Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Milyen készség szükséges egy online vállalkozás indításához? Ez a 7 „skill” nélkülözhetetlen lesz

A folyamatosan változó digitális környezethez a tanulásra való hajlandóságunkkal és képességünkkel tudunk a legjobban alkalmazkodni.

Ez különösen igaz az online vállalkozókra, ezért érdemes már az indulásnál berendezkedni az élethosszig tartó tanulásra. Az információdömpingben viszont nem könnyű eligazodni. Milyen készségek fejlesztésével kezdjünk, ha el szeretnénk indulni az online vállalkozások nagyon izgalmas világában?

 

Mennyit ér 2 diploma, 10 év munkatapasztalat és néhány nyelv ismerete? Elméletileg sokat, a gyakorlatban attól függ. Egy évvel ezelőtt rá kellett jönnöm, hogy nem sokat, hiába dolgoztam éveken keresztül marketing területen.

Amikor ugyanis eldöntöttem, hogy online vállalkozást szeretnék indítani, csak kapkodtam a fejem. A digitális világ olyan gyorsan változik, hogy el kellett fogadnom:  jobb, ha berendezkedek az élethosszig tartó tanulásra.

Új eszközök, megoldások jelennek meg folyamatosan, és sokszor az lesz sikeresebb, aki hajlandó a tudása és képességei folyamatos megújítására.

Milyen tudásra lesz szükséged egy online vállalkozás indításához?

Teljesen jogos kérdés, hogy mivel kezdjük a tanulást.

Egy kezdő vállalkozó számára ugyanis a legnagyobb kihívás eligazodni az információdömpingben, és kitalálni, hogy milyen tudásra lesz szükség az elinduláshoz.

Annyit elárulhatok már az elején, hogy nem mindenre lesz szükséged, ami szembejön veled.

Tanulj Instagram vagy Facebook marketinget? Az online értékesítési tölcsérekről?  Chatbot marketinget? Ilyen tréningekkel gyakran fogsz mostanában találkozni. Ha nem vagy ebben elég tudatos, akkor jó eséllyel megveszed az első szembejövő tréningajánlatot, amire nem biztos, hogy már az elején szükséged lesz.

Ha viszont tudás hiányában kihagysz fontos lépéseket, annak nagy kárát fogod később látni. Ezért érdemes minél jobban megismerni a vállalkozás építésének a folyamatát, és nagyon tudatossá válni abban, hogy mikor milyen készségek tanulására fordítunk időt és energiát, különben elveszünk az információtengerben és nem haladunk előre.

Amikor én elindítottam az online vállalkozásomat, sok időt töltöttem azzal, hogy kiderítsem, mire lesz szükségem. Persze, még így is sok dologgal foglalkoztam, aminek nem vettem hasznát és amit ma már máshogy csinálnék.

A vállalkozásom építésének a történetét megismerheted részletesebben ebben a bejegyzésben:

Blogindítástól az Online Vállalkozásig– Így indítottam be a viszlattaposomalom.hu-t (Esettanulmány)

A tapasztalataim alapján összegyűjtöttem azokat a készségeket, amik nekem a leghasznosabbnak bizonyultak, és amit neked is javaslok az elinduláshoz.

J.D. Roth idézet a tanulásról

A 7 leghasznosabb készség az elinduláshoz

Ezért ha rászánod magad egy online vállalkozás megtervezésére és elindítására, azt javaslom, hogy ezen a 7 területen kezdd el magad fejleszteni először.

 1. készség – „Piackutatás”

A vállalkozásod elindításánál az az egyik legkritikusabb pont, hogy olyan dolgot hozz létre, amit az emberek akarnak. Pont.

Ez annyira kritikus kérdés, hogy nem tudom eléggé hangsúlyozni! Sok vállalkozás már az első percben elbukik ezen, de ez sokszor csak évek múlva válik nyilvánvalóvá, amikor a vállalkozó már rengeteg pénzt és időt beleölt.

Sok példát tudnék erre hozni, de nagyon jó példa erre Gere Tomi első GPS vállalkozása, amiről ebben az interjúban elolvashatsz. Tomi nem tesztelte az ötletét, és csak évek múlva jött rá, hogy nincs igazán piaca a termékének. Szerencsére túl tudott ezen lépni, és mára sikeres vállalkozást épített fel más területen.

Ezért még mielőtt bármit elkezdenél létrehozni, fontos, hogy gyűjts össze minden lehetséges információt a piacoddal, a célcsoportod problémájával és az üzleti ötleteiddel kapcsolatban, és tesztelj mindent kicsiben.

Ide tartozik egy nagyon konkrét készség, a SEO vagy keresőoptimalizálás.  Nem gondolom, hogy profi keresőoptimalizálóvá kellene válnod már az elején, viszont  tanuld meg alapszinten a kulcsszó elemzést, mert nagyon fontos információkat kaphatsz a piacodról.

A piackutatásról itt olvashatsz bővebben:

A Piackutatás Fogalma, 5+1 Módszere és Lépései

 

2. készség – Tervezés

Bármilyen kivitelezési lépés előtt nélkülözhetetlen, hogy lásd magad előtt a célodat és legfontosabb lépéseket. Sokan átugorják ezt a lépést, mert az eredmény itt nem annyira látványos, viszont nagyon megéri időt fektetni a tervezésbe.

Nem szükséges egy formális és nagyon részletes terv, viszont tudnod kell, hogy kinek, mit és miért fogsz létrehozni, és hogy fog ez neked pénzt termelni. Egy A4-es terjedelmű üzleti terv is megteszi, ha a legfontosabb kérdésekre választ ad.

Az első készségek között ezért tanuld meg, hogy hogy tudsz egy egyszerű tervet készíteni a vállalkozásodnak.

3. készség – Márkaépítés

Akár személyes márkát (brand) fogsz építeni, akár egy tőled elkülönülő céges brandet, fontos, hogy értsd, mi az a márka, mekkora értéke lehet egy erős brandnek,  és hogyan segít neked kitűnni a versenytársak közül.  Két nagyon hasonló termék között ugyanis sokszor a brand a fő különbség, ami a termék árában sokszoros különbséget jelenthet.

A branded a megjelenésed első pillanatától épül, ezért jó, ha a weboldalad, a közösségi média oldalaid, a szavak, amiket használsz, a színek, a betűtípusok, a vizuális arculat stb.  már az elejétől az általad képviselt értékeket tükrözik.

 

4.  készség – WordPress weboldal létrehozása és email lista építése

Azt, hogy miért van szükséged weboldalra, egyértelmű.

Az email lista építésről pedig röviden csak annyit, hogy ez lesz a legértékesebb kommunikációs csatornád a leendő ügyfeleiddel. Szóval, amikor létrehozol egy weboldalt, tedd rögtön alkalmassá email lista építésre is. Az email listád építése legyen az 1. számú prioritásod!

Ha weboldal, akkor mindenképpen a WordPress tartalomkezelő rendszert javaslom, amit egyben blogoldalként is működik.

Még ha úgy döntesz is, hogy egy webfejlesztővel csináltatod meg a weboldaladat, akkor is hasznos, hogy tisztában vagy a WordPress alapjaival. Bármikor szükséged lehet egy gyors módosításra, és ha alapszinten értesz hozzá, jó eséllyel pár perc alatt meg tudod oldani a módosítást saját magad is.

5. készség – Tartalommarketing és szövegírás

A tartalom, mint marketing eszköz értéke egyre jobban felértékelődik.

  • Ha van már terméked vagy szolgáltatásod (pl. coach-ként dolgozol), akkor az ügyfélszerzést tartalommarketinggel nagyon jól tudod támogatni.
  • Ha viszont teljesen 0-ról indítanál vállalkozást, akkor egy blog indítása a témádban nagyszerű elindulási lehetőség.  Ilyenkor először egy közösséget építesz fel egy téma köré, teszteled az ötletedet, és csak utána hozod létre a termékedet/szolgáltatásodat (én pont ezt csináltak).

Olvasd el ezt a bejegyzést is:

Online pénzkeresés bloggal: Így keresd meg az első forintodat az interneten

A tartalom lehet szöveg, kép, hang vagy videó, de sok témánál és célcsoport esetén a szöveges tartalom megkerülhetetlen. A tartalomírásnak van néhány szabálya, amivel érdemes már az elején tisztában lenni, utána pedig gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

 

6. készség – Kép és videó szerkesztés

A kommunikáció egyre inkább megy el a vizuális irányba, a fiatalabb célcsoportokat pedig nehéz már máshogy elérni. Nem kell az elején profivá válnod, de ha megtanulod legalább azt, hogy hogyan tudsz az interneten ingyenes fotókat keresni, fotókat egyszerűen szerkeszteni, illetve ismered a videó vágás alapjait, annak óriási hasznát fogod venni.

7. készség – Közösségi média jelenlét

Ma már „kötelező” elvárás, hogy a vállalkozásoddal jelen legyél a közösségi médiákon, viszont nagyon sokat is tudnak neked segíteni, ha jól csinálod.

Tanulj meg létrehozni egy-egy fiókot minden közösségi médián, viszont ne próbálj rögtön mindegyiken jelen lenni! Inkább válassz ki 1 közösségi oldalt az elinduláshoz, és ennek a használatát tanuld meg alaposabban.

Példaként olvasd el az én tapasztalatomat a Pinteresttel:

Hogyan értem el havi 73 ezer megtekintést a Pinteresten, és hogyan érheted el te is?

Mindez megtanulható?

Ha van tőkéd az indulásnál, és nagyon kevés az időd, akkor a készségek megtanulása helyett ezeket a feladatokat kiszervezheted. A legtöbb induló online vállalkozónak viszont kevés a befektethető tőkéje, és kezdetben saját maga csinál mindent.

A jó hír az, hogy minden megtanulható!

Amikor én találtam ki, hogy elindítom a blogomat, pár hónap alatt tanultam meg WordPress weboldalt készíteni,  email küldő rendszert használni, fotókat  szerkeszteni, ezen kívül a tartalomírás és pár közösségi média működésének az alapjait. Fontos, hogy nem kell profi szakemberré válnod semelyikben, ahogy a legtöbb témában én sem vagyok az, mégis eredményeket tudok elérni.

Hol találod meg a tudásod fejlesztéséhez az infókat?

  • Először is sok magas minőségű szakmai blog és Facebook csoport létezik, ahol az adott terület legjobbjaitól tanulhatsz – sokszor teljesen ingyen. Itt a kihívás, hogy rengeteg az információ, és nehéz kitalálni, hogy pontosan mire fókuszálj, azt meg még nehezebb kideríteni, hogy melyik forrás mennyire hiteles és megbízható. Ez tehát egy jó első lépés  lehet, de hosszú távon csak ingyenes információkra támaszkodni nem hatékony.
  • Aztán sok szuper könyveket találsz mindegyik témában, és képzéseket, melyekkel jelentősen le tudod rövidíteni a sikerhez vezető utat. Ezek ugyanis már rendszerezett és könnyen követhető formában adják át neked a szükséges tudást. Itt a kihívás sokszor az, hogy pontosan milyen sorrendben, milyen könyveket olvass és képzéseket vegyél igénybe, hogy pontosan azt a tudást szerezd meg, amire a te adott szinteden szükséged van a következő lépéshez.   Egy „Hogyan szerezz több vevőt/követőt”  online marketing képzés például fontosnak tűnhet, de nem fog sokat segíteni neked az elején, amikor még a vállalkozásod alapjait építed.
  • Vannak olyan képzési rendszerek, ahol nem különálló képzéseket találsz 1-1 témában, hanem a teljes vállalkozásépítési folyamatot lefedő tudást, amit követve a legkönnyebben tudsz lépésről lépésre haladni, anélkül, hogy neked kellene kitalálnod, hogy mi legyen következő lépés a folyamatodban és mikor mit tanulj meg.

Mivel nekem is egy ilyen rendszer segített a saját vállalkozásom elindításában és építésében a legtöbbet, ezért létrehoztam a Viszlát Taposómalom közösség számára egy ilyen képzési és támogató rendszer VTM Bootcamp néven. VTM Bootcamp tagként megtanulhatod a fenti 7 nélkülözhetetlen készséget, illetve amire a növekedéshez szükséged lesz – mindent a maga idejében, lépésről lépésre. Ismerd meg a VTM Bootcamp működését ide kattintva: VTM Bootcamp

 

 

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség