Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Tudod, mennyit ér az időd? 5 tipp, hogy jobban hasznosítsd a legértékesebb erőforrásodat

A jelenlegi járvány várakozásra kényszerít mindenkit.

Minden lelassult, végre van alkalmunk elgondolkodni azon, hogy mik a valóban fontos dolgok az életünkben, merre szeretnénk tovább menni.

Az egyik ilyen fontos kérdés, ami talán benned is felmerült mostanában, hogy hogyan hozhatnád ki a legtöbbet a rendelkezésedre álló időből.

 

 

 

Sokaknak érthető módon a járvány miatt a megélhetés és az anyagi bizonytalanság a legfőbb kérdés jelenleg.

Ennek a rémálomnak viszont egyszer remélhetőleg vége lesz. Ha pedig egy kicsit el tudjuk a válságról terelni a gondolatainkat, akkor ezt az időszakot akár arra is használhatjuk, hogy átgondoljuk, hogyan fogunk a jövőben az időnkkel jobban gazdálkodni.

Az idő ugyanis véges, és ha jobban belegondolunk, a legértékesebb vagyontárgyunk.

Mindenen, ami a nap alatt született, rajta van a lejárati idő címke.

Ahhoz, hogy pénzt keressünk, időre van szükségünk. Ahhoz, hogy időt töltsünk a gyerekeinkkel, időre van szükségünk. De ugyanúgy időt igényel, amikor ingázunk, TV-t nézünk, vagy olyan dolgokat csinálunk meg mások kedvéért, amihez igazából semmi kedvünk. Amikor valamire igent mondunk, akkor valamiről le kell mondanunk cserébe.

Az idő, a pénzzel ellentétben nem kézzelfogható, talán ezért könnyebb vele pazarlóan bánni. De képzeld csak el:

  • Minden nap félreteszel 100 forintot. Az év végére lesz 36 500 forintod, amit akkor elkölthetsz. Ez kézzelfogható „nyereség”.
  • Minden nap 10 percet ugyanígy eltehetsz az év végéig egy láthatatlan kasszában. Egy év leteltével az „időbankban” összesen 3650 perced lesz, azaz közel 61 órád (nagyjából 2 és fél napod!), amit bármire felhasználhatsz.

 

Így már könnyű belátni, hogy az idő esetében sok kicsi ugyanúgy sokra megy.

És most fordítsuk meg a fenti gondolatmenetet:

  • Ha a kereted százezer forint, de úgy szórod a pénzt, mintha milliomos lennél, hamar csődbe jutsz. A csődből viszont ki tudsz kecmeregni, és új keretet hozhatsz létre.
  • Az idő ehhez hasonló pazarlása viszont sokkal nagyobb veszteséget okoz hosszútávon.  Az elveszett időt ugyanis nem lehet visszatermelni.

 

Az egyik fontos feladatunk az idővel kapcsolatban az, hogy megtanuljunk felelősséget vállalni érte és jól gazdálkodni vele.

Ehhez tudni kell nemet is mondani: hiszen hányan vannak a környezetünkben, akik szívesen magukra vállalnák a feladatot, hogy beosszák időnket… Ugye, ismerős?

Azzal, hogy értékeljük a rendelkezésünkre álló időt, és ügyelünk rá, mivel töltjük, a saját fontosságunkat ismerjük el.

 

 

5 Tipp, amivel jobban hasznosíthatod a legértékesebb erőforrásodat

Összegyűjtöttem néhány tippet, melyek segíthetnek jobban befektetni és többet kihozni a rendelkezésünkre álló időből:

 

1. Kezdj a vízióddal!

Álmodozz céltudatosan arról, hogy milyen életet szeretnél. Hiszen hiába mászunk felfelé, ha a létránk nem jó falnak van támasztva.  Akkor bizony nem oda jutunk majd, amiről álmodtunk. Én is ébredtem már többször úgy, hogy mást szeretnék kezdeni az életemmel.

Ahhoz, hogy az álmod szempontjából jól tudd beosztani az idődet, az alábbi kérdéseket érdemes elsőre feltenned:

  1. Mit csinálnál másképp, ha tudnád, hogy már csak egy éved van hátra?
  2. Hol lennél szívesen egy év, öt év, tíz év múlva?
  3. Ha holnap véget érne az életed, nyugodt lehetnél, mert az utolsó hónapot vagy évet úgy töltötted, ahogy szeretted volna?

 

 

2. Hagyj fel a halogatással!

Aki felismerte az idő nyújtotta kegyet és azt, hogy az elvesztegetett időt visszaszerezni már nem lehet, az nem halogat. A halogatás olyan, mintha magadat rabolnád ki. Ha hajlamos vagy ebbe a bűnbe esni, ne csüggedj!

Állíts fel fontossági sorrendet a céljaid között! Nem kell mindent egyszerre elérni! A kitűzött célodhoz vezető utat pedig próbáld több kisebb lépésre osztani, utána pedig csak az első lépésre koncentrálj!

Az elért siker újabb lépésekre sarkall majd – a halogatás viszont bűntudatot szül, és még nehezebb lesz visszaugrani a szekérre.

3. Javíts a hatékonyságodon!

Az amerikai Benjamin Hardy, a szervezeti pszichológia doktora szerint nagyon nem mindegy, milyen szokásokat, főleg reggeli rutint alakítunk ki. (forrás: medium.com)

A kutatások szerint a leghatékonyabbak az ébredést követő órákban vagyunk, ezért érdemes úgy alakítani az életünket, hogy ez az időszak minden nap háborítatlan, fókuszált munkával teljen.

Ahogy egy edzést nem szakítunk meg csevegéssel vagy kávézgatással (nem beszélve a telefonunk nyomkodásáról), úgy a munka is akkor hatékony, ha kizárólag arra figyelünk.

Olvasd el ezt is:

Hogyan gazdálkodj okosan a szűkös időddel?

4. Szánj időt a feltöltődésre!

Ahhoz, hogy hatékonyak legyünk, néha muszáj pihenni is. Az amerikai mondás, miszerint Dolgozz keményen, szórakozz keményen (Work hard, play hard) bizony rátapint a lényegre: a pihenés valódi kikapcsolódás kell, hogy legyen ahhoz, hogy ne váljon végül „elvesztegetett idővé”. A pihenés során fel kell tudnunk töltődni annyira, hogy utána újra a munkára tudjunk összpontosítani.

Ezért a szabadidő eltöltését nem csak meg lehet, de meg is kell tervezni. Ilyenkor ugyanúgy megérdemeljük, hogy néhány óráig ne legyünk elérhetőek. Kapcsoljuk ki a telefonunkat, és csak azzal foglalkozzunk, ami feltölt minket!

5. Szabadulj ki a taposómalomból!

A legtöbb embernél a munkával töltött idő teszi ki a nap minimum harmadát. Ha ehhez még hozzáadjuk a munkába járással, a túlórával töltött időt, akkor ez még ennél is több.

Ezzel nincs is baj akkor, ha szenvedélyesen szeretjük azt, amit csinálunk, és a munka feltölt minket. A legtöbb ember esetében ez viszont sajnos nem így van, és sokan csak a pénzkeresési kényszer miatt töltik életük egy nagy részét a munkahelyükön.

Pedig pénzt más módon is lehet keresni. Például úgy, hogy olyan dologgal foglalkozol, amit lelkesen csinálsz minden nap, és olyan módon is, amivel szabadidőt tudunk magunknak visszanyerni. Ezt hívják passzív jövedelemszerzésnek, ami valójában a választási szabadságot adja vissza nekünk a saját időnk fölött.

Olvasd el ezt is:

Hogyan teremts nagyobb szabadságot az életedben egy online vállalkozással?

 

 

Az idő egyben befektetés is. A játék kedvéért képzeld el, hogy e pillanatban nincsenek kötelezettségeid, és új életre készülsz egy új országban, ahol senki sem próbálja elbitorolni az idődet.

Mennyiben töltenéd akkor másként a rendelkezésedre álló órákat, napokat?

Ezt a megközelítést arra használhatod, hogy teljesen átstrukturáld azt, ahogy az idővel bánsz. Felejtsd el, mi volt a múltban – talán most jött el a pillanat, hogy alaposan átgondold, hogyan tudnád jobban hasznosítani az idődet. Indítsd nulláról a folyamatot!

 

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

15 Tipp, amivel Egyszerűsíthetsz az Életeden

Életstílus tervezés 101: Hogyan váltsd az álmaidat tervekre?

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség