Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Ezért érdemes bakancslistát készítened

Mit szeretnél megvalósítani az életed során? Látni a sarki fényt, megtanulni spanyolul, játszani Las Vegasban, saját vállalkozást indítani? Sajnos sok csodás álom VÁGY MARAD ÖRÖKRE. Ha nem vagyunk elég elkötelezettek, a mindennapos gondok könnyen háttérbe szorítják őket, és előbb-utóbb feledésbe merülnek. Mit tehetünk, hogy tele legyen az életünk élményekkel, megvalósított célokkal? Erre való a titkos fegyver:  a BAKANCSLISTA!

 

 

A kifejezés a 2007–es Bakancslista (Bucket list) című filmnek köszönheti a népszerűségét. A filmben 2 ember kénytelen szembenézni a véggel, ezért elhatározzák, hogy a hátralévő idejükben MEGVALÓSÍTJÁK MINDAZT, AMIRŐL VALAHA ÁLOMDOZTAK. A bakancslistára tehát azok az álmaink kerülnek, melyeket meg akarunk valósítani ebben az életben.

Igen, a legtöbbünknek vannak álmai és reménykedünk benne, hogy egyszer az életben meg is valósulnak. Sokan még össze is írjuk, de ezek a listák gyakran a fiók mélyén végzik. Túlságosan lefoglalnak minket a mindennapi gondok és az ÁLMAINK gyakran ELHALVÁNYODNAK AZ IDŐ MÚLÁSÁVAL.

Sok embernek egy komoly betegség, a nyugdíjas kor elérése vagy valamilyen SORSFORDÍTÓ ESEMÉNY kell ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjen gondolkodni azon, hogy milyen élményeket szeretne szerezni az életében.

Az élet kiszámíthatatlan. Nem tudhatjuk előre, hogy 10-20 év múlva leszünk-e olyan szellemi és fizikai állapotban, hogy akkor kezdjünk el utazni, a hobbinkkal foglalkozni, a gyerekeinkkel, barátainkkal közös emlékeket szerezni.

Mi lenne, ha nem várnánk meg, hogy a sors ébresszen fel bennünket, hanem elkezdenénk megvalósítani mindazt, amire valóban vágyunk? A bakancslista abban segít, hogy ÉLJ TÖBBET, MOST!

Mit tanultam az 5 évvel ezelőtti bakancslistámból?

40 éves koromig nem volt formális bakancslistám, legfeljebb a fejemben voltak a céljaim. Sokszor hallottam viszont, hogy a LEÍRT CÉLOKNAK ÓRIÁSI EREJÜK VAN, így írtam magamnak egy első bakancslistát úgy 5 évvel ezelőtt.

Ma visszanézve kevés dolog valósult meg belőle, néhány cél pedig mintha soha nem is lett volna az enyém. Ma azt gondolom, hogy ezek inkább  „kirakat” célok voltak társadalmi nyomásra, mint a saját valódi céljaim. Nem vágyom ugyanis luxusautóra és nagy házra sem, és ha őszintén magamba nézek, legbelül tudom, hogy maratont sem szeretnék futni. Mégis leírtam, mert azért JÓ LENNE…

Néhány célom viszont megvalósult az elmúlt 5 évben, vagy NAGYON SOKAT HALADTAM a megvalósulásuk felé. Ezek azok a pontok a bakancslistámon, amelyekért ma is MEGDOBBAN A SZÍVEM reggelente.

2 fontos dolgot tanultam meg ebből:

  • a célkitűzésnek csak akkor van értelmük, ha ÖNMAGUNKRÓL SZÓLNAK, és nem azért szeretnénk elérni őket, hogy másokra jó benyomást tegyünk
  • az ember valóban hajlamos felülbecsülni, hogy milyen célokat tud elérni egy éven belül, de ALÁBECSÜLI, HOGY MIT TUD ELÉRNI HOSSZABB TÁVON (5-10-20 év alatt)
Havasu vízesés – Grand Canyon

 2 KULCS a jó bakancslistához

Kicsit utánanéztem, hogy MI EGY JÓ BAKANCSLISTA TITKA, amit nem csak 5 évente veszünk elő, hanem ami MINDEN NAP INSPIRÁL.  Remélem,  már alig várod, hogy te is elkészítsd  a saját bakancslistádat, vagyis a HÁTRALÉVŐ ÉLETED TERVÉT! Itt van hozzá egy kis iránymutatás:

Az első és legfontosabb szabály: a SZÁNDÉK

A legtöbb lista KIVÁNSÁGLISTA. Azok a dolgok vannak rajta, amikre VÁGYSZ, vagyis jó lenne, ha megtörténnének. Egy ilyen listát elkészíteni jó szórakozás, de nem több az álmodozásnál. Jó lenne egy Harley Davidson, egy tengerparti ház, stb. De 10 év múlva kiderül, hogy ezekből semmi nem valósult meg, mert csak vágytál rájuk.  A listádra csak az kerüljön rá, amit valóban MEG AKARSZ CSINÁLNI. Az emberek elképesztő dolgokat képesek véghezvinni, de csak ha megvan a valódi SZÁNDÉK. A vágy nem elég.

A második szabály: INTEGRITÁS

A listádnak összhangban kell állnia saját belső éneddel. Nagyon sok mindent meg tudunk csinálni egy élet során, de mindennek „ára” van: az időnk és az erőforrásaink (pénz, türelem), ezek pedig végesek. Csak olyan dolgokat írj a listádra, aminek VALÓDI JELENTŐSÉGE VAN SZÁMODRA és kész vagy áldozatot hozni érte.

Tényleg vállalod az éveken át tartó tanulást, hogy megtanulj olaszul, vagy csak kedvet kaptál hozzá? Hiába írod, hogy a Mount Everest tetején szeretnél állni, ha nem vállalod az éveken át tartó felkészülést és a költségeket. Tartsd a listádat tisztán: csak a valóban fontos dolgok legyenek rajta.

Olyan célokat tűzz ki, amelyek annyira inspirálnak, hogy reggelente megdobban értük a szíved. Az, hogy újra szeretnéd csempézni a fürdőszobát, vagy lomtalanítani kellene a garázsban, egy szükséges cél, de nem a bakancslistádra való.

Pemon indián kislány a Canaima vízesésnél – Venezuela

Gyakorlati ötletek a bakancslista készítéséhez

Most pedig következzen néhány további gondolat ahhoz, hogy olyan listát tudj csinálni, amiben HISZEL IS:

1. Ne akarj PONTOS SZÁMOKAT elérni. Nem kell, hogy 100-as listád legyen, mert tele lesz egyszerű vágyakkal vagy általános dolgokkal konkrét célok helyett.

Jó példák: jégkunyhóban aludni, élőben látni Andrea Bocellit énekelni, megtanulni gitáron a Tears in Heavent
Túl általános, nem konkrét célok: Egészségesen akarok élni. (Ez mit jelent? Mit szándékozol tenni ezért?). Körbeutazni a földet. (Pontosan hova szeretnél eljutni?)

2. A bakancslista egy ÉLŐ LISTA, ne érezd úgy, hogy rögtön egy végleges listát kell írnod. Dolgozz rendszeresen rajta, és módosítsd, ahogy te is változol. Lesznek olyan pontok, ahol rájössz, hogy már nem fontosak neked, és lesznek, amiket szeretnél hozzáadni

3. Ez nem egy MINDENT VAGY SEMMIT játék. Nem kell, hogy mindent megvalósíts ahhoz, hogy elégedett legyél az életeddel. Nézd meg John Goddard (1924-2013) életlistáját, amit 15 éves korában írt. A 127 céljából néhány nem valósult meg, de ezzel együtt is micsoda életút az övé!

4. Ne adj hozzá olyan pontokat, amit csak azért csinálnál meg, hogy EL TUDD MONDANI MÁSOKNAK. Tényleg azért szeretnél eljutni 50 országba, mert ennek jelentősége van számodra, vagy azért hogy elmondhasd, hogy mennyi helyen jártál? TESZT: mielőtt rákerül a listádra egy cél, kérdezd meg magadtól: akkor is rajta lenne a listádon, HA SENKINEK NEM MESÉLHETNÉL utána róla? Ha nem, akkor ezek valószínűleg nem a saját céljaid.

5. Gondold át, hogy PONTOSAN MIT SZERETNÉL átélni vagy elérni a célodon keresztül  és áss mélyebbre annál, mint ami elsőre eszedbe jut.

Az október müncheni sörfesztiválon szeretnél ott lenni, vagy valójában át akarod élni azt az élményt, amikor egy óriási söröskorsóból iszol egy német partin? Ezt nem csak októberben tudod átélni. Szeretnéd kipipálni, hogy jártál Egyiptomban, vagy szeretnéd átélni, hogy milyen egy éjszakát eltölteni a Fehér-sivatagban? Vállalkozó szeretnél lenni, vagy arra a szabad és független életstílusra vágysz, amit úgy gondolsz, hogy egy vállalkozással lehet elérni?  Légy annyira pontos, amennyire csak lehet!

Reggeli a Fehér-sivatagban -Egyiptom

 

6. Ha komolyan veszed a listád, az meg fogja határozni az egész ÉLETSTÍLUSODAT, A MINDENNAPI SZOKÁSAIDAT, különösen, ha vannak nagyobb célok is rajta. Az idődet és pénzedet már most is befekteted valahova, szóval lehet, hogy a céljaidat csak úgy tudod megvalósítani, ha valaminek a helyére kerülnek be, nem csak egyszerűen minden eddigi tetejére.

Lehet, hogy ahhoz, hogy egyáltalán hozzá tudj kezdeni a bakancslistád megvalósításának, olyan dolgokkal kell kezdened, mint SZABADIDŐ FELSZABADÍTÁSA  vagy a PÉNZÜGYEID RENDBETÉTELE.

7. Legyen a céljaidnak PRIORITÁSI SORRENDJE! Valószínűleg nem fogsz tudni vállalkozást indítani és világkörüli útra menni ugyanabban az évben.

8. Inspiráld magad azzal, hogy olyan dolgokat is ráírsz a listádra, amiről mindig is álmodtál és MÁR MEGVALÓSÍTOTTAD! Megérdemlik, hogy ott legyenek a listádon. Nekem ilyen pl. hogy a Velencei-tóhoz költöztem, vagy hogy sátraztam a Havasu vízesésnél a Grand Canyon mélyén. De azért legyén szigorú: csak azért, hogy legyenek kipipált dolgok is a listádon, ne írj oda minden nyaralást Horvátországban, hacsak nem ez volt mindig is az álmod.

9. Legyenek KISEBB, DE JELENTŐSÉGTELJES dolgok is a listádon! Néha a legegyszerűbb élmények a legemlékezetesebbek. Ezek azért jók, mert emlékeztetnek arra, hogy nem minden célnak kell óriásinak és nehéznek lennie ahhoz, hogy élményeket és tartalmat adjanak az életednek. Akár már a héten áthúzhatsz valamit, ha akarsz. Ilyen lehet pl. a véradás, és utólag sokan óriási élményként emlékeznek rá. Nagyon megható ennek az idős hölgynek a története, aki 102 évesen pipált ki egy egészen különleges kis élményt.

10. Csak azért, mert valami JÓL HANGZIK, ne tedd rá a listádra! Nézd meg őket alaposabban. Tényleg megéri? Ne feledd, hogy minden pont a listádon a korlátozott idődből és erőforrásaidból fog elvenni. A valóban fontos dolgokat valóra tudod váltani, de túl könnyű a listádhoz egzotikus országokat és népszerű programokat hozzáadni, amihez végül nem lesz meg a szükséges elszántságod, hogy megcsináld. Légy nyitott új dolgok hozzáadására, de csak akkor add hozzá, HA BIZTOS VAGY BENNE, HOGY MEG AKAROD CSINÁLNI.

Ha csak 25 dolog kerül rá a listádra, amit valóban szeretnél megcsinálni, az jobb, mint egy lista 100 vággyal, amiért nem fogsz semmit tenni.  A kevesebb néha több. Amit el szeretnénk kerülni, az az, hogy legyen egy listád, amit megírsz és aztán elfelejtesz.

Inspirációért nézd meg ezeket az oldalakat:

John Goddard életlistája, 

bucketlistjourney.net

bucketlist.org

bucketlist.net/

 

Pipálj ki minél több pontot a listádon

Ha mindent ki tudsz pipálni, az csodálatos, de nem ez a fő cél. Ha csak a listád felét kipipálod, már olyan gazdag és jelentőségteljes életed lehet, ami tele van élményekkel, történetekkel.

Ahogy haladsz a listáddal, azt fogod látni, hogy egyre több kipipálatlan pont lesz rajta. Egy jó bakancslista ugyanis VELED EGYÜTT NÖVEKSZIK, nem csökken.

A listád arra is felhatalmaz téged, hogy MERJ NAGYOKAT ÁLMODNI, és leírj MINDENT, amit valaha szeretnél átélni. Legyenek a céljaid reálisak, de ne felejtsd el, hogy SOKKAL TÖBB DOLGOT MEG TUDUNK VALÓSÍTANI AZ ÉLETÜNKBEN, MINT GONDOLNÁNK.

Olvasd el ezt is:

Hány éves korban kezdődik az életünk?

Neked van már terved?

5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

 

Neked milyen különleges dolog szerepel a bakancslistádon? Írd meg hozzászólásként!

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség