fbpx

Hogyan Keress Plusz Pénzt a Főállásod Mellett?

Egy másodállás, vagy egy saját vállalkozás indítása szuper jövedelem kiegészítés lehet, akár a főállásod mellett is. Rendbe hozhatod vele a pénzügyeidet, de akkora üzletté is nőhet, amivel otthagyhatod a munkahelyedet. Ha jól választod ki a témát, izgalmas kaland vár rád! Összeszedtem a TOP lehetőségeket.

Hogyan válaszd ki, hogy mivel foglalkozz?

Szerencsés időket élünk, mert viszonylag könnyű plusz munkát találni, vagy belevágni egy kisvállalkozásba. Rengeteg vonzó lehetőség között válogathatsz. Viszont csak azért, mert ott van egy lehetőség, még nem biztos, hogy neked örömöt fog okozni, és sikered lesz benne. Pár kérdést érdemes tisztázni magadban, mielőtt bármibe belevágnál.

A legdrágább erőforrásodat, az idődet fogod befektetni. Ezért fontos, hogy már az elején világosan lásd a saját céljaid és lehetőségeidet. Egy kis önismeret nagy segítségedre lehet a következő kérdések átgondolásában:

 1. Mennyi időt tudsz rászánni hetente? Heti 1 óra, vagy napi 5 óra? Lehet, hogy csak este vagy hétvégén lesz rá időd? Légy nagyon őszinte magaddal! Az egyik legnagyobb hiba, amit nemrég elkövettem, hogy egy olyan munkába fektettem nagyon sok energiát, ami az estéimet és hétvégéimet igényelte volna leginkább, miközben nekem napközben lett volna időm vele foglalkozni.
 2. Mennyi pénzt szeretnél vele keresni? A célod havi plusz 20 000 Ft, vagy 1 000 000 Ft?
 3. Összeegyeztethető az állásoddal? Vagy a kettő üti egymást,  és kockáztatod a főállásodból jövő biztos jövedelmedet?
 4. Csak a pénz számít, vagy szeretnéd kihozni magadból a maximumot?
 5. Mennyire fontos neked a szabadság? El tudod képzelni magad a saját főnöködnek,  vállalkozóként vagy szabadúszóként? Vagy szükséged van a munkahelyi keretekre?

Nézzük az ötleteket – melyik felel meg legjobban a céljaidnak?

Három csoportba soroltam a lehetséges plusz jövedelemforrásokat, az alapján, hogy mit lehet kihozni belőlük.

 1. Alkalmazotti munkák (Másodállás, Mellékállás, Részmunkaidős állás, esetleg Távmunka)

Ha a fő célod plusz jövedelem és gyorsan, akkor keress magadnak egy másodállást. Ezzel nem fogod az életedet gyökeresen megváltoztatni, de sokat segíthet, hogy rendbe tudd tenni a pénzügyeidet.

Sok ilyen hirdetést találni az internetes állásportálokon – esti, hétvégi vagy akár teljesen rugalmas időbeosztással. Ha beveted a kapcsolataidat, akkor is könnyen találsz valamit ismerősökön keresztül.

Pár ötlet: piackutatás, személyi asszisztens, call center munka, kertész, stb.

Előnye:

 • A legtöbb kiegészítő munkához nem kell előképzettség, vagy gyorsan meg tudod tanulni.
 • Biztos találsz olyat, aminek az időbeosztása megfelel.
 • Gyorsan tudsz vele pénzt keresni. 

Hátránya:

 • Valószínűleg nem ez lesz álmaid munkája.
 • Itt a főállásodhoz hasonlóan az idődet cseréled pénzre (csak akkor fizet, amikor dolgozol).
 • Erősen korlátozott, hogy  mennyit tudsz vele keresni.

 2. Szabadúszó (freelancer) és egyéb online munkák

Ha van valamilyen speciális tudásod (pl. tudsz programozni, jól beszélsz egy idegen nyelvet) vagy van egy kiemelkedő készséged (pl. jó szervező vagy), amire a cégek, vállalkozások vagy magánügyfelek igényt tartanak, akkor ezt jól tudod hasznosítani főállásod mellett is. Sok ilyen feladatkört a cégek outsourcing módon (nem alkalmazottal, hanem házon kívül) oldanak meg, de magánügyfelekből is el tudsz kezdeni felépíteni egy kis üzletet magadnak.

Pár ötlet: Grafikus, tördelő, programozó, mobil app fejlesztő, weboldal készítő, social media manager, korrektor, editor, fordító, tolmács, nyelvtanár, fizetett blogger, reklámszövegíró, videó szerkesztő, SEO szakértő, adatbázis szakértő, fotós, táv-rendszergazda, jutalékos értékesítő, online adás-vétel, coach, tréner, designer, stb. A legtöbb otthonról is végezhető munka, és sokat este vagy hétvégén is tudsz csinálni.

Előnye:

 • Biztos találsz olyan témát, ami amúgy is érdekel, és abban profivá válhatsz. Így azzal kereshetsz pénzt, amit szívesen csinálsz. 
 • Ha kiépül az ügyfélköröd, akár ki is válthatod vele a főállásodat.  
 • Vannak extrém magasan fizetett, szabadúszóként is végezhető munkák (pl. reklámszövegíró, coach). 
 • Ha jól beszélsz angolul, akkor online szabadúszó portálokon keresztül  kiléphetsz  akár a világpiacra is (pl. freelancer.com) . Vagy saját angol nyelvű weboldallal is megjelenhetsz – pl. petersandeen.com – ő egy finn srác, aki sikeres marketing-tanácsadó angol nyelven.

Hátránya:

 • Számolj azzal, hogy időbe telik, mire felépíted a saját márkádat és kiépíted az ügyfélköröd.
 • Szabadúszóként szakmailag nagyon jónak kell lenned, és naprakészen kell tartanod a tudásod.
 • Nem tudod megúszni: egy kis marketinget is kell tanulnod, és nem árt,  ha kapcsolatépítésben is jó vagy.
 • Ne számíts arra, hogy az első perctől pénzt fogsz vele keresni, kivéve, ha már eleve egy ritka és értékes tudással rendelkezel

Várj még! Ha égető vágyat érzel, hogy szabadabb életet élj, most jön a lényeg!

 

3. “Saját bébi” (vállalkozás) felnevelése 

Egy vállalkozás lényege az, hogy egy olyan rendszert építesz, ami tőled viszonylag függetlenül is képes működni és pénzt termelni. Időt szeretnénk magunknak felszabadítani, szóval érdemes mindenképpen abban gondolkozni, hogy mennyire lehet önműködővé tenni később a vállalkozási ötletedet. Az internetnek köszönhetően szinte végeláthatatlan a lehetőségek sora.

Mi most viszont próbáljuk elkerülni a nagyon idő és tőkeigényes ötleteket, mivel számtalan otthonról végezhető, minimális költségből, akár főállás mellett is elindítható ötlet van,  amiben benne van akár a főállásod kiváltásának a lehetősége is.

Ime néhány online pénzkeresési ötlet:

 • Saját blog indítása – pl. egy olyan témában, ami mindig is érdekelt. A blogoddal  többféle módon is pénzt tudsz keresni. Pl. reklámbevétel, szponzorált cikkek írása, affiliate marketing  Egy sikeres magyar példa: www.businessandcafe.hu
 • Saját infotermék készítése (pl. online tanfolyam, e-book, fizetett webinár).
 • Fizetett közösségek kiépítése (privát fórum vagy tartalom). Példa: fizzle.co
 • Saját termék értékesítése blogon keresztül. Itt egy elképesztő példa, a blog a háztáji csirketartásról szól! www.backyardchickens.com

Természetesen ezeket kombinálhatod is.

Egy saját vállalkozás előnye:

 •  Itt elengedheted a fantáziádat, hogy milyen témával foglalkoznál a legszívesebben. 
 • A “saját bébidet” nevelgeted.  A saját főnököddé válhatsz, otthonról dolgozhatsz.
 • Egy alkalmazotti munkánál nagyságrendekkel is többet tudsz keresni. 
 • Munka után vagy hétvégén is tudsz vele foglalkozni, általában jól megfér a főállásod mellett. 
 • Ha sikerül felfuttatnod az üzletedet, élvezheted a passzív jövedelem előnyeit is. 

Hátránya:

 • Egy vállalkozást először fel kell építeni, a munkád gyümölcseit csak később élvezheted.
 • Ha igazán akarod a sikert, nagyon sokat kell tanulnod hozzá (bár szerintem ez inkább előny:)

Összefoglalva:

Állj több lábon. Rengeteg lehetőséged van, hogy a főállásod mellett kiegészítsd a jövedelmedet, vagy  megalapozz egy karrierváltást.

Igen, ez időt és energiát igényel, viszont megéri! Ha van benned egy kis vállalkozó szellem,  javaslom, hogy rögtön hosszú távban gondolkozz, és ne csak a gyors pénzkeresés motiváljon! Ha már úgyis időt fektetsz egy munkába, nem lenne jó egy olyan izgalmas témában indulni, ami örömöt is okoz?

A legkisebb kockázattal úgy tudod kipróbálni magad vállalkozóként, ha szabadidődben elindítasz egy saját kis vállalkozást, MIKÖZBEN még élvezed a főállású jövedelmed biztonságát!

 

További cikkek ebben a témában:

Az 5 Legnagyobb Csapda, ha Másodállásban vállalkoznál

Ha hasznos volt a poszt, oszd meg az ismerőseiddel Facebookon és Pinteresten keresztül!

Még több ötletért csatlakozz az Élj Többet! zárt Facebook csoportunkhoz!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.