Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Affiliate Marketing 101: Hogyan keress pénzt online saját termék nélkül?

Az affiliate marketing (más néven partner marketing) az egyik legizgalmasabb online jövedelemszerzési forma.

Külföldön a legsikeresebb online vállalkozók közül soknak van affiliate jövedelme, és sok tanácsadó kezdőknek is ezt javasolja  első jövedelemforrásként.

Mégis, az affiliate program (más néven ajánlói vagy parnterprogram) Magyarországon kevésbé ismert, és még kevesebben érnek el vele sikereket. Pedig sokkal több lehetőség van ebben a magyar piacon is, mint amennyit eddig kihasználtunk belőle!

Ezért néhány hónapja jobban beleástam magam a témába, és saját magam is kipróbáltam az affiliate marketinget. Ez a jövedelem forrás ugyanis rengeteg előnnyel jár. Viszont van néhány szabály, amit érdemes betartani, ha sikereket szeretnénk elérni.

Ebben a bejegyzésben röviden összefoglalom, hogy mit érdemes szem előtt tartanod, ha affiliate marketing jövedelmet szeretnél szerezni.

Affiliate marketing Magyarországon

Az affiliate marketing vagy partnerprogram jelentése

Elképzelhető, hogy még csak halvány elképzeléseid vannak arról, hogy mi is takar pontosan ez a kifejezés. Ezért kezdjünk azzal, hogy mi is az affiliate marketing.

Az affiliate marketing az a folyamat, amikor jutalékot kapsz másvalaki termékének az ajánlásáért.

Van egy olyan termék, ami neked bevált, ezért ajánlod a saját közönségednek. Ha pedig ennek eredményeképpen valaki megvásárolja a terméket a közönségedből, akkor a bevétel egy kis részét megkapod jutalék formájában.

Ez hasonló ahhoz, mint amikor értékesítőként dolgozol valahol jutalékos rendszerben. A különbség az, hogy itt nem a cégnél dolgozol, hanem valójában csak a céghez irányítod a vásárlót, de nem veszel részt az értékesítés lebonyolításában.

Az affiliate programokkal a magyar piacon partnerprogram, ajánlói rendszer vagy ajánlói program néven is találkozhatsz.

Egy ilyen partnerprogramban 3 szereplő van:

 1. Te – vagyis az affiliate. Neked szükséged lesz egy online platformra (pl. weboldal), ahol elhelyezed az affiliate linket.
 2. A partner vállalkozó, cég vagy hálózat. Egy vállalkozó vagy cég esetén közvetlenül velük dolgozol együtt, és ajánlod egy vagy több terméküket.  Hálózatok esetén (mint pl. az Amazon affiliate program) egy sokkal szélesebb termékskálából ajánlhatsz termékeket.
 3. Az ügyfelek, aki valójában a te közönséged tagjai. Ők az affiliate (a te egyedi azonosítódat tartalmazó) linkre kattintva, vagy a te egyedi kuponkódoddal vásárolnak a partneredtől terméket. Ezekkel a módszerekkel nyomon követhető, hogy kik érkeztek a te ajánlásodra, és ez alapján kapsz jutalékot.

Ha a szabályokat betartva alakítod ki az affiliate partnerkapcsolataidat, akkor valójában ez egy nyer-nyer-nyer helyzet lesz mindhárom szereplőnek:

 1. A közönséged tagjai az ajánlásodon keresztül olyan új termékeket, szolgáltatásokat, eszközöket ismerhetnek meg, melyek a segítségükre lehetnek.
 2. Az ajánlásodnak köszönhetően a partnered olyan új ügyfeleket találhat, akikkel egyébként nem találkozna.
 3. Ha vásárlás történik, te ajánlóként jutalékot kapsz. A jutalékok mértéke nagyon széles skálán mozoghat: általában a termék árának az 1-50%-a, de létezik még ennél is magasabb jutalék.

 

Kinek való az affiliate marketing?

Az affiliate marketing jó választás lehet bloggereknek és online vállalkozóknak, akik a közösségük érdekeit szem előtt tartva építik a vállalkozásukat.

Te a saját termékpalettáddal valószínűleg nem fogsz tudni a közönséged minden igényére választ adni, viszont mások termékeit ajánlva sokkal több probléma megoldásában tudsz segíteni.

Az affiliate marketing különösen jó lehetőség kezdőknek, akiknek az online vállalkozásuk kezdeti időszakában még nincs saját termékük, illetve ha valamiért nem készek egy saját szolgáltatás létrehozására, például időhiány miatt.

Ilyenkor már létező termékek/szolgáltatások ajánlásával mégis tudunk segíteni a közösségünknek, miközben ez egy nagyszerű jövedelemforrás is.

Az affiliate marketing előnyei és hátrányai

Mint mindennek, az affiliate marketingnek is vannak előnyei és hátrányai.

Előnyök:

 • Az affiliate marketinget minimális költséggel és könnyen el lehet kezdeni. A programokhoz általában ingyenes a csatlakozás. Nem kell hozzá terméket létrehoznod, raktároznod, szállítanod.
 • Mivel nem te vagy a termék tulajdonosa, ezért alacsony a kockázatod. Ha nem veszik meg a terméket, nem veszítesz semmit.
 • Az affiliate marketingen keresztül esélyed van passzív jövedelem forrásokat létrehozni. Plusz jövedelmet érhetsz el vele, vagy nagyobb szabadságot, helytől és időtől független szabad életstílust alakíthatsz ki.

 

Hátrányok:

 • Az affiliate marketing nem gyors jövedelemszerzési forma. Időbe telik, mire felépíted a közönségeddel a szükséges bizalmat, illetve megfelelő forgalmat tudsz az oldaladra terelni, ami jelentősebb jövedelmet hoz.
 • Mivel nem a tiéd a termék, így kisebb kontrollod lesz az ajánlott termék vagy szolgáltatás minősége fölött.
 • Sok partnerprogramnál csak akkor fizetik ki a jutalékot, ha elérsz egy minimum jutalék összeget, és van ahol nem a vásárlás után, hanem csak jóval később fizetnek (például utazás esetén nem a foglalás, hanem az utazás megvalósulása után).
 • Ha nagy, külföldi affiliate hálózatokkal szeretnél együttműködni, akkor számolj a nyelvi akadályokkal.
 • Nagyságrendileg kevesebb magyar nyelvű affiliate program létezik, mint mondjuk az angol nyelvterületen. Viszont sok olyan angol nyelvű szolgáltatás van, melyeknek nincs igazán jó magyar alternatívája, ezért érdemes a külföldi szolgáltatásokat extra támogatás mellett tovább ajánlani a magyar felhasználóknak.
 • Egyedi megállapodások kialakítására itthon is sok lehetőség van, viszont ezek külön erőfeszítést igényelnek.

 

A hátrányokkal együtt ez a magyar piacon is egy nagyszerű lehetőség. Idővel remélhetőleg egyre több és jobb termék érhető el majd magyar nyelven is, melyekhez affiliate programok is kapcsolódnak.

Hallgasd meg az affiliate marketingről készült podcast adásomat is részletesebb infókért: 

Hogyan működik az Affiliate Marketing és az Affiliate Programok?

 

Milyen termékeket ajánlhatsz?

Nyilván ezt a témától is függ, de ezek a leggyakoribb ajánlott termékek:

 • Online és offline képzések
 • Könyvek, e-könyvek
 • Fizikai termékek
 • Szolgáltatások
 • Szoftverek, applikációk
 • Coach szolgáltatások
 • Klubtagságok
 • Ruhamárkák, lakás dekorációk
 • Utazási foglaló oldalak
 • Pénzügyi szolgáltatások stb.

 

Hol találhatsz ilyen termékeket?

A legjobb kiindulópont, ha összegyűjtöd, hogy te milyen termékeket vagy szolgáltatásokat használtál már, vagy használsz a témáddal kapcsolatban.

Ha ezek segítettek neked előrébb lépni a céljaid felé, akkor jó eséllyel a közönségednek is fognak. Ha például rengeteg időd ment el egy munkafolyamatra, de találtál egy szoftvert, ami neked sok időt megtakarít, akkor ez másoknak is hasznos lehet, akinek hasonló céljai vannak.

Gyakran viszont túl kell lépned az általad már használt termékeken, hogy a közösséged számára hasznos megoldásokat találj. Ez pedig egy kis kutatást igényelhet.

A Google keresőn kívül használhatod ehhez a szakmai kapcsolati hálódat, Facebook csoportokat, mastermind csoportokat, körbenézhetsz affiliate programokat működtető cégek vagy hálózatok kínálatában (pl. Libri partner programbooking.com partnerprogram)

Hogyan ajánld a kiválasztott affiliate termékeket?

Ugyanazokat az eszközöket használhatod, melyeket egyébként is használsz, például:

 • Keresőoptimalizálás, fizetett hirdetések
 • Tartalommarketing (blogbejegyzések, YouTube videók, podcast adás,
 • Webinár, közösségi média stb.

Nem elég viszont csak kirakni a linket, és várni, hogy jöjjön a jutalék. Vannak speciális módszerek, melyekkel hatékonyan tudod támogatni az affiliate tevékenységedet. Ilyenek például:

 • Részletes termékbemutatások, összehasonlítások,
 • Esettanulmányok,
 • Interjúk,
 • Ingyenes tréningek, webinárok, stb.

Ezeken keresztül pontosabban be tudod mutatni, hogy hogyan működik a termék, és hogyan tudna segíteni a közönséged tagjainak.

Affiliate marketing példák

A Quicksprout.com blogján találtam egy összefoglalót 23 sikeres blogger jövedelméről, illetve arról, hogy a jövedelmük milyen forrásokból származik.

Ha nem rémülsz meg nagyon az összegektől (1-10 millió USD/év), és elfogadod, hogy a magyar piacon más nagyságrendekben érdemes gondolkodni, akkor érdemes megnézni ebben a bejegyzésben, hogy ezek a nagy nevek közül többen milyen nagy arányban keresik a jövedelmüket affiliate megállapodásokból.

Nézzünk meg néhány sikeres affiliate marketing példát!

photographyontheside.com  Ezt az oldalt egy kanadai fiatalember indította el. Kezdetben saját fotós szolgáltatása volt, de később rájött, hogy szívesebben segítene másoknak a fotós vállalkozásuk elindításában. Az oldalán csak néhány bejegyzés olvasható, viszont készített egy ingyenes lépésről-lépésre videóképzést arról, hogy hogyan lehet SmugMug weboldalt létrehozni, és a képzésben ajánlja a SmugMug szoftvert. Az ajánlás növekvő affiliate jövedelmet generál neki, úgy, hogy elmondása szerint egy éven keresztül egyáltalán nem foglalkozott az oldalával.

greenexamacademy.com Ez Pat Flynn első vállalkozása a smartpassiveincome.com előtt. Miután sikeresen letette a Leed mérnöki záróvizsgát, Pat Flynn létrehozta ezt az oldalt, ahol más hallgatóknak segít a vizsga letételében, elsősorban próbavizsga ajánlásával affiliate partnerként.

 

Vállalkozási ötletek fiataloknak

makingsenseofcents.com Michelle Schroeder-Gardner pénzügyi blogger, aki a jövedelme nagy részét affiliate megállapodásokból keresi. A blogot 2011-ben indította saját pénzügyei nyomonkövetésére. A blognak köszönhetően 24 éves korára sikerült a diákhitelét 7 hónap alatt visszafizetni, majd kiváltani a főállását. Néhány éve férjével eladták a házukat, pár évig lakóautóval járták az USA-t, jelenleg egy jachton élnek.

Michelle példája egyedi olyan szempontból, hogy egy széles termékskálát tudott létrehozni ajánlott termékekből és szolgáltatásokból (a mobilszolgáltatótól kezdve, a táplálkozási terven át az utazási kellékekig sok mindent ajánl).

praga.utazgato.hu Az oldalon Prágával kapcsolatban rengeteg hasznos információ található, a nyelvtől kezdve, a tömegközlekedésen át természetesen a szállásfoglalásig. Az egyik jövedelemforrása pedig booking.com affiliate programjára épül.

Saját tapasztalat

Néhány hónapja teszt céllal kezdtem el affiliate marketinggel foglalkozni a viszlattaposomalom.hu oldalamon. A célom elsősorban az volt, hogy megmutassam, én milyen eszközöket használok, illetve kipróbáljam, hogy az affiliate marketingben mi és hogyan működik.

 • Ami nekem nem működött, az a könyvek ajánlása, például az Amazon Associates programon keresztül.
 • Az általam használt IT megoldásokhoz eddig elhanyagolható extra promóciót adtam azon kívül, hogy létrehoztam az Ajánlott eszközök oldalt. Itt csak néhány ajánlott termékhez kapcsolódik affilate program, ezeknél viszont több eladás is született külön promoció nélkül is.
 • A legsikeresebb együttműködést Szendrei Ádám pénzügyi bloggerrel sikerült kialakítanom, akivel először interjút készítettem, majd csatlakoztam az affiliate programjához. A programon keresztül néhány bejegyzéssel és az akkor 2-300 fős listámmal 163.217 Ft jutalékot kerestem.

Megkérdeztem Szendrei Ádámot, hogy ő mit javasolna azoknak, akik szeretnének Magyarországon affiliate marketinggel foglalkozni:

“Amikor affiliate partnert választunk, akkor az egyik legfontosabb szempont maga a termék eladhatósága, és az, hogy az mennyire passzol a mi kommunikációnkkal. Hiszen a bizalom rendkívül fontos ugyanúgy online, mint offline.

Egy kizárólag pénzért ajánlott termék, ami nem egyezik a tanításunkkal, a nézeteinkkel, rombolja a hitelességünket, amit nagyon drága újraépíteni. Így érdemes azokat a termékeket ajánlani, amelyeket mi is kipróbáltunk, mi is használtunk, és amivel elégedettek vagyunk, egyetértünk.

Előnyben vannak azok a szolgáltatások, melyek valamilyen egyedi problémára adnak megoldást, különösen ha ezt kiemelkedő módon teszik.  Nekem ilyen volt a Transferwise például, ami milliós nagyságrendű jutalékot fizetett ki egy korábbi blogomnak.”

Szintén Ádámtól származnak ezek a nagyon hasznos adatok arról, hogy lehet-e pénzt keresni itthon affiliate marketinggel.

„Az eredmények változók és függ attól, hogy kinek milyen meleg a listája, és mennyire szoros a kapcsolata a közönségével. Itt van néhány adat a saját affiliate programom néhány résztvevőjének eredményeiről:

 • Egy népszerű portál egyetlen cikket tett ki és 476.770 Ft jutalékot gyűjtött eddig.
 • Egy 1500 fős meleg listára 4 email kiküldésével 224.111 Ft jutalékot gyűjtött eddig.
 • Egy 15.000 fős kicsit hidegebb listára 2 email kiküldésével 379.412 Ft jutalékot gyűjtött eddig.
 • Egy vlogger 3.000 fős email listára 2 emailből 109.310 forint jutalékot gyűjtött eddig.”

 

Hogyan kezdd el az affiliate marketinget?

Van néhány egyszerű lépés, amivel te is el tudsz kezdeni affiliate jövedelmet keresni.

Jó kezdésnek tűnhet, hogy először is keressünk jó termékeket, vagy egy jó hálózatot, majd kezdjük el ajánlani a termékeket. Viszont van egy fontos első lépés, aminek mindent meg kell előznie. Ha ez kimarad, nem fog működni a legjobb promoció sem.

Legelőször ugyanis el kell nyerni a közönségünk bizalmát.

A helyes folyamat tehát így néz ki:

 1. Építs kapcsolatot a közönségeddel!
 2. Találj olyan termékeket, melyek hasznosak lehetnek a közönségednek!
 3. Először saját magad kezdd el használni őket, és csak akkor ajánld őket, ha valóban érdemesek továbbajánlásra!
 4. Gyűjts bizonyítékokat, hogy a termék valóban működik, és azt nyújtja, amit ígér!
 5. Kezdd el ajánlani a terméket a közönségednek, és remélhetőleg ez vásárlásokat fog eredményezni, amiből jutalékot kereshetsz!

Akik nagyon sikeresek az affiliate marketingben, 2 dolgot emelnek ki, amin a siker múlik:

 • Bízik-e benned a közönséged.
 • Valóban azzal a szemlélettel ajánlsz-e nekik termékeket, hogy segíts megoldani problémájukat.

Ezek alapján érdemes még egyszer megnézni, hogy mi is az affiliate marketing, és ehhez Pat Flynn meghatározását fogom kölcsön venni:

“Az affiliate marketing dióhéjban olyan termékek ajánlása, amit ismersz (és ideális esetben saját magad is használsz), olyan közösségnek, akik bíznak benned, és akiknek szükségük van arra a termékre.”

Összefoglalás

Az affiliate marketing legfontosabb eleme tehát a bizalom, és ennek a kiépítése időt igényel. Ez tehát nem egy gazdagodjunk meg gyorsan lehetőség.

Egy termék ajánlása partnerprogramon keresztül valójában egy eszköz, amivel segíteni tudsz a közönségednek, a jutalék pedig a “melléktermék“.

A magyar piacon rengeteg kiaknázatlan lehetőség van még, és ha ezzel a hosszú távú szemlélettel állunk neki a munkának, akkor nyer-nyer-nyer helyzet jön létre, amiben affiliate megállapodás mindhárom résztvevője örömmel vesz részt.

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

((podcast) Hogyan működik az affiliate marketing és az affiliate programok?

9 valós passzív jövedelem ötlet 2021-ben

7 TOP vállalkozás ötlet kevés pénzből, amit az interneten el tudsz indítani

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség