Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Blogindítástól az Online Vállalkozásig– Így indítottam be 2 év alatt a viszlattaposomalom.hu-t

Nemrég egy kérdőívben megkérdeztem a közönségem tagjait, hogy milyen témákról olvasnának szívesen a blogomon.

Sok izgalmas téma merült fel, köztük az, hogy mutassam be egy konkrét online vállalkozás beindításának a folyamatát egy esettanulmány keretében.

Mivel a saját vállalkozásomat ismerem kívülről-belülről a legjobban, és én is pontosan azt a bevált módszert követem, amit másoknak is javaslok, ezért ebben a bejegyzésben arra vállalkozok, hogy minden eddiginél részletesebben bemutatom, hogy hogyan indultam el és milyen lépésekkel jutottam el idáig.

Az eddigi utam során hasonló akadályokkal és kihívásokkal küzdöttem meg, mint amivel valószínűleg a legtöbb kezdő online vállalkozó szembesül, ezért örülnék, ha ez az esettanulmány inspirációként és hasznos segítségként szolgálna.

Visszatekintve az elmúlt 2,5 évemre van néhány dolog, amit ma is ugyanúgy csinálnék, és van néhány, amit mai fejjel már máshogy tennék. Ezeket is megosztom ebben a bejegyzésben.

Szívesen betekintenél a VTM színfalak mögé? Gyere, tarts velem, és megmutatom, hogy hogyan jutottam el 0-ról a jövedelmező online vállalkozásig!

Miért online vállalkozás?

Kezdjük azzal, hogy ki vagyok én és miért akartam egyáltalán az interneten pénzt keresni.

A kérdésre a legrövidebb válaszom: kiégett felsővezetőből lett online vállalkozó vagyok, és azért kezdtem el az interneten vállalkozni, hogy a kisfiammal annyi időt tölthessek, amennyit szeretnék. Ennek megfelelően otthonról, az interneten keresztül végezhető vállalkozási ötletet kerestem, ami megadja nekem azt a szabadságot, hogy akkor és ott legyek, ahol én szeretnék, és közben azzal foglalkozhassak, ami boldoggá tesz.

A célom tehát nem az, hogy milliomos legyek az internet segítségéve, hanem hogy a korábbi taposómalom helyett olyan munkából tudjak megélni, amit szeretek.

Azzal előre számoltam, hogy jó esetben heti 25-30 órát fogok tudni a vállalkozásom építésével tölteni, rosszabb időszakokban (gyerek betegsége, iskolai szünet stb) pedig még ennyit sem.

Innen nézzük meg, hogy hogyan indultam el 2018-ban, és azóta időrendben mit és hogyan csináltam.

2018. eleje – A kezdetek

Amikor megfogalmazódott bennem egy vállalkozás elindításának a terve, sokakhoz hasonlóan az interneten kezdtem ötleteket keresni. Magyar nyelven nem igazán találtam minőségi segítséget, angolul viszont több jó forrásra is ráakadtam. A blogindítás ötlete gyakran felmerült, bár akkor még nem igazán értettem, hogy egy bloggal hogyan lehet egyáltalán pénzt keresni.

Mindenesetre elkezdtem már sikeresen működő blogokat nézegetni, és nagyon megtetszett az a szabad életstílus, amit egy blog segítségével sokan elértek már. A legnagyobb hatással az elején Michelle Schroeder-Gardner pénzügyi blogja volt rám. Ő a blogja segítségével érte el az anyagi szabadságot, és digitális nomádként először egy lakóautóban, majd egy yachton élt.

A jövedelme elsősorban affiliate marketingből származott. Ez különösen vonzó ötlet volt számomra, mivel egy saját online termék létrehozása nagyon távoli jövőnek tűnt számomra.

A vállalkozási ötletem

Több lehetséges blog témát megvizsgáltam, és végül a személyes pénzügyeknél maradtam én is. Egyrészt mindig nagyon érdekeltek a befektetések, másrészt van egy személyes történetem arról, hogy mekkora változást hozhat valakinek az életében, ha elkezd a pénzügyeivel tudatosan foglalkozni.  Azt is láttam, hogy vannak sikeres pénzügyi blogok magyar nyelven is, szóval ez egy jövedelmező ötletnek tűnt.

Sokat segített az elindulásban, hogy volt egy minta előttem, hogy hogy néz ki egy nem szakembereknek írt pénzügyi blog.

 2018. – Blogindítás és ötlet teszt

Azt láttam, hogy az elinduláshoz egy egyszerű WordPress weboldalra lesz szükségem, illetve több blogger is írt arról, hogy az email lista építést tartják az egyik legjobb marketingstratégiának. Így nem volt kérdés számomra, hogy email listát is fogok építeni a weboldalamon keresztül az első naptól kezdve.

A weboldalam elkészítésével webfejlesztőt szerettem volna megbízni. Több hetem elment webfejlesztő kereséssel, végül egy Facebook csoportból egy fejlesztő elvállalta az oldalam elkészítését. 2 héttel később viszont visszamondta a munkát, mivel kapott egy nagyobb munkát.

Miután eltelt egy hónap és ott álltam webfejlesztő nélkül, úgy döntöttem, hogy saját magam készítem el a weboldalamat. Izgalmas kihívás volt, és voltak mélypontok közben. De végül elkészült az oldalam, és ez sokat javított a magabiztosságomon is.

Milyen jelentős események történtek 2018-ban?

 • Május környékén elkészültem az első viszlattaposomalom.hu oldallal, amit utána közel 2 évig használtam.
 • Júliusban elindítottam a blogomat.
 • Az elindulásnál mérlegeltem, hogy mennyi időm lesz a tartalomgyártás mellett a közösségi média kommunikációra. Ezért úgy döntöttem, hogy kizárólag 1 közösségi médiát fogok az elején használni, ez pedig a Facebook lett.
 • A fő célom az volt az elején, hogy az első bejegyzéseimmel meg tudjam szólítani az téma iránt érdeklődőket, és elkezdjem az email listám építését. Ezért következetesen tartottam magam a heti 1 blogbejegyzés megírásához.
 • Közben kerestem az első lehetséges affiliate marketing terméket, amit meg is találtam szeptember környékén.
 • Az első affiliate marketing jövedelmemet az elindulás után a 4. hónapban kerestem meg.
 • Az ötletem tehát, hogy egy személyes pénzügyek témájú bloggal affiliate marketing jövedelmet keressek, átment a teszten!

Elgondolkodtatott viszont, hogy egyre több kérdést kaptam az olvasóimtól a blogindítással és online pénzkereséssel kapcsolatban. Ezért felmerült bennem, hogy mindkét témáról kellene írnom, vagy esetleg témát kellene váltanom.

Azt láttam, hogy az online vállalkozás témában lényegesen nagyobb a verseny, mint a személyes pénzügyek témában. Azt is láttam, hogy mivel magyar nyelven nem találtam olyan terméket, amit szívesen ajánlanék a blogindítás vagy online pénzkeresés témában, témaváltás esetén saját terméket kell majd létrehoznom.

Azt is éreztem az első 6 hónap után, hogy lassan haladok. Rengeteg volt a feladat, és hiányzott egy rendszer, hogy mikor mit csináljak.

Ezért úgy döntöttem, hogy ha találok egy bevált módszert, amit követve el tudok jutni a saját termék létrehozásáig, akkor belevágok az blog- és online vállalkozásindítás témába.

2018. végén találtam egy megfelelő képzést angol nyelven, így módosítottam a blogom témáján.

2019. Tartalomgyártás és közönségépítés

Az online vállalkozásindítás témával valójában 2019-ben indultam el a blogomon.  Ez az év nagyrészt  saját magam képzéséről, tartalomgyártásból, a közönségem és az email listám építésről szólt.

Milyen jelentős események történtek 2019-ben?

 • A blogírásom első tapasztalatai után elkezdtem hatékonyabb módszereket keresni a közönségépítéshez. Számomra az áttörést a keresőoptimalizálás hozta meg, amivel rövid időn belül havi 1.500 látogatóról 5.000-re, majd 15.000-re sikerült növelnem az oldalam látogatottságát. Erről itt olvashatsz egy részletes esettanulmányt.
 • Közben nagy hangsúlyt fektettem a közönségem vágyainak és problémáinak a jobb megismerésére. Az év kezdetén lebonyolítottam egy online interjúsorozatot, majd több kérdőíves kutatást. A piackutatás segítségével pontosabb képet kaptam arról, hogy milyen termék fejlesztésével lenne érdemes elindulnom.
 • Egy online képzés létrehozása mellett döntöttem, amihez elvégeztem a nyár folyamán egy újabb angol nyelvű képzést. Az első képzésem az Életképes Vállalkozási Ötlet címet kapta. Mielőtt belevágtam volna egy videóképzés elkészítésébe,  teszt jelleggel egy élő workshopot hirdettem meg, a visszajelzéseket pedig beépítettem a képzésbe.
 • Év végére jelentősebb affiliate jutalékom gyűlt össze, amit már nem érte meg magánszemélyként számlázni. Így 2019. végén bejegyeztettem az egyéni vállalkozásomat.

2020.Termékfejlesztés

2019 végére volt már egy kicsiben letesztelt,  működő képzésem. 2020-ban szerettem volna a termékfejlesztésnek szánni, vagyis automatizálni a meglévő képzésem értékesítését,  majd újabb képzéseket létrehozni.

Ehhez elsősorban egy megfelelő tanfolyamkezelő rendszerre volt szükségem. A 2020-as évem azzal indult, hogy megpróbáltam rájönni, hogy milyen platformot válasszak a tanfolyamaim kezelésére.

A magyar adójogszabályoknak „hála” a profi angol nyelvű tanfolyamkezelő platformok (mint pl. a Teachable) itthon nem működőképesek. A magyar nyelvű, hasonló célú platformok viszont meg sem közelítik az angol nyelvű rendszerek színvonalát és kedvező árát.

Végül egy WordPress alapú tanfolyamkezelő rendszer (LMS) mellett döntöttem, ami a saját weboldalamon fut.

Milyen jelentős események történtek 2020-ban?

 • Még 2019 végén elkezdtem komolyabban foglalkozni a Pinterest-tel. Néhány nap munkával sikerült a havi 2-3 ezer megtekintést először 74.000-re, majd 140.000-re javítani. Ez a Google-ből érkező havi 15.000 látogatóhoz további 4.000 látogatót hozott havonta minimális időbefektetés mellett. Itt elolvashatod teljes Pinterest esettanulmányomat.
 • A tanfolyamkezelő rendszer beintegrálásához ajánlás útján találtam egy webfejlesztőt.  Az általa javasolt tanfolyamkezelő bővítmény miatt a teljes weboldalamat meg kellett újítani, így az oldalam egyben új design-t is kapott. Az új arculatot már grafikus tervezte.
 • Egy héttel az új oldalam és a tanfolyamkezelő rendszer elkészülése előtt március 16-án bezárták az iskolákat a Covid miatt. A fejlesztőtől gyakorlatilag ultimátumot kaptam, hogy még egy hetet tud az oldalammal foglalkozni, utána vidékre költözik a gyerekeivel, és nem tud nekem többet segíteni. Magamra maradtam egy rohamtempóban tesztelt és messze nem tökéletesen működő új oldallal.

Közben felmerült bennem, hogy szüneteltessem-e én is az éppen elindított vállalkozásomat, vagy hogyan csináljam tovább. Az online iskola miatt ugyanis a munkára fordítható időm jelentősen lecsökkent, és teljesen rendszertelenné vált, hogy mikor tudok dolgozni (ebben az időszakban főleg hajnalban dolgoztam).

Úgy döntöttem, hogy folytatom, de kisebb lépésekkel. Így az első elkészült képzésem teljes automatizálása és hirdetése helyett inkább a képzéseim továbbfejlesztését választottam.

 • Áprilisban egy 8 hetes online vállalkozásindítás workshopot hirdettem meg. Technikailag úgy oldottam meg, hogy élő workshop helyett hajnalban előre felvettem a képzés részeit, és emailen küldtem át a résztvevőknek. Hetente pedig Zoom hívás keretében átbeszéltük a felmerült kérdéseket.
 • Tanulságos hónap volt az április a bevételeim szempontjából is. Annak ellenére, hogy minden tervem felborult, és úgy rögtönöztem, ahogy tudtam, egy kisebb email listával, kész termék nélkül, felére csökkent munkaidővel is tudtam pénz keresni összesen 4 forrásból.  Az online pénzkeresés tehát működik és nagy közönség sem kell hozzá!
 • Júniusban újra meghirdettem a workshopot. Gyakorlatilag újrahasznosítottam a már felvett videóleckéket.
 • Ezt követően a workshop résztvevőktől kapott visszajelzéseket  beépítettem a képzés anyagába, majd újra felvettem az egészet. Ezzel szeptemberre kész lett a VTM Akadémia online vállalkozásindítás képzésem.
 • 2020 nyarán egy régóta dédelgetett projektbe kezdtem: elindítottam a podcast csatornámat – egyelőre nem rendszeres adásokkal, hanem évadonként.
 • Az új képzési oldalammal már az elindulás után rögtön problémák merültek fel, mert a belépésnél a jelszavak nem működtek. A fejlesztőm eltűnt, és véglegesen más fejlesztőknek sem sikerült megoldani a problémát.  Így augusztusban belevágtam a tanfolyamkezelő bővítmény cseréjébe új fejlesztőkkel.

Már korábban megfogalmazódott bennem, hogy valójában én nem különálló online képzéseket szeretnék értékesíteni, hanem egy rendszert szeretnék létrehozni és  közösséget építeni. Azt éreztem, hogy szívesen mennék majd valamikor a tagsági rendszer irányába, ahol a tagok egy helyen megtalálják a segítséget az online vállalkozásuk beindításához és építéséhez.

Mi segített végül meghozni a döntést, ami miatt 2021. januárjában végül belevágtam a VTM Bootcamp képzési program és tagsági rendszer fejlesztésébe?

 • A VTM Akadémia képzés októberi elindítása után többen kértek részletfizetési lehetőséget. A részletfizetés kezeléséhez technikailag ugyanaz a fejlesztés szükséges, mint egy előfizetési rendszerhez.
 • Ezért úgy döntöttem, hogy kihasználom a Covid hátralévő időszakát és részletfizetés helyett rögtön létre is hozom a VTM tagsági oldalát, és megvalósítom vele ezt az álmomat.

Mit tanultam az elmúlt 2,5 év alatt?

Most pedig következzenek az elmúlt 2,5 év legfontosabb tanulságai:

Mit az, amit ugyanígy csinálnék ma is?

 • egy egyszerű blogoldallal kezdenék
 • elindulnék a legjobb témámmal, tudva azt, hogy bármikor módosíthatok rajta
 • azonnal elkezdeném építeni az email listámat
 • affiliate marketiggel kezdenék el pénzt keresni
 • sokat kérdezném a közönségem tagjait pl. emailen,  interjúsorozaton és kérdőíves felmérésen keresztül
 • alacsonyan tartanám a költségeimet az elején

Mit az, amit máshogy csinálnék?

 • már az elindulás előtt keresnék egy képzést, ami segít rendszerként egyben látni a teljes folyamatot
 • várnék még a podcast csatornám elindításával (nem a hatékonysága, hanem az időigénye miatt)
 • még több időt töltenék a közönségem megismerésével, kapcsolatépítéssel
 • az informatikai fejlesztések előtt egy profival konzultálnék/jobban utánanéznék a szoftverek megbízhatóságának
 • minél előbb találnék egy jó virtuális asszisztenst, aki mentesít az időrabló rutin feladatok alól

Zárásként néhány gondolat…

Az online pénzkeresés működik.

Egy 0-ról elindított bloggal  el lehet jutni az online jövedelemig, de ugyanúgy működhet, ha írás helyett podcast vagy YouTube csatornát indítanál. A lényeg, hogy kezdd el építeni valamelyik módszerrel a közönségedet.

Ahhoz, hogy el tudj kezdeni pénzt keresni, és kiegészítsd vele a jövedelmedet, nem kell óriási közönség és hatalmas email lista. A munkahelyed kiváltásához viszont lehet, hogy néhány év munkára lesz szükséged. Ez egy főállás vagy gyereknevelés mellett is megvalósítható.

Nem kell hozzá nagy befektetés,  de lehet, hogy le kell mondanod pár dologról egy ideig, pl. hajnalban kell kelned, vagy hétvégenkén is dolgoznod kell pár órát.

Cserében viszont belátható időn belül olyan munkából élhetsz meg, ami igazán boldoggá tesz.

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is:

Online pénzkeresés bloggal: Így keresd meg az első forintodat az interneten

 6+1 TOP Online Pénzkeresés lehetőség a tudásoddal [2021]

Mennyi pénz szükséges egy online vállalkozás elindításához?

21+1 legjobb vállalkozási ötlet 2021-ben

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség