Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

Hogyan lehet szabadabb életet elérni a pénzügyeink tudatosabb kezelése nélkül?  Hogyan tudjuk megúszni, hogy még ezzel a száraz témával is foglalkoznunk kelljen? 

A válaszom: SEHOGY!

Sőt, ezzel érdemes kezdeni!

A pénzügyi tudatosság ugyanis egy ” katalizátor”, amivel felgyorsíthatjuk és megtöbbszörözhetjük az eredményeinket.

 

 

Régebben egyáltalán nem érdekelt sem a pénzügy, sem a saját pénzügyeim. Annak ellenére sem, hogy egy biztosítónál dolgoztam marketing igazgatóként és az egyik fő feladatom a területem pénzügyi tervezése volt, amit szerencsére jól csináltam.

Mivel 10-12 órát dolgoztam, eszembe sem jutott, hogy a saját pénzügyeimmel is komolyabban foglalkozzak. Lényegesen jobban kerestem  az átlagnál, mindig maradt pénz a számlámon hó végén. Néha ötletszerűen befektettem valamennyi pénzt, és részemről ennyi volt a pénzügyeim tudatos kezelése.

Az élet viszont nagy mókamester. Megszületett a kisfiam, és 2 év múlva az egyedülálló anyák táborában találtam magam. Esélyem sem volt újra felsővezetőként dolgozni, de mivel addigra teljesen ki is ábrándultam a vállalati karrierből, ez végül életem nagy esélye lett egy újrakezdéshez.

Viszont komolyan el kellett kezdenem foglalkozni a pénzügyeimmel, ha túl akartam élni a hóvégeket a töredékére visszaesett jövedelmemből.

Nem volt más választásom és tudatos pénzügyi intelligencia hiányában próba szerencse alapon álltam neki a pénzügyeim rendezésének.

Kihúztam minden nem életbevágó kiadást és mindent befektettem, amit tudtam, hogy a saját időmtől nem függő (passzív) jövedelemforrásokat építsek ki. Kiadtam például a lakásomat és egy sokkal kisebb otthonba költöztem.

Pár hibát elkövettem, de hoztam néhány jó döntést, amit személyes sikernek életem meg. Ez megerősített, hogy érdemes kézbe venni a pénzügyeimet és elkezdtem tanulni a jobb pénzkezelésről.

Ennek a hozzáállásnak azóta is és élvezem a gyümölcseit. A pénzügyeim átrendezésének és a költségeim drasztikus lefaragásának, na meg az elkeseredett túlélni akarásnak köszönhetően néhány év alatt egyedülálló anyaként, szabadúszó és otthonról végezhető munkákkal elértem a pénzügyi szabadság egy bizonyos szintjére, ami minden várakozásom felett, óriási életminőség változást hozott az életemben és a gyerekem életében.

Megtanultam például, hogy az életszínvonal nem egyenlő az életminőséggel, és sokkal jobban megéri az életminőségre fókuszálni, mert az nagyobb boldogsághoz vezet.

Miért érdemes megtanulni a pénzügyi tudatosság alapjait?

Teljesen megértelek, ha nem foglalkozol vagy nincs is kedved mélyebben foglalkozni a pénzügyeiddel, hiszen nem tanítottak erre minket, amúgy is elég száraz téma.

Mi van viszont akkor, ha azt mondom, hogy ezen múlik, hogy eljutsz-e álmaid utazásaira, vagy hogy ott vagy-e a gyereked minden iskolai fellépésén? Hogy egy évben 1-2 hetet nyaralsz, vagy hogy minden hónapban történik veled valami izgalmas új kaland? Hogy elég időt tudsz-e azzal foglalkozni, amit valóban szeretsz csinálni, pl. zene, festészet, sport? Nem a számok miatt izgalmas a pénzügy, hanem az az élet miatt, amit nagyobb pénzügyi tudatosság eredményeképpen elérhetsz.

Engem az tett ilyen lelkessé, hogy saját bőrömön tapasztalom minden egyes nap a közvetlen összefüggést az életminőség és a pénzügyekkel kapcsolatos tudatosság között. És hálát adok az égieknek, hogy egy óriási mélyponton keresztül rátereltek erre az útra, amire magamtól valószínűleg nem léptem volna rá.

Kényelemből? Mert nem tudtam, hogy kéne vele foglalkoznom? Ki tudja.

Mindenesetre enélkül most valaki más irodájában vagy a dugóban ülnék, nem a saját „irodámban”, ami általában a saját kis kertem, ahol egy kávé mellett írogatok nektek.

Mikor elkezdtem “formálisan” is képezni magam, azt láttam, hogy emberi sorsok változnak meg már egy minimális kis tudatosság következtében is. Én néhány egyszerű alapelvet használtam az utam során, és azt látom, hogy nagyon sok ember ugyanezt az utat követte. Ezeket az elveket az unalomig fogom ismételni a blogomon, mert tudom, hogy rengeteg ember életében tudnak hatalmas változást hozni.

5 alapgondolat a pénzügyeink jobb kezeléséhez

Kedvenc könyvem  a személyes pénzügyekről Vicki Robins: Your Money or Your Life című könyve, amivel nemrég találkoztam, viszont messze a legjobb és legizgalmasabb könyv ebben a témában.

Ez egy kipróbált, kortalan iránytű a személyes pénzügyeink jobb kezeléséhez.  A világon több százezer ember tanulta meg a pénzügyeit rendezni a könyvből vagy a hozzá kapcsolódó tanfolyamon.

Itt van 5 fontos gondolat a könyvből, amit jó lenne / jó lett volna még 25 éves korunk előtt megtanulni:

1. Nincs jobb élet pénzügyi tudatosság nélkül

A pénzügyeket nem lehet elválasztani az élet egyetlen más területétől. Nincs jobb vagy szabadabb életet, anélkül, hogy tudatosan kezdenél el gondolkodni a pénzügyeidről. Miért? Mert a pénzkezelési szokásaidtól függ, hogy ott tudod-e hagyni a munkát, amit utálsz, vagy hogy el tudsz-e kezdeni egy vállalkozást. Ettől függ, hogy mennyi közös élményed és emléked lesz a gyerekeiddel, vagy hogy meg tudod-e valósítani a régi álmaidat vagy álom marad örökre.

2. Hitel

Azt tanítják nekünk, hogy hitel jelenti a szabadságot, amivel bármit megtehetsz vagy megvehetsz, amire amúgy nem lenne lehetőséged. De ez nem igaz. Amikor adósságod van, és nincs mellette megtakarításod, akkor a 9-5-ig mindennapos rutin kötelezővé válik, nincs választási lehetőséged. Nem engedheted meg magadnak, hogy felmondj, bátran elmondd a véleményed a munkahelyeden, vagy hogy valami miatt kirúgjanak.

3. Megtakarítás, befektetés

A legtöbben több jövedelemre vágyunk, hogy a pénzügyi és egyéb problémáinkat megoldjuk, vagy hogy szabadabb életet élhessünk. Önmagában viszont ez kevés.

A titok a megtakarítás, ami a választás szabadsága. Ha van megtakarításod, otthagyhatod az állásodat, ha már nem bírod a főnöködet elviselni. Vagy ha elveszted az állásodat, a megtakarítás az, ami megadja a szabadságot, hogy megtarthasd a házad és az autódat. A megtakarításod fedezi a költségeidet, ha valamiért kiesik a munkával megkeresett havi jövedelmed.

4. Kiadások

A könyv arra tanít, hogy tudatosan és függetlenül válaszd meg a saját pénzügyi utadat, a saját céljaid és az értékrended szerint. A bevételeidet és kiadásaidat is ehhez igazítsd.

Ameddig nem tudsz társadalmi elvárásoktól, reklámoktól függetlenül gondolkodni, addig nem leszel anyagilag sem független.

5. Takarékosság

A minél több, annál jobb filozófia helyett az “elég” pontot érdemes megtalálni.

Ez a pont mindenkinél más. Ez az a jövedelem szint, ami kényelmesen fedezi a szükséges kiadásaidat, de nem tartalmaz olyan fölösleges kiadást, ami nem a céljaidat szolgálja, és nincs összhangban az értékrendeddel.

Ezzel tudod a legtöbbet kihozni egy adott pénzből, és minden plusz jövedelmedet, ami efölött keletkezik, megtakarításokba tudod fektetni.

Összefoglalás

Sok jó lehetőség van arra, hogy nagyobb szabadságot teremts az életedben, plusz pénzt keress, otthonról dolgozz, több időt tölts a családoddal vagy a hobbiddal, közben pedig megtaláld azt a munkát, amit szívvel-lélekkel tudsz csinálni.

A legjobb eredményt viszont akkor érheted el, ha első lépésként nagyobb pénzügyi intelligenciára teszel szert.

Ez ugyanis „katalizátorként” működik, amivel megsokszorozhatod az eredményeket és felgyorsíthatod a pozitív változásokat az életedben.

Olvasd el ezt is:

Hogyan érte el egy 29 éves pénzügyi tanácsadó a “korai nyugdíjat”?

Te mit adsz útravalóul a gyermekednek? Ezt az 5 dolgot tanítsd meg neki a pénzről!

Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség