Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

21+1 legjobb vállalkozási ötlet 2022-ben

Milyen vállalkozást indítsak 2022-ben Magyarországon?

A sikeres vállalkozás egyik alapja 2021-ben is a jó vállalkozási ötlet. Ennek kiválasztásánál pedig érdemes figyelembe venni a világban bekövetkezett változásokat is.

A 2022-es év pedig több szempontból is különlegesnek ígérkezik. A járvány miatt ugyanis egyre inkább előtérbe kerül az online világ. Sokan átálltak a home office munkavégzésre, elfogadottabb lett, hogy a meetingek, üzleti tárgyalások online történnek, és olyanok is elkezdtek online vásárolni, akik korábban nem tették.

Emiatt folyamatosan nyílnak meg új üzleti lehetőségek,  miközben egy saját vállalkozás elindítása is egyre könnyebbé és olcsóbbá válik.

Kész vagy elindítani a saját online vállalkozásodat 2022-ben? Ehhez sok esetben nincs másra szükséged, mint egy eszközre és internet hozzáférésre. És persze kell hozzá egy tuti vállalkozási ötlet is.

Ha csak ez tartana vissza attól, hogy 2022-ben beindítsd a vállalkozásodat, most megismerheted a 22 legjobb vállalkozási ötletet, amivel akár már holnap elindulhatsz.

(utoljára frissítve: 2021. 10.10.)

legjobb üzleti ötletek

 

Mitől jó egy jó vállalkozási ötlet?

Kezdjük azzal, hogy mire érdemes figyelni, amikor vállalkozási ötletet választasz magadnak. Egy aranyat érő üzleti ötlet ideális esetben ugyanis több szempontnak is megfelel. Egy tuti vállalkozási ötlet:

 • valami olyan, amit lelkesen csinálsz
 • valami olyan, amiben jó vagy
 • valami olyan, amire az embereknek szükségük van, és amiért hajlandók fizetni is.

Akár több olyan vállalkozási ötlet is létezhet számodra, amivel szívesen elindulnál, amiben jó lehetnél, és amire valós piaci igény mutatkozik 2021-ben.

Ha viszont kezdő vállalkozó vagy, fontos szempont lehet az is, hogy kis kockázat mellett, egy könnyen működtethető vállalkozással tudj elkezdeni pénzt keresni.

Az üzleti lehetőségek 3 csoportja

Az üzleti lehetőségek között nagy különbségek lehetnek olyan szempontból, hogy mekkora befektetésre van szükség az elindításukhoz, mennyire nehéz a működtetésük, és hogyan lehet velük pénzt keresni.  A vállalkozási ötletek között vannak olyanok, ahol kisebb a kockázat, könnyebb a vállalkozás működtetése, ezért ezek különösen ideálisak kezdő vállalkozóknak.

Az üzleti lehetőségeket 3 fő csoportba sorolhatjuk az elindulás és működtetés nehézsége szempontjából:

 1. szint – „Cash flow” típusú vállalkozási ötletek- ideális kezdő vállalkozóknak is

A „cash flow” vállalkozások jellemzője, hogy kis befektetéssel elindíthatók, és alacsony a fenntartási költségük. Az elindításukhoz és működtetésükhöz ugyanakkor jelentős személyes időbefektetésre van szükség. Ha pl. közösségi média menedzselést vállalsz, egy ilyen vállalkozás működési költsége minimális lesz, viszont sok időt kell fektetned az ügyfélszerzésbe és a szolgáltatás nyújtásába.

Feltételezem, hogy nincsenek millióid a bankban, amit egy hosszabb távon megtérülő vállalkozásba fektetnél, illetve nincsen sokéves vállalkozói tapasztalatod sem. Ezért ebben az esetben érdemes  olyan vállalkozási ötlettel elindulni, ahol minimálisra csökkentheted az anyagi kockázatot, miközben nyugodtan kipróbálhatod magad vállalkozóként, és beletanulhatsz a vállalkozói életformába.

Ezeknek a vállalkozási ötleteknek a hátránya, hogy itt a siker nagyrészt rajtad múlik. Te vagy általában az egyetlen „munkavállaló” a cégednél, ezért rád hárul a marketing, az értékesítés, a szolgáltatás nyújtása stb. Ez korlátozza, hogy hány ügyfelet tudsz kiszolgálni, és előbb utóbb te magad leszel a növekedés korlátja.

Minden hátrány ellenére egy kezdő számára egy „cash-flow” típusú vállalkozás ideális kiindulópont, ahonnan már  könnyebb továbblépni akár egy következő vállalkozási szintre is.

Előny:

 • kis befektetéssel elindítható
 • alacsony működési költségek
 • magas profitráta

Hátrány:

 • sok személyes időbefektetést igényel az elindítása és működtetése
 • korlátozott növekedési lehetőség

 2. szint: „Startup” vállalkozás ötletek – gyakorlottabb vállalkozóknak

A startup, vagyis a növekedési céllal létrehozott vállalkozásokról általában már akkor hallunk, amikor sikeressé váltak. Ezek látszólag a semmiből bukkannak elő, pedig a háttérben általában hosszú éveken át tartó tudatos cégépítés áll.

A startup vállalkozások általában jelentős tőkebefektetést igényelnek (termékfejlesztés, marketing stb), ami időben jóval megelőzi a mesés profitot. Amikor viszont a rendszer feláll, és a működés eléri a gazdaságos szintet, onnantól sokszor szinte korlátlanul tudnak növekedni automatizált működés mellett. Mivel a feladatot egy rendszer látja el, a zökkenőmentes működés már nem függ a vállalkozó személyétől. Ezért ezek a vállalkozások később akár el is adhatók.

A hátrányuk, hogy a  tulajdonos sok esetben évekig egy fillért sem keres a vállalkozásával. Az Amazon pl. az első 20 (!)  évében semmilyen profitot nem termelt, annak ellenére, hogy a cég értéke több milliárd dollár volt.

Előny:

 • automatizálható
 • eladható
 • jelentős növekedési lehetőség

Hátrány:

 • komolyabb kezdeti befektetést igényel
 • általában munkaerő bevonását igényli
 • veszteséges lehet akár éveken keresztül is

3. szint: „ Befektetés” típusú vállalkozási ötletek – hosszú távon gondolkozó vállalkozóknak

Ezek a vállalkozások  jelentős kezdeti befektetést igényelnek. Cserébe viszont alacsony kockázat és időbefektetés mellett stabil hozamot képesek termelni évről évre. Ide olyan hagyományos vállalkozások tartoznak, mint pl. egy étterem vagy egy ingatlan.

Ha veszel pl. egy ingatlant, és kiadod, ez folyamatosan jövedelmet generál neked. Általában a befektetés jól tartja az értékét is, ezért ezek a vállalkozások alacsonyabb kockázattal járnak.

Nagy hátrányuk a jelentős kezdő befektetés mellett, hogy korlátozott a növekedési lehetőségük. Egy adott lakás kiadásából származó bevételt nem növelheted korlát nélkül. Növekedésre akkor van lehetőséged, ha visszaforgatod a nyereséget, és új ingatlanokat vásárolsz.

Előny:

 • alacsony kockázattal járó befektetés
 • stabil, kiszámítható hozam évről évre
 • a befektetés értéke általában stabil vagy növekszik

Hátrány:

 • jelentős kezdeti befektetést igényel
 • hosszú ideig tart, mire a kezdeti befektetés megtérül
 • növekedési korlát

Miért érdemes kevés pénzből elindítható vállalkozási ötlettel kezdeni?

Érdemes alaposabban is tanulmányozni a vállalkozási ötletek 3 fő típusát, mivel a kudarc gyakran abból származik, hogy egy kezdő vállalkozó tapasztalat nélkül és nem megfelelő elvárásokkal vág bele egy nagyobb kockázattal járó vállalkozásba. Vannak persze, akiknek elsőre sikerül felépíteni például egy startup vállalkozást, de ez inkább a kivétel.

Egyszerűbb és biztosabb módszer egy cash flow típusú vállalkozási ötlettel elindulni, ami minimális kockázattal és befektetéssel működtethető, és akár otthonról végezhető munkaként is elindítható. Közben pedig vállalkozói tapasztalatokat szerezhetsz, aminek a segítségével később könnyebben léphetsz tovább akár egy következő szintre is, és indíthatsz egy startup vagy befektetés típusú vállalkozást.

Most pedig nézzünk meg néhány konkrét üzleti lehetőséget, amivel különösen érdemes elindulni 2021-ben.

 

 

Sikeres online vállalkozási ötletek 2022-ben Magyarországon– alacsony vagy zéró befektetéssel

 1. Virtuális asszisztens

A kisvállalkozások tulajdonosai egyre gyakrabban bíznak meg egy interneten keresztül dolgozó asszisztenst  rutinszerű vagy eseti jellegű feladatok elvégzésével.  Ezzel költséghatékony megoldással a vállalkozó sok időt nyerhet vissza magának. Megbízhatunk egy virtuális asszisztenst általános irodai feladatok ellátásával (pl levelezés bonyolításával), szövegírással, a közösségi média kommunikációval, stb.

A virtuális asszisztens általában óradíjat kér a munkájáért és egyszerre több ügyfélnek is dolgozik. Ha virtuális asszisztens vállalkozásban gondolkodsz, egy ilyen üzlet elindítása egyszerű, viszont a saját időd nyilvánvalóan a növekedés korlátja lesz.

Virtuális asszisztens vállalkozás példa

 2. Call center operátor/ virtuális ügyfélszolgálat

Ma már a call center operátorok is sok esetben virtuális call centerben dolgoznak. Gyakran a világ legkülönbözőbb részén élnek és a saját otthonukban dolgoznak. Ha jól beszéled valamelyik idegen nyelvet, akár a világ legjobb cégeinek a call centerében is dolgozhatsz – a saját otthonodból vállalkozóként.

Virtuális ügyfélszolgálat példa

 3. Fordító

A fordító alkalmazások fejlődése ellenére változatlanul szükség van gyakorlott fordítókra, és ez várhatóan így is marad még egy ideig. Érdemes körülnézni a szabadúszó platformokon, ahol folyamatosan keresnek fordítókat, de közvetlenül is érdemes kapcsolatba lépni potenciális ügyfelekkel  – pl. sikeres bloggerek gyakran más nyelvre is lefordítják  a tartalmaikat.

 4. Affiliate marketing

Az affiliate marketing olyan üzleti lehetőség, amikor más vállalkozások termékét ajánlod, és az eladások után jutalékot kapsz. Vannak nagy világcégek (pl. az Amazon), aminek az affiliate programjához csatlakozhatsz, de érdemes felvenni a kapcsolatot kisebb cégekkel is, akiknek a termékét szívesen ajánlanád. Ez a jövedelemszerzési forma nagyszerűen kombinálható pl.  egy bloggal, ahol a tartalmaidon keresztül számos partner termékét ajánlhatod.

Szeretnél többet tudni az affiliate marketingről?

Blogbejegyzés: Affiliate Marketing 101: Hogyan keress pénzt online saját termék nélkül?

Podcast: Hogyan működik az affiliate marketing és az affiliate programok?

5. Online könyvelés

Sok területhez hasonlóan, a könyvelési szakma is egyre inkább az internetre terelődik. Így az online szoftverek és kapcsolattartási rendszerek elterjedésével a könyvelők is egyre inkább élvezhetik hely- és időfüggetlen munkavégzés előnyeit.

Online könyvelőiroda példa

 6. Online marketing kampány menedzser

A digitális marketing ma már a legtöbb vállalkozás esetén megkerülhetetlen. Mivel ez a terület tapasztalatot igényel, sok kisvállalkozónak segítségre van szüksége a digitális marketing kampányok bonyolításában.

Ha online marketing kampány menedzser vállalkozást indítanál, ehhez jó kiindulópont, ha először az interneten megtanulod a szakma alapjait, majd saját gyakorlati tapasztalatokat szerzel pl. az online hirdetések, a keresőoptimalizálás vagy a közösségi média marketing terén. A megszerzett tudásodat, tapasztalataidat később ügyfeleknél is jól tudod majd hasznosítani.

Digitális marketing szolgáltatás vállalkozás példa

 7. Keresőoptimalizálás szakértő

A keresőoptimalizálás – más néven SEO – az egyik leghatékonyabb módszer, amivel egy vállalkozás az interneten nagyobb ismertséget szerezhet, és a weboldalára látogatókat terelhet. Egy profi SEO szakértő rövid idő alatt képes egy alig ismert weboldalt sokak által látogatott oldallá tenni.  Nem véletlen, hogy ez egy jól fizetett feladatkör, és jó üzleti lehetőség 2021-ben is.

Keresőoptimalizálás szolgáltatás példa

  8. Podkaszter

A podcast vagy podkaszt indítás egyre népszerűbb lehetőség arra, hogy egy adott téma iránt érdeklődő emberekkel kapcsolatba lépj, és a közönségeddel hosszú távú kapcsolatot építs ki. Később többféle módon is tudsz pénzt keresni az adásaid segítségével – pl. affiliate marketing vagy szponzorált tartalom útján.

A téma lehet a zenétől kezdve valamilyen hobbin át, egészen az üzleti témákig nagyon sok minden. A podcast nagy előnye, hogy az emberek akkor is meg tudják hallgatni az adásaidat, amikor olvasni vagy videót nézni nem tudnának – pl főzés, vezetés, utazás vagy akár kocogás közben is.

9. Vlogger /Youtube sztár

Angol nyelven nem ritka, hogy valaki több milliós követőtáborral rendelkezik, annak ellenére, hogy a Youtube karrierjét egyetlen webkamerával indította a saját nappalijából vagy konyhájából. Magyarországon nyilván más nagyságrendekben érdemes gondolkodni, de itt is nyereséges vállalkozást építhetsz egy olyan témából, amiről szenvedélyesen készítesz videókat.

Vlog példa

 10. Blogger

A blogolás nem veszít a népszerűségéből 2022-ben sem, annak ellenére sem, hogy többen azon a véleményen vannak, hogy az olvasást egyre inkább háttérbe szorítja pl. a videónézés.

A bloghoz csak egy népszerű blog témára van szükség, majd a blog indításhoz sem kell néhány egyszerű lépésnél több.

Érdemes viszont türelmesnek lenni, mert időbe telik, mire a közönséged növekedni kezd. 2022-ben a legtöbb értékes témában már komolyabb verseny van, viszont a kisebb réspiacokra fókuszáló, minőségi blogoknak mindig lesz szabad hely. Ezért érdemes elsajátítani a sikeres blog írás titkait, amivel kiemelkedő tartalmakat hozhatunk létre.

Nagy előnye a blogolásnak, hogy rajta keresztül nagyszerűen megismerheted a célközönségedet és az igényeit. Így később többféle módon tudsz pénzt keresni a blogoddal.

11. Közösségi média szakértő

Ez a vállalkozási ötlet ideális azoknak, aki gyakorlattal rendelkeznek 1-1 közösségi média működését illetően,  és képesek üzleti eredményeket elérni rajtuk keresztül. Specializálódhatsz egy adott közösségi médiára (pl. csak Facebook), vagy lehetsz generalista, aki több közösségi média működést is képes összehangolni.

Közösségi média szolgáltatás példa

 12. Szövegíró

Az online vállalkozások többsége mára felismerte, hogy a tartalommarketing az egyik leghatékonyabb módszer potenciális ügyfelek megszólítására és bevonzására. A tartalomgyártáshoz viszont gyakran külső szövegírói segítségre van szükségük, ezért ez egy izgalmas vállalkozási ötlet lehet 2022-ben is. Egy szövegírónak képesnek kell lennie különböző témákban felkutatni és feldolgozni az rendelkezésre álló információkat, és az olvasók illetve a keresőmotorok által is kedvelt bejegyzéssé alakítani. Ez a feladatkör különösen ideális olyan emberek számára, akik szívesen mélyülnek el egy kicsit több témakörben.

Szövegírás szolgáltatás példa

13. Copywriter (reklámszövegíró /marketing szövegíró)

A reklámszövegíró feladata úgy bemutatni egy terméket vagy szolgáltatást az interneten keresztül, hogy a szöveg az eladó személyes jelenléte nélkül is “eladja” a terméket a vevőnek. Ez már-már művészet, egy jó reklámszövegíró pedig csodákra képes. Ezért ez egy nagyon jól fizetett vállalkozási ötlet lehet.

Példa marketing szövegírás szolgáltatásra

14. Kézműves termékek

Nem csak nőknek lehet ideális üzleti lehetőség kézműves termékeket létrehozni és online értékesíteni. Ékszerektől kezdve, bőrből készült termékeken át, az egyedileg festett pólóig nagyon sok mindent készíthetsz. A termékeidet értékesítheted online piactereken, mint pl. az Etsy vagy a magyar Meska, de akár saját webáruházon keresztül is.

 15. Grafikus

Egy grafikus munkájára sok területen lehet szükség: legyen szó egy márka teljes arculatáról, egy online vagy nyomtatott anyag megtervezéséről, egy weboldal grafikai tervéről, nagyon sok feladat van, ahol szükség van egy profi szakember bevonására. Ezen kívül a grafikusok gyakran kapnak megbízást kisebb munkákra is – ilyen lehet pl. egy logó vagy egy e-könyv borítójának a megtervezése.

Grafikus vállalkozás példa

16. Online nyelvtanár

Mára a nyelvtanulást is forradalmasította az internet, így egy nyelvtanár akár a világ másik feléről, a saját otthona kényelméből taníthat videóhívás segítségével.

Példa online nyelvtanításra

17. Online tanár

Hasonlóan a nyelvtanításhoz, ma már mindenféle témában találunk tanárokat, akik az interneten keresztül tanítanak. Vállalhatsz korrepetálást vagy akár zenetanítást is. Egy videóhívással ma már szinte ugyanolyan hatékonyan taníthatsz, mint a hagyományos órákon keresztül. Közben pedig sok időt megtakaríthatsz az utazásokon, és távolságtól függetlenül vállalhatsz tanítványokat.

Online tanár példa

18. Online képzések

Az online képzések szintén reneszánszukat élik. Kényelmes tanulási forma annak is, aki valamilyen témában fejlesztené magát, hiszen a saját időbeosztása szerint bárhol tanulhat. És ugyanúgy kényelmes a „tanárnak” is, hiszen a képzést csak egyszer kell rögzíteni és a képzési anyag utána sokszor értékesíthető. Ehhez általában nem kell más, mint egy webkamera, egy felvevő szoftver  és alapszintű szerkesztési készségek. A képzést értékesítheted képzési piactereken,  vagy a saját weboldaladon keresztül.

 

 

 19. Webfejlesztő

A weboldal készítés egy olyan készség, amire szükség lesz, ameddig internet létezik. Így ez 2022-ben is jó üzleti lehetőség lehet. Érdemes tehát megtanulni hozzá a szükséges programozási nyelveket, amit akár egy online képzéssel az interneten keresztül is megtehetsz. Ne ijesszen el, hogy már sok webfejlesztő van a piacon – megbízható és minőségi szolgáltatásra mindig lesz igény.

20. Fitnesz edző

Talán a sok új fitnesz irányzatnak és diétának köszönhető, hogy olyan fitnesz edzőkre, akik segítenek elérni a személyes céljainkat, mindig van igény. Az edzőtermi edzés mellett érdemes megfontolni az online jelenlétet is, és oktató videókat létrehozni egy adott célcsoport számára. Ez egyrészt nagyszerű marketing stratégia lehet, másrészt kiegészítő jövedelmet is szerezhetsz az online videók értékesítésén keresztül.

Példa fitnesz mentor szolgáltatásra

21. Webáruház egy réspiacon

Egy webáruház indítása 2021-ben is jó vállalkozási ötlet. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy ma már a nagyobb piacokon komolyabb verseny van. Ezért érdemes az általánosabb piacok helyett egyedi igényeket mutató réspiacokra fókuszálni – különösen az elindulásnál. Egy réspiacra fókuszáló weboldal vagy webáruház sokkal jobb esélyekkel kerülhet a Google keresőben is az első helyre, ami nagyban megkönnyíti a vevőszerzési folyamatot.

Réspiac webshop példa

 +1 Előfizetéses termékek /tagsági rendszerek

Az előrejelzések szerint a 2022-es év a tagsági rendszerek térnyeréséről fog szólni. Ennek az üzleti modellnek nagy előnye ugyanis a vállalkozás szempontjából, hogy sokkal jobban tervezhető a bevételi oldal, miközben az ügyfeleknek is számos előnyel jár. Ma a legsikeresebb világcégek szinte kivétel nélkül rendelkeznek előfizetési termékkel, de kezdő vállalkozóként is érdemes megfontolni ezt az irányt.

A saját előfizetési rendszeremet 2021. márciusában indítottam el VTM Bootcamp néven, ahol kezdő online vállalkozóknak segítek elindulni és felépíteni egy jövedelmező online vállalkozást.

További példák sikeres előfizetéses szolgáltatásokra

 

2022-ben is számos nagyszerű üzleti lehetőség áll nyitva előtted is, ha elindulnál vállalkozóként.

Ehhez  a legtöbb esetben csak egy laptopra és internet csatlakozásra van szükséged. Akár teljesen kezdőként is elkezdhetsz beletanulni egy új területbe. A piaci kereslet mellett ugyanakkor az is fontos, hogy olyan témát válassz, amit szívesen csinálsz, és amiben igazán jóvá válhatsz.

Ezért érdemes olyan vállalkozási ötlettel elindulni, ahol kis befektetés és kockázat mellett kipróbálhatod magad vállalkozóként egy adott területen. Erre pedig különösen jó lehetőséget kínálnak azok a “cash flow” vállalkozási ötletek, ahol te állsz a vállalkozásod középpontjában.

 

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is:

Az 5 legjobb Online Vállalkozás Ötlet forrás

 6+1 TOP Online Pénzkeresés lehetőség a tudásoddal [2022]

35 Kreatív Vállalkozási Ötlet, amivel 2022-ben érdemes elindulni

9 valós passzív jövedelem ötlet 2022-ben

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség