Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

Korábban is volt már olyan érzésem, hogy sokkal kevesebb holmira lenne szükségem az életben, mint amivel 10-15 év alatt körbevettem magam.

Főleg akkor éreztem ezt, amikor éveken keresztül egyetlen fekete kis fedélzeti bőrönddel jártam a világot, amibe azért nem sok minden fér bele – pár váltóruha, tiszta fehérnemű, 1- 2 melegebb cucc. Mégsem éreztem soha semminek a hiányát.

Az igazi sorsfordító élményem viszont akkor kezdődött, amikor néhány éve arra jutottam, hogy radikálisan csökkentenem kell a havi kiadásaimat. És itt kezdődött a nagy lomtalanítás az életemben.

Miután egyedül maradtam a fiacskámmal 7 évvel ezelőtt, nem volt más választásom, mint  szembenézni a ténnyel, hogy nem leszek képes egyedül fizetni a 140 négyzetméteres lakásom havi költségeit. Radikálisan csökkentenem kellett a havi kiadásaimat, és ennek a leggyorsabb módja az volt,  ha egy sokkal kisebb lakásba költözünk a fiammal.

Miközben kerestem a megfelelő lakást, néhány hétig a szüleim teraszán húztuk meg magunkat Alex-szel, ahova csak a legszükségesebb dolgokat tudtam magammal vinni. A többi holmimat kb. 45 költözős dobozba pakoltam és a szüleimnél egy melléképületbe kerültek. Néhány hónap múlva a teraszról az utunk egy 68m2-es lakásba vezetett, ahova első körben csak a legszükségesebb kb. 20 dobozt vittem magammal. A többi maradt a melléképületben.

Néhány év múlva tovább költöztünk a Velencei-tóra, ahol először egy házat béreltem. A költözésnél újra dobozba kerültek a dolgaink, de a 20 dobozból már csak 10-et vittünk, a többi „ideiglenesen” a többi doboz mellé került. Majd úgy döntöttem, hogy a bérelt házból átköltözünk pár km-rel arrébb a 40 m2-es nyaralómba, amit később szerettem volna átépíteni.  Újradobozoltam a dolgaimat, és hogy elférjünk, már csak 7 dobozt vittem magammal, a maradék ment a raktárba.

Sejted már, hogy mi történt? Igen, a dobozok azóta is a melléképületben vannak, kiderült ugyanis, hogy egyszerűen nincs rájuk szükségem!

Jót nevettem, amikor elkezdtem nézni ezt a videót a kevesebb holmi öröméről, mert teljesen magamra ismertem benne a dobozokkal. Nézd meg ezt a videót, nagyon elgondolkodtató! (be tudsz hozzá kapcsolni magyar feliratot)

 

A történet vicces oldalát félretéve megrázó felismerés volt, hogy a 40 éves koromra összegyűjtött „ingóságaim” 80 %-a teljesen szükségtelen és fel sem tűnik, hogy kikerültek az életemből! Mi van a dobozokban? Nőből vagyok, ennek megfelelően:

  • Rengeteg ruha, mindenféle konyhai eszköz és gépek – talán veled is előfordult már, hogy bemész egy bevásárlóközpontba vagy az IKEA-ba 1-2 konkrét dologért, de közben meglátsz pár nagyon csinos, praktikus dolgot… Na főleg ilyenek vannak az én dobozaimban.
  • Dísztárgyak – korábban kényszert éreztem, hogy minden utazásomról hazahozzak valamilyen emléket.
  • Gyerekcuccok– mennyivel egyszerűbb lett volna egy csomó mindent kölcsönkérni!
  • A dobozok mellett bútorok – sokat azért vettem, hogy az üres falakat, sarkokat kitöltsem valamivel.

Nem is szeretném összeszámolni a dobozban megbújó „befektetéseim” értékét! Sokkal érdekesebb viszont, hogy a mega-lomtalanítás után hogyan változott meg az életem.

Az eredetileg egy egyszerű pénzügyi cél vezetett, vagyis hogy  jelentősen csökkentsem a havi kiadásaim. Ezen már az első költözés után sokat faragtam, de néhány év alatt gyakorlatilag meg tudtam felezni a korábbi havi költségeimet.

Nem számítottam viszont a lomtalanítás egy nagyon kellemes „melléktermékére”, vagyis hogy mennyivel nagyobb rend van körülöttem! Az életem valahogy könnyebb lett kevesebb holmival. Csak néhány példa: A reggeli öltözködés percekre redukálódott, egy helyen van mindenem, pillanatok alatt átlátok mindent. Egy normál heti takarítás 6-8 óráról 1-1,5 órára csökkent, a napi rendrakás néhány perc.

Csak nálam volt itt az ideje megszabadulni a fölösleges holmiktól? Nem hiszem. Pár éve segítettem egy barátomnak a költözésnél dobozolni, aki egyébként egy sikeres üzletember. Nekem a konyha és a könyvek jutottak. Nem túlzok szerintem, ha azt mondom, 10-15 éve nem használt dolgokkal raktuk tele a dobozokat. Szívem szerint mindenkinek javasolnék egy költözést néhány évente, de egy alapos lomtalanítást évente 1-2 alkalommal mindenképpen!

A tapasztalataim alapján nagy híve lettem a KEVESEBB TÖBB életszemléletnek, mert mind pénzügyileg, mind személyesen rengeteget nyerhetünk vele. Olyan érzés, mint egy sikeres fogyókúra után! Mintha lement volna pár fölösleges kiló!

Minimalista trend

Hollandiában éltem 1,5 évet és ott az észszerű takarékosság teljesen hétköznapi dolog, talán ott ragadt rám ennek a szemléletnek az alapja. Csak nemrég fedeztem fel, hogy létezik viszont egy új trend a világban, minimalizmusnak hívják és az USA-ban mára egy nagyon „cool” életstílus lett. Szinte már mozgalom, rengeteg fiatal követővel.

Egyre több ember ismeri fel ugyanis, hogy a jelenkori fogyasztói társadalom kihívásaira ez az egyik leghatékonyabb válasz. A  lakáshelyzet, a túlköltekezés, az eladósodottság, a taposómalom ott ugyanúgy probléma, mint nálunk, a magasabb jövedelmek ellenére. Naponta 1000 dolog bombáz minket itt is, és ott is, hogy tartsuk a lépést a társadalmi normákkal és vásároljunk, fogyasszunk, bármi áron. Óriási rajtunk a nyomás, hogy nehogy lemaradjunk valamiről, ha nem veszünk meg mindent, ami divatos, ha nem vagyunk gyönyörűek, fittek, gazdagok. Rengeteg dolog ösztönöz minket arra, hogy mindig többet és többet akarjunk.

Olyan dolgokat veszünk, amire nincs szükségünk, abból a pénzből, ami nem a miénk, hogy lenyűgözzünk embereket, akiket még csak nem is szeretünk.  – Edward Norton

Ha ennek a nyomásnak bedőlünk, akkor előbb utóbb a pénz fog irányítani minket és nem mi fogjuk irányítani a pénzünket.

A minimalizmus erre mond nemet. Nem szeretném magam minimalistaként felcimkézni, mert nem vagyok része semmilyen mozgalomnak. Érdekes felismerés viszont, hogy milyen sok ember jön rá a “kevesebb több” szemlélet előnyeire. Szóval ha neked is szimpatikus ez a hozzáállás, akkor sokat segít a megvalósításnál, ha tudod, hogy nem vagy egyedül!

A minimalizmus= mindenből a tökéletes mennyiség

A szemlélet mögött a fő gondolat az,  hogy szüntess meg minden fölösleges dolgot az életedben, hogy az igazán fontosaknak helyet tudj teremteni.

Valami ugyanis vagy értéket ad az életünkhöz, vagy teher az életünkben. Nincs középút. És a tárgyi dolgokra ez különösen igaz. Helyet foglalnak, időt és energiát igényelnek. Valójában pedig nincs szükség rengeteg dologra magunk körül ahhoz, hogy boldognak, egyedinek, vagy biztonságban érezzük magunkat,

Semmiképpen nem arról van szó, hogy mostantól olcsó dolgokat vegyünk, vagy hogy tagadjunk meg mindent, ami anyagi. Igenis, szükségünk van olyan dolgokra, amelyek jobbá és kényelmesebbé teszik az életünket, de tudnunk kell, hogy hol a határ, és jól kell tudnunk meghúzni a vonalat aközött, hogy mi ad hozzá az életünkhöz és mi az, ami már fölösleges teher.

Aki olyan dolgot vásárol, amire nincs szüksége, saját magát lopja meg. – svéd közmondás

Joggal kérdezheted, hogy hol a határ és min változtass. Mivel minden embernek más az igazán fontos, ezért érdemes a saját egyedi utadat megtalálni, hogy a minimalizmus által javíts az életeden.  Ezt két nagyon ismert minimalista, Joshua Millburn és Ryan Nicodemus így fogalmazta meg:

Bár mindenki máshogy építi be az életébe a minimalizmust, az eredmény ugyanaz: több szabadidő, több pénz, több szabadság, hogy egy tartalmasabb életet tudj élni.

 

 

3 alapelv

Mielőtt a gyakorlati alkalmazásra áttérnénk, nézzünk meg a “kevesebb több” szemlélet legfőbb alapelveit:

 1. Kerüld el az azonnali vásárlást

Az emberi természet már csak ilyen: a legtöbben impulzusvásárlók vagyunk és sokszor az értelem helyett az érzelmeink alapján vásárolunk. Minden vásárlás egy kis boldogsághormont termel, ezért ki kell cseleznünk magunkat, ha bölcsebb vásárlókká akarunk válni. Itt egy egyszerű trükk: a kisebb vásárlásoknál várj néhány napot, a nagyobb vásárlások előtt pedig akár néhány hetet is. Meg fogsz lepődni, hogy milyen gyakran meggondolod magad és belátod, hogy igazából nincs is szükséged arra, amire ott a boltban olyan nagyon vágytál.

Ebben a cikkben egy nagyon izgalmas interjút olvashatsz Sarah Lazarovic-csel, aki egy éven át vásárlási önmegtartóztatásba vonult, majd egy könyvet írt a tapasztalatairól „Egy csomó szép dolog, amit nem vettem meg” címmel. A könyv azoknak szól, akik teljesen felesleges dolgokat vásárolnak, bűntudatuk is van, de egyszerűen nem tudják, hogy miképp állhatnának le.

2. Kevesebb, de minőségi holmi

Vásároljunk kevesebb, de magas minőségű, tartós dolgot, olcsó, gyorsan elhasználódó dolog helyett. Azt a kevés dolgot viszont, amit megveszünk, tartsuk karban és védjük, amivel az élettartamukat még inkább meg tudjuk hosszabbítani.

 3. Rendszeres lomtalanítás

A minimalista életszemlélet egyik legfontosabb jellemzője a rendszeres takarítás. Azokat a dolgokat, melyeket nem használunk napi gyakorisággal, évente legalább kétszer érdemes átnézni és kiszelektálni. Ezek a ritkábban használt dolgok ugyanis azok, melyek hajlamosak gyűlni és helyet foglalni.

Legjobb, ha egy nyári és egy téli lomtalanítást tartasz.  Ez viszont nem azt jelenti, hogy azonnal meg kellene szabadulnod a holmid 90%-ától. Ez sokkal inkább egy folyamat, amit kicsiben kell elkezdeni, néhány fölösleges dolog kiszelektálásával. És igen, a lomtalanítás érzelmi kérdés is, és az elején nem lesz könnyű.

Ráadásul nem minden lom, amire már nincs szükséged, ezért fontos, hogy ne csak eldobásban gondolkodj. A dolgok nagy része, eladható, elajándékozható kidobás helyett, így máris könnyebb az elválás is. Érdemes garázsvásárt szervezni, ami segít megszabadulni a lomoktól,  plusz jövedelmet is kereshetsz vele, és nem utolsó sorban jó kis közösségi programot lehet csinálni belőle.

Ha nem akarod állandóan újra kezdeni a lomtalanítási folyamatot, a legjobb hosszútávú megoldás valószínűleg egy minimalista otthon kialakítása, ahol egyszerűen nincs lehetőségük a lomoknak összegyűlni. Kétféle otthon-design létezik ugyanis. Az egyik támogatja a lomok gyűjtését, a másik ellene van. A sok fiók, polc, doboz, gardróbszekrény, mind vonzzák a lomokat.

Forrás: freshome.com

Építsd be az életedbe a “kevesebb több” szemléletet

Ha úgy érzed, hogy a te életedhez is sokat adhatna hozzá a “kevesebb több” elv, kérdés, hogy mi legyen a következő lépés.  A legfontosabb, hogy ne radikálisan, hanem lépésről lépésre haladj. Mindig egy kicsivel többet valósíts meg belőle, de mindig csak annyit, amennyit még jó érzéssel tölt el. Érdemes a tárgyaktól indulni, majd kiterjeszteni az elveket az életünk egyéb területeire is, mint a feladataink, vagy a kapcsolataink.

 1. Ruhák

Ruhákat, cipőket és kiegészítőket viszonylag könnyű vásárolni és mindig van egy olyan új, divatos darab, aminek nehéz ellenállni.  De a valóság az, hogy az időnk 80%-ában a ruhatárunk 20%-át hordjuk. A legjobb kezdés egy minimalistább élethez, ha megszabadulsz azoktól a ruháktól, melyeket nem hordtál az elmúlt 1-2 évben, miközben nagyon óvatossá válsz, amikor újakat vásárolsz.

2. Otthon

Mindannyian olyan otthonra vágyunk, ahol tisztaság, rend, fény, tér van és támogatja a meghitt kapcsolatokat és pozitív energiákat. Ehhez pedig sok otthonban először is egy alapos nagytakarításra van szükség. Fontold meg, hogy megszabadulsz mindentől, amit nem használtál az elmúlt hónapokban, vagy esetleg években, és csak azért tárolod őket, mert valamikor még jól jöhetnek. Ide tartoznak a szuvenírek, elromlott tárgyak, öreg könyvek, régi törülközők, stb.

3. Adathordozók

Amit egy évtizede még fizikailag kellett tárolni, azoknak a nagy része ma már könnyen digitalizálható.

CD-k, videokazetták, fotóalbumok, könyvek, jegyzetek… Rengeteg helyet foglalnak. Hacsak nem vagy profi gyűjtő valamelyik témában, rengeteg helyet tudsz felszabadítani azzal, ha ezeket digitalizálod és felhőben tárolod. Érdemes a számítógépeden is rendszeresen takarítani: mappák, fájlok, régi email-ek, nem használt fiókok – ha nem használod, szüntesd meg.

Több pozitív példa is létezik arra is, hogy hogyan lehet az üzleti életben, akár egy online vállalkozás esetében is megvalósítani a fenntarthatóságot.

 4. Autó

Az autó gyakran a második legköltségesebb dolog egy háztartásban, rögtön az otthonunk után. Ahogy nem szeretnél az otthonod rabja lenni, ugyanúgy az autódénak sem. Olyan autót válassz, aminek a fenntartása, a szervizköltsége, a biztosítása nem jelent gondot. Ha ez összességében túl nagy teher, jobban jársz, ha egy kisebb autóra váltasz. Én ezt tervezem éppen, ezért pontosan tudom, hogy nem könnyű meghozni a döntést. Sokan úgy alakítják át az életüket, hogy egyáltalán ne legyen szükségük autóra, érdemes ezt a lehetőséget is megfontolni.

 5.  Feladatok, kötelezettségek

A legtöbb embert rengeteg munka és egyéb kötelezettség nyom, de sokszor mi magunk kötelezzük el magunkat túl sok irányba. Sokat segít, ha ezeket is rendszeresen átnézzük, és egy nagytakarítást csinálunk a projektek és feladatok között. Válaszd ki azokat, melyek valóban értéket teremtenek, fontosak, és mondj nemet minden másra. Magadnak is és másnak is jót teszel azzal, hogy kevesebbet vállalsz, de azokat biztosan meg tudod csinálni a vállalt határidőre.

 6. Étkezés

A minimalizmus elvei talán az étkezés és az egészség terén tudják a leglátványosabban javítani az életminőségünket, hiszen segítenek megtartani az egészséges testsúlyunkat és legjobb formánkat. Ne vásárolj túl sok ételt egyszerre, aminek egy részét jó eséllyel el fogod dobni, miután lejár a szabatossági idejük. Helyette készíts egy sztenderd heti bevásárlólistát, amin kevesebb, de minőségibb ételek szerepelnek.

7. Kapcsolatok

Ahogy a tárgyak és ételek esetén a “kevesebb több” elvet alkalmaztuk, ez az elv ugyanolyan jól működik a kapcsolataink terén is. Jobb kevesebb kapcsolatot fenntartani, de azok viszont legyenek valóban minőségi kapcsolatok, melyekbe elég időt és energiát tudunk fektetni. Tölts elég minőségi időt azzal a néhány emberrel, akiket valóban szeretsz, és akik a legfontosabbak számodra. Ezek a kapcsolatok azok, amelyek a legtöbbet adják hozzá a saját életedhez is.

Ezek közül nekem a legfőbb szívügyem a gyerekek. A legnagyobb ajándék, amit nekik adhatunk, az az időnk, és nem tudunk belőle túl sokat adni. Semmilyen új játék vagy kütyü nem ér annyit, mint az idő, amit velük töltünk.

 

Záró gondolatok

A “kevesebb több” életszemlélet nemcsak a pénztárcádnak tesz jót, hanem a testednek, a szívednek és a lelkednek is. Ha a napi feladatok kevesebb időt vesznek el az életedből, és több időd marad fontosabb dolgokra. Nekem pl. lett időm eleget aludni, sportolni, utazni vagy a gyerekemmel foglalkozni.

Gondolj bele, neked hogyan tehetné könnyebbé az életedet, ha először csak 1-2 dolgot valósítanál meg ezekből,  és nyernél egy kis szabadidőt vagy többet tudnál félretenni?

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség