Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

9 valós passzív jövedelem ötlet 2022-ben

Ha szeretnél plusz jövedelemre szert tenni, mindezt úgy, hogy több szabadidőd legyen, akkor a passzív jövedelem nagy segítségedre lehet.

Ebben a cikkben megismerkedhetsz a legfontosabb információkkal, amiket a passzív jövedelem lehetőségekről tudni érdemes, illetve kapsz kilenc szuper valós passzív jövedelem ötletet, amit kevés pénzből is meg tudsz valósítani.

passzív jövedelem lehetőségek

 

Amikor azt a kifejezést hallod, hogy „passzív jövedelem”, neked mi jut először eszedbe? Néhány évvel ezelőtt alkalmazottként a fizetésem volt az egyetlen jövedelem forrásom. A passzív jövedelemről leginkább a “Hogyan lehet munka nélkül megélni?” trükkök jutottak eszembe.

Aztán a sors rákényszerített, hogy elgondolkozzam azon, mivel tudnék időt felszabadítani magamnak. Szerettem volna kiszakadni a fix munkaidő fogságából, és úgy pénzt keresni, hogy minél több időm legyen a gyerekemre, és más fontos dolgokra az életemben. Így végre sikerült megértenem, hogy mekkora jelentősége van, ha a munkával töltött időtől függetlenül is tudunk pénzt keresni.

Elkezdtem passzív plusz jövedelemforrásokat kiépíteni, és ez néhány év alatt óriási változást hozott az életminőségemben. Ma három forrásból származik passzív jövedelmem, és a blogommal is ilyen forrásokat szeretnék felépíteni.

A pénzügyi tudatossághoz vezető utamról itt olvashatsz részletesebben.

Mi az a passzív jövedelem?  A valós passzív jövedelem jelentése

A passzív jövedelemről sok hasznos bejegyzést lehet olvasni magyar nyelven is, és ezekben több különféle definícióval találkozhatsz.

Van, aki úgy határozza meg, hogy egy egyszer elvégzett munkáért kapsz később rendszeres jövedelmet. Más pedig úgy, hogy akkor is pénzt keresel, amikor alszol.

Abban mindenki egyetért, hogy az aktív jövedelemhez képest (amilyen a havi fizetés is) az ilyen extra jövedelemnek rengeteg előnye van, mert szabadabb életet tesz lehetővé.

A kérdés inkább az szokott lenni, hogy mikortól nevezhető valami passzív jövedelemnek. Vannak passzív jövedelem szkeptikusok, akik szerint a passzív jövedelem csak egy mítosz, vagy egyenesen hazugság. Az ő érvük, hogy ez a fajta plusz jövedelem munkát igényel a későbbiekben is.

Ez igaz. A passzivitás relatív.

Vannak passzív jövedelem lehetőségek, melyekkel több időt lehet felszabadítani, és vannak olyanok, melyekkel kevesebbet. A lényeg viszont inkább az, hogy ezekkel a módszerekkel lépésről lépésre egyre nagyobb kontrollod lehet a saját időd fölött.

Én a saját bőrömön tapasztalom minden egyes nap a passzív jövedelem előnyeit. A személyes véleményem az, hogy ha van is ezekkel a jövedelemforrásokkal munka, ez egy „édes” munka ahhoz képest, mint amikor kénytelen vagy 8-10-12 órát tölteni az munkahelyeden, minden egyes nap, és külön engedélyt kell kérned a cégedtől, ha egy hétnél hosszabb időre mennél szabadságra.

Ezért én sokkal tágabban értelmezem a passzív jövedelmet. Számomra passzív jövedelem lehetőség minden, amivel időt tudok visszaszerezni magamnak, függetlenül attól, hogy van-e munka a jövedelem fenntartásával, vagy nincs.

Margaret Bonnano amerikai írónőtől származik ez a találó idézet:

“Jómódúnak lenni annyit jelent, hogy van pénzed. Gazdagnak lenni pedig, hogy van időd is.”

Nos, ez utóbbi sokunk számára izgalmasabb, ugye?

Kinek lehet jó egy passzív jövedelem forrás?

Én azt gondolom, hogy mindenkinek. Az pedig még jobb, ha nem csak egy, hanem több ilyen forrásunk is van.

  • Ha szereted a munkádat, amiből havi aktív jövedelmed származik, akkor azért jó, mert több lábon állni mindig nagyobb anyagi biztonságot jelent, mint csak a fizetésedtől függeni. Bármikor történhet valami, ami miatt kiesik a munkajövedelmed. Ilyenkor pedig támaszkodhatsz erre a plusz jövedelem forrásra.
  • Ha a célod magasabb jövedelem elérése – például azért, hogy megtakaríts, vagy a hiteleidet gyorsabban vissza tudd fizetni –  akkor ismét csak passzív jövedelmet érdemes építened a főállásod mellett.
  • Ha pedig a célod kiváltani az aktív munkából származó jövedelmed, hogy több szabadidőd legyen, akkor feltétlenül fontos, hogy megismerd a passzív jövedelem lehetőségeket, és kiválaszd, hogy te hogyan fogsz ilyen extra jövedelemforrásokat kiépíteni.

Passzív jövedelem ötletek

Passzív  jövedelem lehetőségeket könnyű találni, ha tudod, hogy mit és hol keress. Ennek az útmutatónak az a célja, hogy segítsen neked olyan forrásokat találni, amivel plusz jövedelmet tudsz generálni anélkül, hogy többet kellene dolgoznod.

Attól függően, hogy neked mik a pénzügyi céljaid, ki tudod választani, hogy számodra melyik források lesznek a legmegfelelőbbek.

I.  Klasszikus passzív jövedelem források

A legtöbben azokat a forrásokat ismerjük, ahol pénzügyi befektetésre van szükség ahhoz, hogy rendszeres passzív jövedelem származzon belőle kis időráfordítás mellett. Ezért ha nagyobb szabadságra vágyunk, érdemes a megtakarításainkat nem egyszerűen befektetni, hanem rendszeres jövedelmet is generáló eszközökbe fektetni.

Ilyenek például az ingatlan bérbeadás (lakás, garázs, föld), az ETF  befektetés vagy az osztalékbefektetések.

Általában egy hagyományos vállalkozás felépítésébe is azzal a céllal vág bele a tulajdonos, hogy később időt szabadítson fel magának. Ez egy automatizált rendszer felépítése vagy alkalmazottak révén érhető el.  Egy ilyen passzív jövedelemforrás felépítéséhez azonban nemcsak egy jó ötletre és gyakran komolyabb tőkebefektetésre van szükség, hanem vállalkozói gyakorlatra is.

Sajnos sok vállalkozónak a vállalkozás mégsem adja meg a szabadabb életet, mert valójában nem a vállalkozásán, hanem a vállalkozásában dolgozik. Ezért nem válik a vállalkozás egy önállóan is működni képes rendszerré, amely időt szabadít fel számára.

Nagyon érdemes elolvasni erről a témáról Michael E. Gerber: A vállalkozás mítosza című könyvet, amely segít abban, hogy hogyan válhat egy vállalkozás passzív jövedelmet is termelő rendszerré.

II.  Online felépíthető passzív jövedelem források

Ha nekiállnál passzív jövedelem források felépítésének, de egyelőre nincs tőkéd klasszikus eszközökbe fektetni, érdemes olyan ötletekkel elindulni, amit minimális pénzbefektetés mellett, otthonról, család vagy akár egy főállás mellett is el tudsz kezdeni felépíteni.

Az internet számos nagyszerű lehetőséget nyitott meg, amivel ilyen extra, többé kevésbé passzív jövedelem forrásokat tudsz kiépíteni magadnak. Ezek egyszerű ötletek, melyek felépítéséhez leginkább időt kell befektetni.

Hogy összehasonlíthatók legyenek az ötletek, megadtam a passzív jövedelem egyszerűségére és a relatív passzivitásra egy értéket egy 0-10-es skálán. (A skála forrása: michaelezeanaka.com, amit a magyar piachoz korrigáltam néhány helyen)

Online passzív jövedelem ötlet #1 – Blog

Az, hogy egy blogból hogyan lesz jövedelmed, elég egyszerű.

Először is szükséged lesz egy jövedelmező blogtémára.

Majd következik a blog indítása, ezen keresztül pedig rendszeresen értékes tartalmakat teszel közzé. A segítségükkel felépíted a közönséged, majd egy vagy több módon jövedelmet generálsz a blogodon keresztül.

A legismertebb jövedelemszerzési módszerek a reklámjövedelem és a szponzorált tartalmak.

Ezen kívül azonban nagyon sok egyéb módon lehet pénzt keresni egy blogból, és ezek közül több passzív jövedelem forrás lehet. A későbbiekben szó lesz több ilyen jövedelemforrásról, melyekhez egy blog nagyszerű elindulási pont lehet.

Ismerd meg az összes pénzkeresési módszert, amit egy bloggal elérhetsz: Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Egy blog írása rendszeres tartalomgyártást igényel, ezért sok időt fel tudsz úgy szabadítani magadnak, ha a tartalomgyártást vagy legalább a tartalmak szerkesztését kiszervezed, például egy virtuális asszisztensnek. Másrészt, nagyszerű szoftverek léteznek, melyekkel sok munkafolyamatot automatizálhatsz.

Nem lesz teljesen passzív a blogból származó jövedelmed sem, hiszen tartanod kell például a kapcsolatot hirdetőkkel, válaszolnod kell az olvasóid hozzászólásaira, és rendszeresen új blogtémákkal kell előállnod.

Példák: sassy.hu, makingsenseofcents.com, unnepnapok.com

Egyszerűség: 9/10

Passzív jövedelem: 7/10

Online passzív jövedelem ötlet #2 – Affiliate marketing vagy Partnerprogram

Az affiliate marketing egy nagyon egyszerű üzleti modell. Megállapodsz egy céggel vagy vállalkozóval, akinek a termékeit vagy szolgáltatását ajánlod a saját tartalmaidon (blogodon/vlogodon/podcast adásodon) keresztül.

Neked csak a marketinggel kell foglalkoznod, de nem a te feladatod a termék/szolgáltatás létrehozása, raktározása, kiszállítása, illetve az ügyfélszolgálat.

Amikor vásárlás történik a te ajánlásod alapján, jutalékot kapsz. A jutalék mértéke függ az eladási ártól és a jutalék arányától. Így eladásonként néhány száz forinttól nagy értékű termékek esetén több tízezer forint is lehet.

Különösen izgalmas a havidíjas termékek értékesítése, amivel így visszatérő és növekvő passzív jövedelmet lehet felépíteni.

Affiliate jövedelmet nem könnyű felépíteni, viszont nem is lehetetlen. Először neked kell a bizalmat felépíteni a közönségednél, ami több hónap, akár év is lehet. Ezt követően nagyon körültekintően kell kiválasztanod a partnereket, akiknek a termékét /szolgáltatását ajánlani fogod.

A világon számos óriás létezik, akikkel együttműködhetsz affiliate partnerként. Ilyen például az Amazon passzív jövedelem programja, ahol a te feladatod az oldalra irányítani a vásárlókat.

Sajnos még kevés létező magyar nyelvű affiliate partnerprogram létezik, így a magyar piacon az a kihívás, hogy vagy angol nyelvű termékek/szolgáltatások ajánlásával keresel pénzt, vagy egyedi megállapodásokat alakítasz ki magyar partnerekkel.

Példa: greenexamacademy.com

Egyszerűség: 5/10

Passzivitás: 8/10

Az Affiliate marketingről itt tudhatsz meg többet:

Affiliate Marketing 101: Hogyan keress pénzt online saját termék nélkül?

(podcast) Hogyan működik az Affiliate Marketing és az Affiliate Programok?

Online passzív jövedelem ötlet #3 – Online képzések

Vannak iparágak, ahol komoly szakmai múltra van szükséged a sikerhez, hiszen pl. vállalkozói készségeket nem taníthat akárki. Sok iparágban viszont nem kell szakértőnek lenned ahhoz, hogy mások számára értékes online képzéseket tudj létrehozni. Ha sikeresen megoldottál egy problémát az életedben, vagy az átlagnál jobb vagy valamiben, ez hasznos segítség lehet annak, aki most keresi a megoldást ugyanerre a problémára. A kihívás az, hogy ki kell derítened, mire van valójában szükségük az embereknek, amiért fizetni is hajlandók.

Mivel digitális termékről van szó, egy online oktatást csak egyszer kell létrehozni, és utána további gyártási és szállítási költség nélkül sokszor lehet értékesíteni. Emiatt a digitális termékek általában magas profitrátával rendelkező termékek, melyek passzív jövedelem termelésére is alkalmasak.

Nem elég viszont létrehozni, el is kell tudnod juttatni azokhoz, akik számára létrehoztad. Az angol nyelvű platformok (pl. Udemy.com) mellett létezik már magyar nyelvű online képzési platform is (pl. webuni.hu), amint keresztül közzéteheted a képzésedet.

Mégis azt gondolom, hogy akkor jársz a legjobban, ha saját weboldalt és blogot indítasz, és ehhez kapcsolod a képzésedet. Így fel tudsz építeni egy saját márkát a képzésed támogatására, és a képzésed marketingje is a te kezedben lesz.

Példák: profiseo.hu, smartpassiveincome.com, 

Egyszerűség: 6/10

Passzivitás: 8/10

Online passzív jövedelem ötlet #4 – Dropshipping

A dropshipping egy olyan üzleti modell, ahol a te feladatod a termékek marketingje és értékesítése, de egy másik vállalkozás végzi a fizikai termékek raktározását és szállítását.

A dropshipping gyakorlatilag a klasszikus nagykereskedő-kiskereskedő  kapcsolat újragondolása, amikor te alacsonyabb áron megveszed a terméket és a saját árrésedet hozzáadva értékesíted. A különbség annyi, hogy itt a partnered végzi az áru kezelését. Amikor egy vásárló rendel tőled, a rendelést továbbküldöd a „nagykereskedő” partnerednek, aki teljesíti a rendelést. Ugyanakkor továbbra is te foglalkozol az ügyfélszolgálattal.

A dropshipping szépsége, hogy egyszerre több „nagykereskedő” termékei is bekerülhetnek az online áruházadba, feltéve, hogy mindegyik az általad választott réspiacnak szól.

A kihívás itt az, hogy olyan partnereket kell találnod, akikben teljesen megbízol, mivel egy rosszul teljesítő partner a te márkádra is rossz fényt vet. Ezért fontos, hogy saját magad rendelj először egy terméket és ellenőrizd a kiszállítási folyamat megbízhatóságát.

Miután felépítetted a rendszeredet és kialakítottad a partneri kapcsolataidat, viszonylag kis időbefektetéssel működtethető ez a modell.

Példa: shopalike.hu, wayfair.com, brilliant.co

Egyszerűség: 8/10

Passzivitás: 8/10

Online passzív jövedelem ötlet #5 – YouTube csatorna

A Youtuber, aki videós tartalmakat hoz létre, gyakorlatilag egy médiavállalkozó, aki az általa közzétett tartalomból generál jövedelmet. Ha egyedi tartalmat tudsz létrehozni, és ez népszerűvé válik a videó megosztó oldalon, akkor olyan cégek, akiknek ez a közönség értékes, a tartalmadon keresztül hirdethetnek. Ez passzív jövedelem, mivel jövedelmet tud generálni, ameddig fent van a videód az oldalon.

A legkézenfekvőbb jövedelemszerzési forma a reklámjövedelem vagy fizetett csatornatagság a YouTube Partnerprogramon keresztül, de sok más módon lehet visszatérő jövedelmet generálni videós tartalomból,  például a leírásba elhelyezett affiliate linken keresztül.

Ennél az ötletnél a hirdetésből származó jövedelem nehezebben tervezhető (pl. változó algoritmusok miatt), és viszonylag sokáig tart, mire jelentősebb pénzt lehet keresni hirdetésekkel. Egyéni megállapodások esetén pedig egyszerre kell tartalmat gyártani és hirdetőkkel/szponzorokkal tárgyalni.

A minőségi videók készítése és vágása időigényes és gyakorlatot igényel. A videók szerkesztése viszont kiszervezhető szabadúszóknak, így több időd jut a minőségi tartalmak létrehozásra.

Példák: Pamkutya, Laura in the Kitchen

Egyszerűség: 6/10

Passzivitás: 9/10

Online passzív jövedelem ötlet #6 – Jogdíjas fotók

Ha megvan a szükséges tudásod minőségi fotók készítéséhez, akkor fotómegosztó oldalakon keresztül tudsz a fotóiddal pénzt keresni.

Egy képmegosztó oldal gyakorlatilag az e-kereskedelem egyik formája, ahova te feltöltöd a nagy felbontású fotóidat, amit az emberek díj ellenében letölthetnek és használhatnak egy vagy több alkalommal. Te pedig minden letöltés vagy felhasználás után jogdíjat kapsz a fotód után.

Ha a fotók elkészítése nem probléma, akkor a könnyű elindulni ezzel a modellel, hiszen csak fel kell töltened a fotókat. Egy kis piackutatás viszont fontos lesz az elején, hogy lásd, mire van igény. Ameddig a fotóid fel vannak töltve, sok munkád nem lesz velük, és potenciális jövedelemforrásként szolgálnak.

Képmegosztó oldal példák: shutterstock.com, Pixabay, unsplash.com

Egyszerűség: 9/10

Passzivitás: 10/10

Online passzív jövedelem ötlet #7 – Szoftverek fejlesztése

Ha találsz egy problémát, aminek a megoldásában egy szoftverrel tudsz segíteni (pl. applikáció, szoftver, WordPress bővítmény), visszatérő jövedelmet tudsz belőle generálni.

Itt a piacismereten túl vagy saját programozói tudásra lesz szükséged, vagy arra, hogy képes legyél egy programozó csapatot irányítani. Nagyon pontosan kell érteni azt a feladatkört és problémát is, aminek a megoldásában a szoftvered segíti majd a felhasználókat.

A szoftver használata lehet egyszeri vagy havidíjas. Ez az üzleti modell viszont gyakran komoly ügyfélszolgálati háttér kiépítését igényli.

Példák:  salesautopilot.hu

Egyszerűség: 4/10

Passzivitás: 7/10

Online passzív jövedelem ötlet #8 – Tagsági oldal

A tagsági oldalak gyakran nagy hasonlóságot mutatnak az online képzésekkel, de sok szempontból különböznek is. Itt a tagok rendszeres (éves, havi) fizetés ellenében férnek hozzá az exkluzív tartalmakhoz, képzésekhez, fórumhoz.

Ennek a jövedelemszerzési formának nagy előnye, hogy kiszámítható és rendszeres jövedelmet generál, viszont sokkal nagyobb elkötelezettséggel jár, mint pl. egy képzés létrehozása, hiszen folyamatosan új értéket kell „szolgáltatni” a tagok megtartásához. Ráadásul egy tagsági oldalnál az egyik legfontosabb értéke a közösség, aminek az építése szintén rendszeres törődést igényel.

A saját tagsági programomat VTM Bootcamp néven indítottam 2021 márciusában és kezdő online vállalkozóknak segít az elindulásban illetve a növekedésben.

További példák: Tudástár Klub, studygateway.com

Egyszerűség: 5/10

Passzivitás: 6/10

Online passzív jövedelem ötlet #9 – Könyv, e-könyv

Ha jobban belegondolsz, a könyv is egy termék, amely egy adott problémára ad választ. Így, ha megvan a tudásod és a kreativitásod, akkor nagyon sok olyan téma van, amiben könyvet dobhatsz a piacra. Szakácskönyv, gyereknevelés, fotó könyv, novellák, szakmai könyvek stb. Egyszer kell csak létrehozni, utána viszont foglalkozni kell a marketingjével.

A nyomtatott könyvnél az e-könyv kisebb kockázattal jár, hiszen korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. Nagy előnye, hogy nincs gyártási, sem szállítási költség, viszont Magyarországon ez a nyomtatott könyvnél még kevésbé elterjedt forma.

Mind a nyomtatott, mind az e-könyv jó jövedelemszerzési forma lehet viszont egy blog esetén, ahol egy automatizált rendszeren keresztül könnyen fel tudod ajánlani a könyv megvásárlását a látogatóidnak.

Példa: Megvalósult Pilóta Álmok

Egyszerűség: 9/10

Passzivitás: 8/10

Záró gondolatok

A passzív jövedelem nagyszerű dolog, de mint mindennek, ennek is ára van.

Ezek a jövedelem lehetőségek máshogy működnek, mint a havi fizetés, mivel a legtöbbször nem hoznak azonnali eredményt. Az ilyen plusz jövedelem kiépítéséhez kitartás és elhatározás kell, és érdemes rájuk hosszú távú célként tekinteni.

A passzív jövedelemért ugyanis először meg kell dolgozni, hogy később élvezhesd a gyümölcseit. Viszont ha egyszer felépítetted, akkor rendszeres jövedelem forrásod lesz kevesebb munka mellett, amivel több szabadidőt és  nagyobb szabadságot tudsz teremteni magadnak.

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

 6+1 TOP Online Pénzkeresés lehetőség a tudásoddal

21+1 legjobb vállalkozási ötlet 2021-ben

(podcast) Mit jelent az anyagi függetlenség és hogyan érheted el te is? Sólyomi Dáviddal

Blog készítés kezdőknek 15 lépésben

 

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség