fbpx

9 könyv a pénzről, amely megváltoztathatja az életedet

54 Shares

Ha szeretnél változtatni az életeden, akkor javaslom, hogy először is javíts a pénzügyi helyzeteden, hogy több választási lehetőséged legyen az életedben. A pénzügyi helyzeteden pedig úgy tudsz javítani, ha nagyobb pénzügyi intelligenciára és tudatosságra teszel szert. Óriási előrelépést tehetsz ebbe az irányba, ha elkezdesz személyes pénzügyi könyveket olvasni. Ebben a posztban a 9 kedvenc könyvemet gyűjtöttem össze.

személyes pénzügy könyvek

 

Ezekből a könyvekből nem csak a bölcs pénzkezelés alapjait tanulhatod meg, hanem nagyon izgalmas személyes történetekkel találkozhatsz, ami erőt ad és kifejezetten élvezetessé teszi ezt a témát. Az én utam is egy pénzügyi könyv olvasásával kezdődött, és ennek köszönhetően sikerült visszavennem az irányítást a saját életem fölött.

A személyes pénzügy könyvek segíthetnek neked:

  • gyorsabban visszafizetni a hiteleidet
  • megtanulni jobban kezelni a pénzedet
  • mellékállásból plusz jövedelmet keresni
  • felkészülni a nyugdíjra
  • az ésszerű takarékosság elvei szerint élni
  • megtanulni jól befektetni és a pénzt dolgoztatni

Egy ilyen könyv nagyon hasznos karácsonyi ajándék is lehet, pl. a kirepülés küszöbén álló gyermekünknek. Ebben a posztban összegyűjtöttem a kedvenc személyes pénzügyi könyveimet. Amelyik könyv megjelent magyar fordításban, ott a magyar címet tüntettem fel.

(Megjegyzés:  angol nyelvű könyveket én Kindle (e-book) formátumban az amazon.com-on vásárolok, a megadott linkek így az amazon.com-ra mutatnak. Ha nyomtatott formában szeretnéd a könyvet megvenni, akkor az amazon.co.uk-n tudod megkeresni és megrendelni. )

 

Joe Domingues, Vicki Robin: Your Money or Your Life

A Your Money of Your Life az abszolút kedvenc személyes pénzügy könyvem, annak ellenére, hogy csak nemrég találtam rá. Ez egy kipróbált, KORTALAN IRÁNYTŰ a személyes pénzügyeink jobb kezeléséhez.  A világon több százezer ember tanulta meg a pénzügyeit rendezni a könyvből vagy a hozzá kapcsolódó tanfolyamon. Különlegessége, hogy a pénzt az életünk többi elemével együtt vizsgálja, így segít megérteni, hogy a pénzkezelési szokásaink milyen hatással vannak az egész életünkre. Ebben a korábbi bejegyzésemben 5 fő gondolatot részletesebben is kiemeltem a könyvből.

Robert Kiyosaki: Cashflow négyszög

Személy szerint nem mindenben értek egyet Kiyosakival, és szerintem nem minden működik annyira egyszerűen, ahogy leírja. Viszont a CASHFLOW négyszög az a könyv, amiből megértheted, hogy mit jelent pénzért eladni az időnket, és a pénzt vagy egy rendszert dolgoztatni magunk helyett, és hogyan tudod ezeket kombinálni.  Engem ez a könyv indított el, hogy elkezdjek foglalkozni a pénzügyeimmel, és segített elkerülni a pénzügyi csődöt. Kisvállalkozónak, vagy vállalkozást tervezőnek külön javaslom. A könyvben olvasható gondolatok jelenthetik a különbséget a vállalkozói taposómalom és egy jól automatizált vállalkozás között.

Most jöjjön egy nagyszerű magyar szerző!  Szendrei Ádám: Gazdagodj boldogan!

Gazdagodj boldogan című könyvében Ádám arról az útról ír, amit saját maga is bejárt a pénzügyi szabadság eléréséig. A könyvben megtanítja, hogy milyen gondolkodásra és lépésekre van szükséged, ha te is nagyobb pénzügyi szabadságot szeretnél elérni. Ádám 29 évesen elérte el a pénzügyi szabadságot, 2010 óta segít az embereknek blogjával és képzéseivel, hogy tudatosabban bánjanak a pénzükkel.  A könyv nagyszerű ajándékötlet lehet akár fiatal felnőtteknek is.  Érdemes ellátogatni Ádám weboldalára, és feliratkozni a 14 napos ingyenes online képzésére is, amely lépésről-lépésre végigvezet a pénzügyi szabadsághoz vezető út alapjain. Nemrég pedig elindította a Tudástár Klubot, amely jelentősen lerövidíti a tanulási utadat. A klubon keresztül hozzáférést kapsz a legfontosabb pénzügyi és egyéb könyvek tudásához, amit egyébként komoly időbefektetéssel és jó angol tudással tudnál csak megszerezni.

David Bach: Automatic Millionaire

Az Automatic Millionaire egy olyan pénzügyi elvről szól, ami óriási változást tud hozni a pénzügyeinkbe, ez pedig a Fizess magadnak először elv. Ennek a gyakorlati jelentőségét írja le nagyon érthetően, illetve a megvalósításhoz ad jól használható tanácsokat. A könyv fő gondolata alapján korábban írtam egy külön posztot Fizess magadnak először – Hogyan segít ez a kis trükk, hogy több pénzt tudj félretenni? címmel.

Benjamin Graham: Intelligens Befektető (The Intelligent Investor)

Az Intelligens Befektető Warren Buffett kedvenc könyve, és azokat a befektési elveket foglalja össze, melyeket Buffett is követ. Kezdőként nem a legegyszerűbb olvasmány, de érdemes kitartani és végigolvasni, mielőtt bármibe befektetnél. Hosszú távú, értékalapú befektetésekre készíti fel az olvasókat, és közben bemutatja a legkomolyabb hibákat. Nemrég elég sokat vesztettem egy befektetésemen, és így utólag látom, hogy a könyv pontosan leírta, hogy mit ne csináljak. Nálam már elő van készítve a könyv újraolvasásra.

Thomas J. Stanley – William D. Danko : The Millionaire Next Door

A The Millionaire Next Door az egyik legizgalmasabb könyv, amit személyes pénzügyek témában olvasni lehet. A szerző egy amerikai kutató, aki a gazdagok szokásait feltérképező kutatásához keresett olyan alanyokat, akiknek van legalább 1 millió dollárjuk a bankszámlájukon. Elment a „leggazdagabb” negyedbe, ahol meglepetésre inkább adósságokkal, kimerült hitelkeretekkel találkozott, mintsem vagyonokat érő megtakarításokkal. Aztán rájött, hogy a milliomosok a szomszédban „bujkálnak”, teljesen átlagos életet élnek, miközben dollármillióik vannak a bankban. A könyv sokat segít abban,  hogy javítsunk a pénzköltési szokásainkon, és azokra a dolgokra kölsünk inkább,  melyek a legtöbbet adnak hozzá az életünkhöz.

Ramit Sethi: I will teach you to be rich

Az I will teach you to be rich nagyszerű könyv kezdőknek. A személyes pénzügyek alapjain megy végig, úgy mint költségvetés, megtakarítás, befektetés, stb. Tele van nagyszerű példákkal, könnyen érthető és humoros. Jó ajándék lehet fiataloknak is.

George S. Clason: Babilon leggazdagabb embere

A Babilon leggazdagabb embere egy időtlen klasszikus személyes pénzügyek könyv. Néhány olyan örökérvényű szabályról szól, mint pl.  a fizess magadnak először, vagy a kamatos kamat elve. Kellemes, rövidebb olvasmány. Magyarul talán antikváriumban érhető még el, angol nyelven itt találod meg.

Chris Guillebeau: Side Hustle – From idea to income in 27 days

A Side Hustle című könyv egy teljes rendszert mutat be ahhoz, hogy lépésről lépésre hogyan tudsz felépíteni munka mellett egy plusz jövedelemforrást 27 nap alatt. Nagyon hasznos könyv, melynek a segítségével új jövedelemszerzési ötleteket tudsz kidolgozni és megvalósítani, és segít abban is, hogy ezeket hogyan tudod később továbbfejleszteni.

 

Olvasd el ezeket a pénzzel kapcsolatos posztokat is:

5 dolog, amit 25 éves korunk előtt meg kellene tanulnunk a pénzügyekről

Miben takarékoskodjunk? Tippek a TOP 5 pénzügyi célhoz

Eszköz vagy forrás? Neked melyikre megy el a pénzed?

Amikor a KEVESEBB TÖBB- így szabadíts fel helyet, pénzt és időt az életedben

 

Neked melyik a kedvenc könyved a pénzről és a jobb pénzkezelésről? Írd meg hozzászólásként!

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé.