Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

15 Tipp, amivel Egyszerűsíthetsz az Életeden

Ismersz olyan embert, aki nem vágyik arra, hogy kevesebb stressz és gond legyen az életében? A legtöbben sok mindent megtennénk, ha több olyan pillanat lenne az életünkben, amikor gondtalanul, azzal foglalkozhatunk, ami boldoggá tesz. Mindez elérhető, neked is, ha pár ponton egyszerűsítesz az életeden.  Itt van a 15 legjobb ötlet a stresszmentes élethez. 

 

Én személy szerint évek óta ezzel a céllal alakítom az életem . Egyszerűsítek, ahol csak tudok,  hogy visszakapjam a kontrollt a saját életem fölött. Azt szeretném elérni, hogy a fölösleges, időt rabló dolgok helyett olyan dolgokkal foglalkozhassak, amit önként, és szívesen csinálok. Nem unatkozni szeretnék, hanem a stresszt lelkesedésre cserélni, az állandó rohanást pedig emlékezetes pillanatokra.  Nyilván mindig lesznek olyan elintéznivalók, ami nyűg és nem lehet megúszni. Viszont az, hogy te magad tovább bonyolítod vagy egyszerűsíted az életed, sokszor választás kérdése.

Az ismerőseim között is sokan vannak, akik komolyabb életmódváltást terveznek, hogy a számukra valóban fontos értékre jobban tudjanak fókuszálni. És milyen igazuk van! Van annál nagyobb öröm, mint amikor valami olyat csinálhatsz, amibe teljesen belefeledkezel, mert annyira élvezed? Legyen ez sport, együtt zenélés a gyerekeddel, meghitt vacsora a pároddal,  önfeledt nevetés a barátaiddal, új dolgok felfedezése, tanulás, kertészkedés. Kinek mi.

Mindannyian keressük a boldogabb élet titkát, viszont gyakran tárgyak megszerzésével próbáljuk elérni. Aztán pedig elhalmoznak minket a használaton kivüli dolgok, amikre nagyon komoly pénzeket elköltöttünk. A tartós öröm pedig elmarad.

Sokszor mégis azért dolgozunk többet, hogy többet költhessünk.  Még nagyobb ház, új autó – majd a banki hiteltartozás és a törlesztőrészletek miatt évekre, évtizedekre lemondunk a saját életünk fölötti döntés lehetőségéről. Az évek során összegyűjtött kötelezettségeink eredménye pedig az állandósult időhiány és túlhajszoltság.

 

A legnagyobb luxuscikk nyomában

Akik az életük egyszerűsítése mellett döntenek, valójában azt iktatják ki az életükből, ami stresszt és a fölösleges “zajt” okoz.  A mi “luxuscikkünk” pedig az így megnyert szabadidő, amit arra fordítunk, ami örömöt jelent.

Persze mindenki számára mást jelent az egyszerűbb élet. Engem például ezek zavartak a legjobban, amit néhány év alatt  kemény munkával sikerült kiiktatni az életemből:

 • 10-12 órás munkanap
 • Budapesti közlekedési dugók
 • Nagy lakás, jó magas fenntartási költségekkel
 • Állandó stressz, rohanás, időhiány,  “multitasking”
 • Mozgásszegény élet, villámétkezések

Ezekre cseréltem:

 • Vidékre költöztem, teljes dugómentes, zöld környezetbe
 • Fele akkora otthonban élek,  a havi kiadásaimat is felére csökkentettem
 • Rendszeresen “lomtalanítok”, mindent elajándékozok, ami még használható
 • Nincs TV-m, helyette esténként együtt gitározunk vagy sportolunk a gyerekemmel
 • Én döntöm el, hogy mikor és hol vagyok, mikor dolgozom, mikor pihenek

Ha lecserélnéd te is az állandó nyomást valami kellemesebbre, itt van néhány ötlet, ami sok embernek bevált. Nem kell, hogy pont ezeket csináld, de remélem, elindulnak a gondolataid, hogy min tudnál változtatni.

1. Mi az, ami igazán fontos számodra az életben

Ahhoz, hogy egyszerűsíteni tudj az életeden, először is tisztában kell lenned azzal, hogy mi fontos neked az életben. Minden más “zajt” igyekezz kiiktatni.

Ne gondold, hogy ezt egyszerű meghatározni. Szánj időt arra, hogy ezt átgondolod, és írd össze! A listád ráadásul idővel változhat, ezért érdemes rendszeresen újraírni.

Nekem 35 éves koromig a karrierem köré épült az életem. Azt gondoltam, hogy fontos nekem, hogy milyen beosztás van a névjegykártyámon, a jó fizetés és a cégautó. Élveztem a szakmai és személyes sikereket, viszont egyre inkább azt éreztem, hogy ezek nem teljesen az én céljaim! Ami nekem igazán fontos és ami örömöt okoz, az valaminek a kitalálása és létrehozása. A beosztásommal járó kötöttségek viszont már fojtogattak, szóval át kellett gondolnom, hogy mi igazán fontos.

Szabadulj meg attól, ami már nem a javadat szolgálja, és cseréld le olyan dolgokra, melyek előre visznek.

2. Lassíts az életritmusodon

A világ felgyorsult, és mi rohanunk utána. Viszont ha csak átrohansz az életeden, nem marad időd élvezni azt. Lemaradsz sok kis csodáról. A lassabb élet azért is fontos, hogy legyen időd átgondolni, hogy mi mennyire fontos számodra, és ha kell korrigálhass az irányon.

Csodás dokumentumfilm Philippe Borrel Sürgősen lassítsunk! című filmje. Olyan emberekről szól, akik ebben a felgyorsult világban is törekszenek az emberi tempó megtartására. Elképesztő ötletekkel és gondolatokkal fogsz találkozni benne, ha megnézed!

3. Tarts rendet

A szervezetlenség nagyon időt rabló tud lenni, a fölösleges stresszről nem is beszélve.

Kifizetetlen számlák, reggeli kulcskeresés, elkallódott iratok – mennyi fölösleges idő és plusz költség.  Apró trükkökkel számos rendetlenséget meg tudsz szüntetni. Rendeződobozok, irattartók  segitségével egyszeri időbefektetéssel kialakíthatsz egy rendszert, viszont utána nem lesz több problémád a keresgetéssel.

A kifizetetlen számlák elkerülésére és a pénzügyek vezetésére rengeteg nagyon jó applikáció létezik (pl. Money Pro, Expense Manager), bár én egy egyszerű Excel táblázatra esküszöm!

4. Csökkentsd az elintézendők listáját, automatizálj

Ahol lehet, éves, vagy féléves gyakorisággal fizess, pl. autó vagy lakásbbiztosítás! Kedvezményt is kapsz, és nem kell havonta foglalkoznod vele.

5. Használj emlékeztetőket

Ha valamit feltétlenül el kell intézned, és aggódsz amiatt, hogy esetleg elfelejted, ez terheli az agyadat. De mi van akkor, ha már 5-10 dologra próbálsz emlékezni? Ha emlékeztetőt készítesz, azzal nagyban tehermentesíted az agyad, és megkönnyíted az életedet.

Emlékeztetőt állíthatsz be a telefonodon, vannak jó applikációk, de egy erre létrehozott jegyzetfüzet is megteszi, ha nem veszted el.

6. Szabadulj meg a hiteleidtől

Akárhogyan is nézzük, tartozni nem jó. Legyen ez lakáshitel, diákhitel, személyi kölcsön, vagy a hitel bármilyen formája. Ameddig hiteltartozásod van, el vagy kötelezve, és sokkal kevesebb választási lehetőséged van a saját életeddel kapcsolatban.

Olvasd el ezt is: Pénzügyi Szabadság Ellenőrzőlista

7. Csökkentsd minimálisra a TV és közösségi oldalakon töltött időt

A Nielsen közönségmérése szerint átlagember 2017-ben 4 óra 42 percet töltött a TV előtt (Forrás: brandtrend.hu ). Az internethasználók átlagosan  8,9 órát töltenek online hírportálok olvasásával, és 15 órát a közösségi oldalakon. (Forrás: 24.hu)

Itt nem csak arról van szó, hogy mennyi időt vesztünk el naponta. A rengeteg reklámhatás olyan dolgok megvásárlására is ösztönöz, amire valójában semmi szükségünk. Tipp: nagyon régóta nincs TV-m, és egyáltalán nem hiányzik.

Ha javítani szeretnél az életeden, TV nézés helyett olvass, vagy találkozz inspiráló emberekkel.

Olvasd el ezt is: Mit csinálnak a Sikeres Emberek Szabadidejükben?

8. Fontolj meg egy kisebb otthont

Egy nagy otthonnak, háznak nemcsak a megszerzése és berendezése jelent nagy terhet. A havi rezsiköltség, közös költség, takarításra fordított idő/ költség, biztosítás, rendszeresen felmerülő javítások költségei egy nagyobb otthon esetén sokkal többe kerülnek, és havonta terhelni fogják a pénztárcádat.

Én 150 m2-ről indultam, és több költözés tapasztalatai alapján a kisebb, de még kényelmesen élhető otthon híve lettem. Ez nálam most 70 m2, egy könnyen karbantartható saját kis kerttel.  A lakással kapcsolatos költségeimet a felére csökentettem, az így elért megtakarítást pedig befektetem, vagy utazásra fordítom.

Hogyan férünk el egy – sokak szerint – ilyen kicsi házban? Folyamatosan lomtalanítok, semmit nem tartok meg csak azért, mert jó lesz még valamikor. A vásárlásaimat pedig csak a szükséges dolgokra korlátozom.

Olvasd el ezt is: Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

9. Egyszerűsítsd a ruhatárad

A sikeres emberek ruhatára általában  jól variálható darabokból áll. Így az öltözködésnél nagyon sok időt megtakarítanak, amit más, fontosabb dolgokra tudnak fordítani.

Állíts össze egy olyan, kevesebb darabból álló ruhatárat, ahol a darabok nagyon jól kombinálatóak egymással, és máris sokat egyszerűsítettél az életeden.

Jó ötlet egy kedvenc alapszín kiválasztása. ami köré a ruhatárad épül. Ez nemcsak  egyedivé tesz téged, de jól összeköti a ruhadarabokat.

10. Ne vesztegesd az időt negatív dolgokra

Negatív dolgokkal foglalkozni időt rabló, és ráadásul nem is visz előre.  Mire gondolok? Negatív gondolatok, bűntudat, más hibáztatása, pletyka, stb. Ha ezeknél leragadsz, rengeteg energiát és időt veszítesz, és még az egészségedre is károsan hatnak.

Ha csak egyetlen dologon tudsz ezek közül változtatni, akkor nagyon figyelj arra, ahogy saját magadra gondolsz, ahogy magadban saját magaddal beszélsz.

Sokkal jobban jársz, ha ezeket egyszer és mindenkorra kizárod az életedből, és helyette teret engedsz a pozitív gondolatoknak.

11. Légy magabiztos

Ha bízol magadban, lesz bátorságod javítani az életeden, még ha ez néhány fájdalmas változással jár is.

Ahelyett, hogy arra koncentrálnál, amitől félsz és ami visszatart, a magabiztosság segít megszerezni a munkát, amire vágysz, segít, hogy több pénzt keress, hogy új kapcsolatokat építs ki, hogy merj lemondani olyan dolgokól, ami neked nem fontos. Segít, hogy a saját életedet merd élni.

Jó hír: a magabiztosság tanulható!

12. Tanulj meg nemet mondani

Ha mindenre igent mondasz, elveszted a kontrollt a saját életed fölött. Nagyban egyszerűsítheted az életed, és a számodra fontos dolgokra fókuszálhatsz, ha megtanulsz nemet (is) mondani.

13. Felejtsd el a multitasking-ot

A multitasking a figyelmünk megosztását jelenti. Egyszerre több dolgot végzünk, és a különböző feladatok között “ugrálunk”.

Azt gondolhatod, hogy egyszerre több feladaton dolgozni gyorsabb, hatékonyabb, eredményesebb. De ez nem így van. Ha lemérnék a multitasking módon elvégzett munkára fordított időnket, kiderülne, hogy valójában lassabban, több hibát vétve, és sokkal több energiát veszítve végzünk ugyanazzal a feladatmennyiséggel, mintha egyszerre egy dologra koncentrálva egymás után végeznénk el a feladatokat.

A figyelem megosztása ráadásul hihetetlenül megterheli az agyat, és óriási stresszt okoz.  Multitasking az is, amikor egy fontos munkába belefeledkezve felveszed a telefont, vagy gyorsan válaszolsz egy üzenetre.

Érdemes ezeket  a zavaró dolgokat “csomagoltan” kezelni, vagyis minden visszahívást és választ egy előre meghatározott időpontban intézni.

14. Fedezd fel a kikapcsolódás ingyenes formáit

Ha a hétvégéd unatkozással telik, vagy ha képtelen vagy kikapcsolni, az nem jó.  Az unalom és a túlhajtottság gyakran vezet felesleges kiadásokhoz.

Néha pont, amikor a legjobban vissza kéne fognunk a kiadásainkat, akkor megyünk elterelni a figyelmünket a közeli bevásárlóközpontba, ahol fölösleges dolgokra költünk, vagy olyan filmet nézünk meg, ami igazán nem is érdekel.

Fedezd felt, mennyi hasznos és minimális költségből kihozható kikapcsolódási lehetőség vár rád. Csak néhány példa:

 • Kezdj el új dolgokat tanulni. A zenétől kezdve, egy új szakmán át, a lehetőségek szinte végtelenek
 • Készítsd el egy távoli ország ételét
 • Hívd át a szomszédokat kártyázni
 • Kezdj el rendszeresen sétálni, kocogni, nyújtó/erősítő gyakorlatokat csinálni. Nem kell hozzá még fitnessbérlet sem, az internet tele van jobbnál jobb ingyenes edzésprogramokkal
 • Menj ki a szabadba, készíts csodás fotókat a környékről. Ezeket utána szerkesztheted, rendezheted, vagy később indíthatsz a segítségükkel akár egy blogot is.

Olvasd el ezt is: Mit csinálnak a Sikeres Emberek Szabadidejükben?

Érdemes még megtanulni élvezni a teljes csendet. Az átlagembernek ez a lehetőség ritkán adatik meg. Pedig ilyenkor rendet tudsz tenni a saját fejedben, el tudsz gondolkodni a saját életedről.

15. Ne hasonlítsd magad másokhoz

Ha azért van szükséged nagyobb házra, mert a Kovácsék is most vettek egyet, vagy azért veszel drága dolgokat, mert nem akarsz kilógni a barátaid közül, nem a saját életedet éled. Ha ehhez ráadásul még hitelt is fel kell venned, hosszú időre lemondasz az életed egyszerűsítésének lehetőségéről.

Ráadásul még rosszul is fogod érezni magad, mert mindig lesz valami, ahol úgy érzed, lemaradsz másoktól. Ezek az érzések hátráltatnak abban, hogy a saját céljaidra tudj fókuszálni.

Akkor fogsz igazán tartalmasan, és a saját értékeid szerint élni, amikor felhagysz azzal, hogy bárkihez hasonlítsd magad.

 

Olvasd el ezt is:

Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

Eszköz vagy forrás? Neked melyikre megy el a pénzed?

 

Találtál a tippek között olyat, ami neked is segíthet? Mentsd el a posztot a Pinterest tábládra, hogy később is könnyen elő tudd keresni a listát! (az egérrel menj a fotó fölé és kattints a piros ikonra).

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség