnek lenned. Nem szükséges szakértőnek lenned például ha szponzorált tartalmakkal, reklámok elhelyezésével, vagy affiliate marketinggel kezdesz el pénzt keresni. Ez utóbbival kezdtem el én is pénzt keresni a blogom elindítása után 4 hónappal.

Később, ahogy egyre inkább szakértőjévé válsz a témádnak, ezeket kiegészítheted más jövedelemforrásokkal is.

#3 A szakértelem relatív

Fontos, hogy jól értsd a szakértőség lényegét. A szakértelem ugyanis relatív.

Nem kell mindent tudó guruvá válnod ahhoz, hogy megszerezd az első ügyfeleidet és például szolgáltatások nyújtásával, egy e-könyvön vagy egy online kurzuson keresztül valódi segítséget tudj nyújtani számukra.

Mikor jön el az a pont, amikor már el tudsz kezdeni segíteni másoknak?

Amikor néhány lépéssel mások előtt jársz.

Számomra is hihetetlennek tűnt, hogy ez így működik. Még csak néhány hónapja működött a Viszlát Taposómalom blog, amikor elkezdtek érkezni hozzám a kérdések, hogy hogyan kell hasonló blogot indítani, és hogyan lehet vele pénzt keresni. Nagyszerű érzés volt, hogy néhány hónap tapasztalattal el tudtam kezdeni segíteni másoknak.

Mennyivel jártam mások előtt?

Néhány hónappal. Mindent tudtam a blogírásról és az online vállalkozásról? Dehogy! Pont annyit tudtam, ami a blogindításhoz az első tartalmak megírásához és az első követők megszerzéséhez kellett. Akinek viszont pont ez volt a célja, annak a tapasztalatom nagyon értékes volt. Nem kellett sokáig várnom az első felkérésre sem, hogy fizetett mentorként  segítsek másoknak az elindulásban.

Nagyon jó ötlet lehet, ha ingyenes konzultációkat vállalsz először, vagy szervezel egy ingyenes workshopot, mert itt megszerezheted az első tapasztalatokat, hogy milyen együtt dolgozni ügyfelekkel, és magabiztosságot is szerezhetsz, amikor látod, hogy tényleg tudsz másoknak segíteni, és nem utolsó sorban ajánlásokat is szerezhetsz.

Szakértővé válni tehát nem lehetetlen feladat. Mutasd meg bátran, amit tudsz, de vállald fel őszintén, hogy még nem tudsz mindent és van, amit még te is tanulsz.

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség