Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

A 7 Legnagyobb Csapda, ha Másodállásban Vállalkoznál

A főállásod mellett egy saját vállalkozás indítása izgalmas kaland. Azon kívül, hogy több lábon állni nagyobb biztonságot jelen, még arra is esélyt kapsz, hogy kiváltsd vele a főállásodat. Sokan elindulnak ebbe az irányba, de nem mindenki ér célba. Ismerd meg a 7 legnagyobb csapdát, mielőtt belevágnál életed nagy üzletébe!

 

vállalkozás indítása másodállásban

1. Nem készülsz fel hosszú távra

Az elmúlt évek során sok kezdő vállalkozóval dolgoztam együtt. A közös munkánk egyik legnagyobb tanulsága, hogy egy induló vállalkozás sikere nagymértékben a vállalkozó mentális felkészültségén múlik.

Lehet bármilyen szuper az ötlet, vagy a vállalkozó szakmai tudása, nem fog messzire jutni,  ha hiányzik belőle az elszántság, a kitartás, illetve ha a fő fókusza a gyors pénzkeresésen van az értékteremtés helyett.

Jártál már január elején konditeremben? Az év elejei fogadalmaknak hála, alig lehet beférni. És ez meddig tart? Január végéig? Esetleg februárig?  Onnan már az elszántabbak  újra kényelmesen tudnak edzeni, mert a gyenge elhatározásúak nem jönnek többet.

Egy vállalkozás sokkal inkább egy maraton, mit egy sprint. Sokan ezt felejtik el, amikor belevágnak életük üzletébe.

Ezért mielőtt egy vállalkozás elindítása mellett döntenél, tedd fel magadnak a kérdést: Valójában mennyire akarom? Hajlandó vagyok-e hónapokat, akár éveket befektetni, és kitartani akkor is, amikor nem olyanok az eredmények, mint vártam?

2. Nem lelkesít a téma

Attól, hogy valamiben pénzkeresési lehetőség van, még nem biztos, hogy örömmel fogod csinálni. Akkor pedig egy idő után nem az önmegvalósítás egy formájának, hanem nyűgnek fogod érezni. Ezért legjobb, ha olyan témában gondolkodsz, amit már most is szívesen csinálsz. Így a munkád nem teher lesz, hanem a hobbid kiterjesztése,  és sokkal nagyobb eséllyel kitartasz mellette hosszú távon.

Imádsz gyerekekkel foglalkozni, vagy főzni? A sport vagy az utazás az életed? Élsz-halsz az új technológiákért?  Nézz körül, hogy van-e a kedvenc témádban valamilyen internetes vagy otthonról végezhető vállalkozási lehetőség.

Ha rátaláltál az ötletedre, még ezeket is gondold át:

  • Milyen készségekkel rendelkezel? Azzal, hogy megvizsgálod a saját jelenlegi képességeidet, egyre jobban körvonalazhatod, hogy miben lehetsz jó, vagy mit fogsz szívesen csinálni. Ha pl. mindig szívesen írtál, akkor egy blog készítése jó választás lehet. Ha mindig szívesen rajzoltál, akkor valamilyen vizuális vagy grafikai témát keress.
  • Mire van igény? Egy életképes üzleti ötlet mindig valamilyen probléma megoldására épül. Értened kell, hogy kikből áll a célcsoportod, mi a problémájuk vagy vágyuk, és erre kell majd megoldással kínálnod.
  • Lesz elég potenciális ügyfél az üzletedhez? Jó, ha tisztában vagy a piacod méretével. Viszont nem kell feltétlenül óriási piac ahhoz, hogy egy nyereséges üzletet tudj felépíteni.

Nem vagy biztos benne, hogy mivel is foglalkozhatnál? Itt találsz néhány ötletet:

Hogyan hozz létre új jövedelemforrásokat?

Hogyan lehet egy bloggal pénzt keresni?

3.  Nem különítesz el időt, amikor a vállalkozásoddal foglalkozol

Ahhoz, hogy el tudd indítani és fel tudd építeni a vállalkozásodat, következetesen időt kell rászánnod.

Ne hagyd viszont, hogy a látszólagos időhiány megakadályozzon.  A legtöbb ember – ha akar –  napi szinten talál néhány órát, amit át tud csoportosítani.  Mi több: a legelfoglaltabb emberek sokszor a legsikeresebbek egy új üzletben, mert megtanulták hatékonyan felhasználni az idejüket. Minden csak azon múlik, hogy megtanulsz-e jól gazdálkodni az időddel.

Ha még mindig azt gondolod, hogy nem lesz időd, add össze a TV és a közösségi médiák előtt töltött idődet, vagy azokat az órákat, amikor nem is emlékszel, hogy mit csináltál, és fordítsd a vállalkozásodra.  Kelj fel korábban, feküdj le később, vagy használd az ebédidődet a mellékállásod beindítására.  Nem is lesz olyan nehéz 2-3 órát találni, ha nagyon akarod.

Hogyan szabadíts fel időt a vállalkozásodra? Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet és időt az életedben

15 Tipp, amivel Egyszerűsíthetsz az Életeden

4. Nem képzed magad

Ha gyors sikereket akarsz elérni, akkor olyan tevékenységet válassz, amihez megvannak a képességeid és a tapasztalatod. A nagy sikerek ugyanis akkor történnek, amikor a képesség találkozik a szenvedéllyel.

Viszont ha hiányzik valamelyik képességed egy olyan témában, ami egyébként nagyon érdekel, ne mondj le róla, hanem szerezd meg hozzá a szükséges tudást! Ma olyan világban élünk, amikor nagyon könnyű új dolgokat tanulni.

Olvasd el ezt is:

Mit csinálnak a Sikeres Emberek Szabadidejükben?

5. Munkaidőben a saját projekteden dolgozol, a cég eszközeivel

Ha a főállásodban a munkád helyett a saját vállalkozásodon dolgozol, ez nemcsak etikátlan, de valószínűleg a munkaszerződésed megsértése is, ami jogi következményekkel járhat. Arra is ügyelj, hogy a  munkád minősége ne romoljon a mellékállásod miatt.

6. Nem tudod, hogy mekkora havi jövedelemre van szükséged

Ameddig nem tudod pontosan, hogy havi szinten pontosan mennyi pénzre van szükségetek a megélhetéshez, nem tudsz tervezni sem. Ahhoz, hogy jó döntést tudj hozni, hogy mikor hagyhatod ott a főállásod, tisztában kell lenned az anyagi helyzeteddel.

És itt jön be az észszerű takarékosság. Minél jobban kézben tudod tartani a kiadásaidat, és képes vagy lefaragni a nem szükséges (extra) kiadásokat, annál hamarabb el tudod érni, hogy a vállalkozásodból legyen elég jövedelmed a megélhetésedre.

Olvasd el ezeket a bejegyzéseket is az észszerű takarékosságról:

Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

Hogyan Lépj ki a Fizetéstől-Fizetésig Körforgásból?

7. Túl korán otthagyod a főállásodat

Gyakori hiba, hogy sok vállalkozó még azelőtt kilép a főállásából, hogy  stabil jövedelme származna a mellékállásából. Tudom, a vállalkozó egyik tulajdonsága, hogy nem fél a kockázattól, de ne vállalj szükségtelen pénzügyi kockázatot, különösen, ha családod is van, akikről te gondoskodsz.

A statisztikák szerint ugyanis rengeteg kisvállalkozási ötlet megbukik. Vagy azért,  mert az ötlet eleve nem volt életképes, vagy mert a vállalkozónak nincs elég ereje, türelme, kitartása stb. kivárni a sikereket.

Olvasd el ezt is:

5 lecke, amiről minden kezdő vállalkozónak tudnia kellene

Több szabadság vállalkozóként

A lényeg:

A lehetséges csapdák ne tartsanak vissza, de légy felkészült minden esetre.

Ne feledd, hogy a legjobb időszak kipróbálni magad vállalkozóként az, amikor még ott van mögötted a főállásod, ami fedezi a költségeidet. Közben pedig nyugodtan, kockázat nélkül tesztelheted,  csiszolgathatod az ötleted.

KÉRDÉS: Milyen előnye és hátránya van annak, ha munka mellett kezdesz vállalkozásba? Örömmel veszem, ha megosztod a véleményed, tapasztalataidat hozzászólásként!

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség