Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Beszélgetés a makói Coco Chanellel

Néha egy hajszálon múlik, hogy az álmaink örök feledésbe merülnek-e vagy megvalósítjuk őket, és maradandó értéket hozunk létre. Ildi története pontosan erről szól. 24 évesen eldöntötte, 40 éves korára lesz egy szalonja, de az álmát évekre elfelejtette. Aztán egy barátnője unszolására megnézett egy filmet, ami felrázta. Csodás történet egy álom megvalósulásáról. 

Csanádi Ildikóval, a Csanádi Style megálmodójával beszélgettem.

Hogyan kezdődött a vállalkozói történeted?

Én a dél-alföldi régióban, Csongrád megyében, Makón élek. A történetem igazából a 2004 környékére vezethető vissza, amikor az első gyermekem születése után vállalkozásba kezdtem.

Néhány évvel előtte végeztem Szegeden férfiruha készítőként, és úgy gondoltam, varrónőként keresem meg majd otthon a kenyerem. Lelkes voltam, de sajnos csak két évig csináltam. Akkor jöttek be az országba a kínai üzletek, és mindenki a kínaiban vásárolt. Így feladtam.

De hangosan kimondtam: “Nem adom fel, és remélem, mire 40 éves leszek, tudok nyitni egy szalont.” Itt még csak 24 éves voltam.

Teltek az évek, dolgoztam néhány varrodában. A második kislányom 2009-ben született, és amikor letelt a gyes, mentem volna vissza dolgozni, csak közben megszűnt ez a varroda.

Viszont ide települt közben egy svájci cég, ahova “eladtam a bőröm”. Szó szerint. Folyamatos műszak, hétvégén is, éjszakázás. 25 kg-ot emelgettem 8 órában nő létemre férfiak között.

Meddig bírtad?

8 évig voltam ebben a gyárban. Egyetlen egy elismerést sem kaptam közben. Semmit. Pedig nagyon vágytam rá, hiszen minden területen megálltam a helyem. Majd egy konfliktus miatt úgy döntöttem, átkérem magam a laborba. Ott szinte csak nőkkel dolgozhattam.

Ezekben az években teljesen kimaradt a varrás az életemből, de úgy gondoltam, nincs is szükségem rá.

Majd 2018-ban egy februári napon egy kedves kolléganőm azt mondta:

-“Te anyám! Nézd már meg a Coco Chanel életéről a filmet, hát az mintha te lennél!”

-“Ugyan hova gondolsz! Én, meg az a nagy tervező…” – mondtam, de a bogarat beletette a fejembe.

Csanádi Ildikó

Majd február 26-án megnéztem a lányaimmal a filmet.

Soha életemben nem történt még ilyen velem. Olyan hatással volt rám a film, hogy azt nem tudom el mondani. Megláttam önmagam abban a nőben. Ahogy az anyagokkal bánt, tervezett, folyamatosan agyalt…

Másnap kezdtek előjönni a gondolatok, hogy mit fogok csinálni: egy blogot indítok, amin az én munkáim lesznek.

Megterveztem, megcsináltam, és június 1-jén meg is jelent a blogom. Csanádistyle.hu, Csanádi, vagyis a leánykori nevem után.

A én világomról szól, ami a 20-as, 30-as évektől az 50-es évek közepéig tart.

Nagyon sokan gratuláltak a fotók és a ruhák láttán, ezért megszerveztem egy fotózást a régi vonatállomáson és a szállodában. Nagyon éltem!

És elkezdődött a munka! Kezdtek keresni az emberek, a gyárból is, meg a városból is. Azóta is posztolom minden munkámat, és figyelek a marketing részére is, már amennyire vágom ezeket.

Gyorsan jöttek az első megrendelések?

2019. márciusáig nem nagyon volt munkám. Viszont áprilistól beindult, de nagyon! Kaptam megrendelést menyecskeruhákra, és meglepetésemre, menyasszonyi ruhára is. Voltam a Hét embere Makó városának! Roppant boldog, és meglepett voltam!

Beneveztem egy menyasszonyi ruha versenyre is, amin nem nyertem ugyan, de így is nagy élmény volt alkotni.

Majd sok vívódás után június 1-jével felmondtam a gyárban. Pont 1 évre rá, ahogy megjelent a blogom az interneten.

Visszatekintve, mennyire volt nehéz az elindulás?

Elindulási nehézségeim anyagi téren nem voltak, mivel volt főállásom, amiből szinte mindent tudtam finanszírozni.

A nehézség nálam abban rejlett, hogy két munkahelyen kellett helytállnom. Egyszerre a folyamatos két műszak, valamint a dátumokra elkészíteni a megrendelt ruhát. Ha fáradt voltam, ha nem. És emellett még ott volt a családom is.

Ami segített továbblépni az az, hogy tudtam, mit akarok elérni. Években gondolkodtam.

Hogyan érzed magad főállású vállalkozóként?

Boldog vagyok, hogy alkothatok, ezt mindig nagyon élvezem. De amikor kevés a megrendelésem, néha elbizonytalanodok, hogy jó döntést hoztam-e.

Szóval a vállalkozás teljes “szabadságot” adott nekem, de bizonytalanságot is, mivel nem lehet tudni, mikor mennyi megrendelésem lesz.

Az idei évben már júliusig tudom, hogy mit fogok csinálni. Sok menyasszonyi ruha és menyecskeruha megrendelésem van. Ez is fejlődés számomra.

Sokat segít az a sok pozitív visszajelzés és támogatás, amit kapok. Ezt a multi cégnél a 8 év alatt egyszer sem kaptam meg.

Mondhatjuk, hogy életed egyik álma vált valóra a szalonoddal?

Igen. És pont idén töltöttem a 40. évemet, ahogy 24 évesen megálmodtam.

Tudom, hogy még nem a főtéren van az üzletem, ott még nem tartok sajnos. A jelenlegi műhelyemet viszont már kinőttem, ezért a férjem megcsinálja nekem a garázsunkat, mint “Szalont”.

Mik a hosszabb távú terveid?

Azt tudom, hogy ameddig az egészségem engedi, alkotni szeretnék.

Nem tartom magam “csak” varrónőnek. Mivel férfiruha készítőként női ruha készítését sosem tanultam, ezért érzésből alkotok.

Sok menyasszonyi ruhát, menyecske ruhát, és más különlegességeket szeretnék készíteni. Szeretnék divatbemutatókat, fotózásokat szervezni, és az Év Magyar Menyasszonyi Ruhája címért is szeretnék indulni, mert ott igazán alkothatok, nincsenek korlátok.

Ősztől workshopokat is szeretnék tartani, hogy több lábon álljak. Ezen egy pici anyagismerettel, szabásminta készítéssel is foglalkoznánk.

Mit tanácsolnál annak, aki egy vállalkozás elindításán töri a fejét?

Azt tanácsolom, hogy, vesse papírra céljait, és először munkahely mellett próbálja ki, van-e igény a termékére, vállalkozására.

Csinálja mindkettőt egyszerre, teljes erőbedobással. Figyeljen a minőségre, a dizájnra, megjelenésre, apróságokra, csak magas minőséget dobjunk piacra.

És amikor már nem lehet a kettőt együtt végezni, csak akkor mondjon fel.

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

35 Kreatív Vállalkozási Ötlet, amivel 2020-ban érdemes elindulni

Életstílus tervezés 101: Hogyan váltsd az álmaidat tervekre?

Top 21 Motiváló Idézet a munkáról, ami az álmaid elérésére inspirál

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség