7 TOP vállalkozás ötlet kevés pénzből, amit az interneten el tudsz indítani

A bejegyzés affiliate linkeket tartalmazhat. Részletes infókért kérlek, hogy olvasd el az Affiliate Tájékoztatót

Vállalkozni szeretnél, de nincs több száz milliód a vállalkozás elindítására? Semmi pánik, összeszedtem neked a legjobb vállalkozási ötleteket, amiket kevés pénzből is el tudsz indítani az internet segítségével.

Ezek minimális befektetéssel elindítható online vállalkozási ötletek és nagyszerű elindulási lehetőségek kezdő vállalkozóknak is. Érdemes akkor is keresgetni az ötletek között, ha otthon szeretnél vállalkozni, vagy ha kevés időd van a vállalkozásodra, például főállás vagy gyereknevelés mellett vállalkoznál. Ezen ötletek segítségével elindulhatsz a vállalkozóvá válás útján egy átlagos vállalkozás indulási költségeinek töredékével.

Attól, hogy kevés pénzből elindítható egy vállalkozás, még szükséged lesz nem csak egy ütős ötletre, de a vállalkozásod megtervezésére, márkaépítésre és marketingre is.

olcsó vállalkozási ötletek

 

Vállalkozási ötletek kevés pénzből

1.     Szolgáltatások

Sok olyan szolgáltatás van, amit kevés pénzből is el lehet indítani az internet segítségével. Ilyen például a szövegíró, editor, korrektor, grafikus, nyelvtanár, SEO szakértő, virtuális asszisztens, közösségi média asszisztens, tanácsadó, coach és még nagyon sok más szolgáltatás.

A szolgáltatás alapú vállalkozásoknál az idődet értékesíted, ami viszont véges mennyiségben áll rendelkezésre.  A kihívás az, hogy hogyan tudod úgy automatizálni és egyszerűsíteni a folyamataidat, hogy a lehető legtöbb időt tudd pénztermelő tevékenységre fordítani (pl. nyelvóra Skype-on keresztül személyes találkozó helyett).

Az idő szűkössége ellenére egy szolgáltatás alapú vállalkozás az egyik legkönnyebben elindítható vállalkozási modell, különösen, ha olyan tapasztalattal és készséggel rendelkezel, amire van kereslet.

Ha szolgáltatással indítod a vállalkozásodat, ezt később jól ki lehet bővíteni a következő ötletek valamelyikével, és így további jövedelemforrásokat tudsz létrehozni, például olyanokat, melyeknél a jövedelmed már nem függ közvetlenül a befektetett idődtől.

Egy belsőépítész például nyújthat szolgáltatást, miközben lakberendezési termékeket is értékesít pl. dropshipping formában vagy affiliate partnerként.

 

Példák – akik már megvalósították a vállalkozási ötletüket

vállalkozási ötlet személyes szolgáltatás
Havenly

havenly.com

Az oldal témája belsőépítészet, a szolgáltatás pedig belsőépítészeti tanácsadás az interneten keresztül.

petersandeen.com Peter Sandeen marketing tanácsadó. Finnországban él, de az internetnek köszönhetően a világ minden tájáról vannak ügyfelei.

profiseo.hu – Kerekesi Éva keresőoptimalizálás szakértő, aki SEO kivitelezéssel és tanácsadással foglalkozik. A teljes történetet ebben az interjúban elolvashatod: Hogyan cseréltem le a multis állásomat 10 weboldalra?

 

2.     Indíts blogot vagy vlogot

Ha van olyan téma, ami nagyon lelkesít, vagy amiben szakértő vagy, illetve van olyan probléma, amit sikeren megoldottál már az életedben, akkor egy blog, podcast vagy vlog indítása jó és olcsó vállalkozási ötlet lehet.

Egy saját domain név alatt futó blogot minimális költséggel el tudsz indítani, nem kell hozzá más, mint egy domain regisztráció, egy host szolgáltató és javasolt egy minőségi sablon. Én a saját blogomat kb. 20ezer Ft-ból indítottam. Olvasd el ezt a bejegyzést a részletes leírásért: Blog létrehozása 15 lépésben

Egy vlogot indítani a Youtube-on pedig még ennyibe sem kerül, cserébe viszont jó minőségű (nem feltétlenül méregdrága) felszerelésekre lesz hozzá szükséged.

Egy blog, podcast vagy vlog lényege, hogy az általad közzétett hasznos vagy szórakoztató tartalmakon keresztül egy elkötelezett követőtábort építesz. Minél többet adsz, minél hasznosabb az általad közzétett tartalom, annál többen fognak követni. Ez a tartalommarketing lényege.

Ahogy felépítettél egy minimális közösséget a témád köré, a reklámbevételen túl sok egyéb módon is el tudsz kezdeni pénzt keresni.

Olvasd el ezt a bejegyzést a lehetséges jövedelemforrásokról: Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Példák – akik már megvalósították a vállalkozási ötletüket

Vállalkozási ötlet blog, vlog, podcast
Half Size Me

halfsizeme.com – Heather Robertsont saját fogyásának a története motiválta az oldal létrehozására. Gyerekei születése után a súlya 141 kg lett, amit csak sokadik próbálkozásra sikerült 5 év alatt 77 kg-ra leadni. Elsősorban podcast adásán keresztül azoknak segít, akik nagyon jelentős súlycsökkenést szeretnének elérni, az oldal címe is erre utal. Több jövedelemforrás is épül az oldalra: online tréningek, prémium tagság, tanácsadás.

flamencoportal.hu – Az oldal tulajdonosa flamenco rajongó, ez az egyik fő motiváció az oldal mögött. A téma a flamenco élet Magyarországon, a jövedelemforrás pedig reklámbevétel.

eventualmillionaire.com Jamie Masterst mindig is érdekelte a milliomosok és a siker világa, ezért elindította a saját blogját és podcast show-ját. Mára több, mint 350 milliomossal és milliárdossal csinált interjút. A tapasztalatokat összegezve coach lett, mastermind rendezvényeket szervez, vannak infotermékei, könyvet adott ki, és még pólót is lehet kapni az oldalán.

 

3.     Affiliate marketing – azaz ajánld mások termékeit jutalékért

Az affiliate marketing során az általad létrehozott tartalmon keresztül (blog, vlog, podcast) ajánlod egy másik cég termékét, és egy linken keresztül átirányítod a vásárlót a partnered weboldalára. Innentől kezdve minden feladatot a partnered végez. Az ajánlásodat a rendszer a linkeken keresztül nyomon követi és te a megvalósult vásárlásokért jutalékot kapsz cserébe. Affiliate partnerként ajánlhatsz fizikai termékeket, digitális termékeket, szolgáltatásokat, rendezvényeket, stb.

A te feladatod a termék marketingje, a vásárlás viszont nem a te, hanem a partner oldalán történik. Ezt a „marketing munkát” valószínűleg már most is csinálod családtagokkal, barátokkal, és ha van blogod, akkor talán a követőiddel is, hiszen ajánlasz nekik olyan dolgokat, amikben te hiszel.

Az affiliate marketing esetén a kihívás az, hogy csak olyan terméket szabad ajánlanod, amiben 100%-osan megbízol, és valóban hiszel abban, hogy segíteni tudsz vele mások problémájának a megoldásában. A másik kihívás, hogy nagyon komoly bizalmat kell először felépítened ahhoz, hogy a közönséged/követőid az ajánlásod alapján vásároljanak.

Elméletileg minden ügyfélszolgálati feladatot a partnered végez, miután a vásárló az ő oldalán keresztül megrendeli a terméket. Viszont sok sikeres affiliate marketer pont azáltal lett sikeres, hogy extra támogatást ad a rajta keresztül vásárlóknak a termék használatához.

Az affiliate marketing nagyon ideális üzleti öltet azoknak, akiknek már van saját blogjuk, vagy terveznek ilyet indítani, de nincs saját termékük még. Affiliate partnerként viszont saját termék nélkül is tudnak megoldásokat kínálni a közönségüknek. Mivel a terméket más hozza létre, ezért egy ilyen vállalkozást kevés pénzből is el lehet indítani. A legnagyobb befektetés a tartalmak létrehozásába fektetett idő, illetve a megfelelő partnerek kiválasztása.

Olvasd el ezt a részletes bejegyzést is az Affiliate Marketingről:

Affiliate Marketing 101: Hogyan keress pénzt online saját termék nélkül? 

Példa affiliate vállalkozási ötletekre:

Vállalkozási ötlet - affiliate marketing
Photography On The side

photographyontheside.com  Ezt az oldalt egy kanadai fiatalember indította. Kezdetben saját fotós szolgáltatása volt, de később rájött, hogy szívesebben segítene másoknak a saját fotós vállalkozásuk elindításában. Az oldalán csak néhány bejegyzés olvasható, viszont készített egy ingyenes lépésről-lépésre videóképzést, hogy hogy kell SmugMug weboldalt létrehozni. Ebben affiliate partnerként ajánlja a SmugMug-ot. Az ajánlás növekvő affiliate jövedelmet generál neki.

makingsenseofcents.com Michelle Schroeder pénzügyi blogger, aki a jövedelme nagy részét affiliate megállapodásokból keresi. A blogot 2011-ben indította saját pénzügyei nyomonkövetésére. A blognak köszönhetően sikerült a diákhitelét 7 hónap alatt visszafizetni, majd kiváltania a főállását. Kizárólag írott blogot vezet. Az affiliate jövedelmén kívül szponzorált cikkeket ír, illetve van saját képzése az affiliate marketingről és a szponzorált cikkekről. Néhány éve férjével eladták a házukat, pár évig lakóautóval járták az USA-t, jelenleg egy jachton élnek.

greenexamacademy.com Ez Pat Flynn első vállalkozása a smartpassiveincome.com előtt. Miután sikeresen letette a Leed mérnöki záróvizsgát, létrehozta ezt a oldalt, amely más hallgatóknak segít a vizsga letételében, elsősorban próbavizsga ajánlásával affiliate partnerként.

 

4.      Hozz létre digitális termékeket, képzéseket

Digitális termék lehet egy PDF dokumentum, videóképzés, hangfelvétel, videofelvétel, fotó, sablon, tervező, stb. Egy ilyen tevékenységre épülő vállalkozást kevés pénzből is el lehet indítani, mert a digitális termékeket csak egyszer kell létrehozni, és utána további gyártási és szállítási költség nélkül sokszor lehet őket értékesíteni. Emiatt a digitális termékek általában magas profitrátával rendelkező termékek és rengeteg előny szól mellettük.

A kihívás az, hogy ki kell derítened, mire van szükségük az embereknek, aminek a letöltéséért hajlandóak fizetni.

A digitális termékek létrehozásához még csak kiemelkedő szakértőnek sem kell lenned. Annyira kell szakértőnek lenned egy adott területen, hogy pontosan értsd, milyen problémára keresnek az emberek megoldást, és erre jobb megoldást tudj kínálni. A jobb megoldás sokszor az, ami gyorsabb, egyszerűbb, hatékonyabb megoldást kínál az eddigieknél.

Példák – akik sikeres digitális termékeket hoztak létre

vállalkozási ötlet - digitális termék
Abby organizes

abbyorganizes.com  Abby Lawson oldala a rendről és a rendszerezésről szól, és letölthető tervezőket kínál rajta a legkülönbözőbb témákban: a heti/havi tervezőktől kezdve a karácsonyi tervezőkig. Ezen kívül online képzésben tanítja, hogyan kell elindítani és felépíteni egy sikeres blogot.

mamasonbedrest.com Darline Turner veszélyeztetett terhesként több hónapig szobafogságra kényszerült, ami nagyon nehéz időszak volt az életében. Létrehozott egy blogot és podcast adást, hogy hasonló helyzetben lévő kismamáknak segítsen. A fő terméke egy speciális fitness program (Bedrest Fitness) veszélyeztetett terhes kismamáknak.

szendreiadam.hu Szendrei Ádám pénzügyi szakértő. Az oldalán keresztül több formában is segít azoknak, akik szeretnének jobban bánni a pénzükkel. Az oldalán több digitális termékeket is találsz, mint pl. a Személyes Pénzügyek Mesterfokon online képzést.

 

5.     Írj könyvet vagy e-könyvet

Ha jobban belegondolsz, a könyv is egy termék, amely egy adott problémára ad választ. Így ha megvan a tudásod és a kreativitásod, akkor nagyon sok olyan téma van, amiben könyvet dobhatsz a piacra. Szakácskönyv, gyereknevelés, fotó könyv, novellák, szakmai könyvek, stb.

A nyomtatott könyvnél az e-könyv kisebb kockázattal jár, mert korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre és nincs gyártási, sem szállítási költség. Egy alacsony költség mellett létrehozható e-könyvvel jó tudod tesztelni is a piacot, mielőtt fizikai könyvkiadás mellett döntenél. A könyvkiadás jó pénzkereseti forma lehet egy blog esetében is.

 

Példák – akik sikeresen dobtak piacra könyvet vagy e-könyvet

vállalkozási ötlet - könyv kiadása
Megvalósult Pilóta Álmok

Gere Tamás hobbipilóta, a pilotaszemmel.hu oldal tulajdonosa és két könyv szerzője (Megvalósult pilóta álmok, Pilóta szemmel). Tamásról, a pilotaszemmel.hu-ról és a könyvekről bővebben olvashatsz ebben az interjúban: Hogyan csinálj a hobbidból sikeres vállalkozást?

Egy példa magyar nyelvű e-bookra: Közösségi média e-book

Külföldi példa e-bookra: bonytobeastly.com Az e-book vézna srácoknak szól, akik szeretnének izmos testet építeni.

 

6.     Hozz létre egy dropshipping webáruházat

A dropshipping egy olyan üzleti modell, ahol a te feladatod a termékek marketingje és értékesítése, de egy másik vállalkozás végzi a fizikai termékek raktározását és szállítását a vásárlókhoz helyetted.

A dropshipping gyakorlatilag a klasszikus nagykereskedő-kiskereskedő kapcsolat újragondolása, amikor te alacsonyabb áron megveszed a terméket és a saját árrésedet hozzáadva értékesíted. A különbség annyi, hogy itt a partnered végzi az áru kezelését. Amikor egy vásárló rendel tőled, a rendelést továbbküldöd a „nagykereskedő” partnerednek, aki teljesíti a rendelést. Ugyanakkor továbbra is te foglalkozol az ügyfélszolgálattal.

A dropshipping szépsége, hogy egyszerre több „nagykereskedő” termékei is bekerülhetnek az online áruházadba, feltéve, hogy mindegyik az általad választott réspiacnak szól.

A kihívás itt az, hogy olyan partnereket kell találnod, akikben teljesen megbízol, mivel egy rosszul teljesítő partner a te márkádra is rossz fényt vet. Ezért fontos, hogy saját magad rendelj először egy terméket és ellenőrizd a kiszállítási folyamat megbízhatóságát.

Egy adott terméket több dropshipping partner is értékesíthet, akikkel te versenyzel az ügyfelekért. Versenyelőnyre pedig a jobb marketinggel és ügyfélszolgálattal tehetsz szert.

A dropshipping egy kis befektetést igénylő üzleti modell, ami nagyszerű lehetőség arra is, hogy elindítsd a vállalkozásodat vagy teszteld a piacodat, mielőtt saját terméket hoznál létre.

Példák – akik sikeresen hoztak létre dropshipping webáruházat

A wayfair.com madáretetők értékesítésével indult, ma a világ egyik legnagyobb lakberendezési oldala.

brilliant.co – Ez az áruház csak kerékpárokkal és kiegészítőivel foglalkozik.

Magyar példa: shopalike.hu

7.     Egyedi termékek rendelésre vagy közösség számára

Ez a dropshipping egy speciális formája. A te feladatod, hogy beazonosíts egy célcsoportot, akiknek egy szternderd termék helyett személyes terméket tudsz kínálni, vagy akikből lelkes és büszke közösséget tudsz építeni (pl. kisállat tulajdonosok). Nekik később tudsz olyan terméket kínálni, amellyel a csoporthoz való tartozást ki tudják fejezni.

Ilyenkor a te vállalkozásod fő „terméke” az  egyedi, eredeti design. Milyen termékekre lehet igény?  Pólók, táskák, bögrék, mobil tokok, poszterek, üdvözlőkártyák, stb.

 

Példák – akik egyedi termékekkel lettek sikeres vállalkozók

vállalkozási ötletek külföldről
Backyard Chickens

backyardchickens.com – háztáji hobbi csirketartók közössége. Az oldal jövedelme reklámbevételek mellett a BackYard Chickens logóval ellátott termékek értékesítéséből származik.

cafepress.com Egyedi ajándéktárgyak boltja rendelésre gyártással.

Indulj 1 vállalkozási ötlettel és utána bővíts

Bármelyik vállalkozási ötlet esetén az a trükk, hogy egy nyereséges piacon indítsd a vállalkozásodat, és az induláshoz fókuszálj egy modellre. Indulj egy ötlettel és építsd fel az első stabil jövedelemforrásodat.

Viszont hosszabb távon nem kell korlátoznod magad. Ahogy lehetőséged van rá, indítsd el újabb jövedelemforrásokat akár ugyanazon réspiacon, hogy több forrásból is származzon jövedelmed. Ha például szolgáltatással indulsz, akkor később írhatsz egy könyvet, lehetsz affiliate partnere más szolgáltatóknak, vagy létrehozhatsz egy saját online képzést is.

Nézd meg ezeket a kapcsolódó tartalmakat is:

21+1 legjobb vállalkozási ötlet 2021-ben

 6+1 TOP Online Pénzkeresés lehetőség a tudásoddal 2020-ban

Milyen vállalkozást indítsak 2020-ban? 10 legjobb online piac, amin érdemes elindulni

Podcast: Epizód #7 Milyen vállalkozást indítsak? Az 5 legjobb online vállalkozási ötlet forrás

Ezek is érdekelhetnek