Fedezd fel az online pénzkereséshez és a szabadabb élethez vezető utat a LÉGY A SAJÁT FŐNÖKÖD! könyvvel ⟹

Landing transparent

TÖLTSD LE AZ ONLINE VÁLLALKOZÁS ÚTMUTATÓT

Kövesd a bevált lépéseket a vállalkozásod megtervezéséhez és építéséhez

Hogyan cseréltem le a multis állásomat 10 weboldalra? – Interjú Kerekesi Éva SEO szakemberrel

Ebben az interjúban Kerekesi Évát szeretném bemutatni. Évával egy képzésen ismerkedtem meg néhány hónapja és nagyon megfogott a bátorsága, ahogy alkalmazottként elindult és 2 év alatt egy szabadabb életet épített magának. A története nagyszerű példa arra is, hogy a legfontosabb döntés az első lépés, az irány pedig sokszor útközben alakul ki.

interjú palacsintavilag.hu

Mesélj nekünk egy kicsit a korábbi életedről.

15 évig dolgoztam alkalmazottként logisztikai területen egy multinál, és nem gondoltam, hogy valaha is feladom az alkalmazotti létet, mert az olyan biztonságosnak tűnt. Aztán egyszer csak nagy átszervezések jöttek a cégünknél, és gyakorlatilag minden megváltozott. Én kikerültem a prágai irodába. Határozott idejű szerződést vállaltam, mert úgy voltam vele, hogy nézzük meg először milyen lesz ott dolgozni.

Az átszervezések miatt elég nagy káosz volt, vért izzadtunk, hogy valahogy kiszolgáljuk az ügyfeleinket, hatalmas volt a nyomás. Globális szinten adminisztratív lemaradásba került a cég a túlterheltség miatt, és a vezetőség azt gondolta, hogy ezt a problémát úgy kell megoldani, hogy még nagyobb nyomás alá helyezik a dolgozókat.

Kiraktak az iroda közepére egy nagy táblát, amire mindenkinek egyesével kiírták, hogy mennyi a lemaradása. Minden reggel és délután gyülekező volt a tábla előtt és számonkérés. Ez olyan érzés volt, mintha egy sürgősségi osztályon dolgoztam volna, ahova folyamatosan szállítják be az életveszélyes állapotban lévő betegeket, akiket próbálok megmenteni, de ez senkit nem érdekel, csak az, hogy a délutáni beteg kartonja miért nincs kitöltve.

Azt éreztem, hogy lehetetlen elvárásoknak kell megfelelni, és fizikai tünetek is jelentkeztek. Folyamatosan tüsszögtem, és patakokban folyt a könnyen meg az orrom. Mindez novemberben, ami egyáltalán nem pollen szezon. Orvosnál is jártam, de nem igazán tudtak segíteni.

Ekkor azt éreztem, hogy én valami egészen mással akarok foglalkozni, és nem szeretnék még egyszer ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülni. Talán az lenne a legjobb, ha nem lennék alkalmazott.

Hogyan indult a vállalkozói pályád?

Amikor lejárt a szerződésem, először pihenésre volt szükségem, hogy valahogy összeszedjem magamat. Szerencsére volt tartalékom, így nem kellett kapkodnom. Az első hónapot gyakorlatilag végig aludtam, és utána kezdtem magamhoz térni.

Találtam egy mediátor és coach tanfolyamot, amiket elvégeztem. Azt gondoltam, hogy szívesen foglalkoznék emberekkel, szívesen segítenék nekik. Egyébként nagyon érdekes volt, mert a tanfolyamon résztvevők nagy többsége vagy multinál dolgozott, vagy tanár volt, és mind azért jöttek, mert váltani akartak.

A coaching és mediáció olyan szakmák, amiket nem igazán lehet alkalmazottként művelni, aki ezzel akar foglalkozni, saját praxist épít magának. A tanfolyamok elvégzése után nekiálltam a praxisépítésnek.

Ehhez először elkészítettem egy weboldalt, ahol fogyni vágyóknak ajánlottam a coachingot. Ezt a honlapot az ismerőseimen kívül szinte senki nem látogatta. Akkor még én is azt gondoltam, hogy ha naponta több millió ember használja az internetet, akkor az én honlapomra is rátalálnak majd a sok millióból néhányan. Kiderült, hogy nem találja meg senki magától. Feladtam hirdetést, de csak a pénzem ment rá, ügyfél alig jött. Ekkor arra gondoltam, hogy én ebbe nagyon szívesen belerakom a munkámat, meg az időmet, de pénzt nem szeretnék olyan hirdetésre kidobni, ami nem hozza vissza az árát. Ma már tudom, hogy nagyon nem mindegy, hogy mit és hogyan hirdet az ember. Ez is egy szakma és egyáltalán nem meglepő, hogy az akkori hirdetéseim nem működtek.

Végül úgy döntöttem, hogy elmegyek egy keresőoptimalizálás tanfolyamra, és a tanfolyamon tanultak alapján fejlesztettem a honlapomat. Ez leginkább blogolást jelentett. Megvizsgáltam, hogy milyen témákra keresnek az emberek az interneten a fogyókúrával kapcsolatban, és ezekről írtam cikkeket úgy, hogy a Google első oldalára kerüljenek. Így sikerült növelni a honlapom látogatottságát, és érdeklődőket, ügyfeleket szerezni.

Közben pedig azt vettem észre magamon, hogy szívesebben foglalkozom a honlapommal meg a keresőoptimalizálással. Szerencsémre pont akkor indult egy keresőoptimalizáló szakember képzés, ami egy magasabb szintű tanfolyam és ezt elvégeztem.

Szóval a coachingból végül keresőoptimalizálás lett?

Igen, ma már elsősorban keresőoptimalizálással és weboldal készítéssel foglalkozom, vagyis vállalkozóknak segítek több vevőt szerezni az internetről. Az online világ sokban hasonlít egy offline üzlethez, ha egy üzletbe senki nem megy be még nézelődni sem, vásárolni sem fog senki. Egy weboldal sem ér sokat látogatók nélkül.

Ezen kívül saját weboldalakat is üzemeltetetek. Mostanra már van 10 honlapom különböző témákban. Vannak receptes honlapjaim, pl. a palacsintavilag.hu, és mivel sokáig flamenco táncot tanultam, létrehoztam a Flamenco Portál honlapot. Ezek szükségesek a keresőoptimalizáláshoz is, tudok például ezeken a weboldalakon tesztelni dolgokat, és bevételt is hoznak. Mivel a látogatók főleg a Google-ból érkeznek, így akkor is van folyamatos látogatottságuk, ha nem publikálok mindegyikre rendszeresen.

A fogyókúrás weboldalam is működik, készítettem egy 8 hetes online életmódváltó tanfolyamot, ami segít áttérni az egészségesebb életmódra. Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb fogyókúrás program az étrendre meg edzéstervre helyezi a hangsúlyt, de ahhoz nem ad segítséget, hogy valaki hogyan tudja az új étrendet az életébe beilleszteni. Ez a tanfolyam segít mindenkinek a saját életére szabva megtervezni a változtatásokat lépésről-lépésre, a coaching módszerének segítségével.

Jelenleg egy online keresőoptimalizálás tanfolyamon is dolgozom. Vannak olyan érdeklődők – jellemzően bloggerek, kezdő vállalkozók – akiknek még nem fér bele, hogy keresőoptimalizáló szakembert fizessenek. A tanfolyammal nekik szeretnék segíteni és átadni az alapokat.

 

Flamenco portal

 

Mik voltak a félelmeid kezdéskor és hogyan sikerült ezeken átlépned?

Volt bennem egy olyan félelem, hogy kezdő coachként vagy keresőoptimalizáló szakemberként hogy hirdessem, reklámozzam magamat, mikor rengeteg sokkal jobb szakember van nálam. Ezen nem egyszerű átlépni, de muszáj. Elvégre, aki most profi, az is volt kezdő valamikor. Másfelől meg nem az számít, hogy a konkurencia mit szól vagy gondol, hanem hogy tudok-e az ügyfeleimnek segíteni és ők elégedettek-e.

Hogyan változott meg az életed? Hogy élsz ma vállalkozóként?

Itthonról dolgozom, nagyon élvezem, hogy nem kell minden reggel dugóban araszolgatva időre beérni a munkahelyemre. Azt is szeretem, hogy magam oszthatom be az időmet, mert igazából nincs jelentősége, hogy reggel 10-kor vagy este 6-kor készítek el egy weboldalelemzést.

Az is nagyon jó, hogy az én döntésem, hogy mennyi munkát vállalok, milyen honlapokat, milyen ügyfelekkel dolgozom együtt. Aki alkalmazottként dolgozik annak az ilyenekbe nincsen beleszólása, megkapja a kiosztott feladatot akár tetszik akár nem.

Mit tanácsolnál azoknak, akik szintén változtatnának, de valami még visszatartja őket?

Három tanácsom van a számukra.

  1. Kezdjenek bele minél előbb, lépésenként haladva, mert nagyon sok minden csak akkor derül ki, ha már belefogott az ember. Ahogy az én példám is mutatja, lehet, hogy teljesen más területre jut az ember. Viszont ha nem kezdem el a coachingot, nem kezdek el saját honlapot készíteni, sosem találtam volna rá a keresőoptimalizálásra.
  1. Bármibe is kezd az ember, tanuljon marketinget, értékesítést is, mert el kell tudni adni magunkat. Szerintem nem igaz, hogy „elég a legjobbnak lenni”, meg a „tehetség utat tör magának” és hasonló mondások. Nagyon sok olyan tehetséges ember van, aki azért nem jut egyről a kettőre, mert senki nem tud a létezésükről, és otthon duzzognak, hogy az ő nagy tudásukat/tehetségüket miért nem ismeri el senki.
  1. Nyitott szemmel kell járni, és felismerni a lehetőségeket. Az egyik legutóbbi projektemhez úgy jött az ötlet, hogy azt szerettem volna megtudni, hogy november 1-je munkaszüneti nap-e Csehországban, ahogy Magyarországon. Egyetlen egy magyar honlapot nem találtam, ahol megkaptam volna ezt az információt. Ezért megvizsgáltam, hogy mekkora látogatottságot lehetne elérni egy ilyen honlappal, ugyanis angolul több ilyen is van, ahol az egyes országok ünnepnapjai vannak felsorolva. Úgy tűnt, hogy megéri ezzel foglalkozni, összeraktam a honlapot, kiraktam rá reklámokat, és már az első hónapban elkezdett bevételt termelni. Igazából korábban is ott volt az orrom előtt a lehetőség, de egy internetes keresés kellett, hogy leessen a tantusz.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan fel tudnak fedezni hasonló lehetőségeket a saját területükön, nem csak az online, hanem az offline világban is.

 

Tetszett Éva története? Még több ötletért,  inspirációért olvasd el ezeket az interjúkat is:

Hogyan csinálj a hobbidból sikeres vállalkozást? Interjú Gere Tamás pilótával

Merre keressünk ma vállalkozási ötleteket? Beszélgetés szabadságról és az új digitális üzleti modellekről

Hogyan édesítette meg a mézeskalács egy 4 gyerekes anyuka életét?

Hogyan érte el egy 29 éves pénzügyi tanácsadó a “korai nyugdíjat”?

Hogyan lettem ügyvédből hegyi túravezető?

 

Kategóriák

SZIA, PAULÁNYI BEA VAGYOK. 

A küldetésem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan nagyobb szabadságot szeretnének elérni egy saját online vállalkozás felépítésével. Tudj meg többet arról, hogy mit csinálok!

Legújabb bejegyzések:

Csatlakozz a

VTM Bootcamp képzési programhoz!

Untitled design (28)
Untitled design (29)
Untitled design (30)

Gyakorlati képzések és kurzusok

Jól követhető vállalkozásépítési lépések

Támogató és motiváló közösség