Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Hogyan érte el egy 29 éves pénzügyi tanácsadó a “korai nyugdíjat”?

Ebben az interjúban Szendrei Ádámot szeretném bemutatni, aki pénzügyi blogger. Több éves tanácsadói tapasztalattal rendelkezik, néhány éve pedig már ő is a”korai nyugdíjasok” unalmasnak éppen nem mondható életét éli. Ádámmal a pénzügyi szabadságról beszélgetünk.

 

Hogy kerültél a pénzügyek közelébe?

A főiskola alatt csöppentem bele egy barátomon keresztül a pénzügyi tanácsadásba, amit a legtöbben ismernek. Ismerősökön keresztül felkeresnek minket, hogy ingyen adjanak tanácsot a pénzügyeinkkel kapcsolatosan.

Miután elkezdtem képezni magamat pénzügyekben, rájöttem, hogy ez a típusú tanácsadás valójában koránt sem az ügyfélről szól, és nem is annyira tanácsadás, sokkal inkább értékesítés. Mikor utánaszámoltam a termékek költségeinek, megdöbbentett, hogy az ingyenesség álcája mögé bújva milyen óriási összegeket vonnak el ezek a megtakarítások, melyek rendszerint drága életbiztosítások voltak.

Hogyan lettél pénzügyi blogger?

Elkezdtem keresni kedvezőbb termékeket. Ezek javarészt olcsó számlák, kedvező feltételekkel, melyeken nincsen, vagy nagyon kicsi a jutalék. Éppen ezért ezeket nem is nagyon értékesítették a tanácsadók.

Láttam, hogy óriási összegeket tudok megtakarítani viszonylag apró információkkal a családoknak, akik nyugdíjcélra, vagy gyermekcélra akarnak félretenni. Az üzenet egyszerű volt, de nagyon nehéz volt eljutni az emberekhez. Ezért szükségem volt egy költséghatékony felületre, így született meg a blogom. Elkezdtem cikkeket írni a különböző pénzügyi termékekről, főként azokról, amelyekben a rejtett költségek felemésztik az ügyfelek pénzét.

Ekkor még nem sok pénzügyi blog volt Magyarországon, és az Adwords-öt sem nagyon használták, Facebook pedig nem is nagyon volt a mai formájában. Volt néhány termék, amit jó szívvel tudtam ajánlani, és némi jutalékot is kaptam a szerződéskötés után. Noha töredéke sem volt a drága életbiztosításokon elérhető jutalékoknak, arra elég volt, hogy népszerűsítsem a blogot.

A megélhetésem viszont így nem volt túl stabil, így mellette munkát vállaltam. Három évig munka mellett csináltam a pénzügyi blogolást. Közben elkezdtem fizetős tanácsadásokat vállalni, és a cégem hamarosan három fősre növekedett.

Hogyan alakítottad közben a saját pénzügyeidet?

A cégemből érkező bevételek nagyjából fedezték a mindennapos kiadásaimat. Így a főállásomból keresett pénzt gyakorlatilag teljes mértékben félre tudtam tenni.

Fiatalon rengeteget jártam bulizni, szerettem szórni a pénzt, drága ruhákban járni, fontosnak tartottam kifelé azt mutatni, hogy “megtehetem”. Aztán ahogy beleláttam az emberek pénzügyeibe, láttam, hogy milyen eredményre vezet ez az életstílus, és rájöttem, milyen szuper dolog befektetni.

Elhatároztam, hogy elkezdek hosszú távon gondolkodni, felhagyok az önpusztító életmódommal, és a fejlődésemre, tanulásra fókuszálok. Elkezdtem sokat olvasni pénzügyi, marketing, és önfejlesztés témában is.  És rájöttem, hogy ez a “pénzügyi tudatosság dolog” nekem jól megy.

A költségeimet összehúztam, elkezdtem befelé figyelni. Párommal nagyon sokáig havi 150 ezer forintból éltünk ketten, miközben ennek nagyjából háromszorosát kerestük meg.

Sosem volt autóm például, és a magam részéről nem is látom szükségét. Sosem az anyagi javakban kerestük a boldogságot. Vezettük a kiadásainkat, amit lehetett használtan vettünk, ha volt lehetőségünk, plusz munkákat vállaltunk. Sőt, még arra is jutott, hogy év végén adományozzunk.

Élveztem, hogy évről évre mennyit fejlődök, mind emberileg, mind szakmailag. A fejlődésem pedig új lehetőségeket hozott: a vállalkozásom is jobban ment, és a karrieremben is gyorsan tudtam előrelépni. A fizetésemet, és a plusz bevételeim nagy részét továbbra is félretettem.

Persze voltak visszaesések, nehéz időszakok. Olykor alábbhagyott a lelkesedés, de ilyenkor később mindig megbántam. Végül a szokásaim megváltoztak, a gondolkodásom is, és mondhatjuk, hogy más ember lettem.

Mondhatjuk, hogy korai nyugdíjas vagy. Mire használod a felszabadult idődet?

Néhány év alatt így sikerült egy egész szép vagyont felépítenem, és a vállalkozásom is bevételt termelet. Így valójában nem voltam már rákényszerítve arra, hogy legyen egy munkahelyem, szóval elkezdtem átgondolni az életem.

Azt vettem észre, hogy a pénzért dolgozom. Egyre többet és többet akartam félretenni, közben pedig mégis úgy éreztem, hogy nem haladok elég gyorsan.

Elkezdtem azon gondolkodni, miként hozhatnék ki többet az életemből. Mi lehetne egy olyan cél, amiért szívesen tennék. Ez sokaknak a “millió dolláros kérdés”, és nekem sem jött könnyen. Hónapokig gondolkodtam ezen, és végül arra jöttem rá, hogy tanítani szeretnék.

Szeretném, ha minél többen megtalálnák a boldogságot önmagukban, és ez számukra is kinyitná a kapukat egy nyugodtabb és tudatosabb élethez. Egy podcast nyitotta fel a szemem, ami a korai nyugdíjazásról, pénzügyi szabadságról szólt. Kutatások alapján, azok az emberek lesznek igazán boldogok, miután elérik a pénzügyi szabadságot, akik nem a munka elől mennek nyugdíjba, hanem aktív életet alakítanak ki, ahol azzal foglalkoznak, amivel szeretnének.

Vagyis a pénzügyi szabadság nem jelenti azt, hogy valaki nem kereshet pénzt vagy nem dolgozhat. Sőt, éppen ez adja meg az önmegvalósítás lehetőségét, amiből a legtöbbet tanulhatjuk és amivel a legkönnyebben kereshetünk pénzt.

Feltettem magamnak tehát a kérdést, hogy mit csinálnék, ha lenne egymilliárd dollárom?

Rájöttem, hogy könyvet írnék, blogolnék és tanítanék. Márpedig ehhez nem kell egymilliárd dollár, igazából ehhez már ekkor is elég bevételem és megtakarításom volt. Így hát a pénzügyi szabadságom adott lehetőséget arra, hogy felálljak a munkahelyemről, és szépen nyugodtan elinduljak a saját utamon.

Négy hónapig tartott, míg megírtam a Gazdagodj boldogan! c. könyvemet, felépítettem a weboldalamat, és elkészítettem egy egyedülálló online oktatóanyagot.

Ezzel a lehető legtöbb értéket tudom adni azoknak embereknek, akik egy lépésben szeretnének mindent megtanulni, amit a tudatos pénzkezelésről és a magas hozamú befektetésekről tudni érdemes.

Ezek az ismeretek kellenek ugyanis a nagyobb pénzügyi szabadság eléréséhez.

Azért dolgozom, hogy a ma még kevésbé tudatos emberekhez is eljusson az üzenetem. Közben képzem magam, most éppen egy európai szintű befektetési tanácsadó minősítést szerzek. Mellette azért élvezem a szabadságot is: a párommal gyakran utazgatunk, szeretek squasholni, szoktam street workout pályákon edzeni és van egy imádott kiskutyánk is.

Mi lenne a legfontosabb tanácsod azoknak, akik szeretnének elkezd komolyabban foglalkozni a pénzügyeikkel?

Először is, szuper dolog, ha az embernek nem kell aggódnia a pénz miatt, biztonságban van, és boldog tud lenni azzal, amije van.

Ha képesek vagyunk befelé fordulni, és hálásak lenni a jelenért, akkor nem akarunk mindenáron kompenzálni a költekezéssel. Így ez két oldalról is közelebb visz a céljainkhoz.

  1. Egyrészt több pénzt tudunk félretenni, befektetni, így sokkal gyorsabban nő a vagyonunk.
  2. Másrészt pedig jóval kisebb vagyont (vagy passzív jövedelmet) kell összegyűjtenünk ahhoz, hogy akár annak csak a hozamaiból meg tudjunk élni.

Ha valaki boldog tud lenni havi 150 ezer forintból, ahogy korábban én, akkor annak jóval könnyebb dolga van, mint akinek 400 ezer forint kell a megélhetéséhez. Ha én is havi 400 ezer forintot költöttem volna, ahogy a hasonló fizetéssel rendelkező barátaim tették, akkor még mindig egy olyan állásban dolgoznék, ahol nem érezném teljesnek az életemet. Valójában ez elég komoly frusztrációt okoz egy idő után, és nincs az a kacat, ami ezt kompenzálja. Ez egy ördögi kör.

Persze, mindenki helyzete más és más. Vannak, akik sokkal rosszabb anyagi helyzetből indulnak, vagy alapvetően több a kiadásuk, mert mondjuk gyermekeket vállaltak.

Nem mindenkinek megoldás most azonnal felmondani, és fejest ugrani a hobbijába. Ilyen szempontból én szerencsésnek gondolom magam. Viszont szerintem a lényeg, hogy tudjuk, mit miért csinálunk, és legyen egy tervünk.

Miért nem éri el szerinted több ember a pénzügyi szabadságot?

A pénzügyi szabadság elérése nem megy máról holnapra, ahogy egy sikeres vállalkozást felépíteni sem megy varázsütésre.

De attól, hogy valami sokáig tart, még nem szabad lemondani róla. Aki hosszú távon gondolkodik, fejlődik, kitartó, az szerintem nagyon sok értékes dolgot fog tanulni az úton. És bizonyára előrébb kerül, mint aki nem tesz semmit.

Nagyon gyakran túlbecsüljük, mit tudunk elérni egy éven belül, viszont alábecsüljük, mi mindent tudunk elérni 5 éven belül.

Keresd meg először is, hogy merre akarsz menni, miben vagy jó, mit csinálnál szívesen, és foglalkozz vele egy kicsit többet.

Ahogy fejlődsz, egyre értékesebb leszel, egyre több értéket tudsz adni a munkáltatódnak, vagy az ügyfeleidnek, és ezért egyre jobban meg is fognak fizetni. A pénzt ne csak az életszínvonalad megemelésére használd, hanem a megtakarításaid növelésére is.

Ha így teszel, akkor elindulsz a pénzügyi szabadság felé, és már csak türelmesnek kell lenned magaddal szemben.

Tartsd a szemed a célon, de ne felejtsd el közben kiélvezni az utat, hiszen az maga az életed.

Ádám 14 NAPOS INGYENES KÉPZÉSÉRE itt tudsz feliratkozni.

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

TOP 3 Online Passzív Jövedelem lehetőség 2020-ban

7 TOP vállalkozás ötlet kevés pénzből, amit az interneten el tudsz indítani

Milyen készségek kellenek egy online vállalkozás indításához 2019-ben? Ez a 7 „skill” nélkülözhetetlen lesz

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség