Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Amióta elindítottam a blogomat, sokan kérdezték meg tőlem, hogy miért csinálom ezt, és lehet-e blogolással egyáltalán pénzt keresni.

Ezért úgy döntöttem, belevágok a témába és összefoglalom a lényeget. Sajnos magyar nyelven nem találtam sok jó anyagot erről a témáról, ezért a blogom indulása előtt kb. 6 hónapot azzal töltöttem, hogy megkerestem a legjobb angol nyelvű képzéseket és tartalmakat, ami alapján én elindultam.

Ezt a néhány hónapot szeretném neked lerövidíteni.

Ebben a posztban azt fogom összefoglalni, hogy miért jó blogot írni, és ha úgy döntöttél, hogy te is belevágsz, akkor hogyan juthatsz el a pénzkeresésig.

 

A bejegyzés frissítve: 2019. október 16.

Rögtön az elején szeretnélek megnyugtatni, hogy semmilyen informatikai előképzettségem nincs, és mivel nem találtam megfelelő webfejlesztőt, így magam hoztam létre az oldalamat és mindent rajta.

A jó hírem az, hogy ha nekem sikerült, akkor mindent meg tudsz majd te is csinálni, ami egy blog elindításához szükséges.

Miért kezdtem el egyáltalán blogolni?

Azt már korábban írtam, hogy egy évvel ezelőtt még azt sem tudtam, hogy mire jó egy blog. Aztán egy másik munka kapcsán azt a tanácsot kaptam, hogy kezdjek el blogot írni, és emiatt kénytelen voltam kicsit utánanézni, hogy mire jó ez az egész.

Ahogy kiléptem az angol nyelvű internetre, azt láttam, hogy ez egy óriási iparág, világszerte 440 millió bloggal,  és sokkal több van benne, mint addig gondoltam.

Rengeteg minőségi blog létezik mindenféle témában, és nagyon sok embernek a blog írás segített egy szabadabb élet megvalósításában, szóval gyorsan beleszerettem ebbe a világba!

A magyar piac persze nem teljesen úgy működik, mint az angol nyelvű, már csak a mérete miatt sem, és mert itthon jócskán le vagyunk maradva.

De éppen ezért is izgalmas ez a téma, mert aki magyar nyelven kezdene blogolni, az előtt még rengeteg a nyitott lehetőség!

A blog, mint vállalkozás

A blogvállalkozásban az a nagyon szimpatikus, hogy bloggerként komolyabb anyagi kockázat nélkül el lehet indítani egy vállalkozást akár mellékállásként, amivel néhány év kemény munkával ki lehet váltani akár egy alkalmazotti főállást, sőt, nagyon komoly dolgokat is létre lehet hozni.

Csodás lehetőség tehát annak, aki egy helytől és időtől függetlenül, otthon végezhető vállalkozást szeretne indítani, vagy aki vállalkozni szeretne, de még nincs vállalkozási ötlete. Vagy esetleg nincs tőkéje, tapasztalata, bátorsága egy kockázatosabb első vállalkozásba belevágni.

Garancia persze nincs, viszont a legrosszabb, ami történhet, hogy nagyon sok új dolgot tanulsz blogolás közben (pl. írás, online marketing, kapcsolatépítés, vállalkozói gondolkodásmód), amit máshol is hasznosíthatsz majd.

Azt viszont érdemes az elején tisztázni, hogy ha nem csak hobbi céllal akarsz blogolni, akkor a blog valójában nem csak egy blog, hanem egy vállalkozás! Először időt kell befektetni, és fel kell építeni (az oldalt, a tartalmat, a közösségi média jelenlétet, a hitelességedet, az olvasóiddal a kapcsolatot, stb), mielőtt pénzt tudsz belőle keresni.

Igen, tudom, hogy valószínűleg már most is időhiánnyal küzdesz (ahogy én is, és a legtöbb ember). De ezt meg kell valahogy oldanod, ha később több szabadidőt szeretnél.

Milyen lépésekkel lehet eljutni egy bloggal a pénzkeresésig?

Egy blog létrehozása nagyon sok apró lépésből áll, viszont, amivel a legtöbb sikeres blog tulajdonosa eljut a pénzkeresésig,  az  5 FŐ LÉPÉS:

  1. Hozz létre egy blogoldalt
  2. Töltsd meg folyamatosan hasznos tartalommal
  3. Juttasd el a tartalmaidat minél több emberhez, találj olvasókat
  4. Építs email listát és egy aktív közösséget
  5. Kezdj el pénzt keresni egy vagy több jövedelemszerzési módszerrel

Nézzük az 5 fő lépést kicsit részletesebben:

 1. Hozz létre egy blogoldalt

A blog létrehozásának a folyamatát részletesen, lépésről lépésre leírtam ebben a bejegyzésben: Blog létrehozása 15 lépésben

Itt most csak néhány gyakori kérdést szeretnék megválaszolni:

Kérdés #1: Érdemes-e ingyenes platformokon elkezdeni blogolni?

A rövid válaszom, hogy ha személyes vagy hobbi célból írnál, akkor igen, ha viszont pénzt is szeretnél a blogoddal keresni, akkor határozottan nem. Nagyon korlátozottak lesznek ugyanis a lehetőségeid a megjelenést illetően, vagy ahogy az olvasóiddal kommunikálni tudsz. Nem fogsz tudni pl. email listát építeni, ami az egyik legfontosabb kommunikációs csatornád lesz az olvasóiddal, követőiddel.

Kérdés #2: Miért WordPress?

A WordPress az egyik (persze nem az egyetlen) olyan platform, amin egy blogoldal fut. Pár ajánlatkérésen átestem különféle webfejlesztő cégekkel, ajánloták a WordPresst és más platformokat is – 80-340 ezer Ft-ért. Végül a WordPress mellett döntöttem, mert saját magam minimális befektetés mellett el tudtam készíteni az oldalamat és azt láttam, hogy teljesen megfelel egy online vállalkozó céljainak hosszú távon is.

Kérdés #3: Kell-e informatikai tudás ahhoz, hogy saját magad létre tudj hozni egy WordPress oldalt?

Ha számodra is félelmetesnek hangzik, hogy saját magad hozd létre az oldaladat, megértelek, főleg ha nincs IT háttered. De hidd el, nem az. Sok online tréninget találsz az interneten magyarul is arról, hogy hogy tudod létrehozni az oldaladat.

 2. Hozz létre hasznos tartalmakat

Ez egy óriási téma, de amit mindvégig szem előtt kell majd tartanod az az, hogy egy adott témában  hiteles forrássá válj. Azzá a forrássá, akihez az olvasóid szívesen visszatérnek látogatóként, tanácsért, és akitől szívesen vásárolnak majd később.

Egy adott téma azt jelenti, hogy egy célcsoportra, érdeklődési körre, problémára fókuszálsz, és összegyűjtöd a hasonló érdeklődésű vagy gondolkodású embereket magad köré.

A hasznos tartalmon keresztül pedig értéket adsz a látogatóidnak. Ez lehet információ, szórakoztatás, motiváció, közösség, stb. Mi lehet tartalom? Nyilván a klasszikus írott blogposzt, de emellett a videó vagy a podcast is.

 3. Kezdd el összegyűjteni az olvasóidat

Attól, hogy írtál egy jó posztot, sajnos még nem lesz sikeres a blogod. Ha pénzt is szeretnél keresni vele, akkor nem szabad, hogy csak a tartalomra fókuszálj, hanem fontos, hogy olvasókat gyűjtsd a blogod köré, ezért el kell juttatnod a blogodat az olvasóidhoz. Ez legalább akkor a feladat, mint létrehozni az értékes tartalmaidat.

 4. Építs közönséget

A cél egy elkötelezett olvasótábor építése, nem csak egyszerűen látogatók terelése az oldaladra.  Egy közösséget érdemes építeni az elkötelezett olvasóidból, akik rendszeresen visszatérnek az oldaladra és segítenek az oldalad növekedésében cserében a hasznos tartalmakért.

Ebben a közösségi médiák nagy segítségedre lehetnek, de a legfontosabb eszközöd az email lista építés lesz.

5. Építs jövedelemforrásokat a blogodra

Ha hosszú távú, stabil jövedelemforrásokat szeretnél kiépíteni, akkor ezt jól meg kell alapoznod az első 4 lépéssel.

Viszont mielőtt rátérünk arra, hogy honnan jöhet pénzt egy blogger számlájára, következzen két gondolat, ami szerintem nagyon fontos:

  1. A már sikeres bloggerek sokszor kiemelik, hogy ha csak a pénz miatt csinálod, akkor ne kezdj bele. Ezt csak szenvedéllyel lehet felépíteni.  Ha nincs meg a szenvedély, ami miatt magát a folyamatot is élvezed, akkor nem fogod a rengeteg részfeladatot következetesen végigcsinálni.
  2. A másik, amit hangsúlyozni szoktak, hogy ne a gyors pénzkeresés legyen a célod. Igaz, hogy vannak olyan bloggerek, akik már 3-6 hónap után pénzt keresnek a blogjukból, de sok profi tapasztalata az, hogy lelassítja a blog fejlődését, ha az első évben nem az első 4 lépésre fókuszálsz. Ha gyorsan szeretnél pénzt keresni, akkor valószínűleg más jövedelemszerzési forma fog neked jobban megfelelni.

 

Jövedelemforrások

Most pedig jöjjenek a jövedelemszerzési formák. Fogadjunk, hogy sokkal több lesz, mint ahogy eddig gondoltad!

 

 

Néhány szó az egyes forrásokról:

Reklám

A legtöbb embernek ez a jövedelemforrás jut először eszébe, illetve a legismertebb hirdetési hálózat, a Google AdSence. A két nehézség ezzel a jövedelemforrással az, hogy nagyon komoly követőtáborodnak kell lenni ahhoz, hogy ebből jelentősebb jövedelmed származzon, ezen kívül nem lesz beleszólásod, hogy milyen hirdetéseket fog a Google az oldaladon megjeleníteni.

Ha már reklámjövedelem, akkor sokkal jövedelmezőbb lehet, ha szponzorált tartalmakban vagy egyedi megállapodásokban gondolkodsz, viszont ez nyilván több extra munkát igényel.

Affiliate (partner) programok, megállapodások

Ilyenkor az oldaladon valamilyen formában a partnered termékét reklámozod, és ha rajtad keresztül vásárlás történik, akkor azután jutalékot kapsz. Ez történhet az oldaladon egy speciális linken keresztül, ami vagy egy egyedi kuponkód megadásával. Digitális termékekkel/szolgáltatásokkal működik a legjobban. Itt a jutalék mértéke is magasabb lehet, sok esetben akár 50% is.

Magyarországon azért ez a jövedelemszerzési forma még nem kiforrott, de azért vannak már most is jó programok,  egyedi megállapodásokra pedig mindig van lehetőség. Ami fontos, hogy csak olyan márkával, termékkel foglalkozz affiliate partnerként, amiben tényleg hiszel, és amit programtól függetlenül is szívesen ajánlanál, mivel a bloggerként a hitelességed a tét.

További információkat itt találsz az affiliate marketingről:

Affiliate Marketing 101: Hogyan keress pénzt az interneten saját termék nélkül?

[podcast] Hogyan működik az affiliate marketing és az affiliate programok? 

Rendezvények

Ez már komolyabb szervezési munkát igényel, és számolnod kell nagyobb kiadásokkal is (pl. terembérlet, segítők, technika) a bevétel mellett, de egy népszerű jövedelemszerzési forma a magyar piacon is.

Termék / digitális termék

A blog nagyszerű lehetőség arra, hogy elkezdj a célcsoportoddal kommunikálni, kiderítsd, mire van valójában szükségük. Ha pedig nincs még ilyen termék a piacon, vagy nem a megfelelő formában vagy minőségben, akkor létre tudod te hozni.

Én személy szerint a digitális termékek piacán rengeteg lehetőséget látok. Persze a kulcs az, hogy ismerd meg minél jobban a célcsoportodat és az igényeit, mielőtt bárminek a gyártásába belefogsz.

A virtuális/digitális termékek óriási előnye a fizikai termékekkel szemben, hogy a gyártási költségük általában töredéke a fizikai termékekének, ennél fogva sokkal magasabb profitrátát tudsz rajtuk elérni. Ráadásul az értékesítésük is jól automatizálható.

Szolgáltatások

Gyakori kombináció, amikor egy területnek a szakértőjévé válsz a blogod útján, és mellette szabadúszóként a kivitelezést is vállalod. Ilyen pl. a webfejlesztés, SEO szakértő, grafikus, online marketing, stylist, stb. De miért ne lehetne pl. egy autószerelőnek is blogja? Vagy miért ne vállalhatnál a saját blogod mellett szabadúszóként más vállalkozások számára szövegírást? Jó tartalomgyártóra mindig lesz igény.

Ha coach, vagy tanácsadó vagy (táplálkozási, marketing, pénzügyi, stb), akkor nagyon fontos, hogy a leendő ügyfeleid bizalmát megalapozd, erre pedig a blog egy nagyszerű eszköz. A gyakorlati tapasztalataidat pedig értékes tartalom formájában vissza tudod forgatni a blogodba.

VIP tagság

Itt az olvasók egy rendszeres havi vagy éves díjat fizetnek azért, hogy hozzáférést kapjanak prémium tartalmakhoz, egy VIP közösséghez, valamilyen szolgáltatáshoz, eszközhöz, stb.

Az egyes jövedelemszerzési formák természetesen kombinálhatóak egymással. Egy szabadúszó a kivitelezésen túllépve készíthet online tréningeket, írhat könyvet, létrehozhat egy privát fizetős közösséget,  affiliate megállapodásokat köthet, stb. – mindezt egy blogból kiindulva.

 

A cél: több forrásból származó jövedelem létrehozása

A blog gyakrolatilag egy “csomópont”, amelyre lépésről-lépésre építheted rá a különféle jövedelemforrásokat.  (kicsit olyan, mint a LEGO, nem?)

A legsikeresebb bloggerek több lábon állnak, és egy blogból több jövedelemforráson keresztül keresnek pénzt.

Egyrészt, így sokkal több jövedelmet lehet egy blogból keresni, mivel az adott célcsoport többféle problémájára tudnak választ adni. Másrészt bármikor visszaeshet valami miatt egy adott forrásból származó jövedelemük, ezért diverzifikálnak.

Példa: Michelle Schroeder-Gardner, az egyik legsikeresebb amerikai pénzügyi blogger blogból származó jövedelme így nézett ki 2019. szeptemberben:

 

pénzkereset bloggal
Forrás: makingsenseofcents.com

 

Érdemes megfigyelni, hogy a havi kb. 100.000 dolláros jövedelmének csupán 2%-a jön reklámbevételből havi 300.000 olvasó mellett! A jövedelme 62%-a affiliate megállapodásokból, 20%-a saját online képzéseiből, 16%-a pedig szponzorált megállapodásokból származik.

Sok blog tulajdonosa csak reklámbevételben gondolkodik. Ez az ábra viszont jól mutatja, hogy így pont a legjövedelmezőbb pénzkereseti lehetőségeket hagyja ki.

Persze az, hogy milyen jövedelmi forrásokat építesz ki, személyes értékrend kérdése is. Michelle Schroeder-Gardnert úgy kombinálta a jövedelemforrásait, hogy ezzel egy teljesen helyfüggetlen életstílust tudott megvalósítani, és ez nekem nagyon szimpatikus!

Mind az affiliate megállapodások, mind az online tanfolyam olyan pénzkereseti lehetőségek, ahol egy egyszer jól elvégzett munka azóta folyamatosan jövedelmet termel neki. Ezek tehát passzív jövedelemforrások, az új blogbejegyzéseit pedig egy yachton élve írja.


Persze nem feltétlenül kell mindenkinek erre törekedni. Ha valakinek pl. az a fontos, hogy minél többet legyen emberek között, az nagyobb valószínűséggel fog rendezvényekben,  élő képzésekben gondolkodni.

Ami külön jó, hogy az indulásnál nem kell rögtön dönteni arról, hogy hogyan fogsz pénzt keresni a blogodból. Út közben kialakul, ahogy jobban megismered a célcsoportodat.

A lényeg, hogy indulj el!

Battay Máté (Golden Brothers Zrt társtulajdonosa) gondolatával zárom ezt a posztot:

“Sokan túl sokat gondolkodnak azon, hogy hogyan kezdjék el. Egyszerűen kezdjék el! A tökéletes pillanat soha nem fog elérkezni…. Az a tapasztalat, amit a blogolással meg lehet szerezni, megfizethetetlen.”

 

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is:

Érdemes-e blogot indítani a magyar piacon? Interjú az első Zrt.-vé alakult bloggercsapattal

(podcast) Hogyan válhatsz magabiztos és hatásos bloggerré? DrPrezivel

Blog létrehozása 15 lépésben

Affiliate Marketing 101: Hogyan keress pénz online saját termék nélkül?

Online vállalkozás ÚJ STÍLUSBAN: Hogyan keress pénzt az interneten eladás nélkül?

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség