Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Blog készítés kezdőknek 15 lépésben

Miért érdemes blog készítésbe kezdeni?

Kevés olyan vállalkozási lehetőség van, amely nem igényel az indulásnál komolyabb befektetést, és alkalmas később passzív jövedelem generálására is. Az egyik ilyen a blog indítása.

Egy bloggal  gyakorlatilag kockázat nélkül megtanulhatsz az interneten vállalkozni és több formában is tudsz vele pénzt keresni.  Tőke nem nagyon kell egy blog létrehozásához, idő viszont igen, és érdemes is rászánni, hogy a blogodnak szilárd alapjai legyenek.

Hogyan kezdj hozzá? Itt az első 15 lépés az ötlettől a blogod elindulásáig.

 

 

Én alkalmazottként dolgoztam életem nagy részében, viszont mindig is vágytam egy  szabadabb életformára. Sok példa mutatja, hogy ezt több úton is el lehet érni, de a vállalkozóvá válás az egyik leggyorsabb.

Ezen belül is a legjárhatóbb út, amikor valaki mellékállásban, a főállása mellett kezd el vállalkozni, ami megmaradhat mellékjövedelem forrásnak, vagy ki lehet váltani vele egy főállást is.

A blogírás egy ilyen ideális és könnyen elindítható vállalkozási lehetőség, amit munka mellett is lehet csinálni. Egy igazi internetes pénzkeresési forma, ami rengeteg szabadságot ad, alkalmas aktív és passzív jövedelemszerzésre is.

Milyen előnyei vannak más lehetőségekhez képest?

 • türelmes üzlet, akár évekig „gyakorolhatod” az alapokat
 • az önmegvalósítás egy különleges lehetősége: kipróbáld magad egy új területen
 • segíthet, hogy anyagilag egy következő vagy egy sokkal magasabb szintre lépj az ebből származó aktív vagy passzív jövedelemmel
 • a saját időbeosztásod szerint bármikor és bárhonnan dolgozhatsz,  otthonról végezhető munka

Azt, hogy a magyar piacon bőven van még hely új minőségi blogoknak, ebben a bejegyzésben körbejártuk. Arról, hogy milyen sokféle formában tudsz később egy blogból pénzt keresni, itt tudsz olvasni.

Csak 1 mondat arról, hogy érdemes-e ingyenes platformokon (pl. blog.hu) blogot indítani? Ha csak hobbiból blogolnál, akkor igen. Ha viszont valaha szeretnél pénzt keresni a blogoddal, akkor saját domainnév alatt futó WordPress blogoldalt érdemes létrehozni. Erről lesz szó a továbbiakban.

BLOG KÉSZÍTÉS 15 LÉPÉSBEN

Ez a lista azt a 15 lépést tartalmazza, amivel nagyon sok anyag elolvasása után végül én a saját blogomat elindítottam.

A 15 lépés sorrendje fontos, mert nem érdemes pl. addig domain nevedet beregisztrálni vagy sablont választani, ameddig nem gondoltad át alaposabban, hogy kikből áll majd a célcsoportod.

Nézzük meg a 15 legfontosabb lépést az ötlettől a blogod elindulásáig:

Blog készítés 1. lépés – „Üzleti terv”

Itt most csak az induláshoz szükséges pénz és időbefektetést fogjuk nézni. Ahogy a vállalkozásod nő, a költségeid is változhatnak a választott iránytól függően (pl. Facebook hirdetés). Nem számolok azokkal a költségekkel sem, melyek egy egyéni vagy társas vállalkozás működtetésével/ létrehozásával járnak, vagy pl. képzések költségeivel, sem a tervezett bevételekkel.

A blogod elindításánál ezekkel a költségekkel számolj:

 • PC vagy laptop + internet – feltételezzük, hogy ezekkel eleve rendelkezel
 • .hu domain név regisztráció: kb. 2400 Ft/2 év
 • Hosting (tárhely szolgáltatás) 5000-10000 Ft/év
 • WordPress: ingyen
 • WordPress sablon: 0 – 40000-Ft
 • hírlevélküldő szolgáltatás: 0 – 10000 Ft/hó ( szolgáltatástól függően)

Láthatod, hogy akár 10.000 Ft-nál kevesebb pénzből is el tudod indítani a blogodat. Viszont ha ha megteheted, egy minőségi sablonba és egy profi email hírlevélküldő szolgáltatásba nagyon megéri befektetni már az indulásnál.

Befektetett idő: erre viszont szükséged lesz az elején és ne lepődj meg, ha tovább tart majd elindítani a blogodat, mint amire számítottál. A vállalkozások már csak ilyenek.

Javaslom, hogy jelöld ki előre a naptáradban azokat a napokat/ órákat, amit kizárólag a blogod építésére szánsz.

Persze ha hajlandó/képes vagy nagyobb pénzbefektetésre, akkor meg tudsz bízni egy webfejlesztőt, vagy egy webgrafikust, aki megcsinálja helyetted. Én nem találtam jó webfejlesztőt, vagy csak nagyon drágán,  ezért csináltam én a saját oldalamat.

És  őszintén, én nagyon élveztem, hogy közben nagyon sok mindent tanulok, ezért javaslom inkább ezt az utat.

Blog készítés 2. lépés – Mi lesz a blogod témája?

A blog készítés egyik legfontosabb lépése a megfelelő téma kiválasztása. Milyen probléma megoldásában segítesz? Mi a missziód?

Ez egy fontos döntés az indulásnál, bár később bármikor indíthatsz egy blogot egy másik témában is, a megszerzett tapasztalatod nem vész el. Viszont a választott témától nagyon is  függ, hogy mennyire tudsz pénzt keresni a blogodból, ezért érdemes időt szánni erre a kérdésre.

Egyrészt fontos, hogy olyan témát válassz, ami téged lelkesít, ugyanakkor fontos, hogy a téma rajtad kívül más embereket is érdekeljen, különben nem lesz, vagy nagyon szűk lesz a „piacod” egy jövedelmező üzlet felépítéséhez.

Blog készítés 3. lépés – Határozd meg a blogod célcsoportját!

Mondjuk, hogy te is személyes pénzügyek témában szeretnél blogot indítani, mint én.

Ezen belül nagyon nem mindegy, hogy 45+os cégvezető férfiaknak írsz, gyesen otthon lévő anyukáknak, vagy az 20-as éveik elején járó frissdiplomásoknak. Olyan célcsoportot válassz, ahol otthonosan mozogsz.

Hogyan határozd meg a blogod célcsoportját? Nagyon leegyszerűsítve gondolj 1-2 konkrét ismerősödre, akik ideális ügyfeleid lehetnének, akikkel szívesen dolgoznál együtt.

Mi a problémájuk? Mi érdekli őket? Indulj el azoknak az információknak az birtokában, amit most tudsz, de legyen az a célod, hogy sokat “beszélgetsz” a célcsoportoddal a blogodon, a közösségi médiákon keresztül és ismerd meg őket, a problémáikat minél jobban.

Blog készítés 4. lépés – Írj meg 8-10 posztot!

Írj meg előre 8-10 posztot a lehető legrövidebb idő alatt (2-3 hét)!

Igen, jól látod, még nincs kész a blogoldalad, és már posztokat írunk. Én megfogadtam ezt a javaslatot és nagyon bölcs tanácsnak bizonyult, több okból is:

1. Ez egy kritikus és sokak számára félelmetes lépés. Ha még nem írtál az internetre, át kell esned az indulás nehézségein és hozzá kell szoknod az íráshoz. Ha ezt megcsinálod, komoly önbizalmat fogsz ebből meríteni, amire szükséged lesz később.

A siker azt jelenti, hogy tudod, hogy félsz valamit megcsinálni, és mégis csinálod” Linn Eleoff

2. Néhány poszt megírása után már óriási javulást fogsz látni az íráskészségedben.

3. Egy üzletet sem üresen nyitunk meg, ahogy egy blogot sem üresen indítunk, ugye?

 

Ha ehhez szükséged van további segítségre, olvasd el ezt a bejegyzést is:

Blogírás kezdőknek – Ütős blog bejegyzés 5 lépésben

 

Blog készítés 5. lépés –  Domain név választása

Miután már körvonalazódik, hogy kinek és miről szeretnél írni, sokkal könnyebb lesz domain nevet választani.

(Domain: az az egyedi webcím, ami a blogodra vezet. Nekem: viszlattaposomalom.hu)

A domain név választásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni, de a legfontosabb talán, hogy a domain leírása/megjegyzése ne okozzon gondot az olvasóidnak. Az idegen szavakkal pl. érdemes óvatosan bánni, hiába hangzanak jól.

A domained utalhat a célcsoportodra, a témára, lehet egy fantázianév, de használhatod a saját nevedet is. Viszont egészen egyedi és egyáltalán nem könnyű domain nevekkel is láttam már nagyon sikeres blogokat.

Végül is ami igazán számít, az a tartalom, amivel megtöltöd majd a blogodat.

Blog készítés 6. lépés – Domain név regisztráció

Ha magyar nyelvű blogot szeretnél, legegyszerűbb ha .hu végződésű domaint választasz.

Itt megtalálod azoknak a cégeknek a listáját, akiken keresztül le tudod foglalni a domain nevedet. Regisztrátorok listája

A legtöbb tárhelyszolgáltatónál le tudod leellenőrizni a domain foglaltságákat, pl itt is: Webonic

Érdemes a leendő tárhelyszolgáltatódon keresztül intézni a domain foglalást, mert több helyen kedvezményt adnak, ha egy helyen intézed a kettőt,  másrészt rögtön össze is tudják kapcsolni a tárhelyeddel a domain nevedet. Én a Webonic tárhelyszolgáltatón keresztül foglaltam le a domain neveimet, mivel ott van a tárhelyem is.

Fontos: a domain nevedet mindig a saját neved alatt foglald le! Ha esetleg webfejlesztő  készíti el az oldaladat, és ő intézi neked a regisztrációt,  akkor is figyelj arra, hogy te legyél a domain „tulajdonosa”.

Blog készítés 7. lépés – Tárhelyszolgáltató (hosting)

A blog készítéséhez szükséged lesz egy tárhelyre is, ami az a nagyteljesítményű szerver, ahol a blogod fut. Éves vagy havidíjat kell fizetned a szolgáltatásért.

Rengeteg tárhelyszolgáltató létezik, a domain regisztrátorok listáján a legtöbb egyben tárhelyszolgáltató is.

Az én oldalam a Webonic tárhelyszolgáltató  tárhelyen fut, és elsősorban az ügyfélszolgálat minősége alapján választottam őket, az oldalam stabil működése persze alapfeltétel volt. Szívesen ajánlom őket, nem volt eddig semmilyen problémám velük.

Blog készítés 8. lépés – Tartalomkezelő rendszer (CMS)

Ez az a szoftver / platform, ami megjeleníti a blogodat. Elég sok időt szántam arra, hogy milyen CMS rendszert válasszak. Sok IT szakember sokfélét ajánlott erre az egyszerű blogoldalra és kaptam árajánlatot 80-340 ezer Ft-ig.

Ma meggyőződésem, hogy bloggerként és kezdő online vállalkozóként is a WordPress-szel jársz a legjobban. Ingyen van, saját magad össze tudod rakni az oldaladat, minden plusz funkció elérhető, amire egy kezdő és egy haladó bloggernek szüksége van. A WordPress már eleve fel van telepítve a tárhelyedre, vagy egyszerűen feltelepítheted az un. C panel-re.

 

Blog készítés 9. lépés –  “üzleti” email cím

A tárhellyel általában együtt jár egy vagy több email fiók is, így rögtön létre is tudod hozni a blogod üzleti email címét. Az enyém: paulanyi@viszlattaposomalom.hu , illetve info@viszlattaposomalom.hu.

Mindkettőt átirányítottam a magánfiókomra, így nem kell külön figyelnem őket. Ezt a címet kell majd megadnod a blogoldaladon elérhetőségként vagy pl. a közösségi médiákon is.

 

Blog készítés 10. lépés – Közösségi média

Miután megvan a domain neved és regisztráltad,  ésszerű ugyanazt a nevet minél előbb lefoglalni a közösségi médiákon is. Én egyenlőre a Facebook és a Pinterest felületeket használom, de ahol tudtam, mindenhol lefoglaltam a Viszlát Taposómalom nevet.

Használni csak később fogom őket (ha fogom), viszont ingyen van a regisztrálásuk és nem lenne jó, ha valaki elkezdené használni helyettem.  Azokat a közösségi médiákat, melyeket használsz. össze tudod majd kötni a blogoddal.

Blog készítés 11. lépés – WordPress sablon (theme)

A sablon az az elrendezés és design, ahogy a blog tartalma meg fog jelenni a látogatóidnak.

Vannak jól használható ingyenes WordPress sablonok is, de én egy fizetős blog sablont választottam és nagyon javaslom neked is, több okból is:

 • könnyebb kezelni
 • biztonságosabb
 • rögtön egy profibb oldal képét kapja a látogatód.

A sablonok ára nagyon széles skálán mozoghat, nem könnyű dönteni, hogy mennyit szánj rá.

 

További sablonválasztás TIPP-ekért olvasd el ezt a bejegyzést:

A legjobb WordPress sablonok kezdőknek

Blog készítés 12. lépés – A blogod és a sablon testreszabása

Miután telepítetted a WordPresst és letöltötted a sablonodat, hátra van néhány biztonsági beállítás és a sablon testreszabása.

A következő képen az én első viszlattaposomalom.hu oldalamat láthatod, ami egy Spike nevű sablonnal készült. Mellette láthatod 2 másik weboldal képét, melyek ugyanezzel a sablonnal készültek. A sablonok ugyanis a letöltés után a céljainknak megfelelően alakíthatók, és a beállításilehetőségektől függően egyedi oldalt hozhatunk létre velük. Beállíthatjuk a saját elrendezésünket, a márkánk színeit, a betűtípusainkat.

Egy fizetős sablon nagyobb szabadságot ad, ezért is javaslom, hogy egy fizetős, de kedvező árú sablonnal indulj.

 

 

Blog készítés 13. lépés – Jogtiszta, ingyenes fotók

Blog indításánál a látványra, illusztrációkra is gondolni kell.

Több forrásból is tudsz ingyenes fotókat beszerezni. Fontos, hogy a fotók kiválasztására szánj időt, mert nagyon meg tudja határozni azt az első benyomást, amit a látogatód kap, amikor az oldaladra érkezik.

Én minden grafikát (a logómat is) a canva.com oldalán csinálok saját magam. Ez könnyen kezelhető és ingyenes grafikai szoftver, nem kell letöltened sem, mindent magán az oldalon tudsz csinálni. Az oldal tárolja a munkáidat és onnan tudod letölteni.

Ingyenes jogtiszta fotókat 3 forrásból keresek, és a canva-ban szerkesztem őket.

canva.com, unsplash.comPixabay

Itt találsz egy bejegyzést további forrásokkal.

Blog készítés 14. lépés – Oldalak

A blogoldaladon kétféle formában fognak a tartalmaid megjelenni: vagy bejegyzésként, vagy oldalként. Az oldalak statikus tartalmak, a tartalmuk ritkán módosul.

Ezek az oldalak lesznek fontosak az induláshoz:

 • Jogilag kötelező oldalak (impresszum, illetve a adatkezelési tájékoztató, amennyiben email listát is építesz ). A kötelezően megjelenítendő elemek attól is függenek, hogy magánszemélyként vagy cégként hozod létre az oldaladat, és mivel nem vagyok jogi szakértő, kérlek, hogy ennek nézz utána.
 • A “Rólam” című oldal – és ez fontosabb, mint gondolnád. A blog ugyanis egy elég személyes kommunikációs forma és sok látogatód szeretné majd tudni, hogy ki van az oldal mögött és mi a célod a blogoddal.

A szöveges bemutatkozásod mellett érdemes akár egy fotóst is megbízni, hogy legyen rólad néhány professzionálisabb – de természetes! – fotó. Semmiképpen ne használj nyaralós fotókat.

Ne feledd, hogy olyan blogot szeretnénk indítani, amivel később pénzt is tudsz keresni, ennek megfelelő fotót tegyél fel az induláshoz is.

Blog készítés 15. lépés – Email lista építés

Sok ma már sikereses blogger elmondja, hogy ha újra csinálhatná, rögtön az indulásánál elkezdene email listát építeni. Sok induló blogger kihagyja ezt és csak később kezdi  el.

Miért kezdj email listát építeni egyből a blog indításakor? Két fő ok:

 1. A feliratkozóid azok, akik bíznak benned annyira, illetve érdekli őket a téma annyira, hogy megadják az email címüket. Ők a legelkötelezettebb olvasóid.
 2. Miközben a közösségi média algoritmusok változhatnak (nemrég pont változott az FB algoritmusa), nem tudhatod, hogy a követőidnél mikor és hogyan fogsz megjelenni a hírfolyamokban. Az email listád viszont a tiéd, és mindig kapcsolatba léphetsz a feliratkozóiddal emailen keresztül.

Vannak magyar nyelvű hírlevél szolgáltatók, ahol ingyen tudsz elindulni. Vannak nagyon jó nemzetközi szolgáltatók, pl. a mailchimp.com, amit én is használtam már korábban.

Én a ConvertKit rendszert választottam profi bloggerek ajánlása alapján és nagyon nem bántam meg, hogy nem egy ingyenes rendszerrel indultam (ami általában csak addig ingyenes, ameddig egy bizonyos forgalmat el nem érsz).

A ConvertKit sokkal több, mint egy hírlevél szolgáltató, gyakorlatilag mindent megtanítanak, amit az email marketingről tudni lehet és adják hozzá az eszközöket is. Nézd meg a ConvertKit nyitóoldalán a demo videót, ha tudsz angolul!

Bármelyik szolgáltatót is választod, amire figyelned kell, az a GDPR szabályozás.

 

Gratulálok! Ha sikerült elindítani a blogodat, azzal teljesítetted az első lépést ahhoz, hogy idővel pénzt tudj keresni a blogoddal.

Emlékeztetőül:  Az 5 FŐ LÉPÉS, amivel a legtöbb sikeres blogger eljut a pénzkeresésig.

 1. Blog készítése, blog létrehozása 
 2. Blog feltöltése folyamatosan hasznos tartalommal
 3. A tartalmak promotálása, olvasók szerzése
 4. Elkötelezett olvasótábor kiépítése
 5. Pénz keresése egy vagy több jövedelemszerzési módszerrel

Hasznos lehet még, ha elolvasod a blogom első évéből ezeket a bejegyzéseket, amiből látni fogsz egy élő példát arra, hogy kb. hogyan működik ez az 5 lépés a gyakorlatban:

A Blogom Első Éve: 13 lecke, amit jó lett volna előre tudni

Hogyan értem el a blogomon havi 5000 látogatót hirdetés nélkül?

Online vállalkozás beindítása 2019-ben – lépésről lépésre útmutató

Záró gondolatok…

Nagy vonalakban ez az a minimum, ami szükséges a blogod induláshoz és a szilárd alapokhoz.

Ha most azt gondolod, hogy ez rengeteg feladat és fogalmad sincs, hogy meg tudod-e ezeket csinálni, hidd el, tudom, hogy mit érzel.

Viszont nem kérdés, hogy meg tudod csinálni! És mindig csak a következő 1 lépésre kell koncentrálnod.

Én soha nem csináltam még ehhez hasonlót sem, és mindenre találtam megoldást, igaz, néha sokat kellett keresnem.  Szeretnélek bátorítani, hogy kezdj hozzá minél előbb!

Sok hirdetést látni, hogy 5 perc alatt kész a blogod, és már indulhatsz is vele. Igen, így is lehet indulni, de kérdés, hogy érdemes-e?

Az én tapasztaltam, hogy érdemes rászánni az időt és végigcsinálni ezeket a lépéseket, mert ha jól összerakod az alapokat, akkor később  az idődet már szinte csak a tartalomra és az olvasóidra tudod fordítani.

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Érdemes-e blogot indítani a magyar piacon? Interjú az első Zrt.-vé alakult bloggercsapattal

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Hogyan válassz PÉNZTERMELŐ témát kezdő bloggerként?

9 valós passzív jövedelem ötlet 2019-ben

A Blogom Első Éve: 13 lecke, amit jó lett volna előre tudni

Kategóriák

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség

Kérdésed van? Írj nekem emailt!

Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!