Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Hogyan válj Alkalmazottból Vállalkozóvá Anyagi Kockázat nélkül?

Sokunk számára lehet ismerős ez a helyzet : van egy főállásunk, amit nem szeretünk, de ebből fizetjük a számláinkat.

Az álmunk viszont az, hogy egyszer olyan munkából fogunk megélni, amit örömmel csinálunk. Ezért vállalkozni szeretnénk és élvezni az ezzel járó szabadabb életet.

Már csak egy fontos kérdés marad:

Mikor lesz időnk a vállalkozásunk beindítására?

A munkahelyünk mellett ugyanis csak korlátozottan van időnk a vállalkozásunkra. A vállalkozásunkból viszont még nem tudunk megélni.

Ez az ördögi kör sok kezdő vállalkozót visszatart az elindulástól.

Létezik jó megoldás? Hogyan vészeljük át a váltást anyagi kockázat nélkül?

 

 

Sokan vannak, akik rögtön fejest ugranak egy új vállalkozásba. Feladják az állásukat abban a reményben, hogy már az első 1-2 hónapban beindul a vállalkozásuk, és kitermeli a kieső munkajövedelmüket. Így gyakorlatilag átmenet nélkül válthatnak az alkalmazotti és a vállalkozói lét között. Ez néha bejön, néha sajnos nem.

Ezért bölcs tanácsnak tűnik, hogy addig ne adjuk fel a munkahelyünket, ameddig nem biztos a vállalkozásunkból származó jövedelem. Ez különösen igaz akkor, amikor egy család is függ tőlünk anyagilag, hiszen ki szeretné nehéz helyzetbe sodorni azokat, akik a legfontosabbak számára.

Ugyanakkor ismerjük el, hogy egy 8 órás munka és különösen család mellett azért nehéz még egy vállalkozás elindítására is időt szakítani.

Én sok évvel ezelőtt ez úgy oldottam meg, hogy a havi kiadásaimat visszaszorítottam amennyire csak tudtam. Ezután jobb ötlet híján kiadtam a lakásomat és visszaköltöztem a szüleimhez a kisfiammal egy időre. Így képes voltam fedezni a havi legszükségesebb kiadásokat főállás nélkül is, és fel tudtam szabadítani magamnak napi 5-6 órát ahhoz, hogy egy kisgyerek mellett elkezdjek vállalkozni.

Szerencsére számtalan egyéb megoldás létezhet élethelyzettől függően, szóval nem kell mindenkinek a szüleihez költözni ahhoz, hogy vállalkozást indíthasson.

Nemrég csináltam egy kis kutatás néhány vállalkozói Facebook csoportban, ahol tapasztaltabb vállalkozókat kérdeztem,  hogy ők hogyan vészelték át a váltással járó átmeneti időszakot.

Az beérkezett ötleteket, tapasztalatokat ebben a bejegyzésben megosztom, hogy aki hasonló lépésre készül, ötleteket gyűjthessen.

Bár a kutatás nem reprezentatív, mégis úgy tűnik, hogy a férfi és a női vállalkozók módszerei között vannak különbségek. Ezért külön mutatom be a női és a férfi vállalkozók túlélési ötleteit.

Ötletek  vállalkozóktól az átmeneti időszak átvészelésére

Férfiaktól érkezett ötletek: 

1) Váltás 8 órás munkanapról 12 órásra. Így havi 14-16 munkanap mellett már több idő marad vállalkozni.

2) 2 munkanap után 2 nap szabadság beosztásra váltás

3) Munkanélküli segély 6 hónapig

4) A munkaidő hatékonyabb kihasználása olyan munkahelyen, ahol a napi feladatok elvégzését kérik számon, nem a folyamatos munkavégzést. Ebben az esetben az ebédidő lerövidítésével (pl. otthonról hozott ebéddel) illetve az egyéb szünetek, kávézások kihagyásával napi szinten akár 2-4 óra is felszabadítható. Amint kész a napi munkahelyi feladat, a felszabadult időt a vállalkozásra lehet fordítani.

5) Olyan „cash flow” típusú vállalkozás indítása először, ami szinte azonnal képes bevételt termelni

6) Kiadások lecsökkentése és ügyfélkeresés rengeteg személyes tárgyalással az első hónapokban

7) Alvásidő lecsökkentése 5 órára

8) Üzlettárs bevonása

9) Előfinanszírozás a Kickstarter, Indiegogo platformokon keresztül

Női vállalkozóktól érkezett ötletek

10) Vissza nem térítendő GINOP pályázati támogatás, illetve 6 illetve 12 hónapos bértámogatás

11) 4-6 órás részmunkaidős állás mellett sok hétvégi munka a vállalkozásban

12) Először megtakarítás, majd ennek felhasználása szükség esetén

13) Házastársak esetén 1 fizetés jó beosztása, ameddig a vállalkozás beindul

14) Külföldi munkavállalás a férj részéről, ameddig a feleség itthon beindítja a vállalkozást

15) Vállalkozás indítása előtt lakásvásárlás és kiadás

16) Vállalkozói bevétel kiegészítése az elején egyéb jövedelemforrásokkal pl. plazmadonorként, takarítással, virtuális asszisztens munkák vállalásával

Végezetül egy tipp:

Minél gyorsabban be tudsz vonni a vállalkozásodba külső segítséget,  pl. egy virtuális asszisztenst, aki mentesít könnyebben elvégezhető, időt rabló feladatoktól, annál jobban tudsz a vállalkozói jövedelmed építésére fókuszálni. Ezzel pedig lerövidítheted az átmeneti időszakot.

A sok sikeres váltás története mind azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem lehetetlen alkalmazottból vállalkozóvá válni. Még akkor sem az, ha nem tudjuk rögtön feladni a főállásunkat, és lesz egy átmeneti időszak az életünkben, amikor egyszerre vagyunk alkalmazottak és vállalkozók is.

Remélem, hogy a fenti példák segítenek neked  is rátalálni a saját személyiségednek és élethelyzetednek megfelelő megoldásra, hogy anyagi kockázatok nélkül válhass vállalkozóvá.

Hálás köszönet a Mompreneurs, az Alkalmazottból vállalkozó lettem… és a Blogger Műhely Facebook csoportok tagjainak a segítségért!

Kapcsolódó bejegyzések:

Mennyi pénz szükséges egy online vállalkozás elindításához?

Hogyan keress pénzt online, ha kevés időd van? 12 TIPP Mark Masontól

Epizód #8 Mit jelent az anyagi függetlenség és hogyan érheted el te is? Sólyomi Dáviddal

 

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség