Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Önképzés 1×1 – 15 tipp a hatékony önálló otthoni tanuláshoz

Ha azt az életet akarjuk élni, amire vágyunk, vagy szeretnénk valamiben jobbá válni, saját kezünkbe kell vennünk a fejlődésünket.

Sokan élnek abban a hitben, hogy a tanulás az érettségivel vagy a diploma megszerzésével véget érhet. Vagy abban, hogy valaminek a megtanulásához formális iskolai oktatásra és hosszú évekre van szükség.

Ez távolról sincs így, sőt!

Ma sokkal egyszerűbb a helyzetünk, mint valaha! Rengeteg dolgot tanulhatunk meg önállóan, a saját otthonunkban. Csak internetkapcsolatra és elkötelezettségre van szükségünk hozzá.

Mutatom is rögtön, hogy hogyan kezdj hozzá!

 

Sokunkban megvan a vágy, hogy új dolgokat tanuljuk, fejlődjünk valamiben. Egy iskolai rendszerű oktatás viszont gyakran túl költséges és időigényes lenne család, gyerekek vagy egy főállás mellett.

A tanuláshoz viszont nem feltétlenül van szükségünk iskolára és klasszikus értelemben tanárokra. Tökéletesen meg tudunk egyedül is tanulni új dolgokat, akár néhány hét vagy hónap alatt is!

A megoldás: az önképzés.

A világtörténelemben számtalan példa bizonyítja: önfejlesztéssel nem csak új dolgokat lehet tanulni, de sok területen kivételesen kiemelkedő eredményt is el lehet érni.

Ilyen például Jimmy HendrixMichael Dell vagy Richard Branson története, akik mind autodidakta módon tettek szert kivételes tudásra és készségekre.

Miért érdemes önképzésbe kezdenünk?

Az önfejlesztésnek számtalan előnye van:

 • Gyakorlatilag bármilyen területen alkalmazható, és szinte minden készséget elsajátíthatunk vele.
 • Az önképzés „mellékhatásaként” rátalálhatsz valamire, ami a szenvedélyeddé és a hivatásoddá válhat, így megszabadulhatsz egy általad nem kedvelt munkakörből.
 • A fejlődés felemelő élményt képes nyújtani.
 • Önfejlesztéssel lépést tudunk tartani a változásokkal. A folyamatos technológiai fejlődés mellett gondoljunk például koronavírusra, ami megmutatta nekünk, hogy képesnek kell lennük akár egyik napról a másikra új készségek megtanulásával alkalmazkodni az új körülményekhez.
 • Az önképzéssel megszerzett új készségeidet szükség esetén gyorsan akár kiegészítő jövedelemforrássá is alakíthatod.

 

Személy szerint nagy híve vagyok az önképzésnek. Folyamatosan tanulok új dolgokat, amit ráadásul nagyon élvezek. Ha csak az elmúlt 2 évemre gondolok, jó néhány új készségre tettem szert.

Megtanultam alapszinten blogoldalt készíteni, képeket szerkeszteni, videót vágni, blogbejegyzést írni, email listát építeni, néhány közösségi médiát használni stb. Mindezt blogbejegyzésekből, videókból, tanfolyamokból és könyvekből – autodidakta módon.

Nyilvánvaló, hogy az önálló tanulás komoly elkötelezettséget kíván. Az online világban ugyanis könnyű elveszíteni a fókuszt, ezért a sikerhez fejlesztenünk kell az önfegyelmünket is.

Összegyűjtöttem néhány hasznos tippet, melyek segíthetnek elindulni és kitartani az önképzés izgalmas útján.

 

15 Tipp, amivel egyszerűen és hatékonyan tudod képezni magad önállóan, a saját otthonodban

1. Higgy abban, hogy képes vagy rá!

Érdemes elsőként a fejünkben lévő akadályoktól megszabadulni. Ez fontos része a folyamatnak – tulajdonképpen enélkül nem is érdemes továbblépni.

Ha nem hiszel abban, hogy képes vagy megtanulni, amit kiszemeltél, akkor az első akadálynál fel fogod adni.

Ha viszont hiszel abban, hogy képes vagy akár egy nehezebb készséget is elsajátítani, akkor máris megvan benned az a motiváció, ami a kezdéshez kell. Az önmagadba vetett hit máris fél siker!

2. Tűzz ki célokat!

Fontos a tanulást szokássá tenni az életünkben. Ezért érdemes napi és havi terveket kitűzni, és motiválni magad ezeket megvalósítására.

Fontos, hogy lásd egyben az utat, amin végig fogsz menni, utána viszont mindig csak a következő lépésre fókuszálj, és csak az ahhoz szükséges tudás megszerzésére fókuszálj! Ezt hívják „just in time” tanulásnak, amely például egy online vállalkozás építése esetén véleményem szerint az egyetlen járható út.

3. Alakíts ki az otthonodban egy tanulósarkot!

Mivel otthon nem áll rendelkezésre tanterem, ami segít nekünk az összpontosításban, ezért fontos, hogy kijelöljünk  egy saját tanulósarkot.

Legyen kényelmes a székünk, az asztalon legyen hely a laptopnak, könyveknek és jegyzeteknek, illetve írószereknek. A cél az, hogy amint leülünk, máris ráálljon az agyunk az előttünk álló kihívásra: a tanulásra.

A rend, a lomtalanítás, az egyszerűsítés az életünk számtalan területén segíti a haladásunkat. Amikor pedig az önképzésre gondolunk, itt ez fokozottan érvényes, hiszen bármi, ami elvonja a figyelmünket, a fókuszunkat, hátráltatni fogja a haladásunkat.

Olvasd el ezt is:

Amikor a KEVESEBB TÖBB – így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

4. Tanulj több forrásból!

Valójában több tanulási stílus létezik – ezek a vizuális, társas, önálló, fizikai, verbális és hallás utáni tanulás. Mindenki egy kicsit más formában képes a legjobb tanulási eredmény elérésére, ezért érdemes a különböző stílusok kombinációját alkalmaznunk a hatékony tanuláshoz.

A titok abban rejlik, hogy kiderítsd: te hogyan tanulsz a legkönnyebben, és erre építsd fel a tanulási rendszeredet. Kísérletezz különféle csatornákkal, majd összpontosíts azokra, melyekre a legfogékonyabb vagy.

Fontos szempont, hogy a mennyiség helyett inkább a minőségre fókuszálj! Inkább válassz kevesebb, de minőségi forrást, amivel el tudod kerülni az információtúlterheltség állapotát.

TIPP:TUDÁSTÁR KLUB azoknak szól, akik elkötelezik magukat az önfejlesztés irányába. Klubtagként a leghasznosabb üzleti és pénzügyi könyvek tudásához kapsz hozzáférést többféle formában (hang, videó és írott anyagok). Interjú a Tudástár Klub alapítójával:

Hogyan képezd magad gyorsabban, vagy ha kevés időd van? Tippek a Tudástár Klub alapítójától

5. Emeld ki és rendszerezd a legfontosabb információkat!

Mivel nem tudunk mindent elsőre megjegyezni, a legfontosabb gondolatokat, információkat emeljük ki az információk tömegéből! Ezt többféleképpen is megteheted:

 • Saját könyveidben neonszínű kijelölőfilccel dolgozhatsz.
 • Külön erre a célra kijelölt jegyzetfüzetbe jegyzetelsz.
 • Használhatod a kijelölés és könyvjelző funkciókat kedvenc e-olvasó alkalmazásodban.
 • Letölthetsz egy jegyzetelő alkalmazást a mobiltelefonodra.
 • Hangfelvétellel is rögzítheted, amire emlékezni szeretnél (pl. Evernote).
 • Használhatsz post-it jegyzettömböt a legfontosabb gondolatok rendszerezésére.

Tehát ha úgy érzed, az adott információ fontos a céljaid szempontjából, akkor szánd rá az időt, és rögzítsd egy olyan rendszeren, amit a jövőben is szívesen és könnyedén használsz.

 

6. Beszélj szakemberekkel!

Értelmes beszélgetésekből komoly tudásra tehetsz szert. Keress meg a témában tapasztaltabb embereket, szakembereket, és tegyél fel nekik kérdéseket! Az ilyen eszmecseréknél kevés inspirálóbb dolog van a tanulási folyamat során!

Tipp: ha blogot írsz, ezek a beszélgetések az olvasóid számára is érdekesek lehetnek. Így akár interjúk formájában meg is jelentetheted őket.

Ha viszont igazán jó akarsz lenni egy témában, és gyorsan akarsz haladni, keress egy mentort és találd meg a módját, hogy az illető végigvigyen a folyamaton.

7. Eredj a referenciák nyomába!

Amikor komoly anyagokat olvasol, ezekben referenciaként könyvek, tudományos cikkek, statisztikai források és más publikációk lehetnek megjelölve, melyek segítették a szerzőt az anyag megírásában.

Kutasd fel ezeket a forrásokat, és egészen új látásmódot nyersz majd a témádra.

Én számtalan nagyszerű forrásra így találtam rá. Amikor pl. egy számomra hiteles blogban, vagy tanfolyamon ajánlanak egy könyvet a témában, én azonnal megkeresem a könyvet az Amazon.com-on. Beleolvasok a tartalomjegyzékbe, az értékelésekbe, és az esetek 90%-ában azonnal meg is veszem a könyv Kindle (letölthető) verzióját.

8. Csatlakozz online közösségekhez, mastermind csoportokhoz!

A hasonló emberek általában vonzzák egymást, és rengeteget tudnak segíteni egymásnak a fejlődésben. Elszigeteltségben tanulni sokkal nehezebb, úgyhogy jobb, ha találsz magadnak pl. egy megfelelő Facebook, LinkedIn csoportot, vagy az adott témához tartozó fórumot, amely összeköt azokkal, akiket ugyanez a terület érdekel.

Itt is kulcsfontosságú, hogy a mennyiség helyett inkább a minőségre fókuszálj. Jobb, ha csak egy csoportot választasz, ahol viszont igazán otthon érzed magad, mintha több olyan csoport tagja lennél, ahol átlagos emberek kínálnak kevésbé minőségi információt.

Egy nagyszerű módja a tanulásnak és a folyamatos inspirálódásnak, ha egy mastermind csoport tagja vagy. Ennek nagy előnye, hogy így rendszeres visszajelzést is kaphatsz a feljődésedről, és a csoport segíteni tud a problémáidat más szemszögből is látni, és így megoldást találni rájuk. A többi csoporttag lelkesedése, haladása pedig a saját motivációd fenntartásában lehet nagy segítség lehet.

 

TIPP: A TUDÁSTÁR KLUB egy önfejlesztő csoport, ahol a klubtagok mind az önfejlesztés iránt elkötelezett emberek. Klubtagként a legjobb üzleti és pénzügyi könyvek tudását kapod meg, ezen kívül számos online vállalkozáshoz szükséges készséget tanulhatsz meg online képzések segítségével. Interjú a Tudástár Klub alapítójával:

Hogyan képezd magad gyorsabban, vagy ha kevés időd van? Tippek a Tudástár Klub alapítójától

9. Legyen ütemterved!

Az önfejlesztés nem szabadidős elfoglaltság, hanem elkötelezettség. Ki kell tehát jelölnöd a naptáradban azokat az órákat, melyeket rendszeresen az önképzésedre fordítasz. Jobb, ha minden nap legalább egy rövid időt szánsz az önképzésre és tanulásra, mintha egy egész hétvégén próbálnád bepótolni a hét folyamán elmaradt dolgokat.

A rutin a lényeg!  Sokaknak nagyon bevállt, hogy a nap első 20 percét olvasással töltik. Így nemcsak biztos lesz az előrehaladásod, de az egész napodat új motivációval feltöltve indíthatod.

10. Gyakorolj,  gyakorolj és gyakorolj!

Az elmélet is fontos, de valójában a gyakorlat teszi a mestert.

Gyakorolj céltudatosan úgy, hogy közben felméred korlátaidat is. Így reális képet kapsz arról, hogyan hol tartasz, és miben szükséges fejlődnöd.

A gyakorlással folyamatosan új célokat tudsz kitűzni, melyek egy kissé túlmutatnak a jelenlegi képességeiden. Így ésszerűen motiválhatod magad arra, hogy kimozdulj a komfortzónádból.

11. Kövesd nyomon a haladásod!

Ha nem jegyzed fel vagy rögzíted valahogyan, akkor nehéz lesz nyomon követni a fejlődésedet. Az írás segít céljaid, vízióid meghatározásában, a határidők pedig abban, hogy lásd, hogyan haladsz feléjük.

Tegyük fel, hogy szeretnéd a maratont 2,5 órán belül lefutni. Ez esetben rögzítsd az edzéseken elért eredményeidet heti, havi szinten, majd hasonlítsd össze ezeket az előző hetek, hónapok adataival.

A fenti kérdésekre rögzített válaszok segítenek a nyomon követésben, és abban is, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé.

12. Ne félj hibázni!

Amikor Thomas Edison az izzó létrehozásán fáradozott, nagyjából ezerszer nyúlt mellé, míg végül összejött neki. Amikor erről kérdezték, így fogalmazott:

Nem vallottam kudarcot – csak találtam ezer olyan módszert, amivel nem lehet izzót készíteni.

Miközben új dolgot próbálsz elsajátítani, garantált, hogy időnként tévedsz. Ezt el kell fogadni a fejlődés és tanulás természetes velejárójaként. Ha viszont annyira félsz a hibázástól, hogy ezért nem mersz lépéseket megtenni, ez lassítani fogja a tanulási és fejlődési folyamatodat.

13. Gyorsabban szeretnél haladni? Írj blogot!

Tudod, mi inspirálhat arra, hogy még többet tanulj? Az írás! Válassz ki egy remek témát, és írj egy részletes összefoglalót vagy esettanulmányt róla.

Tedd ezeket közzé saját blogodon, és beszélgess róla azokkal, akik követik és kommentelik az írásaidat!

Így két legyet üthetsz egy csapásra:

a saját tudásodat is fejlesztheted, rendszerezheted,  és közben másoknak is segíthetsz feleszteni önmagukat. Ezzel pedig akár egy jövőbeni online vállalkozás alapjait is lerakhatod.

Olvasd el ezt is:

Blog készítés kezdőknek 15 lépésben

14. Taníts!

Ha bizonyítékot akarsz arra, hogy megtanultál valamit, akkor kezdd el tanítani!

Ha online vállalkozás elindításán gondolkodsz, vagy már van egy kisebb olvasó- vagy követőtáborod az inteneten, akkor jövedelemforrásokra lesz szükséged ahhoz, hogy valódi üzletről beszélhessünk.

A tanítás pedig egy nagyszerű lehetőség a jövedelemszerzésre, és számtalan formában csinálhatod. Elindulhatsz magántanárként, tanácsadóként, vagy tarthatsz online képzéseket – de akár e-könyvet, könyvet is írhatsz a témáról.

Nem kell, hogy a világ legprofibb szakembere légy ahhoz, hogy hasznos tudást és segítséget tudj másoknak átadni.

Mikor indítsd el az első képzéseidet? Erre Reid Hoffmann, a LinkedIn társalapítója gondolataival válaszolnék:

Ha nem érzed magad kínosan a terméked első verziója miatt, akkor valószínűleg túl későn hoztad létre.

Nem kell, hogy tökéletes legyen az első oktatási terméked, képzésed! Hiszen bármit csinálsz,  ez a tanulásról, a tesztelésről, és a javításról is szól!

15. Tedd a tanulást életformáddá!

Ahogy egyre több tudásra teszel szert, és kezded megérteni, hogyan működnek a dolgok, elveszítheted az újra való rácsodálkozás képességét. Ne hagyd ezt! Tegyél fel még több kérdést, és fedezz fel új dolgokat minden áldott nap!

Szervezd úgy az életedet, hogy minden nap szerezz valamilyen új tudást, vagy  1%-ot javíts egy bizonyos készségeden!

Záró gondolatok

A tanulás egy folyamat, mely soha nem ér véget.

Tanulj meg önállóan tanulni! Kezdj azzal, amit mindig is tudni szerettél volna – legyen az akár a főzés, akár egy saját vállalkozás elindítása!

Ne várj arra, hogy valaki majd megteszi helyetted az első lépéseket! Egyszerűen kötelezd el magad az élethosszig tartó tanulás mellett, és indulj el valahol!

Az önfejlesztés ugyanis a legjobb mód arra is, hogy folyamatosan új insirációt, lelkesedést vigyünk az életünkbe, és a segítségével könnyebben elérhetjük az életcéljainkat is.

Az önképzés valójában a kulcs ahhoz az élethez, amit élni szeretnél.

 

Extra TIPP: Az Indexen pont ma jelent meg egy friss gyűjtemény ingyenes online képzési lehetőségekről: Járjon a Harvardra a hálószobájában, ingyen

 

Olvasd el ezeket a kapcsolódó bejegyzéseket is:

Milyen készségek kellenek egy online vállalkozás indításához 2019-ben? Ez a 7 „skill” nélkülözhetetlen lesz

15 Könyv leendő Online Vállalkozóknak, amit többször is érdemes elolvasni

9 könyv a pénzről, amely megváltoztathatja az életedet

 

Otthoni tanulás

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség