Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Hogyan kerestem pénzt 2020. áprilisban a blogommal?

Egy ideje gondolkozom azon, hogy csatlakozzak-e azokhoz az online vállalkozókhoz, akik rendszeresen vagy nagyobb kampányok után közzéteszik a jövedelem kimutatásukat.

Most úgy döntöttem, hogy a 2020. áprilisi online jövedelmemet én is közzéteszem.

 

Több oka is van, ami miatt bejegyzést írok az áprilisi jövedelmemről:

 • Gyakran kérdezik tőlem, hogy hogyan lehet pénzt keresni egy bloggal. Ez a hónap jó példa arra, hogy hogyan lehet akár több módon is.
 • Többen kérdezték már, hogy én keresek-e pénzt a blogommal. Ebben a bejegyzésben látni fogod, hogy akár egy kisebb email listával, hirdetés és nagy promóció nélkül is lehet – napi néhány óra befektetésével, gyerek mellett, vagy egy ilyen válságos hónapban is.
 • Sokunk életében ez volt az a hónap, amikor a legtöbb tervünk nem úgy alakult, ahogy terveztük. Ez a hónap jól mutatja, hogy vállalkozóként rugalmasnak kell lennünk a terveinket illetően.

Szóval vágjunk is bele! Kezdjük azzal, hogy mit terveztem áprilisra és mi lett belőle!

Mi történt a Viszlát TaposóMalom háza táján?

Kicsit menjünk vissza időben, decemberig, amikor végre rászántam magam, és bejegyeztettem a vállalkozásomat. Január pedig az a hónap lett volna, amikor az első kész online képzésemet végre közzéteszem egy automatizált tanfolyamkezelő platformon.

Ez év elején viszont azzal szembesültem, hogy az a jól bevált tanfolyamkezelő rendszer, ami a világ legtöbb részén jó működik, a magyar adójogszabályok miatt itt nem lesz működőképes (No komment, ez van).

Így az év elején közel 2 hónapom elment arra, hogy találjak egy másik megoldást. 1-2 zsákutca után végül egy saját rendszer mellett döntöttem, ami azt jelenti, hogy a tanfolyamkezelő rendszer az én weboldalam részeként fut. Ez viszont egy új weboldal fejlesztését is jelentette március elejétől.  Ha pedig már új weboldal, akkor javítottam egy kicsit a brandem arculatán is.

Az áprilisi nagy tervem…

A terv az volt, hogy március végére elkészül az új oldalam a tanfolyamkezelő rendszerrel, április elején pedig végre rendesen bevezetem az első képzésemet. A fiacskám április elején 2 hétre külföldre utazott volna, nekem pedig az ilyen hosszabb vakációk alatt van általában időm jobban koncentrálni a blogomra. Az időzítés tehát szinte tökéletesnek tűnt!

Ez lett a tervemből…

Gondolom sejthető, hogy ebből mennyi valósult meg…

Március közepén már látszott, hogy a külföldi utazásból semmi nem lesz. Mivel Alex apukája külföldi, még az országba sem tud azóta bejönni, hogy besegítsen legalább néhány napra. Aztán kiderült, hogy az iskolákat is bezárják.

Ott voltam március 16-án egy majdnem kész weboldallal + egy 10 éves gyerekkel, aki onnantól 0-24 órában rám maradt – a digitális iskola minden szépségével együtt. A weboldalamat valahogy sikerült rohamtempóban befejezni a következő héten, de jobb híján rá kellett szoknom a reggel 5-8 közötti munkára.

Március végén pedig ott álltam egy nagyjából kész weboldallal, töretlen lelkesedéssel, de a részmunka szintje alá csökkent idővel. És persze rengeteg bizonytalansággal, mert elképzelésem sem volt róla, hogy az olvasóim hogyan élik meg ezt a helyzetet, és ki szeretne most egyáltalán online vállalkozás indítással foglalkozni.

Két lehetőséget láttam magamnak:

 • Visszavonulok áprilisban, szüneteltetem a vállalkozásomat és „csak” gyerekezek
 • Összeszedem magam, és kipróbálom, hogy mit lehet kihozni napi 2-3 óra munkával egy 1200 fős email listából a koronavírus idején.

Mindenesetre én az utóbbit választottam. Mondhatjuk, hogy 19-re lapot húztam.

Úgy döntöttem, hogy kihasználom ezt az időszakot, és nagy bevezető kampány helyett kicsiben továbbfejlesztem a képzésemet, egy workshop program keretében.

A workshopot sokkal inkább tesztnek és fejlesztésnek szántam, mint pénzkeresésnek, és a bevezetése is csak 2-3 emailből és néhány telefonhívásból állt.

Nagyon izgalmas volt, hogy hányan fognak egyáltalán jelentkezni ilyen minimális promóció után. Az meg különösen izgalmas volt, hogy én mikor és hogyan leszek képes létrehozni az képzési anyagokat a résztvevők számára.

 • Elhatároztam, hogy áprilistól tartom magam a reggel 5-8 óra közötti fix munkaidőhöz. Mivel napközben más dolgom van, ezért a workshop esetében nem élőben fogom a „leckéket” leadni, hanem előre felveszem őket hajnalban, és emailen küldöm el a résztvevőknek. Az igazi workshop rész az lesz, ahol a kérdéseket átbeszéljük heti 1 alkalommal videó hívás során. Úgy láttam, hogy ezt még gyerek mellett is be tudom vállalni.
 • Ezen kívül elkezdtem együtt dolgozni egy virtuális asszisztenssel, aki április elejétől elsősorban a heti blogbejegyzéseim előkészítésében segít. Ezzel sok időt meg tudtam takarítani magamnak.

Ez a bevezető után következzen, hogy végül hogyan sikerült az áprilisi hónapom jövedelem szempontjából, ami egyben az első igazi részmunkaidős hónapom is.

Nézzük az üzletet részletesebben…

Áprilisban a workshoppal együtt összesen 4 forrásból volt online jövedelmem.

1. Affiliate marketing

Az eddigi fő jövedelemforrásom ebben a hónapban sem hagyott cserben. Annyi különbség volt a korábbi időszakhoz képest, hogy áprilisban a Tudástár Klub csatlakozási időszakát sokkal visszafogottabban, csak a listám egy részének kommunikáltam. Ennek az oka, hogy a saját workshopomról nem sokkal korábban küldtem promóciós emailt, és nem szerettem volna túl sok „értékesítés” témájú emailt küldeni ebben az érzékeny időszakban.

Az áprilisi affiliate jövedelmem: 171.437 Ft.

2. Tanácsadás/egyéni mentorálás

Áprilisban egyáltalán nem terveztem tanácsadást. Egyetlen egyéni mentorálást vállaltam el azzal a feltétellel, hogy reggel 6.30-7.30 között tartjuk az online konzultációkat.

Egyéni tanácsadás jövedelem: 60.000 Ft.

3. Fizetett előadás

Még januárban keresett meg az egyik vezető médiavállalat, hogy tartsak 2 alkalommal előadást a Pinterest-ről egy korábbi bejegyzésem alapján. Az egyik konferenciát sajnos törölték a koronavírus miatt, a másikat viszont online megtartották.

Előadói honorárium: 60.000 Ft.

4. Workshop

Az eredetileg tervezett bevezető kampány helyett a workshop promóciója összesen néhány email küldésből és telefonhívásból állt. A „lean” szemléletnek megfelelően valójában egy képzési tervet értékesítettem.

Workshop jövedelem: 260.000 Ft

Online jövedelem összesen

Bevétel összesen: 551.437 Ft.

Kiadások

 • KATA adó: 50.000 Ft
 • Virtuális asszisztens: 35.200
 • Egyéb (pl. szoftver költségek, könyv): kb. 10.000 Ft.

Nettó online jövedelmem 2020.áprilisban: 456.237 Ft.

Hogy ez sok vagy kevés a koronavírus járvány idején, ki-ki döntse el saját maga.

Viszont napi 2-3 óra aktív munkával azt gondolom, hogy sok családnak óriási segítség lenne egy ilyen otthonról, gyerek mellett (akár digitális iskola esetén is) megszerezhető online jövedelem. Persze nyilván  az email listám és a közösségem a korábban befektetett munkám eredménye.

Mit tanultam ebben a hónapban?

A jövedelemnél talán még fontosabb az a rengeteg tapasztalat, amit áprilisban megszereztem. Nézzük a legfontosabbakat:

1. Az email lista fontossága.

Az áprilisi tapasztalat csak megerősített abban, hogy egy online vállalkozásnak az email lista a lelke.

Ha jól építed emailen keresztül a kapcsolatot a közösségeddel, akkor bármikor tudsz vele pénzt keresni, akár néhány email elküldésével. Még csak nagy listára, marketing kampányra, értékesítési tölcsérre, marketing szövegre stb. sincs hozzá szükséged.

2. A kérdezés fontossága.

A Workshopom elindítása előtt óriási bizonytalanságot éreztem, mivel fogalmam sem volt, hogy a közösségem tagjai éppen hogy éreznek, és mire hogyan fognak reagálni ebben a mindenki számára ismeretlen és megterhelő helyzetben.

Találgatás helyett úgy döntöttem, hogy megkérdezem emailben, hogy ki hogyan szeretné kihasználni az előtte álló időszakot. A válaszokból azt láttam, hogy vannak, akik pont készen állnak egy online vállalkozás indítására, vagy fejlesztésére. Ez pedig sokat segített nekem a döntésben.

3. A több lábon állás fontossága.

Ezt lassan 2 hónappal a krízis kezdete után talán nem is kell külön hangsúlyoznom. Valószínűleg kevés ember van ma a világon, akinek nem jönne jól egy fő- vagy kiegészítő online jövedelemforrás.

Viszont az internetes jövedelmen belül is érdemes diverzifikálni. Akik pl. kizárólag nagyvállalati hirdetésekből vagy szponzorációból éltek eddig, sokan most nehéz helyzetben vannak a nagyvállalati marketingkiadások visszaesése miatt.

Ha pedig már több lábon állás, akkor érdemes idő-kímélő, passzív jövedelemforrásokra törekedni, ilyen pl. az affiliate marketing.

4. A vállalkozás az egyik legjobb önismereti út.

Minden új tapasztalat – legyen jó vagy rossz – közelebb visz minket az álomüzletünkhöz.

Én eredetileg csak affiliate jövedelemben gondolkoztam, majd később elképzelhetőnek tartottam néhány saját online képzést. Az áprilisi tapasztalatam alapján viszont azt látom, hogy együtt, egy csoport részeként sokkal könnyebb elindulni, haladni és eredményeket elérni. Ez nagyon motiváló számomra is, ezért szeretnék a jövőben sokkal többet együtt dolgozni a közösségem tagjaival.

Ez azt is jelenti, hogy nagyon nyitott lettem egy új üzleti modell irányába, amit korábban teljesen kizártam. (kis segítség: ez a tagsági modell).

Ez a példa talán jól mutatja, hogy nem kell minden részletet tudnunk a vállalkozásunk elindításakor. A legjobb ötletek út közben alakulnak ki.

5. A legrosszabb forgatókönyv átgondolása segíthet leküzdeni a félelmeinket.

Persze engem is sokkolt néhány napig, amikor egy teljesen ismeretlen új helyzetben találtam magam, és döntenem kellett, hogy merre tovább. Sokat segített, hogy átgondoltam, hogy melyik döntésemnél mi lehet a legrosszabb forgatókönyv.

1. Mi a legrosszabb, ami történhet, ha csinálom tovább a dolgomat a helyzethez igazítva (lassabban, kicsiben)?

 • Mondjuk, hogy senki nem jelentkezik a workshopomra. Ez azért nem tragédia. Így legalább pontos képet kapnék arról, hogy mennyire komoly a helyzet, vagy mit nem csinálok még elég jól. Hiszen pont ez a tesztelés lényege!
 • Mondjuk, hogy nem fogom tudni időre legyártani a workshop anyagait. Ez láttam a legnagyobb kockázatnak. Hogy levegyem magamról a nyomást, egy tényleg kicsi csoportot terveztem és nagyon speciális árat találtam ki a teljes workshopnak.

2. Mit veszíthetek, ha meg sem próbálok alkalmazkodni a helyzethez, és visszavonulok egy időre?

 • Leginkább az önbizalmamat, és a hitemet, hogy minden helyzet megoldható.
 • Illetve az eddigi lendületemet, azt az érzést, hogy haladok a céljaim, álmaim felé.

Azt éreztem, hogy a „meg sem próbáltam” kudarcból nehezebben állnék fel, mint egy egyszerű „nem sikerült” kudarcból.

Egy vállalkozás építése ugyanis egy maraton, nem egy sprint. Ha pedig elég hosszú távban gondolkozunk, akkor ebbe sok kisebb „nem sikerült” kudarc is belefér.

Mik a terveim májusra?

A teljes képhez azért hozzá kell tennem, hogy valójában végigzsonglőrködtem az áprilisi hónapot.

5-kor ébresztő, gyors kávé, majd azonnal munka. 8-tól főállású anya, illetve nyelvtan, matek, rajz, ének, gitár, angol, informatika stb. tanár. Önjelölt gyermekpszichológus, aki a rengeteg iskolai feladat miatt kiborult gyermeke lelkét próbálja rendbe tenni.

12 óra után bevásárlás, majd szakácsnő. 14 órától animátor, aki próbálja a friss levegőn tartani az egyébként kütyüfüggő gyerekét. Szerencsés esetben 16 óra után még valahogy sikerül leülni a laptopom elé vacsoráig. Az online hívásokat, prezentációkat ezek közé tudom bepréselni valahogy.

A multitasking hosszú távon nagyon kimerítő tud lenni.

És bármennyire is látom, hogyan szeretném feljeszteni a blogomat, és hogyan lehetne több pénzt keresni vele, igyekszem szem előtt tartani a saját magam által is sokat idézett bölcs gondolatot:

Jó dolog a pénz és mindaz, amit érte megvehetsz. De a pénz megszerzése közben ne felejtsd el végiggondolni, nem veszítesz-e el valamit ez alatt, amit pénzért nem lehet megvenni. (George Lorimer)

Mert minden nehézség ellenére olyan csodálatos, hogy most ilyen sokat együtt tudunk lenni a fiacskámmal. 1 hónapja pl. még a tollaslabdát sem találta el, most pedig “óriási” meccseket játszunk ebéd után, és tollas bajnok akar lenni.

Így májustól a gyermekem visszakerül az őt megillető legelső helyre. Ennek a rémálomnak a végéig pedig maradok részmunkaidős online vállalkozó, és elsősorban passzív forrásokat építek tovább.

 

Javaslom még ezeket a bejegyzéseket is: 

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

Blog készítés kezdőknek 15 lépésben

 6+1 TOP Online Pénzkeresés lehetőség a tudásoddal 2020-ban

Vállalkozás ÚJ STÍLUSBAN: Hogyan keress pénzt az interneten ELADÁS NÉLKÜL?

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség