Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Hogyan készíts WordPress blogot 5 egyszerű lépésben?

Blogot szeretnél indítani, de nem tudod hogyan állj neki? Ebben a bejegyzésben megmutatom a WordPress blog készítés menetét a Websupport tárhely használatával 5 egyszerű lépésben.

WordPresss weboldal készítés lépései

.

Sok jó tárhelyszolgáltató létezik, de a tapasztalataim szerint egy kezdő számára a Websupport (korábban Webonic) az egyik legjobb választás.

A Websupportnál lényegesen egyszerűbb a WordPress blog készítése a legtöbb tárhellyel összehasonlítva, mivel itt nem kell nehezen érthető technikai kérdésekkel, cPanellel, a WordPress telepítésével foglalkoznod.

Egy 1 GB-os tárhely a legtöbb esetben elég az elinduláshoz,  ez pedig havi szinten kevesebb, mint 1000 Ft-ba kerül. Az első évben ráadásul extra kedvezmény is jár neked.

Érdemes a WordPress blog készítés előtt átgondolni, hogy mit szeretnél domain névként lefoglalni. Hamarosan ellenőrizni fogjuk, hogy szabad-e ez a domain név.

Kövesd a lépéseket, amivel létrehozhatod a Websupport fiókodat, kiválaszthatod a megfelelő tárhelyet, és lefoglalhatod a domain neved!

A lépések bemutatásához példaként a paulanyibea.hu blogot fogom nulláról létrehozni.

 

1. LÉPÉS: DOMAIN ÉS TÁRHELY RENDELÉS

Először is menj a Websupport kezdőoldalára!

Itt rögtön ellenőrizheted, hogy szabad-e a domain, amit le szeretnél foglalni.

Írd be a tervezett domaint végződés nélkül, majd nyomd meg a nagyítót!

WordPress Blog létrehozása

 

A következő oldalon láthatod, hogy szabad-e a domain, és milyen lehetséges végződésekkel foglalhatod le. A lenti képen láthatod, hogy a paulanyibea domain például szabad, és nagyon sok lehetéséges végződéssel foglalható.

 

Webonic domain regisztráció lépései

 

Válaszd ki a neked megfelelő végződést vagy végződéseket!

Tipp: Ha magyar nyelven szeretnél blogot indítani, a legjobb választás a .hu végződés.

Ellenőrizd még egyszer, hogy nem történt-e véletlenül elírás a domainnévben!

Ezután kattints a Megrendelés gombra! A domain bekerül a kosaradba.

 

A WordPress blog készítés következő lépése: a tárhelyed kiválasztása.

 

Menj a Websupport nyitóoldalán a főmenüben a Tárhely menüpont fölé, majd válaszd ki a The Hosting & WordPress linket!

Ez egy olyan tárhely, ahova már előre feltelepítették a WordPresst számodra. Ez a tárhely árban megegyezik a normál tárhellyel, így nem jelent plusz költséget számodra, csak kevesebb feladatot. A WordPress telepítésével nincs tehát semmilyen további feladatod, és nem kell semelyik WordPress oldalt (.org vagy .com) meglátogatnod.

 

 

Válaszd ki a megfelelő tárhelycsomagot, és nyomd meg a Rendelés gombot!

Megjegyzés: A Websupportnál éves fizetésre van lehetőség,  az árakat viszont havi bontásban látod a táblázatban.

Az elinduláshoz a Mini csomagot javaslom, mivel 1 GB tárhely általában bőven elég az első időszakban. Amikor pedig kinőtted a tárhelyed méretét, bármikor könnyedén válthatsz a következő csomagra.

Nem kell attól tartanod, hogy amikor átléped a csomagod felső korlátját, letilt a weboldalad. A tárhelyszolgáltatódtól ilyenkor kapsz egy figyelmeztető emailt, amiben felajánlják neked a tárhelybővítés opciót. Ha nem élsz ezzel a lehetőséggel, csak annyi történik, hogy nem tudsz új tartalmakat feltölteni.

 

 

Ezt követően a meg kell adnod, hogy melyik domain legyen társítva a tárhelyedhez. Írd be az előző lépésben megrendelt domain neved!

 

Ezután megjelenik a megrendelésed összesítve:

 • domain regisztráció díja 2 évre
 • a tárhely első éves kedvezményes díja

Ha mindent rendben találsz, kattints a Megrendelés folytatása gombra!

 

 

Most ki kell választanod, hogy Új ügyfél vagy Létező felhasználó vagy.

Ha új ügyfél vagy, létre kell hoznod egy felhasználói fiókot az alábbi űrlap kitöltésével:

 

Ha elmentetted az adatokat, a következő lépésben ki kell választanod, hogy hogyan szeretnél fizetni.

Fizethetsz bankkártyával, Paypal-on keresztül, átutalással, illetve belső kredittel, ha esetleg rendelkezel már ilyennel.

Ezután ezt az üzenetet kapod, melyben felhívják a figyelmedet a megerősítő emailre.

 

Lépj be az email fiókodba, és kattints az emailben található megerősítő  linkre!

Ezt követően megjelenik egy domain regisztrációhoz szükséges nyilatkozat. Ha egyetértesz a nyilatkozat tartalmával, fogadd el a megadott Captcha kód megadásával és elküldésével!

Most várnod kell egy kicsit, hogy a domain regisztráció átfusson a rendszereken.

Bankkártyás fizetés esetén az én tapasztalatom szerint kb. egy órát kell várnod a domain élesítésére és a blogod megjelenésére. Átutalás esetén valószínűleg egy kicsit több időt.

Addig is lépj be a Websupport fiókodba, ahol a Szolgáltatások menüpont alatt láthatod, hogy az új domain neved már hozzá is van rendelve a tárhelyedhez. Tehát ezzel sincs semmi feladatod.

2. LÉPÉS: WORDPRESS BEÁLLÍTÁSOK

Amikor megtörtént a domain regisztráció, túl vagyunk a WordPress blog készítés első szakaszán, és az interneten már megtalálod a blogod első, kezdetleges verzióját.

A lenti képen láthatod, hogy néz ki a paulanyibea.hu. A te blogod nagyon hasonlóan fog kinézni.

Hurrá! Létrehoztad az első blogod!

Ahhoz, hogy módosítani tudd a weboldalad tartalmát és megjelenését, be kell lépned a WordPress adminisztrációs felületére, vagyis a vezérlőpultba.

Itt tudsz majd minden szükséges beállítást elvégezni, illetve ezen keresztül tudod majd közzétenni a bejegyzéseidet, az oldalaid tartalmát. Itt tudsz majd kategóriákat létrehozni és módosítani a blogod megjelenését stb.

A WordPress vezérlőpultját  úgy éred el, hogy a böngészőbe a domain neved után beírod, hogy /wp-admin (Nézd meg a lenti képen az én URL-emet mintának!).

Ezt követően be kell lépned a WordPress fiókodba.

A felhasználónév vagy email cím megegyezik azzal, amit a Websupport regisztráció során megadtál. A WordPress számára viszont egy külön jelszót kell megadnod.

Kattints az elfelejtett jelszó linkre, majd a megadott e-mail címedre kapsz egy emailt egy linkkel, amin keresztül megadhatod az új jelszavadat.

A WordPress automatikusan felajánl majd neked egy erős jelszót. Ezt érdemes elfogadni, vagy hasonlóan bonyolult saját jelszót létrehozni, és jól elmenteni valahova, mivel az erős jelszó az egyik legfontosabb védekezési mód a weboldalak feltörése ellen.

A jelszó elmentése után lépj be a WordPress fiókodba az új jelszavaddal, és máris megnyílik a WordPress belső vezérlőpultja.

 

A WordPress működéséről a WordPress Magyarország oldalán találsz egy részletes kézikönyvet magyar nyelven. Ebből megismerhedet többek között, hogy

 • mit találsz a WordPress vezérlőpultján
 • mi a különbség az oldalak és a bejegyzések között
 • hogyan hozhatsz létre kategóriákat, címkéket, menüt
 • hogyan kezelheted a hozzászólásokat
 • hogyan írhatsz bejegyzéseket, hogyan hozhatsz létre oldalakat
 • mit jelent a sablon
 • hogyan módosíthatod a blogod megjelenését
 • milyen általános beállítások szükségesek, és mit hogyan állítsd be
 • mik a bővítmények és hogyan történik a telepítésük, stb.

 

Javaslom, hogy olvasd át ezt a rövid kézikönyvet, amiből gyorsan megtanulhatod a WordPress alapműködését.

Közben nézd is meg az egyes funkciókat a saját vezérlőpultodon, és tedd meg a szükséges beállításokat. Látni fogod, hogy a WordPress blog készítés valójában egyszerű, ha egyszer már kipróbáltad, hogy mit hol találsz.

Érdemes kipróbálni, hogy a Sablon módosításával hogyan változik a weboldalad kinézete. A Megjelenés menüpont alatt a Sablon almenüre kattintva láthatod, hogy több ingyenes sablon előre fel van telepítve a blogodon. Ezeken kívül több ezer más sablon közül választhatsz, amiket te tudsz telepíteni és bekapcsolni a blogodon.

Alapbeállításként a Refur nevű sablonnal jelenik meg a te blogod is az enyémhez hasonlóan.  Próbaként válassz ki egy mások sablont, és nézd meg, hogyan változik az oldalad kinézete.

Példaként én a Freedom sablont választottam, ami rögtön megváltoztatta az oldalam megjelenését:

 

 

Persze mint bármelyik sablon esetén, itt is a testreszabás és a képek elhelyezése fogja megadni az oldal igazi karakterét.

Nem javaslom, hogy ennél a pontnál túl sok időt tölts az oldalad kinézetével. Most válaszd ki bármelyik sablont, később úgyis módosítani fogod a 4. lépésnél.

TIPP: ha nem szeretnéd, hogy a blogod építésének a folyamatát élőben lássák az első látogatóid, akkor állíts be az oldaladon egy Karbantartás bővítményt.

 • A bővítmény bekapcsolását követően a külső látogatók egy külön erre a célra létrehozott oldalt találnak az építés alatt álló blogod helyén. Ennek a szövegét és megjelenését te alakíthatod ki a bővítmény beállításainál.
 • Én 1 perc alatt egy ilyen nyitóoldalt hoztam létre példaként ezzel a bővítménnyel, ami mögött már nyugodtan dolgozhatok az oldalamon a látogatóktól függetlenül.

 

 

Itt van néhány további bővítmény, amire szükséged lesz az elindulásnál.

(Ha a Websupport tárhelyet választod, ezek közül többet már telepítettek és bekapcsoltak számodra.) 

 • Akismet  Ezt az anti-spam bővítményt érdemes minél előbb telepíteni, mivel az oldalad elindulása után szinte azonnal megjelennek majd az első spam-kommentek.
 • Yoast SEO vagy Rank Math Ezek a bővítmények nagy segítségedre lesznek abban, hogy az oldaladat és a bejegyzéseidet keresőoptimalizálhasd. Mindkét bővítmény nagyszerű SEO eszköz.
 • UpdraftPlus  Ennek a bővítménynek a segítségével biztonsági mentést készíthetsz az oldaladról, sőt automatizálhatod, hogy bizonyos időközönként készüljön biztonsági másolat az oldaladról.
 • WordFence Security  Ez a bővítmény kiszűri az oldaladra irányuló esetleges támadásokat.
 • W3 Total Cache  Ez a bővítmény gyorsítja az oldalaid betöltődését.

 

3. LÉPÉS: KEZDJ EL ÍRNI!

Mielőtt nekiállnál a weboldalad és a blogod szépítésének, a sablonod kiválasztásának, először gondold át, hogy miről is szeretnél írni!

Döntsd el, hogy mi lesz a fő téma, majd adj hozzá 3-4 altémát, és mindegyik alá néhány kategóriát!

Ez segít rendszerezni a gondolataidat és a bejegyzéseidet, így könnyebb lesz dönteni a blogod struktúráját és megjelenését illetően is. A WordPress kézikönyvből pedig megtanulhatod, hogy hogyan tudsz kategóriákat, bejegyzéseket létrehozni.

 

A blogod struktúrája

 

Szeretnél még többet megtudni a weboldal tervezésről? Hallgasd meg A Weboldal tervezés és készítés lépései podcast interjút!

Javaslom, hogy írd meg az elinduláshoz az első néhány bejegyzésedet, és töltsd fel őket a blogodba!

 

4. LÉPÉS: VARÁZSOLD SZÉPPÉ!

Ha már tudod, hogy miről szeretnél írni, és nagy vonalakban érted a WordPress működését, itt az ideje, hogy átgondold, hogyan szeretnéd megjeleníteni a tartalmaidat!

A weboldalad és a blogbejegyzéseid megjelenése elsősorban a kiválasztott sablontól függ, ezért ebben a lépésben ki kell választanod egy előre elkészített sablont.

 • Léteznek ingyenes sablonok, de ezeknél kevesebb lehetőséged lesz az oldaladat a saját elképzeléseid szerint alakítani.
 • A fizetős sablonok ára nagyon széles skálán mozognak, nagyjából 10.000-100.000 Ft között. Én az elinduláshoz egy ingyenes vagy egy kedvező árú fizetős sablont javaslok. A blogod veled együtt fog növekedni, és később még pontosabban látod majd, hogy hogyan szeretnéd megjeleníteni a tartalmaidat. A sablonodat pedig később is cserélheted.

 

Ebben a bejegyzésben magyar WordPress fejlesztők által kipróbált és ajánlott WordPress sablonokat találsz.

 • Ezen felül választhatsz egy un. oldalépítő rendszert is, mint amilyen az Elementor – amivel én is elkészítettem a jelenlegi oldalamat – vagy a Divi.

 

Ezeknek sem bonyolult a használata, de ezekkel a WordPress blog készítés valószínűleg lényegesen több időt igényel első alkalommal, mint egy kész sablon választása esetén.

5. LÉPÉS: ÁLLÍTSD NÖVEKEDÉSI PÁLYÁRA!

Gratulálok! Sikeresen megbirkóztál a WordPress blog készítés feladattal! Mostanra van egy gyönyörű blogod, ami látogatókra vár.

A következő lépés: állítsd növekedési pályára a blogodat!

Szerezz látogatókat az oldaladra, és kezdd el építeni az email listádat!

 

Ehhez lépéshez további segítséget találsz ezekben a bejegyzésekben:

Blog írás kezdőknek – ütős blog bejegyzés 5 lépésben

Weboldal látogatottság – 11 ingyenes módszer, amivel több látogatót szerezhetsz

Miért nélkülözhetetlen az email marketing és hogyan működik?

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség